ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
Χρυσούπολη
Η Χρυσούπολη είναι κωμόπολη στο κέντρο της πεδιάδας του Νέστου, περίπου 4 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, 28 χιλιόμετρα από την Καβάλα, 26 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, 10 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κεραμωτής. Στο παρελθόν, η Χρυσούπολη διοικητικά ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Νέστου του νομού Καβάλας.
Ο Δήμος Χρυσούπολης, ο οποίος περιλάμβανε 13 δημοτικά διαμερίσματα, με έδρα του δήμου την Χρυσούπολη, μαζί με τους δήμους Ορεινού και Κεραμωτής αποτελούσαν τους δήμους της επαρχίας
Σήμερα η Χρυσούπολη αποτελεί έδρα του δήμου Νέστου.
Η περιοχή της σημερινής Χρυσούπολης κατοικούνταν απο τα αρχαία χρόνια. Στο παραποτάμιο δάσος της κατά την μυθολογία έγινε η γνωριμία του Ορφέα με το Διόνυσο.
Της Ανατολής δηλαδή που εκφράζει ο Διόνυσος με τον οίνο, με την Δύση και τις τέχνες που εκφράζει ο Ορφέας.
Οι Ηδωνοί και Ήδωνες ή Ηδώνες ήταν ο πρώτος λαός που κατοίκησε την περιοχή. Ονομάστηκε έτσι από τον Ηδωνό, γιο του Άρη και της κόρης του Νέστου Καλλιρρόης.
Κατοικούσαν αρχικά στην Ηδωνίδα της δυτικής Θράκης κοντά στον κάτω ρου του Νέστου.
Η περιοχή της σημερινής Χρυσούπολης καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1375–1376. Η πόλης ιδρύθηκε από τους Οθωμανούς και είχε την ονομασία Σαρή Σαμπάν- από το όνομα του τούρκου τσιφλικά και χανιτζή Sarı Șaban (ξανθός ή χλομός Σαμπάν).
Η πρώτη ελληνική μετονομασία της πόλης ήταν Σαπαίοι (από το όνομα της αρχαίας θρακικής φυλής που κατοικούσε στην περιοχή).
Η σημερινή ονομασία της προέκυψε από παρανόηση του νοήματος της τουρκικής ονομασίας, καθώς θεωρήθηκε λανθασμένα ότι σήμαινε “χρυσό άροτρο” και ότι οφειλόταν στην ευφορία της περιοχής. (Η τουρκική λέξη sarı σημαίνει ‘κίτρινο’, ενώ το άροτρο (saban) γράφεται με ψιλό s και όχι με Ș. Το όνομα Şaban είναι συνηθισμένο στην Τουρκική).
Η σημερινή πόλη ήταν ήδη ακμαία τον 17ο αιώνα. Υπήρχε πόλη με το όνομα Εσκί Σαρί Σαμπάν (παλιό Σαρί Σαμπάν) στην περιοχή Ερατεινού, που δηλώνει ότι έγινε μετακίνηση πληθυσμού λόγω αλλαγής της πορείας των δρόμων ή από άλλο άγνωστο γεγονός.
Απελευθερώθηκε στις 11 Ιουλίου 1913. Το 1919 αναγνωρίστηκε σαν κοινότητα, και το 1946 έγινε δήμος.
Στην πόλη υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτίρια, όπως το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου (1884), το παλαιό διοικητήριο (1880) και το κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας (1924).
Βικιπαιδεια
φωτο http://nestos.gr/
Με 17 χρόνια παρουσίας, το εστιατόριο “Ρετρό” της οικογένειας Κομνηνάκη, στη Χρυσούπολη Καβάλας, χαρακτηρίζεται από την δημιουργική ελληνική και ξένη κουζίνα, η οποία είναι βασισμένη σε τρία στοιχεία: τα υλικά άριστης ποιότητας, την άρτια παρασκευή και τη φαντασία!…..περισσότερα εδώ