ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Ξυλόκαστρο
Το Ξυλόκαστρο είναι παραθάλασσια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας.
Είναι έδρα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 5.500 μόνιμους κατοίκους.
Κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.
Σημεία ενδιαφέροντος είναι το πευκοδάσος του Πευκιά και οι παραλίες της περιοχής.
Απέχει 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο στρατώνα στην περιοχή που λειτουργούσε ο παρατηρητήριο κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας.
Ο στρατώνας βρισκόταν στη δυτική πλευρά του λόφου «Κατή τον Πεύκο», πάνω από τη σημερινή πόλη, κοντά στον ποταμό Σύθα.
Από εκεί η φρουρά μπορούσε να ελέγχει την κίνηση στον Κορινθιακό κόπλο και εποπτεύει το λιμάνι των Αριστοναυτών.
Επίσης είχε οπτική επαφή με τα κάστρα του Ζεμενού και της Πελλήνης και μπορούσε να ενημερώνει την διοίκησή τους με σήματα καπνού.
Ο στρατώνας ονομάστηκε από τους ντόπιους ξύλινο κάστρο και από αυτόν η περιοχή η οποία περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Υψηλά Αλώνια, Μερτικέϊκα, Γεωργαντέϊκα και Ρίζα ονομάστηκε Ξυλόκαστρο.
Κατά τον 18ο αιώνα αποκαλούταν Οξώκαμπος.
Στην περιοχή αρχικά υπήρχε ένα μεγάλο πευκοδάσος και στον 18ο αιώνα το Ξυλόκαστρο είχε λίγα σπίτια και μερικές αποθήκες.
Το δάσος στη συνέχεια αποψιλώθηκε για να καλλιεργηθεί η γη και από το αρχικό δάσος έχει απομείνει μόνο ο Πευκιάς επειδή βρίσκεται σε αμμώδες έδαφος.
Στο Ξυλόκαστρο καλλιεργούνταν σταφίδα με την παραγωγή να φτάνει 1.300.000 ενετικά λίτρα που απέφερε στο Ξυλόκαστρο έσοδα 500.000 δραχμών. Η σταφίδα μεταφερόταν στην Πάτρα με πλοιάρια, από όπου εξαγόταν κυρίως στην Αγγλία.
Το Ξυλόκαστρο έγινε γνωστό στους ξένους οι οποίοι άρχισαν το επισκέπτονται τις αρχές του 20ού αιώνα και το αποκαλούσαν “Ανθούπολη” λόγω των πολλών λουλουδιών του. Το 1906 στην περιοχή του Ξυλοκάστρου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γυμνιστές στην Ελλάδα.
Το Ξυλόκαστρο κρίθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή των ξένων το 1919 και το επισκέπτονταν διάφοροι επώνυμοι (πχ. βασιλείς, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί). Το Ξυλόκαστρο έγινε λουτρόπολη. To 1923 ιδρύθηκε με δωρεά του Σωτήρη Κροκιδά το Κροκίδειον Δημοτικόν Σχολείον.
Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στο Ξυλόκαστρο Έλληνες πρόσφυγες από την περιοχή της Νικομήδειας.
Στον Πευκιά λειτουργούσε κατασκήνωση των αδελφών Τυπάλδου. Στην κατασκήνωση παραθέριζαν κυρίως ξένοι.
Ο τουρισμός οδήγησε το Ξυλόκαστρο σε οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Αξιοθέατα
Βικιπαιδεια
Μόλις λίγα μέτρα από την παραλία, το ξενοδοχείο 4 αστέρων Arion Hotel στο Ξυλόκαστρο προσφέρει ειδυλλιακή τοποθεσία, κερδίζοντας αμέσως την καρδιά όσων επιθυμούν να συνδυάσουν κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα μιας πανέμορφης πόλης με τα κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού. ……..περισσότερα εδώ
.Σας καλωσορίζουμε στο Ελλαδικό, ένα από τα πρώτα μεζεδοπωλεία στο Ξυλόκαστρο με εξαιρετική ποιοτική κουζίνα και μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και κάθε λογής γευστικά φαγητά. Η εποχή που ζούμε δημιουργεί την ανάγκη να έρθουμε όλο και ποιο κοντά… Στο τραπέζι με το φαγητό οι άνθρωποι μοιράζονται την ωραιότερη απόλαυση της ζωής.. επικοινωνούν τρώγοντας με ουσιαστικό τρόπο. Η σχέσεις μας μαζί με όλα χρειάζονται κι ένα τραπέζι καλό φαγητό, που μέσα από εκεί μπορεί να βρει την ειλικρινή ταυτότητα ο ένα ς του άλλου. ….…..περισσότερα εδώ
Σε υψόμετρο 1050 μ. στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας χώρο διασκέδασης και καλού φαγητού, σεβόμενοι την παράδοση και κρατώντας τις αρχές της περιοχής μας. Επιλέξαμε το οίκημα που χρονολογείται πριν από το 1935 και το αναστηλώσαμε με αγάπη και μεράκι. . ….…..περισσότερα εδώ