ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη μεγάλη πόλη, με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται σε μια εύφορη γη που αναπτύσσεται γύρω από τα ποτάμια Αξιό, Γαλλικό και Λουδία, τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, αλλά και τις θάλασσες του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού Κόλπου. Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και στην περιοχή υπάρχουν ίχνη ζωής από εκείνη την εποχή. Την πόλη ίδρυσε το 315 π.Χ. ο βασιλιάς των Μακεδόνων Κάσσανδρος, γιος του στρατηγού Αντίπατρου που άφησε σαν επιμελητή στην Μακεδονία ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν τόλμησε τη μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία. Ο Κάσσανδρος, αφού κυριάρχησε στη μάχη των διαδόχων, παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Θεσσαλονίκη, και ίδρυσε προς τιμήν της την πόλη, ενώνοντας 26 μικρούς οικισμούς, που υπήρχαν εκεί γύρω.
Γνωρίστε την πόλη της Θεσσαλονίκης κάνωντας ένα περίπατο στο κέντρο  ή εξερευνώντας κοντινούς προορισμόυς.
Σύμβολο της πόλης είναι ο  Λευκός Πύργος. Δεσπόζει στην παραλία και φιλοξενεί τώρα, ως μουσείο, θαυμάσιες συλλογές που αφορούν την βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε το 1500 μ.Χ. περίπου και ήταν μέρος του αμυντικού συστήματος της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη, που έχει διατηρήσει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Το σύγχρονο στοιχείο αναμειγνύεται αρμονικά με την ιστορία, όπως αυτή αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, στις βυζαντινές της εκκλησίες, στα ενδιαφέροντα μνημεία της. Η πόλη σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ ιδιαίτερα το βράδυ αποκτά ένα άλλο χρώμα, καθώς η πόλη είναι γνωστή για την ποιοτική της ψυχαγωγία.

 

  • Το μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης!

    Ανηφορίζοντας από το κέντρο της πόλης, αφήνετε πίσω σας την πυκνή δόμηση και τις πολυκατοικίες για να ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, νοσταλγική, βγαλμένη από το παρελθόν. Στη βόλτα σας θα περάσετε από γραφικές γειτονιές με μικρές μονοκατοικίες αλλά και όμορφα αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αυλές γεμάτες λουλούδια, στενά καλντερίμια, δαιδαλώδη σοκάκια, πλατείες με παραδοσιακά καφέ και ταβερνάκια με νόστιμους ντόπιους μεζέδες, που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο ενώ στο τέλος της διαδρομής σας περιμένει η θέα του εκπληκτικού ηλιοβασιλέματος από ψηλά. Ξεκινώντας ουσιαστικά πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, θα περάσετε και από σημαντικά μνημεία και εκκλησίες, ανάμεσα τους Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η Μονή Βλατάδων, ο Αγιος Νικόλαος ο Ορφανός, ο Όσιος Δαυίδ, ο ναός των Ταξιαρχών, το τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ, το μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά.

    Συντροφιά σας στη διαδρομή τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αιώνιοι υπερασπιστές της ασφάλειας της, το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ όπως ήταν η οθωμανική του ονομασία, στο βορειοανατολικό άκρο της Ακρόπολης και ο Πύργος Τριγωνίου, αγέρωχος και επιβλητικός από όπου η αμφιθεατρική εικόνα της πόλης όπως αγκαλιάζει τη θάλασσα θα σας μείνει αλησμόνητη.

  • «Πύργοι» ή «Εξοχές», ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν ευρύτερα γνωστή η περιοχή έξω από τα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης. Ως ιδιαίτερη συνοικία με το όνομα Χαμηδιέ, προς τιμή του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β’, αναφέρεται για πρώτη φορά στα φορολογικά βιβλία του οθωμανικού Δημοσίου, το 1885.

    Η ονομασία «Εξοχές» οφείλεται στην περιορισμένη δόμηση της συνοικίας, στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού αγροτικών εκτάσεων και στον ημιμόνιμο χαρακτήρα της κατοικίας. ΄Οσον αφορά τούς «Πύργους», δεν ήταν παρά μικρής αξίας και έκτασης κτίσματα με κάποια οχυρωματική δόμηση ή διάταξη, που χρησίμευαν ως θερινές κατοικίες καθώς και για τη διαμονή αυτών που ασχολούνταν με την καλλιέργεια των κτημάτων.

    Η κατεδάφιση των νοτιοανατολικών τειχών το 1889 και η χάραξη της λεωφόρου Χαμηδιέ εξασφαλίζουν την άρση των φυσικών εμποδίων για την επέκταση της πόλης προς τα ανατολικά.

    Η συγκοινωνιακή σύνδεση της συνοικίας με ιππήλατο τραμ το 1892, καθώς και οι έντονες στεγαστικές ανάγκες που δημιουργούνται μετά την πυρκαγιά του 1890, θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της συνοικίας.

    Στις Εξοχές, η εγκατάσταση των κατοίκων δεν ακολούθησε το χωρικό διαχωρισμό της εντός των τειχών πόλης, ανά εθνική – θρησκευτική κοινότητα, αλλά υπάκουε σε αλλά κριτήρια καθαρά οικονομικού ή κοινωνικού χαρακτήρα.

    Οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για την ανέγερση νέων τύπων κατοικίας, προσαρμοσμένων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ενώ η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών υπαγορεύουν το μέγεθος και την επιλογή της μορφής.

    Η εγκατάστασή τούς στις Εξοχές και κυρίως κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, σε “μέγαρα μεγαλοπρεπέστατα”, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την κοινωνική τους θέση και προβολή.

  • Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μιά βόλτα κατά μήκος της παραλίας, η οποία είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα σε μήκος, από το Μέγαρο Μουσικής έως το λιμάνι.

    Η παραλία της Θεσσαλονίκης έχει ένα γραμμικό μέτωπο με σχετικά περιορισμένο βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που δίνει τα χαρακτηριστικά ενός στενού παραλιακού μετώπου.
    Ο κόλπος του Θερμαϊκού στο βάθος, αποτελεί ένα καταπληκτικό σκηνικό, όπου τα εφήμερα και ευμετάβλητα στοιχεία, δημιουργούν μια διαφορετική ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
    Το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνει 12 θεματικά πάρκα και σίγουρα έχει εκτιμηθεί από όλους τους κατοίκους της και τους μέχρι τώρα επισκέπτες της.

    Ο κυματοθραύστης :
    Ένα ιδανικό μέρος για περπάτημα ή ποδηλασία. Ο «περιπατητής» εκτίθεται στο φως και στην ανοιχτή προοπτική, σε μια συνεχή βόλτα μεταξύ δύο αντίθετων άκρων: της σταθερότητας του κυματοθραύστη – της αστάθειας και της διαύγεια του νερού.

    Οι χώροι πρασίνου :
    Στην εσωτερική πλευρά της ακτής, 13 χώροι πρασίνου διαμορφώθηκαν, ως «πράσινα δωμάτια – κήποι”. Το καθένα με ένα ειδικό θεματικό χαρακτηριστικό. Προσφέρουν σκιά, μαλακό έδαφος, οπτική απομόνωση. Τα ονόματα των κήπων είναι : Κήπος του Αλεξάνδρου, Κήπος του απογευματινού ήλιου, κήπος της άμμου, κήπος της Σκιάς, Κήπος των εποχών, κήπος του Οδυσσέα Φωκά, Κήπος της Μεσογείου, Κήπος των Γλυπτών, Κήπος του Ήχου , Κήπος των Ρόδων, Κήπος της μνήμης, Κήπος του νερού και Κήπος της Μουσικής. Είναι όλα σχετικά μικρό “πάρκα” – «δωμάτια» που θυμίζουν τους μεσογειακούς κήπους που υπήρχαν στην περιοχή.

    Απολαύστε την προκυμαία, το περπάτημα, την ανάγνωση, το ψάρεμα, το τρέξιμο, παίζοντας με τα παιδιά, αλλά και για ποδηλασία, ομαδική άθληση, πικ-νικ, χορό, παραστάσεις, συναντήσεις με φίλους … .
    Είναι όλη δική σας

  • Η κατασκευή της Αγοράς ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο Modiano ήταν εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι.

    Το κτίριο προσομοιάζει με κτίρια των παρισινών αγορών. Στα μαγαζιά πωλούνται, τυριά, κρέας, λαχανικά και  ψάρια, κυρίως στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου. Στο εσωτερικό, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.
    Βρίσκεται ανάμεσα στη Βασιλέως Ηρακλείου και την Ερμού, με εξόδους στις τρεις πλευρές της.

Μουσεία

  • Το AΜΘ αποτελεί ένα από σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της αρχαιότητας.

    Μ. Ανδρόνικου 6
    Τηλ: 2310 830538
    www.amth.gr

  • Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στοχεύει στην παρουσίαση ποικίλων όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατά- στασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
    To MBΠ απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005.

    Λεωφόρος Στρατού 2
    Τηλ: 2313 306400
    www.mbp.gr

  • Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου βασίζεται σε περιοδικές εκθέσεις, με πυρήνα τη συλλογή Γιώργου Κωστάκη (έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας) αλλά και σύγχρονης τέχνης, ενώ επιδεικνύει και μία πλούσια δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι
    Τηλέφωνο: 2310 589141
    www.greekstatemuseum.com

  • Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, από την ίδρυσή του το 1972, με τη δωρεά του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου δεν είναι απλά ένα μουσείο αλλά ένας χώρος ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων. Η κύρια συλλογή του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σπουδαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου – 20ού αιώνα, αλλά και σημαντικά αντικείμενα ποικίλων πολιτισμών. Σημαντικά είναι τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που υλοποιούνται σε σταθερή ετήσια βάση.

    Αγ. Δημητρίου 159Α
    Τηλέφωνο: 2310 247111
    www.teloglion.gr

  • Αποτελεί τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
    Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του μουσείου αλλά και δικές του παραγωγές στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

    Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
    Τηλέφωνο: 2310 546683
    www.cact.gr

  • Tο ΜΜΣΤ αποτελεί ένα χώρο πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού εικαστικού χώρου. Από την ίδρυση του Μουσείου (1978), η συλλογή του συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες δωρεές, τόσο από μεγάλους συλλέκτες, όπως ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Franz Geierhaas, η Μάγδα Κοτζιά, ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Δημήτρης Μεϊμάρογλου όσο και από καλλιτέχνες. Σημαντική είναι η προσφορά του Μουσείου σε ό,τι αφορά τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα.

    Εγνατίας 154
    Τηλέφωνο: 2310 240002
    www.mmca.org.gr

  • Το Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. ερευνά, μελετά και παρουσιάζει με εκθέσεις και εκδόσεις τον πολιτισμό των τελευταίων αιώνων και χρόνων στο βορειοελλαδικό χώρο.
    Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής εποχής, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του ανθρώπου για διατροφή, στέγαση και ένδυση και τον βοήθησαν να αναπτύξει πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή.

    Βασ. Όλγας 68
    Τηλέφωνο: 2310 889840
    www.lemmth.gr

  • Στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται με μοντέρνο τρόπο η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από τις πρώτες πειραματικές προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι την σύγχρονη ελληνική παραγωγή.
    Στην αίθουσα “Τάκης Κανελλόπουλος” πραγματοποιούνται οι προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Στο Μουσείο λειτουργεί επίσης η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με 6.500 τόμους.

    Λιμάνι – Αποθήκη Α’
    Τηλέφωνο: 2310 508398
    www.cinemuseum.gr

  • Σπάνια κειμήλια προβάλλουν τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Μακεδονία (19ος – 20ός αι.), παρουσιάζοντας όχι μόνο τα επαναστατικά κινήματα της περιοχής αλλά και την αγωνία μιας ραγδαία μεταβαλλόμενης κοινωνίας, που προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό.

    Προξένου Κορομηλά 23
    Τηλέφωνο: 2310 229778
    www.imma.edu.gr

  • Το ΝΟΗΣΙΣ είναι πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
    Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές στο ψηφιακό Πλανητάριο, τον Κινηματογράφο Ευρείας Οθόνης, τον Προσομοιωτή και να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας. Παράλληλα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις.

    6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
    Τηλέφωνο: 2310 483000
    www.noesis.edu.gr

  • Το Ολυμπιακό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1998, αρχικά ως Μουσείο Αθλητισμού. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM_International Council of Museums), της ISHA (International Sports Heritage Association) και ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, με την υποστήριξη της Δ.Ο.Ε. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα, διοργανώνονται ποικίλης θεματικής περιοδικές εκθέσεις.

    Αγίου Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου
    Τηλέφωνο: 2310 968531
    www.olympicmuseum-thessaloniki.org

  • Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2OO1 και στεγάζεται στο κτίριο της στρατιωτικής στάσης, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Φιλοξενεί πολλά και σπάνια εκθέματα του σιδηρόδρομου, όπως γνήσια οχήματα, εστιατόριο και κλινάμαξα του Orient Express, ατμομηχανές, βαγόνια, στολές, τηλέγραφους, εργαλεία και αρχειακό υλικό.

    Μοναστηρίου 7Β – Στρατιωτική Στάση
    Τηλέφωνο: 2310 599134
    www.sfsth.gr

  • Το ΜΦΘ είναι το μοναδικό κρατικό μουσείο για τη φωτογραφία στην Ελλάδα, επιχειρώντας να προσεγγίσει όλες τις διαφορετικές χρήσεις του φωτογραφικού μέσου.
    Πραγματοποιεί δράσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι συλλογές και τα αρχεία του αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Το Μουσείο διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας PhotoBiennale.

    Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης ,Ναυάρχου Βότση 3
    Τηλέφωνο: 2310 566716
    http://www.thmphoto.gr/

  • Πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί στο εξής η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο, ο οποίος άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό με νέα μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
    Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά.

    Λευκός Πύργος
    Τηλέφωνο: 2310 267832
    www.lpth.gr

  • Στο Μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της πόλης. μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Περιλαμβάνει επίσης βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί κέντρο τεκμηρίωσης για την ιστορία, τα έθιμα και τη γλώσσα των Σεφαραδιτών Εβραίων.

    Αγίου Μηνά 13
    Τηλέφωνο: 2310 250406
    www.jmth.gr

  • Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γεννήθηκε το 1881 στον χώρο που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

    Εδώ πέρασε τα νεανικά του χρόνια και μεταξύ του1907 – 1911 χεδίασε το όραμά του για μία ελεύθερη χώρα. Το κτίριο δωρήθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία το 1937 και τον Νοέμβριο του 1953 άνοιξε τις πόρτες του ως Μουσείο.

    Αγίου Δημητρίου 151
    Τηλέφωνο: 2310965070

  • Η μόνιμη συλλογή του μουσείου παρουσιάζει την επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πόλεμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40-41, την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων, τη Μάχη της Κρήτης, την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και τη δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή καθώς και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Άξονα.

    Γρηγορίου Λαμπράκη 4
    Τηλέφωνο: 2310 249803
    www.warmuseumthessaloniki.com

  • Σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1890-94) σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

    26ης Οκτωβρίου 19
    Τηλέφωνο: 2310 514029
    www.eyath.gr

  • Το Μουσείο Ραδιοφωνίας είναι ένα μικρό μουσείο που βρίσκεται στην Νότια πύλη της Έκθεσης (ΧΑΝΘ). Παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ετήσιας ΔΕΘ, ενώ την υπόλοιπη χρονιά δέχεται επισκέψεις ενδιαφερομένων κατόπιν ραντεβού.
    Στους χώρους του φιλοξενούνται και διατηρούνται πάσης φύσεως υλικά, σχετικού άμεσα ή έμμεσα με τη φωνή και τον ήχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποια από τα μηχανήματα του ιδρυτή του πρώτου ραδιοφώνου των βαλκανίων.

    ΔΕΘ
    Τηλέφωνο: 2310 299445-6
    www.radiomuseum.gr

  • Στο Μουσείο παρουσιάζεται φαρμακευτικό υλικό που αναφέρεται στην Ιστορία της Φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα (όργανα, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συνταγές, φυτολόγια, δρώγιες, φαρμακευτικές ουσίες, φαρμακοτεχνικές μορφές). Είναι το μοναδικό Φαρμακευτικό Μουσείο στην Ελλάδα.

    Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας
    Τηλέφωνο: 2310 471176
    www.fsth.gr/museum.el.aspx

Αξιοθέατα

  • Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
    Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ύστερης Αρχαιότητας, το μοναδικό στο είδος του που σώζεται στην Ελλάδα. Έχουν αποκαλυφθεί μνημειακά οικοδομήματα, τα οποία αποτελούσαν αυτοκρατορική κατοικία.

  • Διοικητικό κέντρο των ρωμαϊκών χρόνων, στη μορφή που έχει αποκαλυφθεί, αρχίζει να οργανώνεται στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ..

    Το σύνολο του συγκροτήματος ήταν οργανωμένο γύρω από μια ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία. Στις τρεις πλευρές της υπήρχαν διώροφες στοές, με διπλή σειρά κιόνων κορινθιακού ρυθμού, σε άμεση επικοινωνία με περιμετρική ζώνη δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

  • (305 μ.Χ.).
    Κατασκευάστηκε σε ανάμνηση της νίκης του Γαλερίου επί των Περσών. Στον ανάγλυφο διάκοσμό της εξιστορούνται μάχες και νίκες αυτού του πολέμου και δηλώνεται η παντοδυναμία και η ενότητα των ηγεμόνων της Τετραρχίας

  • Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
    Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ύστερης Αρχαιότητας, το μοναδικό στο είδος του που σώζεται στην Ελλάδα. Έχουν αποκαλυφθεί μνημειακά οικοδομήματα, τα οποία αποτελούσαν αυτοκρατορική κατοικία

  • Η ιστορία της πόλης καταγράφεται πάνω στα τείχη, ενίοτε και στις επιγραφές που σώζονται σε διάφορα σημεία της οχύρωσης, μάρτυρες επάλληλων επισκευών και ανακατασκευών μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησαν. Λείψανα της ελληνιστικής και διαδοχικά της ρωμαϊκής οχύρωσης της πόλης ενσωματώθηκαν στα τέλη του 4ου αι. στον νέο οχυρωματικό περίβολο, τραπεζιόσχημο σε κάτοψη, με τον οποίο τειχίστηκε η Θεσσαλονίκη. Η συνολική περίμετρος των τειχών της πόλης ανέρχεται στα 8 χλμ. Στα πεδινά τμήματα ισχυροί τριγωνικοί πρόβολοι εναλλάσσονταν με ορθογώνιους πύργους ενώ το τείχος ενισχύθηκε και με προτείχισμα. Από την πλευρά της θάλασσας την πόλη προστάτευε χαμηλό θαλάσσιο τείχος. Κατά τη βυζαντινή εποχή μεσολάβησαν επισκευές και προσθήκες ενώ η τελική μορφή στην οποία σώζονται σήμερα τα τείχη οφείλεται όμως σε επεμβάσεις των Οθωμανών.

    Δυτικά τείχη

    Τμήμα του παλαιοχριστιανικού τείχους και του προτειχίσματος διατηρείται στην Πλατεία Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό υψωνόταν μέχρι το 1874, οπότε και κατεδαφίστηκε, η κύρια είσοδος της πόλης, η Χρυσή Πύλη, από την οποία ξεκινούσε η βασική οδική αρτηρία της πόλης, ο ρωμαϊκός decumanus maximus και η μετέπειτα Λεωφόρος των βυζαντινών. Τμήμα του τείχους ανηφορίζει κατά μήκος της σημερινής οδού Ειρήνης, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του δεύτερου κυριότερου decumanus της πόλης. Εκεί ανοιγόταν η δεύτερη από δυτικά βασική πύλη, η Ληταία που οδηγούσε στην ύπαιθρο χώρα, στο Μυγδονικό λεκανοπέδιο και τη Λητή.

    Βoρειοδυτικά Τείχη.

    Την βραχώδη γεωμορφολογία του εδάφους ακολουθούν τα τείχη που ανηφορίζουν προς την Ακρόπολη. Το ΒΔ τμήμα του τείχους αποτελεί προσθήκη στα χρόνια του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, όταν ο ίδιος διετέλεσε δεσπότης της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των ετών 1369-1373.

  • Το λεγόμενο διάμεσο τείχος που διαχώριζε την περιοχή της Ακρόπολης από την Άνω Πόλη εκτεινόταν δυτικά, απέναντι από τη Μονή Βλατάδων περίπου και έφθανε στα ανατολικά μέχρι τον Πύργο του Τριγωνίου. Η τοποθέτηση των πύργων στο διάμεσο τείχος προς το εσωτερικό της Ακρόπολης, το οποίο αποτελούσε αρχικά την εξωτερική όψη του τείχους της πόλης, επιβεβαιώνει τη μεταγενέστερη προσθήκη της Ακρόπολης στον αρχικό οχυρωματικό περίβολο. Οι επιγραφές που σώζονται στον ορθογώνιο πύργο, γνωστό ως Πύργο του Λαπαρδά, που στέκει απέναντι από τη Μονή Βλατάδων σχετίζονται με τις εκτεταμένες επεμβάσεις που έγιναν στην οχύρωση της Ακρόπολης τον 12ο αι.
    Ακολουθώντας το διάμεσο τείχος στην πορεία προς τα ΒΑ ανοίγεται η Πύλη της Άννας Παλαιολογίνας (1355 – 1356), όπως μαρτυρεί η εγχάρακτη στο μαρμάρινο περιθύρωμα επιγραφή. Η πύλη αυτή οδηγούσε στην εκτός των τειχών περιοχή.
    Το διάμεσο τείχος καταλήγει βορειονατολικά στον Πύργο της Αλύσεως ή ευρύτερα γνωστό ως Πύργο του Τριγωνίου. Πρόκειται για κυκλικό πύργο που κατασκευάστηκε τον 15ο αι. ενσωματώνοντας τον προγενέστερο τετράγωνο πύργο της βυζαντινής οχύρωσης, που προϋπήρχε στη θέση αυτή.
    Ο πύργος του Τριγωνίου μαζί με το Φρούριο του Βαρδαρίου και τον Λευκό Πύργο εντάσσονται στο νέο σύστημα ενίσχυσης της οχύρωσης που εφάρμοσαν οι Οθωμανοί στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αλλαγές της πολεμικής τεχνικής που επέφερε στο εξής η χρήση της πυρίτιδας.

  • Τα τείχη άλλοτε θεμελιωμένα πάνω στον βραχώδη γήλοφο και άλλοτε πατώντας πάνω στα απομεινάρια της ρωμαϊκής οχύρωσης, κατηφορίζουν υψηλά και αγέρωχα μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου και εν συνεχεία ταπεινωμένα πλέον, μετά το 1889, προς τη θάλασσα. Δια μέσου της οδού Φιλικής Εταιρείας, όπου διατηρούνται ορατά τμήματα του προτειχίσματος και τριγωνικοί πρόβολοι του κυρίως τείχους, καταλήγουν στο Λευκό Πύργο, που υψώνεται στη συμβολή του θαλάσσιου με το χερσαίο τείχος. Ο πύργος στη μορφή που σώζεται σήμερα κτίστηκε στα τέλη του 15ου αι., στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των οχυρώσεων, στη θέση παλαιότερου βυζαντινού πύργου.
    Από τις πύλες του ανατολικού σκέλους του περιβόλου γνωστές είναι οι θέσεις δύο κύριων πυλών, πάνω στους δύο βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, της Νέας Χρυσής Πύλης σε αντιστοιχία με τη Ληταία και της Κασσανδρεωτικής (ή πύλη της Καλαμαρίας), σε αντιστοιχία με τη Χρυσή Πύλη.
    Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Πόλης.

  • Το φρούριο του Επταπυργίου υψώνεται στο ψηλότερο σημείο της Ακρόπολης, στο ΒΑ άκρο των τειχών της πόλης. Παρουσιάζει ένα σύμπλεγμα διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων από την παλαιοχριστιανική – πρώιμη βυζαντινή περίοδο έως και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με οψιμότερη την προσθήκη νεώτερων κτιρίων και βοηθητικών χώρων κατά την μετατροπή του σε φυλακές το 19ο αι και τελική φάση στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τις ήπιες επεμβάσεις και αναγκαίες μετατροπές για την στέγαση των γραφείων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
    Πάνω στις τοιχοποιίες του φρουριακού συγκροτήματος με τα ποικίλα κεραμοπλαστικά και τα ενσωματωμένα κατά τόπους μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων εποχών, ανιχνεύονται αντιστοίχως ισάριθμες κατασκευαστικές φάσεις και αποτυπώνονται οι πολυετείς περιπέτειες του κτιρίου, συνυφασμένες με την μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία της πόλης.
    Στον αρχικό πυρήνα του φρουρίου ανήκουν δέκα πύργοι, οκτώ τετράπλευροι και δύο τριγωνικοί και τα μεσοπύργια διαστήματά τους, με πρωιμότερο το βόρειο σκέλος, ενταγμένο στη διάταξη της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης της Ακρόπολης και με πολλές, ωστόσο, μεταγενέστερες επεμβάσεις. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους προστέθηκαν οι πύργοι της νότιας πλευράς διαμορφώνοντας το περίκλειστο του φρουρίου. Η μαρμάρινη οθωμανική επιγραφή του 1431 εντοιχισμένη πάνω από το υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου, μαρτυρεί επεμβάσεις και ανακαινίσεις πύργων και τμημάτων του φρουρίου στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση της πόλης αλλά και του εσχάτου καταφυγίου της, του Επταπυργίου.
    Οι γραπτές πηγές για το φρούριο είτε σιωπούν, όπως συμβαίνει στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο είτε είναι φειδωλές και συγκεχυμένες, όπως συμβαίνει στα μεσοβυζαντινά και υστεροβυζαντινά χρόνια, όπου η αναφορά στον Κουλά της Θεσσαλονίκης σχετίζεται άλλοτε με το Επταπύργιο και άλλοτε με την Ακρόπολη. Η ονομασία Επταπύργιο απαντά επί Τουρκοκρατίας ως μίμηση πιθανότατα του Επταπυργίου (Yedi Kule), με τους ισάριθμους πράγματι πύργους, αντίστοιχου οχυρωματικού έργου του 15ου αι στην Κωσταντινούπολη.
    Το μνημείο επιβαρυμένο αρκετά από τις σχεδόν πρόσφατες μνήμες των φυλακών, τις οποίες η νέα χρήση του όχι μόνο δεν απάλειψε αλλά φρόντισε να διαφυλάξει και να προβάλλει στην έκθεση που λειτουργεί στο ισόγειο ενός από τα νεώτερα κτίρια του συγκροτήματος, είναι ανοικτό στο κοινό της πόλης και επισκέψιμο καθημερινά, ενώ ενίοτε χώροι του ανοιχτοί και κλειστοί διατίθενται για πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

  • Κτίστηκε αρχικά στον τύπο του περίκεντρου κτηρίου, στον άξονα της πομπικής οδού που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα. Για τη χρήση του ερίζουν διάφορες απόψεις, όπως ναός του Δία ή των Καβείρων, κτήριο με πιθανόν λατρευτικό και κοσμικό – διοικητικό χαρακτήρα που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ανακτορικού συγκροτήματος ή μνημείο αφιερωμένο στη δόξα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το μνημείο, διαμέτρου 24,50μ. καλύπτει θόλος από οπτόπλινθους, που φθάνει σε ύψος τα 29,80μ. Στον κυλινδρικό τοίχο, πάχους 6,30μ., εγγράφονται εσωτερικά οκτώ ορθογώνιες κόγχες, από τις οποίες η νότια αποτελούσε την κύρια είσοδο.
    Η μετατροπή του κτηρίου σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Αγίους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους έγινε στα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5ο αι.). Τότε προστέθηκε περιμετρική στοά για την επικοινωνία της οποίας με τον αρχικό πυρήνα διανοίχθηκαν στο πάχος της τοιχοποιίας οι επτά από τις οκτώ κόγχες, διευρύνθηκε η ανατολική με την προσθήκη ιερού βήματος, διαμορφώθηκε νέα είσοδος με νάρθηκα στη δυτική κόγχη και προστέθηκαν πρόπυλο και δύο παρεκκλήσια στη νότια είσοδο. Τα λαμπρότερα όμως κατάλοιπα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά που καλύπτουν τις καμάρες των κογχών και τα εσωράχια των παραθύρων, ενώ την αποκορύφωση του λαμπρού διακόσμου αποτελούν τα ψηφιδωτά του θόλου ιεραρχημένα σε τρεις ζώνες. Κατά τους σεισμούς των αρχών του 7ου αι. καταστράφηκε η αψίδα του ιερού, το υπερκείμενο τμήμα του θόλου και πιθανόν και η στοά. Η αψίδα, μετά την αποκατάστασή της, ενισχύθηκε εξωτερικά με δύο αντηρίδες και διακοσμήθηκε τον 9ο αι. με την τοιχογραφία της Αναλήψεως.

  • (1351-1371) Έξω ακριβώς από τα τείχη της Ακρόπολης, επί της οδού Ακροπόλεως βρίσκεται η Πατριαρχική και σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι της πόλης που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1351-1371 από το μαθητή του Γρηγορίου Παλαμά, μοναχό Δωρόθεο Βλατή, και μετέπειτα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Από το αρχικό συγκρότημα σώζεται μόνον το καθολικό στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με περίστωο που απολήγει σε παρεκκλήσια. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στο εσωτερικό τοποθετείται μεταξύ των ετών 1360 – 1380. Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στο Χριστό Παντοκράτορα ενώ σήμερα τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

  • Στην Άνω πόλη, μεταξύ των οδών Ηροδότου και Αποστόλου Παύλου και πολύ κοντά στα ανατολικά τείχη εντός περίκλειστης αυλής βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού ή των Ορφανών, καθολικό και αυτός βυζαντινής μονής. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου ναού με περίστωο που απολήγει στα ανατολικά σε δύο παρεκκλήσια. Ο αριστουργηματικός τοιχογραφικός του διάκοσμος είναι ένα από τα πληρέστερα διατηρούμενα ζωγραφικά σύνολα στη Θεσσαλονίκη και αντιπροσωπευτικό δείγμα της παλαιολόγειας τέχνης. Από το μοναστηριακό συγκρότημα πλην του καθολικού σώζονται ερείπια του πυλώνα της μονής επί της οδού Ηροδότου.

  • (1310-1314). Στην αρχή της οδού Ολύμπου και πολύ κοντά στα δυτικά τείχη βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων, καθολικό άλλοτε μονής αφιερωμένης στην Παναγία, με κτήτορα τον Πατριάρχη Νίφωνα (1310 – 1314) και το μαθητή του ηγούμενο Παύλο. Ανήκει στον τύπο του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με περίστωο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάρθρωση των εξωτερικών όψεων του μνημείου με κορύφωση τα κεραμοπλαστικά που κοσμούν την ανατολική πλευρά. Στο εσωτερικό σώζεται εξαιρετικό ψηφιδωτός διάκοσμος, χαρακτηριστικό της τελευταίας περιόδου της Παλαιολόγειας τέχνης.

Περπατώντας στην πόλη

  • Είναι η κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης και μία από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες στην Ελλάδα, πολύβουη όλες τις ώρες της μέρας.Αποτελεί ένα από τα λίγα μέρη
    του σχεδίου της επιτροπής Εμπράρ που εφαρμόστηκεμετά την πυρκαγιά του 1917, αν και η διαμόρφωσή της ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για παραθαλάσσια πλατεία με «άνοιγμα» 100 μ., που προσφέρει εξαιρετική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και τον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Διαθέτει μνημειακή αρχιτεκτονική, ενώ οι προσόψεις των κτηρίων,
    με κιονοστοιχίες, καμάρες και  στοές συνδυάζουν στοιχεία από τη βυζαντινή παράδοση της πόλης με ευρωπαϊκά μοτίβα του μεσοπολέμου. Την πλατεία οριοθετούν δύο «δίδυμα» κοίλα κτήρια: στη δυτική όψη, το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», (τέλη δεκαετίας 1960), που κτίστηκε από αρχιτέκτονες του Ε.Ο.Τ. και στην ανατολική πλευρά το «Ολύμπιον», που αναγέρθηκε σταδιακά έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950 (σε σχέδια του Ζ. Μοσέ) και αποτελεί έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • Εκτείνεται από το λιμάνι στα δυτικά ως τον Λευκό Πύργο  στα ανατολικά και είναι γνωστή και ως Παλιά Παραλία. Διανοίχτηκε το 1882, μετά την κατεδάφιση των παραθαλάσσιων τειχών, στο πλαίσιο του συνολικού εκσυγχρονισμού της πόλης από τους Τούρκους. Για πολλές δεκαετίες, κατά μήκος της προκυμαίας έδεναν εμπορικά και πολεμικά πλοία, ψαρόβαρκες και ιδιωτικά σκάφη. Σήμερα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, από το οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες. Η μία πλευρά είναι γεμάτη με καφέ και μικρά μπαρ, ενώ ο φαρδύς πεζόδρομος δίπλα στη θάλασσα κατακλύζεται από περιπατητές, ποδηλάτες, καλλιτέχνες του δρόμου και μικροπωλητές. Εξάλλου, ανάμεσα στις μοντέρνες πολυκατοικίες, βρίσκονται και μερικά από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης: μετά την πλατεία Ελευθερίας, το τριώροφο μεσοπολεμικό αρχοντικό, που παλιότερα στέγαζε το
    φημισμένο εστιατόριο «Όλυμπος-Νάουσα», η πλατεία Αριστοτέλους, το Μέγαρο Κονιόρδου (στη γωνία με την οδό Καρ. Ντηλ), το μεσοπολεμικό Μέγαρο Τυρολόη (μεταξύ των οδών Καρ.
    Ντηλ και Αγίας Σοφίας), όπου για πολλά χρόνια βρισκόταν το καφενείο Τόττης, το Μανδαλίδειο Μέγαρο (1931) και το Μέγαρο Εξαρχόπουλου (1935), και τα δύο στη συμβολή με την
    οδό Βογατσικού, το τριώροφο κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (1926) στον αριθμό 63, καθώς και το παλιό κινηματοθέατρο«Παλλάς» στον αριθμό 73, έδρα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.).

  • Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και σήμερα χρησιμοποιείται ως ύπαιθρος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Εδώ, το 1943 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν περίπου 50.000
    Εβραίους κατοίκους της πόλης, προτού αποσταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για τον λόγο αυτό, στη ΝΑ πλευρά της πλατείας τοποθετήθηκε το 1997 το Μνημείο Ολοκαυτώματος
    Εβραίων Θεσσαλονίκης (έργο του γλύπτη N. Glid). Στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ί. Δραγούμη βρίσκονται τα επιβλητικά κτήρια της Εθνικής Τράπεζας – Τράπεζας Ελλάδας (1928)
    και της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας (σήμερα Alpha Bank, 1929), και τα δύο με στοιχεία όψιμου νεοκλασικισμού και μεσοπολεμικού εκλεκτικισμού στην εξωτερική τους όψη.

  • Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με ζωηρή εμπορική και επιβατική κίνηση. Εδώ, κατά τη σύντομη παραμονή του στην πόλη (322-323
    μ.Χ.) ο Μέγας Κωνσταντίνος κατασκεύασε το πρώτο τεχνητό λιμάνι της πόλης, που αργότερα και κυρίως επί Τουρκοκρατίας επιχωματώθηκε. Η προβλήτα Α’ του λιμανιού άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19ου αι., ενώ το 1910 κτίστηκαν και έξι αποθήκες, έξοχα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής. Το 1997, με αφορμή τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, πέντε από αυτές ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν: οι αποθήκες 1 και Δ παραχωρήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (για το Φεστιβάλ, , η Α στεγάζει το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Β1 το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ η Γ λειτουργείως εστιατόριο-μπαρ. Αποτελείέναν από τους δημοφιλέστερουςχώρους για περίπατο ή ανάπαυση, ενώ παράλληλα προσφέρειεξαιρετική θέα προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης. 

  • Μπεζεστένι.

    Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σολωμού και Βενιζέλου. Ορθογώνιο κτίσμα, με τέσσερις εισόδους και έξι μολυβδοσκέπαστους τρούλους, στους οποίους είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των τεχνιτών, κτίστηκε στα τέλη 15ου-αρχές 16ου αι. ως υφασματαγορά (μπεζεστένι) και αγορά πολύτιμων λίθων, η οποία φρουρούνταν όλο το 24ωρο. Σήμερα, διατηρεί εν πολλοίς τον χαρακτήρα του, καθώς στο εσωτερικό του και στην εξωτερική πλευρά λειτουργούν περισσότερα από 110 καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία πωλούν υφάσματα ή κοσμήματα

    Στοά «Σαούλ»

    Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1881 (σε σχέδια Β. Ποζέλι), ενώ μετά τη μερική καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917 ξανακτίστηκε το 1929 (σε σχέδια Κ. Μοδιάνο). Συνδυάζει νεοαναγεννησιακά και art deco στοιχεία και αρχικά στέγαζε τον τραπεζικό οίκο του Σαούλ Μοδιάνο και καταστήματα, ενώ σήμερα εδώ λειτουργούν κυρίως χώροι διασκέδασης.

  • Από τις ελάχιστες περιοχέςτου κέντρου, που διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917. Δημιουργήθηκε τον 16ο αι., όταν οι Τούρκοι επιχωμάτωσαν το βυζαντινό τεχνητό λιμάνι, έφτανε ως την περιοχή «Φραγκομαχαλάς»  και μέχρι την κατεδάφισή τους βρισκόταν έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης. Περιοχή χονδρεμπορίου κοντά στο λιμάνι, υπήρχαν εδώ καταστήματα
    μπαχαρικών και σιτηρών και μετά το 1917 κυρίως αποθήκες λαδιού. Η χάραξη των οδών παραμένει ίδια από τα τέλη του 19ου αι., ενώ τα περισσότερα κτήρια -κυρίως του β’ μισού 19ου αι.- είναι διώροφα, κατασκευασμένα από βιομηχανικό τούβλο και ξύλο, αν και αρκετά από αυτά κατεδαφίστηκαν αργότερα για τη διάνοιξη  ή διαπλάτυνση δρόμων. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή σταδιακά υποβαθμίστηκε, αλλά το 1985 κηρύχθηκε ιστορική και τα κτίρια της διατηρητέα και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σειρά αναπλάσεων την ανέδειξαν σε έναν από τους βασικότερους πόλους διασκέδασης της πόλης,μόπου λειτουργούν πολυάριθμα εστιατόρια, μπαρ, χώροι ζωντανής ελληνικής μουσικής και καφέ. Κεντρικό σημείο για
    να αρχίσετε την περιήγησή σας είναι η πλατεία Μοριχόβου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα η πλατεία Πετρακάκη, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και το Μέγαρο του Οθωμανικού Ταχυδρομείου (σήμερα, ξενοδοχείο), καθώς και οι οδοί Αιγύπτου, Κατούνη, Λυκούργου και Εδέσσης (στην πλατεία Εμπορίου ή Άνω Λαδάδικα, μετά την οδό Τσιμισκή) στην οποία σώζονται
    και δύο παλιά χάνια. Εξάλλου, σε προσόψεις κτηρίων προς τολιμάνι, παραμένουν ακόμα ίχνη  καπνού από τη πυρκαγιά του 1917!

  • Από τους βασικότερους και πιο πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ενώνει την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. (βλ. σελ. 26)με τα Λαδάδικα. Διανοίχτηκε πλήρως μετά την πυρκαγιά του
    1917 και μεταπολεμικά αναδείχτηκε στον εμπορικότερο άξονα της πόλης, αφού εδώ συγκεντρώνονται πολλά από τα γνωστότερα εμπορικά καταστήματα  της Θεσσαλονίκης, γραφεία
    και αντιπροσωπείες εταιρειών,   αλλά και πολλά δημοφιλή καφέ και μπαρ. 

  • Η περιοχή δυτικά της οδού Αριστοτέλους και νότια της οδού Εγνατία συγκροτεί την παραδοσιακή αγορά της πόλης, με διάσπαρτα μικρά καταστήματα και οργανωμένες αγορές και  στοές, οι περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν από την εποχή της τουρκοκρατίας. Σήμερα, στις αγορές αυτές, που κατακλύζονται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, μπορείτε να βρείτε όλων των ειδών τα προϊόντα -από τρόφιμα και μπαχαρικά μέχρι υφάσματα, κοσμήματα και μικρές μπουτίκαλλά και ταβέρνες, ουζερί και καφενεία.

     Αγορά Μοδιάνο

    Κατασκευάστηκε το 1922 από τον μηχανικό Έ. Μοδιάνο, που της έδωσε και το όνομα. Ορθογώνιο κτίσμα με γυάλινη στέγη, φιλοξενεί στις τρεις στοές της περίπου 140 καταστήματα τροφίμων. Εδώ, θα βρείτε εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα εστιατόρια που λειτουργούν εσωτερικά και στην περίμετρό της.

  • Σχεδιασμένες από τον Ερν. Εμπράρ, τέμνουν κάθετα την οδό Αριστοτέλους, με την οποία επικοινωνούν από ειδικά περάσματα. Πρόκειται για σύνολα διώροφων εμπορικών κτηρίων, με τοξοστοιχίες στο ισόγειο. Η αγορά Βλάλη-Καπάνι βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αριστοτέλους, στη θέση όπου κατά την τουρκοκρατία υπήρχε η εμπορική αγορά  «Ουν Καπάν» (αλευροπάζαρο). Εδώ λειτουργεί κυρίως αγορά τροφίμων και μπαχαρικών, ενώ στη μικρή πλατεία Βλάλη θα βρείτε καφενεία και παραδοσιακά εστιατόρια. Στη συμβολή των οδών Σπανδωνή, Ερμού και Βενιζέλου, έχει ανεγερθεί μνημείο που θυμίζει τη δολοφονία του βουλευτή Γρ. Λαμπράκη, τον Μάιο 1963. Στην αγορά Βατικιώτη, που μαζί με την πλατεία Άθωνος εκτείνονται στην ανατολική πλευρά της Αριστοτέλους, λειτουργούν κυρίως καταστήματα με οπωροκηπευτικά, μπαχαρικά, ωδικά πτηνά, είδη πακεταρίσματος και υποδηματοποιίας, ενώ στην
    πλατεία Άθωνος εργαστήρια πώλησης ξύλινων και ψάθινων καρεκλών καθώς και πολλές ταβέρνες και ουζερί. 

  • Κεντρικός δρόμος της περιοχής που παλιότερα ονομαζόταν «Φραγκομαχαλάς», εξαιτίας της εγκατάστασης σε αυτήν μετά τον 13ο αι. πολλών Λατίνων. Ξεκινά ουσιαστικά από την οδό
    Αριστοτέλους και καταλήγει στην περιοχή των Δικαστηρίων  Παλαιότερα, εδώ υπήρχαν τράπεζες, αντιπροσωπείες ξένων οίκων και δοχεία, ενώ σήμερα μαζί με τις παρακείμενες οδούς είναι μία κατ’ εξοχήν εμπορική περιοχή, που έχει εξελιχθεί και σε πόλο διασκέδασης, αφού στην κοντινή οδό Βαλαωρίτου και τους γύρω δρόμους (Συγγρού, Βηλαρά κ.ά.) τα τελευταία χρόνια λειτουργούν πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Στην οδό Συγγρού, βρίσκεται η πλατεία Χρηματιστηρίου με το νεοαναγεννησιακού ρυθμού κτήριο (1907, Β. Ποζέλι) της Στοάς
    Μαλακοπής, όπου ως το 1954 στέγαζε τράπεζα και αργότερα εμπορικούς οίκους. Στο κέντρο του αετώματος (στην οδό Βηλαρά) ξεχωρίζει το ρολόι, που σταμάτησε την ώρα του σεισμού το 1978, ενώ στο εσωτερικό της στοάς λειτουργούν χώροι διασκέδασης και καταστήματα. Πολύ κοντά, βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία  (1898, Β. Ποζέλι), κτισμένη σε σημείο που υπήρχε παλιότερη εκκλησία η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά το 1917. Βρίσκεται σε γαλήνια αυλή, ενώ εντυπωσιάζει το ύψους 40 μ. καμπαναριό της. Στη συμβολή με την οδό Λ. Σοφού,
    προσέξτε το κτήριο-έδρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1903), το οποίο κτίστηκε σε νεομπαρόκ ρυθμό από Τούρκους αρχιτέκτονες στη θέση παλιάς έπαυλης που ανατινάχτηκε εκείνη τη χρονιά από Βούλγαρους εθνικιστές, καθώς στέγαζε την Οθωμανική Τράπεζα. Στον κήπο του φιλοξενούνται τα αρχαιότερα υπαίθρια αγάλματα της πόλης (Οικονομία, Πίστις και Τρίτων),
    του 19ου αι. Εξάλλου, στηνΒπαράλληλη οδό Ερμού, θα βρείτε ενδιαφέρουσα εμπορική αγορά.

  • Αστυνομία 100
    Τουριστική Αστυνομία 2310 554871
    Ελληνικός οργανισμός Τουρισμού 2310 222935, 2310 271888
    Δημόσια Συγκοινωνία  
    Σιδηροδρομικός σταθμός (τηλεφωνικό κέντρο) 1110
    Πληροφορίες Λεωφορείων (διαδρομές, ταξίδια, ενδιάμεσες στάσεις) 185
    KTEΛ 2310 595408
    Υπηρεσίες Υγείας  
    Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Κωνσταντινουπόλεως 49) 2310 837921-9
    Γ. Παπανικολάου Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Εξοχή) 2310 357602
    Στ. Κυριακίδη 2310 993310, 2310 993111
    Γ. Γεννηματάς Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 41) 2310 211221-2, 2310 211323-5, 2310 211426-9, 2310 212019, 2310 212051
    ‘Αγιος Δημήτριος Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ελένης Ζωγράφου 2 ) 2310 969100-30, 2310 203121-5, 2310 203157, 2310 203269, 2310 201283
    ‘Αγιος Παύλος Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αντιστάσεως 161) 2310 493040
    Θριαγένειο Καρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Αλ. Συμεωνίδη 2) 2310 898111
    Νοσοκομείο Δερματολογικών και Αφροδίσιων νοσημάτων (Χαλκιδικής 51) 2310 817913, 2310 859202, 2310 859224, 2310 859246, 2310 859268, 2310 859280
    Ψυχιατρική Κλινική (Κωνσταντινουπόλεως 36, Σταυρούπολη ) 2310 659512, 2310 659534, 2310 659578, 2310 659590, 2310 655103
    Κλινική Χρόνιων Νοσημάτων Δερματολογικών και Αφροδισίων Νοσημάτων ( Γρηγορίου Λαμπράκη13) 2310 202148
    Παπαγεωργίου Γενικό Νοσοκομείο ( Κυκλική Νέας Ευκαρπίας) 2310 693000
    Αεροδόμιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία  
    Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Αεροδρομίου Μακεδονία 2310 471170
    Τηλεφωνικό Κέντρο 2310 473212, 2310 473312
    Πληροφορίες Πτήσεων 2310 473977, 2310 473720
    Ολυμπιακή Αεροπορία, παράρτημα Θεσσαλονίκης 2310 368311
    Aegean Airlines – παράρτημα Θεσσαλονίκης 2310 280050
    Τουριστικές Πληροφορίες στις θαλάσσιες συγκοινωνίες  
    Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 2310 593120

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,Δήμος Θεσσαλονίκης    https://thessaloniki.gr/
Βικιπαιδεια 
φωτο  https://thessaloniki.travel/en/

Χαρακτηρισμένο από ένα από τα καλύτερα σχεδιαστικά πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το City Hotel σας προσκαλεί να ανακαλύψετε την ενέργεια της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς περπατάτε μέσα από την πολυσύχναστη οδό Τσιμισκή και την πλατεία Αριστοτέλους. Το μοντέρνο αστικό σχεδιασμό και η βολική …….περισσότερα εδώ

Η αίσθηση της Μυτιλήνης αποτυπώνεται πιστά σε κάθε γωνιά του εστιατορίου Μόλυβος με τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα , τις μαστόρικες σιδερένιες απλίκες, τα ζωγραφισμένα ταβάνια, τους μεγάλους νησιώτικους καναπέδες και φυσικά τα 9 μπαλκόνια με τους μικρούς ελαιώνες , τις φουντωντές κουμαριές και τα παρτέρια γεμάτα με δυόσμους, θυμάρια, βασιλικούς ξαναζωντανεύουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ….περισσότερα εδώ

 Στην καρδιά της πόλης 5΄από την πλατεία Αριστοτέλους – στα ιστορικά Λαδάδικα – εκεί που η παράδοση συναντά την ποιότητα βρίσκεται το εστιατόριο “Κιούπια Λαδάδικα” Ανακαλύψτε γεύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – μεσημέρι και βράδυ – στο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Καθήστε στα τραπεζάκια μπροστά στην πλατεία Μοριχόβου με θέα το υπέροχο συντριβάνι και απολαύστε το φαγητό ή το ποτό σας..…….περισσότερα εδώ