ΣΠΕΤΣΕΣ
Σπέτσες
. Από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης χρονολογούνται από τη μεσολιθική εποχή, γύρω στο 8000 π.Χ., και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα λόγω των πολλών πεύκων της.
Πήρε το σημερινό του όνομα την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών του (isola di spezzie, δηλαδή νησί των αρωμάτων).
Οι Σπέτσες αναδείχθηκαν σε μια από τις ισχυρότερες ναυτικές κι εμπορικές δυνάμεις στο Αιγαίο.
Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους δύναμη στον Αγώνα, εξέχουσα μορφή του οποίου αναδείχτηκε η Σπετσιώτισσα καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
. Μετά την απελευθέρωση, οι Σπέτσες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την παλαιά τους εμπορική και οικονομική δύναμη, εξαιτίας της απόφασής τους να μη χρησιμοποιήσουν τον ατμό στη ναυτιλία. Από τις αρχές, όμως, του 20ού αι. το νησί παρουσίασε ανάκαμψη, στηριζόμενο κυρίως στον τουρισμό.
Οι Σπέτσες είναι το νοτιοδυτικότερο νησί του Αργοσαρωνικού.
Έχουν έκταση 27 τ.χλμ., μήκος ακτών 29 χλμ. και πληθυσμό 4.000 κατοίκους.
Απέχουν 54 ν.μ. από τον Πειραιά αλλά μόλις 2,5 ν.μ. από την απέναντι Αργολική ακτή (περιοχή Κόστα, κοντά στο Πόρτο Χέλι – Πελοπόννησος) με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά.
Η πόλη των Σπετσών
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών.
Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίου δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία.
Πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.
Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακήαρχιτεκτονική, με νεοκλασικά σπίτια, βοτσαλωτές αυλές, πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια.
Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες.
Κατά τη διαμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να γνωρίσετε τις Σπέτσες περπατώντας!
Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία









Παραλίες
- Άγιος Νικόλαος, Είσοδος Παλιού Λιμανιού
- Γαρύφαλος, κοντά στην Πιτυούσα
- Αγία Μαρίνα
- Ξυλοκέριζα
- Παραλία Ελένης
- Αγία Παρασκευή
- Τσάκωνα
- Ζωγεριά–Λαζαρέτο
- Βρέλλος
- Παράδεισος
- Λιγονέρι
- Πριν τις Σχολές
- Παλιό Ξενία
- Καΐκι
- Σχολές
- Ποσειδώνιο
Βικιπαιδεια
.Το μικρό και ελκυστικό συγκρότημα είναι μια απόλαυση στο μάτι, με λαμπρές εκρήξεις χρώματος παντού, που παρέχονται από μπουκαμβίλια, πολλά γεράνια και γιασεμιά.Είναι χτισμένο σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στυλ των νησιών Σπέτσες, γύρω από μια μικρή πισίνα που το καθιστά ιδανικό για χαλάρωση σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες ….περισσότερα εδώ
.ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ “ ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑ” ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ Ηʼ ΜΕ ΤΑΧΙ Ηʼ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ “ΠΑΤΡΑΛΗΣ”..…….περισσότερα εδώ
Λίγα λεπτά μετά από το λιμάνι των Σπετσών, στην περιοχή της Κουνουπίτσας, μπορεί κανείς να απολαύσει έναν απαράμιλλο συνδυασμό γεύσεων και παραδοσιακής νησιώτικης ομορφιάς Πρόκειται για το εστιατόριο «Ακρογιαλιά». Είναι το «μαγαζάκι που λέγαμε»…Σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής κατά μήκος της ακρογιαλιάς, ένας καταιγισμός γεύσεων μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. . …περισσότερα εδώ
Ο μπάρμπα Πάνος ο ψαράς, κεφαλή της οικογένειας, ιδρύει το 1935 την ταβέρνα o “Πάτραλης”. Πολύ γρήγορα τα φρέσκα ψάρια και η νοστιμιά των παραδοσιακών φαγητών κάνουν την ταβέρνα ξακουστή. Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται επάξια με το γιο του, τον κυρ Βασίλη και τα δυο εγγόνια του: τον Αργύρη και το Νίκο, που προσφέρουν στους πελάτες τους μια μοναδική ποιότητα και φιλοξενία… …περισσότερα εδώ