ΡΟΔΟΣ
Δήμος Ρόδου
«Δέσποινα» των Δωδεκανήσων από τα αρχαία χρόνια η κοσμοπολίτικη Ρόδος συγκεντρώνει στις μέρες μας πλήθη επισκεπτών που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να θαυμάσουν την ασύγκριτη ομορφιά της. Σημείο αναφοράς η Παλιά (μεσαιωνική) πόλη, άριστα διατηρημένη, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Η Οδός των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μανδράκι είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης με τα στενά δρομάκια, τα μικρά σπίτια και τα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίσματα, πλαισιωμένα από περίπου 200 μεσαιωνικές εκκλησίες.
Το υπόλοιπο νησί είναι πραγματική αποκάλυψη για τον επισκέπτη με τις δαντελένιες παραλίες του και το φυσικό του πλούτο. Ονομαστή είναι η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα κατάφυτο φαράγγι όπου από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο εμφανίζονται κατά εκατομμύρια οι πεταλούδες callimorpha quadripunctaria. Αξίζει ακόμη να δείτε την περίφημη ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου που δεσπόζει στην κορυφή ενός βράχου 116 μ. πάνω από τη θάλασσα, καθώς και την ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού και τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.
Η Ρόδος, πολύβουο νησί με πλήθος εκδηλώσεις όλο το χρόνο, φημίζεται για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, που αναπαράγει επιτυχημένα την εποχή των Ιπποτών με φόντο το παραμυθένιο σκηνικό της Παλιάς πόλης.
Θρησκευτικά Μνημεία
-
Γενικά η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη μορφή των ιπποτικών χρόνων (1310–1522 μ.Χ.). Με την άφιξη του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη Ρόδο το 1310 ακολούθησε και η «εισαγωγή» των δυτικών στοιχείων στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική γενικότερα.
Ειδικότερα στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παρουσιάζονται δύο τάσεις: Η μία τάση αφορά τις καθολικές εκκλησίες, στις οποίες εφαρμόστηκε η γοτθική αρχιτεκτονική όπως αυτή διαμορφώθηκε στους Αγίους Τόπους και την Κύπρο, όπου είχαν εγκατασταθεί οι Ιππότες πριν έλθουν στη Ρόδο. Η αρχιτεκτονική αυτή εξελίχθηκε και στη Ρόδο. Δάνεισε και δανείστηκε αρκετά στοιχεία από τη ντόπια αρχιτεκτονική και τη βυζαντινή παράδοση. Προσαρμόστηκε στα τοπικά υλικά και στο ροδίτικο πωρόλιθο τον οποίο αξιοποίησε σημαντικά δημιουργώντας αξιόλογα τοπικά διακοσμητικά μορφολογικά στοιχεία. Κατά την τελευταία δε περίοδο της διαμονής των Ιπποτών στη Ρόδο, η αναγεννησιακή τέχνη της Δύσης δεν άφησε την αρχιτεκτονική και γενικότερα την τέχνη αδιάφορη.
Η δεύτερη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική τάση αφορά τις ορθόδοξες εκκλησίες οι οποίες την εποχή των Ιπποτών ακολουθούν πιστά τη βυζαντινή παράδοση. Μόνο μετά την αποχώρηση των Ιπποτών από το νησί κτίζονται ορθόδοξες εκκλησίες που μιμούνται τα γοτθικά σταυροθόλια. Τη νέα αυτή αρχιτεκτονική που λέγεται «δωδεκανησιακού τύπου» τη συναντάμε εκτός των τειχών όπου εγκαταστάθηκαν οι Χριστιανοί κατά την Οθωμανική περίοδο (1523–1912 μ.Χ.).
-
Βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Έχει σχήμα σταυρού και το εσωτερικό της κοσμούν υπέροχες τοιχογραφίες. Λειτούργησε ως μετζίτ (μικρό Τζαμί) τα οθωμανικά χρόνια με το όνομα Παϊαλ ελ ντιν μετζίτ. Δεν έχουμε καμιά μαρτυρία για την ονομασία αυτού του ναού πριν την οθωμανική περίοδο. Τη δεκαετία του 1920 η ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία συντήρησε τον ζωγραφικό της διάκοσμο. Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι Έλληνες κατέλαβαν την εκκλησία και το 1946 η εκκλησία εγκαινιάστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Φανούριο.
Η εκκλησία αυτή συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου φαίνεται να ξεκίνησε από τη Ρόδο και να επεκτάθηκε αρχικά στην Κρήτη στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι καθώς εργάτες έσκαβαν έξω και νότια από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης για να συλλέξουν δομικό υλικό ανακάλυψαν τα ερείπια μιας εκκλησίας. Μεταξύ άλλων ήρθε στο φως και η εικόνα του Αγίου Φανουρίου με στρατιωτική στολή την οποία περιέβαλαν σκηνές του μαρτυρίου του. Προφανώς η εικόνα ήταν σε τοιχογραφία. Το πρώτο θαύμα του Αγίου Φανουρίου ήταν η απελευθέρωση τριών κρητικών ιερέων από πειρατές οι οποίοι μετέφεραν στην Κρήτη αντίγραφο της αρχέτυπης εικόνας που βρέθηκε στη Ρόδο.
Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίτας του Αγίου Φανουρίου ή καλύτερα της φανουρόπιτας.
Η πίτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από καθαρό αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι, κόκκινο γλυκό κρασί, χυμό πορτοκαλιού κι αφού όλα αυτά τα υλικά ανακατευθούν, ζυμώνονται, μπαίνουν σε στρογγυλή φόρμα και η πίτα ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο. Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά αν είναι άεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγεία σε κάποιον άρρωστο και άλλα παρόμοια.
Επίσης η παράδοση που σχηματίστηκε λέει ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Αυτός είναι ο λόγος που φτιάχνονται και οι πίτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου Φανουρίου («ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου»). Η εκκλησία του Άγιου Φανουρίου γιορτάζει τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
-
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσαιωνικής Πόλης, κοντά στην πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Κτίστηκε όταν λύθηκε η πρώτη πολιορκία των Οθωμανών, την 27η Ιουλίου (ημέρα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα) του έτους 1480. Η εκκλησία καθαγιάστηκε σύμφωνα με το ελληνορθόδοξο τελετουργικό.
Κατά την οθωμανική περίοδο ο ναός αυτός δε φαίνεται να μετατράπηκε σε τέμενος. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του Allert Gabriel που επισκέφτηκε τη Ρόδο το 1923, ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος χρησιμοποιείτο σαν κατοικία από οικογένειες Εβραίων. Αργότερα, άγνωστο πότε, οι Ιταλοί επισκεύασαν το κτίριο και το χρησιμοποίησαν σαν γραφεία της Τελωνοφυλακής. Από τους άγγλους το κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν Αστυνομικό Τμήμα. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως και τα άλλα κτίσματα της γύρω περιοχής χρησιμοποιήθηκε ως στέγη προσφύγων.
Κατά την επίσκεψή του στους πρόσφυγες της περιοχής, ο τότε Μητροπολίτης Ρόδου Τιμόθεος αποφάνθηκε ότι το κτίριο ανήκε σε ναό. Έτσι σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία άρχισε η αποκατάσταση της εκκλησίας που εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1948 και λειτουργεί ως ναός του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι σήμερα.
-
Βρίσκεται στη πλατεία Λέοντος Ροδίου στην εβραϊκή συνοικία. Πρόκειται για ελεύθερο σταυροειδή ναό με τρούλο και με σωζόμενες τοιχογραφίες στο δυτικό σκέλος του χρονολογούμενες από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των οθωμανικών χρόνων μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος γνωστό με το όνομα Ντολαπλί.
-
Βρίσκεται στη πλατεία Πλάτωνος, στο κέντρο κοντά στο «παζάρι» της Μεσαιωνικής Πόλης. Η μαρμάρινη επιγραφή στο τύμπανο της κεντρικής εισόδου μας πληροφορεί ότι το έχτισε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν τα έτη 1540–1541 μ.Χ. Έτσι το τζαμί του Ιμπραήμ Πασά είναι το παλιότερο τέμενος της Ρόδου. Το τέμενος περιλαμβάνει ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, στεγασμένο με δωδεκάπλευρο τρούλο και δύο διαδοχικά προστώα κατά μήκος της βόρειας πλευράς. Στη βορειοδυτική γωνία του στεγάστρου, πάνω σε πολυγωνική βάση υψώνεται ο ψηλός λευκός μιναρές με ένα μπαλκόνι. Στο μέσο της βόρειας πλατείας βρίσκεται η οκτάπλευρη κρήνη.
Το τζαμί του Ιμπραήμ Πασά έχει αποδοθεί στη μουσουλμανική λατρεία της αντίστοιχης κοινότητας Ρόδου και λειτουργεί ως τζαμί μέχρι σήμερα.
-
Βρίσκεται σε όροφο πάνω από θολωτά κτίσματα της ιπποτικής περιόδου που λειτουργούν ως καταστήματα επί της οδού Σωκράτους στο εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Ο πλάγιος προσανατολισμός του σε σχέση με τον άξονα της οδού Σωκράτους προς την κατεύθυνση της Μέκκας οδήγησε στη γωνιακή προβολή του τεμένους και τη στήριξή του σε κίονα στο κέντρο του δρόμου που το αναδεικνύει ιδιαίτερα. Ο ξύλινος μιναρές στο κέντρο της βορειοδυτικής όψης πάνω από το στεγασμένο μπαλκόνι όπου καταλήγει η πέτρινη σκάλα και η σπάνια για τέμενος αρχιτεκτονική του το κάνουν να ξεχωρίζει ενώ από το μιναρέ ,απ’ που έχει κανείς μία υπέροχη θέα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου ακολουθούσε την αρχιτεκτονική των αρχοντικών των Βαλκανίων του 18ου-19ου μ.Χ. αιώνα. Το πρώτο τέμενος κτίστηκε το 1820 και μετά από ζημιές πιθανόν από τους σεισμούς του 1863 επισκευάσθηκε και διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή περίπου το 1875. Οι βομβαρδισμοί του 1944 προξένησαν στο μνημείο αυτό ζημιές οι οποίες επισκευάσθηκαν το 1948. Όμως η επισκευή εκείνης της χρονιάς αλλοίωσε σημαντικά το ζωγραφικό διάκοσμο όλων των ξύλινων στοιχείων του με τη χρήση γκρίζας λαδομπογιάς.
-
Παναγιά του Μπούργκου Πρόκειται για ένα γοτθικό καθεδρικό ναό στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με δύο τοξοστοιχίες από τέσσερις κολώνες και οξυκόρυφα τόξα. Η κατασκευή του τοποθετείται στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προσωνύμιά της όπως Παναγία του Ελέους (Beata Maria Misericordia Burgi Rodi) και Παναγία της Μητρόπολης (Beata Maria de Metropoli). Σήμερα ο χώρος έχει κατά το δυνατόν αποκατασταθεί, είναι ελεύθερος για το κοινό και ενίοτε στο εσωτερικό του διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις. Η αποκατάσταση του μνημείου βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από τη EUROPA NOSTRA το 2006.
-
Αρχικά πίστευαν οι αρχαιολόγοι ότι βρισκόταν δίπλα από την πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Όμως τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στην κοντινή αταύτιστη εκκλησία της οδού Κισθηνίου δημιουργούν αμφιβολίες για το ποια από τις δύο είναι η Καθολική εκκλησία της Παναγίας της Νίκης την οποία έκτισε ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierre d’ Aubusson τον 15ο αιώνα μ.Χ. και που καταστράφηκε πιθανόν κατά τη δεύτερη πολιορκία των Οθωμανών το 1522 μ.Χ.
Η Παναγία της Νίκης λειτουργούσε ως μοναστήρι όπου στεγαζόταν το τάγμα των Φραγκισκανών. Αυτό, μαζί με το τάγμα των Αυγουστίνων στον Άγιο Νικόλαο ήταν τα σημαντικότερα καθολικά μοναστήρια της Ρόδου.
Οι Φραγκισκανοί μοναχοί το 1743 μ.Χ., έκτισαν τη νέα καθολική εκκλησία της Παναγίας της Νίκης στη νέα πόλη της Ρόδου στην περιοχή του Νεοχωρίου, γνωστή περισσότερο ως Sancta Maria.
-
RODOS-Παναγία του Κάστρου Βρίσκεται στη πλατεία Μουσείου ή Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος σωζόμενος ναός μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη (11ος αιώνας μ.Χ.). Στην αρχική του μορφή ανήκε στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο ο οποίος μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική με γοτθικά σταυροθόλια στο μεσαίο κλίτος κατά την Ιπποτική περίοδο.
O ναός είχε κατά καιρούς διαφορετικές χρήσεις.Κατά την βυζαντινή περίοδο (έως το 1309 μ.Χ) ήταν ορθόδοξη χριστιανική μητρόπολη αφιερωμένη στην Παναγία.
Κατά την ιπποτική περίοδο, (1309–1522 μ.Χ.) καθιερώθηκε ως καθολική χριστιανική εκκλησία και μητρόπολη των Λατίνων με την ονομασία Sancta Maria Castelli Rodi.
Την οθωμανική περίοδο (1522–1912) Rodi, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος γνωστό ως Εντερούμ τζαμί ή Καντουρί και τέλος μέχρι πρόσφατα λειτούργησε ως βυζαντινό μουσείο. Σήμερα ο ναός βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έχει αναλάβει τη συντήρησή του. -
Βρίσκεται στη νότια εβραϊκή συνοικία της Μεσαιωνικής Πόλης, είναι κτίσμα του 14ου αιώνα μ.Χ. και έχει τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής μικρών διαστάσεων. Όμως η διερεύνηση τόσο των οικοδομικών και αρχιτεκτονικών φάσεων όσο και των φάσεων των τοιχογραφιών του μνημείου υποδεικνύουν ότι η τρίκλινη μορφή προήλθε μετά από προσθήκη κλιτών ή παρεκκλησίων σε μία αρχικά μονόχωρη εκκλησία.
Η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος μετά την είσοδο των Οθωμανών στη πόλη και ονομάστηκε «Ιλκ Μιχράμπ» (πρώτη κόγχη προσευχής). Αυτό έγινε η αιτία να θεωρηθεί ότι ήταν η πρώτη χριστιανική εκκλησία που έγινε τζαμί μετά την άλωση του 1522 μ.Χ.. Το μνημείο έπαθε σοβαρές ζημιές κατά το βομβαρδισμό του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, επισκευάστηκε πρόχειρα από τους κατοίκους και αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
-
Βρίσκεται στη πλατεία Αρίωνος, στην αυλή του λουτρού του Σουλεϊμάν. Η μαρμάρινη επιγραφή στο τύμπανο του ορθογώνιου πλαισίου μας πληροφορεί ότι χτίστηκε από τον σουλτάνο Μουσταφά το 1764–1765 μ.Χ. Το τέμενος περιλαμβάνει ένα μεγάλο τετράπλευρο ιδιαίτερα ψηλό χώρο, στεγασμένο κατά πρωτότυπο τρόπο για τη Ρόδο με έναν κεντρικό τρούλο, σκαφοειδείς θόλους στις τρεις πλευρές του και δύο ημισφαιρικούς θολίσκους στις βόρειες γωνίες.
Η πυραμιδοειδής εξωτερική μορφή του κτιρίου δίνει μια βαριά και ιδιαιτέρα επιβλητική εντύπωση.
Στη βορειοδυτική πλατεία μπροστά από το τέμενος, βρίσκεται η οκτάπλευρη βάση της κρήνης με δωδεκάπλευρη δεξαμενή.
Σήμερα το τζαμί του Σουλτάν Μουσταφά λειτουργεί ως χώρος τελετών της μουσουλμανικής κοινότητας Ρόδου.
-
Βρίσκεται απέναντι από το μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πήρε το όνομα του ναυάρχου του Σουλεϊμάν, Μουράτ Ρεΐς, που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της πόλης και τον έθαψαν σε αυτό το μέρος. Η σαρκοφάγος του σώζεται σε τουρμπέ, ένα είδος κυκλικού μαυσωλείου. Σήμερα παραμένει τζαμί και στο χώρο του υπάρχουν οι τάφοι πολλών προσωπικοτήτων που πέθαναν εξόριστοι στη Ρόδο. Την ιπποτική εποχή στην περιοχή αυτή υπήρχε η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.
-
Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μεσαιωνικής Πόλης, στην οδό Απολλωνίου. Η διάταξη των τριών πτερύγων των κελιών και του καθολικού περιμετρικά με την αυλή στο κέντρο είναι χαρακτηριστική της βυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Το καθολικό είναι τετράκογχο με τρούλο του 14ου με 15ου αιώνα μ.Χ. που κτίστηκε πάνω σε παλαιότερη μεταβυζαντινή εκκλησία. Στο ανατολικό τμήμα της αυλής αποκαλύφθηκε αίθριο πιθανόν παλαιοχριστιανικής του 5ου με 6ου αιώνα μ.Χ. Ο σπανιότατος αυτός στον ελλαδικό χώρο τύπος, η υψηλή ποιότητα κατασκευής και τα ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία τοπικής τεχνοτροπίας, δίνουν ιδιαίτερη αξία στο μνημείο το οποίο αποτελεί δείγμα της ροδίτικης ιπποτικής αρχιτεκτονικής. Κατά τις εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο εισόδου του συγκροτήματος αποκαλύφθηκε ότι το κατώφλι της εισόδου ήταν αρχιτεκτονικό μέλος με παράσταση Δεομένης Παναγίας στο μέσο δύο αγγέλων. Το εύρημα εκτίθεται στην εκκλησία του συγκροτήματος.
Κατά την οθωμανική περίοδο το μοναστήρι μετατράπηκε σε ιεροδιδασκαλείο («μεδρεσέ») με το όνομα «Χουρμαλί» και το καθολικό ως τζαμί. Τα τελευταία χρόνια οι Οθωμανοί το λειτούργησαν ως σχολείο θηλέων ενώ το 20ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε κατοικίες φτωχών οικογενειών. Η αποκατάσταση του χώρου έγινε σταδιακά αρχίζοντας από την ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία έως το έτος 2006 όταν η αποκατάσταση του μοναστηριού το Αγίου Γεωργίου βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από τη EUROPA NOSTRA.
-
Βρίσκονται απέναντι από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Στις 27 Δεκεμβρίου 1522, την ημέρα που έγινε η επίσημη παράδοση της πόλης από τους Ιππότες στους Οθωμανούς, ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προσευχήθηκε στον ναό που μετατράπηκε στο σημαντικότερο μουσουλμανικό τέμενος, το μεγάλο τζαμί της Ρόδου.
Ο ναός ήταν τρίκλινη ξυλόστεγη γοτθική βασιλική και βρισκόταν απέναντι από το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Σήμερα σώζονται τα ερείπιά του μετά από έκρηξη πυρίτιδας που ήταν ξεχασμένη στα υπόγεια του ναού και πυροδοτήθηκε από κεραυνό που έπεσε στο καμπαναριό του το 1856. Στα πρότυπα του ναού αυτού, είναι κτισμένος ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη νέα πόλη τη Ρόδου.
-
Ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετά από έρευνα, βρίσκεται νοτιοδυτικά στην οδό Ομήρου με πρόσβαση και από την οδό Ανδρονίκου. Αποτελείται από την εκκλησία και την αυλή στα νότια και στα ανατολικά και βόρεια από τον κυρίως ναό με μεσοτοιχία από κελιά στην ανατολική αυλή. Είναι προφανές πως η αυλή του μοναστηριού ήταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το «Θέατρο της Μεσαιωνικής Πόλης».
Το μοναστήρι αυτό του τάγματος των Αυγουστίνων ήταν ένα από τα πιο σημαντικά καθολικά μοναστήρια της Ρόδου. Το άλλο ήταν του τάγματος των Φραγκισκανών και ήταν εκείνο της Παναγίας της Νίκης.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν την αρχική ύπαρξη μίας μονόχωρης εκκλησίας του 14ου αιώνα. Για το λόγο αυτό, τον 15ο αιώνα προστέθηκε το νότιο παρεκκλήσι από τον Dragonino Claveli το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής της οικογένειάς του.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία βόμβα κατάστρεψε τη μισή εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο της. Μετά την αποκατάστασή της, η εκκλησία συνέχισε να χρησιμοποιείται ως ιδιωτική κατοικία μέχρι πρόσφατα που περιήλθε στην αποκλειστική κυριότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
-
Βρίσκεται σε πάροδο της οδού Ομήρου δίπλα στα τείχη. Η εκκλησία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι μονόκλιτος με οξυκόρυφη καμάρα. Μετά την οθωμανική κατάληψη της πόλης, όταν η εκκλησία μετατράπηκε σε mesgid (μικρό τζαμί) ονομάστηκε Alagia Tekkia ή Tecche και αργότερα Borasani Mesgit. Στη νοτιοδυτική γωνία προστέθηκε μιναρές. Βόρεια από το ναό υπάρχει μονώροφο κτίσμα (μαυσωλείο) όπου στεγάζεται ο τάφος του Μπουραζάν Αλή Μπαμπά, του αρχισαλπιγκτή του σουλτάνου και κατακτητή της Ρόδου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.
-
Βρίσκεται πάνω στο λόφο της Μεσαιωνικής Πόλης στην κατάληξη της οδού Σωκράτους. Το τέμενος περιλαμβάνει τρεις τετράγωνους χώρους εκ των οποίων ο ένας είναι μεγαλύτερος και ψηλότερος (15 μέτρα ύψος). Οι χώροι αυτοί είναι καλυμμένοι με τρούλους και με δύο διαδοχικά προστώα στη βορεινή πλευρά. Ανάμεσα στον κεντρικό και τον δυτικό τρούλο υψώνεται ο μιναρές ύψους 34,50 μέτρων ο οποίος διαθέτει δύο μπαλκόνια. Το μνημείο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση το 16ο αιώνα μ.Χ., μετά την κατάκτηση της πόλης από τον Σουλεϊμάν. Η αποκατάσταση του μνημείου βραβεύτηκε το 2006 με τιμητική διάκριση από τη EUROPA NOSTRA.
-
Βρίσκεται στην πάροδο της οδού Σωκράτους κοντά στη πλατεία Ιπποκράτους και στη Θαλασσινή πύλη.
Είναι κτισμένο σε όροφο πάνω από τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Μεσαιωνικής Πόλης. Στην ίδια περίπου θέση κατά την ιπποτική περίοδο υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού. Στους οθωμανικούς χρόνους ο Σινάν Μπέης έκτισε το τέμενος το οποίο διασώζεται στο ισόγειο του Σιντριβάν τζαμιού. Πιθανόν μετά από πυρκαγιά το τέμενος αυτό έπαθε ζημιά και πάνω από αυτό και σε όροφο έκτισαν το νέο τέμενος του Σιντριβάν το έτος 1888.
Το τέμενος έχει οκτάγωνη κάτοψη και καλύπτεται με τρούλο. Πάνω από τον εξώστη δημιουργείται μικρό ταρατσάκι το οποίο επικοινωνεί με το εσωτερικό ξύλινο πατάρι μέσω μιας πόρτας και χρησίμευε προφανώς ως μιναρές με εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ καλή καθώς πρόσφατα (το 2004) αποκαταστάθηκε πλήρως.



Μουσεία.
-
.Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών στο τέρμα δεξιά, βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940. Το 1988 φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ο.Κ. Κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.Διεύθυνση: Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22413 65270 -
Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όμορφου νησιού της Ρόδου, 23 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ρόδου. Η πρόσβαση είναι εύκολη από οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσο της περιφερειακής εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου. O αερολιμένας Διαγόρας της Ρόδου απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, όσο περίπου και το κέντρο (η πόλη) της Ρόδου καθώς επίσης και το λιμάνι. Θα το βρείτε ανάμεσα στην κωμόπολη Αφάντου και τη γνωστή τουριστική περιοχή των Κολυμπίων. Άνετος χώρος στάθμευσης και εξωτερικά σημεία ξεκούρασης και ανάπαυσης, σε ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον, είναι μόνο μερικές από της ανέσεις που προσφέρει το Artistic Village στον κάθε επισκέπτη.
Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοικτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.
Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης. Το εργαστήρι θα πρέπει να έχει άφθονο χώρο έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να δουλεύει με άνεση τον τροχό στη γωνία του εργαστηρίου. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα είδη πηλού που χρησιμοποιούνται στη Ρόδο, καθώς και τα εργαλεία, τα καμίνια και τη διαδικασία με την οποία το χώμα γίνεται λάσπη και έπειτα πηλός. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης την ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κεραμικών. Τα κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το ταξίδι της ζωής, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ρόδο. Συμμετέχουν στα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα εκθέματα του Μουσείου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 9:00 – 21:00
Ελεύθερη Είσοδος
Διεύθυνση: 23º χιλ. Λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου, Ρόδος 851 03
Τηλέφωνο: +30 22410 52038
Website: www.artisticvillage.gr -
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο Μπούργκο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου Μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d’ Allemagna, Αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο? και ήδη το 1465 ονομαζόταν πύλη της Αγίας Αικατερίνης. Η θέση του κτιρίου ήταν περίοπτη, αφού προβάλλεται στον άξονα της εμπορικής πλατείας, όπου τοποθετήθηκαν και τα οικόσημα του 1516. Ο Ξενώνας, που προοριζόταν μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες της Ρόδου, χρησιμοποιείται ήδη από το 1394 – 95, οπότε περιγράφεται από τον ταξιδιώτη Niccole de Martoni ως ωραίος και λαμπρός, με πολλά και όμορφα δωμάτια με πολλά και καλά κρεβάτια.Στον ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης λειτουργούν εκθεσιακοί χώρος στους οποίους εκτίθεται οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, μία αναπαράσταση υπνοδωματίου της Ιπποτικής εποχής και αρχαία που βρέθηκαν στη γύρο περιοχή.Διεύθυνση: Θησέως & Εβραίων Μαρτύρων, 851 00, Μεσαιωνική πόλη, Ρόδος
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 15:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 22410 – 30960 και +30 22413 – 65200
Είσοδος Ελεύθερη -
Αναπαράσταση του παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού. Στους χώρους του πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτά από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, από Δευτέρα έως και Σάββατο, 09:00 – 14:00
Ελεύθερη είσοδος
Διεύθυνση: Ηπείρου και Πίνδου 1, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6979 252672
-
Το κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών άρχισε να κτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο d’ Aubusson (1476 – 1503).Αυτό το μνημειώδες και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο στεγάζει τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορα σημεία της Ρόδου και των γύρω νησιών.
Διεύθυνση: Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνο: +30 22413 65256 -
Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. Οι συλλογές περιγράφουν την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια. Περιλαμβάνει οργάνωση εκθέσεων νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με πανελλήνιο ή διεθνές βεληνεκές, εικαστικές επεμβάσεις πρωτοποριακού χαρακτήρα, εκθέσεις επιφανών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικά ντοκουμέντα και άλλα και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών δωδεκανησιακής καταγωγής (http://www.mgamuseum.gr).Χωροθετείται σε τέσσερα κτίρια:Νεστορίδειο Μέλαθρον
Διεύθυνση: Πλατεία Γ. Χαρίτου – Εκατό Χουρμαδιές, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 43780 – 82Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου ΜελάθρουΔιεύθυνση: Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη (πρώην οδός Κω) – πίσω πλευρά από ΕκατόΧουρμαδιές, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 25780
Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου
Διεύθυνση: Πλατεία Σύμης 2 – Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 23766 και 22410 36646
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Παλιό ΣυσσίτιοΔιεύθυνση: Σωκράτους 179 – Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 36646 -
To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού, για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή Kahal Shalom. Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.
Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.
Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο. Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε , τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.
Ώρες λειτουργίας: Ανοικτά από 15 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, καθημερινά, 10:00 – 15:00, εκτός Σαββάτου. Την χειμερινή περίοδο μόνο κατόπιν ραντεβού.Διεύθυνση: Συμμίου & Δωσιάδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδο, δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 22364
Website: www.jewishrhodes.org , www.rhodesjewishmuseum.org -
Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00(την περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου)Την χειμερινή περίοδο μόνο κατόπιν ραντεβού.Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου – Κοσκινού, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 62205
-
Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους.
Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.
Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.
Διεύθυνση: Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεσαιωνική Πόλη, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22413 65247 -
Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.
Διεύθυνση: Οδός Κω, 851 00 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 27308
Website: www.hcmr.gr -
Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελιού.
Διεύθυνση: 5ο χιλιόμετρο Τσαΐρι – Αεροδρομίου, έξω από την Παστίδα, 851 04 ΡόδοςΤηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 48200
Website: www.mel.gr -
Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα: 09:00 – 17:00Την χειμερινή περίοδο μόνο κατόπιν ραντεβού.Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλειδών 33 – Ιαλυσός, 851 01 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 90201 και 6975 595865
Website: www.geomuseum.gr/
Περιοχές φυσικού κάλλους.
-
Το πάρκο του Ροδινιού είναι ένας επίγειος παράδεισος που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου.
Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.
Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την προσοχή των επισκεπτών.
Το πάρκο διαθέτει αναψυκτήριο.
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ρόδου – Λίνδου, Ροδίνι, 851 00 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 73077 -
Το όρος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων και πήρε το όνομά του από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.
Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στις 5 Μαΐου 1912 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του νησιού. Έτσι τη δεκαετία του 1930 δημιούργησαν στην Ελεούσα το χωριό Campo Ciaro και τα δύο μαγευτικά ξενοδοχεία Έλαφος το 1929 και Ελαφίνα το 1932 ή Cervo e Cernaστα ιταλικά με αρχιτεκτονική δυτικού Τυρόλου τύπου σαλέ. Τα ξενοδοχεία αυτά βελτιώθηκαν το 1950.
Η περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν γεμάτη δάση όπου κατοικούν χιλιάδες ελάφια.
Είσοδος ελεύθερη

-
Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού Ψίνθος, στο οποίο φθάνει κανείς οδικώς από την επαρχιακή
οδό Ρόδου – Καλυθιών. Στον οικισμό Καλυθιών υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ψίνθος και στην Πηγή Φασούλι.Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ένα φυσικό περιβάλλον γύρω από το χείμαρρο με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση από ψηλά πλατάνια (platanus orientalis) και μυρτιές (myrtus communis).Ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων ανάσχεσης της ροής σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani. Οι πέτρινοι περίπατοι που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του χειμάρρου καθιστούν επισκέψιμη ολόκληρη την περιοχή.
Είσοδος ελεύθερη
-
Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.
Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια.
Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.
Είσοδος ελεύθερη

-
Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στο χωριό Καλαμώνας. Διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά, απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.
Τα πέτρινα σκαλάκια που συναντούν οι επισκέπτες της κοιλάδας οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που χτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782.
Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
Ώρες λειτουργίας: Πατήστε ΕΔΩ
Διεύθυνση: Κοιλάδα Πεταλούδων- 85104 Ρόδος
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 82822 -
Το Φράγμα της Απολλακιάς με την τεχνητή λίμνη του αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, μοναδικό στο νησί.
Η περιβαλλοντική αξία της λίμνης που προκύπτει από την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της την ενέταξε στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.

Παραλίες
-
Αμμώδης παραλία, απάνεμη. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Ρόδου δίπλα από το Χαράκι και απέχει τριανταοκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και δέκα χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Για να φτάσει κανείς σε αυτήν πρέπει να διανύσει έναν καλό χωματόδρομο δέκα χιλιομέτρων. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

-
Αγαπημένη παραλία των ντόπιων κατοίκων. Η θάλασσα βαθαίνει αργά και για το λόγο αυτό προτιμάται κυρίως από οικογένειες. Απέχει από την πόλη της Ρόδου σαράντα επτά χιλιόμετρα και από τη Λίνδο τρία χιλιόμετρα. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

-
Θεωρείται ως η καλύτερη παραλία της Μεσογείου. Υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Εκτείνεται κατά μήκος της πόλης και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες.

-
Με βότσαλα, άμμο και πεντακάθαρα πράσινα νερά. Βρίσκεται σ΄ έναν μικρό κόλπο με δύο μικρές αμμουδιές, πολύ κοντά στη Λίνδο και πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Στη μία παραλία υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα ενώ η άλλη είναι ερημική και ενδείκνυται για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους με ηρεμία.

-
Μεγάλη σε έκταση παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Διαθέτει οργανωμένα και μη οργανωμένα σημεία. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου εξήντα τρία χιλιόμετρα.

-
Είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού λόγω του ότι εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ηρακλειδών όπου λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Αποτελείται από βότσαλα και άμμο ενώ τα νερά βαθαίνουν απότομα. Η παραλία αυτή ενδείκνυται για τους λάτρεις του surfing καθώς είναι ανοιχτή στους ανέμους. Απέχει από τη Ρόδο μόλις οκτώ χιλιόμετρα.

-
Ιδανική για υποβρύχιες καταδύσεις λόγω της υποθαλάσσιας μορφολογίας της, έγινε διάσημη από τα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» που γυρίστηκαν εκεί με πρωταγωνιστή το διάσημο ηθοποιό Anthony Quinn. Περιβάλλεται από βράχια και διαθέτει πεντακάθαρα νερά. Διαθέτει επίσης μία μικρή προβλήτα που δίνει τη δυνατότητα σε σκάφη που την επισκέπτονται να αγκυροβολήσουν. Απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου και τρία χιλιόμετρα από το Φαληράκι. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

-
Παραλία με ψιλή άμμο. Ήρεμη παραλία, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα. Απέχει πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

-
Αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας της Ρόδου. Οργανωμένη παραλία με εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και άνεμο που ευνοεί το surfing.

-
Μεγάλη σε μήκος, με μικρά βότσαλα και άμμο και θάλασσα που βαθαίνει απότομα. Διαθέτει πολλά οργανωμένα σημεία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου είκοσι δύο χιλιόμετρα και από το χωριό Αφάντου μόλις δύο χιλιόμετρα. Διαθέτει εγκαταστάσεις για beach volley και beach soccer. Δίπλα της βρίσκεται το διάσημο Golf Αφάντου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία»

-
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Απέχει από την πόλη της Ρόδου εβδομήντα χιλιόμετρα. Διαθέτει πράσινα κρυστάλλινα νερά και πεύκα που φτάνουν έως τα βράχια της θάλασσας.

-
Παραλία μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων με άμμο και ψιλό βότσαλο, διαθέτει σε πολλά σημεία της ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει από την πόλη της Ρόδου πενήντα χιλιόμετρα και από τη Λίνδο επτά χιλιόμετρα.

-
Παραλία με πεύκα και φοίνικες. Κοντά στην παραλία βρίσκονται και οι θερμές ιαματικές πηγές της Καλλιθέας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

-
Παραλία με άμμο, βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Αποτελεί παράδεισο για τους windsurfers, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Διαθέτει σημεία ενοικιάσεως εξοπλισμού windsurfing και ταβέρνες με ντόπιες λιχουδιές. Απέχει από την πόλη της Ρόδου ενενήντα δύο χιλιόμετρα.

-
Μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, μία από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, με εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ και bungee jumping, ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars, εστιατόρια, καφέ και με water park, βρίσκεται δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου ενώ απέχει δέκα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

-
Με ψιλή άμμο, βραχάκια και ομπρέλες, απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία»

-
Παραλία με άμμο και βότσαλο, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες ενώ παρέχει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Απέχει από την πόλη της Ρόδου είκοσι εννέα χιλιόμετρα.

-
Μικρή παραλία κοντά στο χωριό Μονόλιθος με βοτσαλάκια. Δεν είναι οργανωμένη αλλά ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα ήρεμο μπάνιο μακριά από την πολυκοσμία. Εάν επιθυμείτε να προστατευθείτε από τον ήλιο θα πρέπει να μεριμνήσετε για μία ομπρέλα.

-
Μία αμιγώς τουριστική παραλία που βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο οικισμό. Διαθέτει ήσυχα κρυστάλλινα νερά, δύο αμμουδιές με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες. Απέχει εβδομήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

-
Δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και τέσσερα χιλιόμετρα από το Φαληράκι, η παραλία Τραγανού ή Τραουνού είναι γνωστή για τη σπηλιά στη μία της πλευρά. Σε κάποια σημεία της είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα. Έχει βραβευθεί με «Γαλάζια Σημαία».

-
Παραλία την οποία επισκέπτονται κυρίως οικογένειες. Με βότσαλα και άμμο, σ΄ ένα τμήμα της διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στον παραλιακό δρόμο λειτουργούν εστιατόρια και καφέ. Απέχει τριάντα έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

-
Περιοχή με πολλές εξοχικές κατοικίες ντόπιων κατοίκων, διαθέτει οργανωμένη παραλία. Απέχει πενήντα έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.

-
Είκοσι έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου και κάτω από το βράχο που φιλοξενεί το διάσημο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας της Ψιλής, η παραλία της Τσαμπίκας με τη χρυσή άμμο διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.


Με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Ρόδου