ΡΕΘΥΜΝΟ
Ρέθυμνο
-
Η πόλη του Ρεθύμνου είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας: οι ενετικές οχυρώσεις σμίγουν αρμονικά με τις εκκλησιές των ορθοδόξων και των καθολικών, τις επιβλητικές κατοικίες των Βενετών, τις αψίδες και τις πλακόστρωτες οδούς δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα δέους στον επισκέπτη…
Ανακαλύψτε το παρελθόν της πόλης μέσα από μια υπέροχη περιήγηση στο ιστορικό κέντρο• ξεκινώντας από την οδό Αρκαδίου ακολουθήστε την «πολιτιστική διαδρομή» και διασχίστε το ιστορικό κέντρο από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Θαυμάστε μοναδικά μνημεία όπως το χάνι του Παττακού και την οικία Δρανδάκη, και τα δύο εξαίρετα δείγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, καθώς και το τζαμί του Καρά Μουσά πασά. Μπαίνοντας στην οδό Τσουδερών προσεγγίζετε το δυτικό τμήμα της πόλης.
Στο δρόμο προς το ναό του Αγίου Φραγκίσκου και το Τουρκικό σχολείο παρατηρήστε το πανέμορφο θύρωμα στο αριθμό 12 της οδού Τσουδερών. Κάντε μια σύντομη στάση στην πλατεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου με τα υπέροχα μνημεία που την περιστοιχίζουν. Προχωρήστε προς την οδό Βερνάρδου, όπου και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο και το τζαμί Γαζή Χουσεΐν. Στη συμβολή των οδών Νικηφ. Φωκά και Κορωναίου θα συναντήσετε την εντυπωσιακή εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων.
Η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο στο λόφο του Παλαιοκάστρου, με την επιβλητική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος και την πόλη, αποτελεί αναμφίβολα το σύμβολο του Ρεθύμνου… Διατηρημένα υποδειγματικά τα οικοδομήματα της Φορτέτζας (το οπλοστάσιο με τα αψιδωτά ανοίγματα, το Επισκοπικό Ανάκτορο, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τριχινάς, το τζαμί Σουλτάν Ιμπραήμ, το θέατρο «Ερωφίλη») μεταφέρουν τον επισκέπτη στην εποχή της Ενετοκρατίας. Ολοκληρώστε την περιήγηση στο Ρέθυμνο με μια ξένοιαστη βόλτα στο παλιό Ενετικό λιμάνι• απολαύστε τη θέα προς τη Φορτέτζα ενόσω θα απολαμβάνετε τον καφέ σας ή μια παγωμένη τσικουδιά δίπλα στη θάλασσα…
-
Η Αγία Γαλήνη είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Λάμπης, του δήμου Αγίου Βασιλείου, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Ρεθύμνης, στην περιφέρεια Κρήτης.
Πρίν το πρόγραμμα Καλλικράτης και το σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στην επαρχία Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης
Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Ξηρόκαμπος.
-
Ο Πλακιάς είναι παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) Ρεθύμνου στη νότια Κρήτη. Πλακιάς ανήκει στην τοπική κοινότητα Σελλίων και Μύρθιου, στη δημοτική ενότητα Φοίνικα στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Από το 1997 μέχρι το 2010 ανήκε στο δήμο Φοίνικα, του οποίου και ήταν η έδρα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 143 κατοίκους. Στον Πλακιά λειτουργεί 8/θεσιο Δημοτικό σχολείο.Απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.
Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Στη θέση του Πλακιά θεωρείται από κάποιους ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Λάμων] ή η αρχαία πόλη Φοίνικας Λαμπαίων
Στο Πλακιά έχουν βρεθεί αντικείμενα ρωμαϊκής εποχής, ενώ στη θέση Ζωοδόχος Πηγή εντοπίστηκε μια νεκρόπολη έκτασης 5 στρεμμάτων, αλλά από τους τάφους έχουν αφαιρεθεί οι πλάκες. Διάσπαρτες πλάκες έχουν βρεθεί στη πλαγιά και σύμφωνα με μια θεωρία, ο μεγάλος αριθμός πλακών έδωσε το όνομα Πλακιάς στην περιοχή. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι το χωριό κτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη πλάκα.
Ο οικισμός είναι νέος. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώναή στις αρχές του 20ού αιώνα από αλιείς από τα Σελλιά Ρεθύμνης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η πρώτη του αναφορά γίνεται στην ελληνική απογραφή του 1961, όταν βρισκόταν στην κοινότητα Σελλίων και είχε 6 κατοίκους.
Την δεκαετία του 1960 η παραλία του Πλακιά ήταν δημοφιλής προορισμός για τους χίπις. Τη δεκαετία του 1970, ο Πλακιάς γνώρισε πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είχε εκπονηθεί από τον Τάκη Ζενέτο το 1967, με 1.500 κλίνες
Στον Πλακιά σήμερα είναι διαθέσιμα ξενοδοχεία, καφετέριες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήμα, οργανωμένες παραλίες και ταχυδρομείο.
Παράλληλα, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των θαλασσίων αθλημάτων.
Ο νομός Ρεθύμνης διαθέτει πολλά και αξιόλογα μέρη, ιστορικής, αρχαιολογικής αλλά και θρησκευτικής σημασίας. Από μια διακλάδωση δεξιά και σε απόσταση 5 χιλιόμετρα, ανατολικά του Ρεθύμνου, από τον παλιό δρόμο, συναντάμε την Μονή Αρκαδίου, μνημείο των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του λαού της Κρήτης, κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το μοναστήρι είναι κτίσμα του 14ου αιώνα, σύμφωνα με μια επιγραφή, και έχει σχήμα φρουρίου.
Με αφετηρία το Ρέθυμνο ένα ακόμα αξιοθέατο αποτελεί το χωριό Αργυρούπολη, 27 χιλ. ΝΔ του Ρεθύμνου, μια τοποθεσία με κρυστάλλινα νερά, φυσικές πηγές, ψηλά και πυκνά δένδρα. Η Αργυρούπολη είναι χτισμένη πάνω στη θέση της αρχαίας πόλης Λάππας. Στην έξοδο από την πόλη του Ρεθύμνου και διασχίζοντας την εθνική οδό βόρεια, προς κατεύθυνση για Ηράκλειο, συναντάμε τουριστικά αναπτυγμένες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως τα Μισίρια, το Άδελε, ο Σταυρωμένος, το Πάνορμο, το Μπαλί και άλλα. Ο νομός έχει και άλλες εκκλησίες και μονές, όπως επίσης και σπήλαια, που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.
Η επαρχία Αμαρίου, έχει πολλά και όμορφα χωριά, αλλά και πολλές Βυζαντινές εκκλησίες. 3 χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου, υπάρχει η έξοδος για την κοιλάδα Αμαρίου. Στο 6ο χιλ. είναι η εκκλησία του Αγ. Ευτυχίου και 2 χιλ. μετά, φτάνομε στο χωριό Πρασιές, όπου σώζονται, Βενετικά σπίτια. Στο 17ο χιλ. μια άλλη διακλάδωση δεξιά, μας οδηγεί στο χωριό Πατσός, που στην Δυτική πλευρά του, υπάρχει η σπηλιά του Αγίου Αντωνίου. Το χωριό Αμάρι διαθέτει άφθονες πηγές, που δικαιολογούν την ύπαρξη πολλών οπωροφόρων δένδρων. Η κοιλάδα του Αμαρίου έχει 40 περίπου χωριά και ενώνει την βόρεια με την νότια πλευρά της Κρήτης. Φθάνοντας στο χωριό Αγ. Φωτεινή, μετά από ένδειξη πινακίδας, καταλήγουμε στο χωριό Θρόνος. Είναι χτισμένο πάνω σε τμήμα της ελληνορωμαϊκής πόλης Σιβρύτου η οποία είχε ως διέξοδο προς τη θάλασσα το λιμάνι της αρχαίας Σουλίας (της σημερινής παραθαλάσσιας περιοχής Αγίας Γαλήνης).
Συνεχίζοντας μετά το χωριό Θρόνος και προσπερνώντας την άλλοτε μονή Ασωμάτων, στην οποία λειτουργεί από το 1931 γεωργοκτηνοτροφική σχολή, μια διακλάδωση αριστερά οδηγεί στο χωριό Μοναστηράκι, όπου ανακαλύφθηκε μινωικός πολιτισμός. Στο 55ο χιλ. λίγο πριν το χωριό Αποδούλου, βρίσκεται ο υστερομινωικός οικισμός και ο θολωτός τάφος που ανάσκαψε ο Κ. Δαβάρας. Ακριβώς μετά το χωριό Αποδούλου, ένας δρόμος προς Νότια οδηγεί στην Αγία Γαλήνη.
Επιστρέφοντας στην πόλη του Ρεθύμνου και βγαίνοντας από την πλευρά του Δημοτικού κήπου της πόλης, με κατεύθυνση προς Σπήλι και Αγία Γαλήνη, στο 2ο χιλ. βρίσκεται το φρούριο Φορτέτσα. Στο 9ο χιλ. για το χωριό Σωματά και στην δεξιά πλευρά του δρόμου υπάρχει το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων. Συνεχίζοντας από τον δημόσιο δρόμο, φθάνομε στο χωριό Σπήλι, το οποίο είναι έδρα Μητρόπολης και είναι γεμάτο με δέντρα, πολλά νερά, όμορφα σπίτια και τέσσερις παλιές εκκλησίες. Ο δρόμος συνεχίζει για τις Μέλαμπες και την Αγία Γαλήνη.
Νότιος νομός
Στο 23ο χιλ. από την πόλη του Ρεθύμνου και προς τα νότια συναντάμε την περιοχή Κοξαρέ και συνεχίζοντας, ο δρόμος περνά από το Κουρταλιώτικο φαράγγι για να φθάσει στο χωριό Ασώματοι. Ένα χιλιόμετρο μετά το χωριό υπάρχει άλλη διασταύρωση αριστερά, που οδηγεί στην Μονή Πρέβελη, κάτω από την οποία βρίσκεται ο Μέγας ποταμός, όπου μπορεί κάποιος να φθάσει μόνο με πεζοπορία.Ξαναγυρνώντας στην διασταύρωση νότια του χωριού Ασώματοι, συνεχίζουμε αριστερά μέχρι το χωριό Λευκόγεια, όπου στην έξοδο του και από διασταύρωση αριστερά, ακολουθούμε δρόμο που μας οδηγεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Πλακιά, η οποία αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Ανάμεσα στην Μονή Πρέβελη και τον Πλακιά υπάρχει μικρό παραθαλάσσιο χωριό, το Δαμνόνι. 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, συναντάμε την είσοδο του φαραγγιού Κοτσυφού, από όπου μια διασταύρωση οδηγεί πίσω στον Άγιο Βασίλειο και στο Ρέθυμνο. Μια άλλη διασταύρωση οδηγεί στο χωριό Σελιά, που σημαδεύτηκε από την ήττα των Τούρκων, όταν αυτοί προσπάθησαν να εισχωρήσουν στη Νότια Κρήτη. 8 χιλ. πιο κάτω, φθάνομε στο παραθαλάσσιο χωριό Ροδάκινο με τις αμμουδένιες παραλίες του, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα. Η πρώτη σημαία της επανάστασης, υψώθηκε εδώ, από τον ηγούμενο της Μονής Πρέβελης Μελχισεδέκ Τσουδερό, στις 24 Μαΐου του 1821.
Περίπου στα όρια του νομού Ρεθύμνου με τον νομό Ηρακλείου, κατεβαίνοντας νότια του νομού Ρεθύμνου, συναντάμε την κωμόπολη των Ανωγείων. Από την είσοδο της κωμόπολης Ανώγεια, μια διασταύρωση αριστερά, οδηγεί προς το σπήλαιο του Ιδαίον Άντρον, στη ρίζα της κορυφής του Ψηλορείτη. Στο Ιδαίο Άντρο κατά την μυθολογία, η Ρέα έκρυψε τον νεογέννητο Δία, (που τον γέννησε μάλλον στο Δικταίο Άντρο), για να μην τον καταπιεί ο πατέρας του ο Κρόνος. Το διασημότερο, λατρευτικό σπήλαιο της αρχαιότητας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1540μ., πάνω από το όμορφο οροπέδιο της Νίδας.
Η κωμόπολη Ανώγεια είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά ορεινή κωμόπολη της Κρήτης και πολλές φορές, απετέλεσε κέντρο επαναστατικών κινήσεων κατά της Τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής. Βορειοδυτικά των Ανωγείων βρίσκεται το χωριό Αξός που βρίσκεται εκεί που άλλοτε υπήρχε η αρχαία αξιόλογη πολιτεία Οάξος όπως αναγράφει ο Ηρόδοτος σχετικά με την ιστορία του βασιλιά της Ετέαρχου, της κόρης του Φρόνιμης, και την συγκινητική περιπέτεια της. Πως γλίτωσε από τον πνιγμό που είχε προστάξει για αυτήν ο πατέρας της, από κάποιον έμπορο από την Σαντορίνη. Πως την βρίσκουμε να παντρεύεται έναν τοπικό άρχοντα εκεί, και που μαζί του απέκτησε ένα αγόρι, τον Βάττο Αριστοτέλη (όπως τον αναφερει ο Πίνδαρος) που έμελλε να είναι ο πρώτος εποικιστής και βασιλιάς της Κυρήνειας. Στην είσοδό του υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (4ου-5ου αι.) Στην Αξό υπήρχαν 46 εκκλησίες, από τις οποίες σώζονται μόνο 9.
Δυτικά του χωριού βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Κρήτης, το Σπήλαιο Σφεντόνη που βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού χωριού Ζωνιανά. Ο προαύλιος χώρος του, μαζί με το πέτρινο θέατρο του είναι απείρου φυσικού κάλλους. Στο χωριό βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, το μουσείο Ποταμιάνου με πάνω από 85 εκθέματα αξιομνημόνευτων ιστορικών γεγονότων, από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως της Αραβικής κυριαρχίας της Βυζαντινής, της Ενετοκρατίας, και της Οθωμανικής περιόδου. Επίσης εκτίθενται ομοιώματα επωνύμων ανδρών της Κρήτης, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ζωγράφου της αναγεννήσεως Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), του ποιητή δημιουργού του Ερωτόκριτου Βιτσέντζου Κορνάρου, του Νίκου Καζαντάκη του στρατηλάτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας Νικηφόρος Β’ Φωκάς κ.α.
Δυτικά των Ζωνιανων βρίσκεται το μικρό αλλά επίσης ιστορικό χωριό Κράνα. Από δω έλκει την καταγωγή του ο ήρωας της επαναστάσης του 1866 ο Κόκκινος-παπά Κρανιωτης. Το χωριό είναι κτισμένο πανοραμικά στην πλαγιά του βουνού. Κάτι που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη είναι οι πολλές μουριές του. Παλιότερα έκοβαν από εδώ τα φύλλα τους οι κοπέλες του χωριού, αλλά και οι Ζωνιανές, τροφή για τους μεταξοσκώληκες τους. Τότε το μετάξι τους ήταν απαραίτητο για να υφάνουν τα προικιά τους. Το χωριό έχει γυμνάσιο, που φοιτούν τα παιδιά και των δυο μεγαλυτέρων χωριών, Ζωνιανών και Λιβαδιών, που βρίσκονται περίπου στην ίδια απόσταση από την Κράνα.
Αξιοθέατα
Μουσεία
Βικιπαιδεια
.Το Minos Hotel είναι η ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας. 2 λεπτά από την όμορφη βραβευμένη με γαλάζια σημαία αμμώδη παραλία του Ρεθύμνου και σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα αξιοθέατα και το ιστορικό κέντρο.
Το φιλικό και επαγγελματικό προσωπικό του Minos Hotel στο Ρέθυμνο, που αντανακλά την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, θα σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε. Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων λειτουργίας του, το ξενοδοχείο Minos κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών…περισσότερα εδώ