ΠΥΡΓΟΣ

Πύργος-Κατάκολο

 Ο Πύργος είναι πόλη της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, καθώς και έδρα Δήμου Πύργου. Κατά την εθνική απογραφή του 2011 βρέθηκε να είχε πληθυσμό 24.359 κατοίκους Η πόλη του Πύργου απέχει 308 χλμ.από την Αθήνα μέσω Πάτρας και 293 χλμ. μέσω Τρίπολης, 20 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 13 χλμ. από το Κατάκολο, που θεωρείται το επίνειο του

Αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και την έδρα του Δήμου Πύργου, με τον συνολικό πληθυσμό του Δήμου σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 να ανέρχεται στους 47.995 κατοίκους. Παλαιότερα αποτέλεσε την έδρα του ομώνυμου “Καποδιστριακού” Δήμου. Δήμαρχος του Δήμου Πύργου είναι σήμερα ο Γαβρίλης Λιατσής.

Από ιστορικής πλευράς, ο Πύργος διαδέχτηκε την αρχαία πόλη των Λετρίνων και οφείλει την νεώτερη ονομασία της, σε πύργο που είχε κατασκευάσει εκεί το 1512 ο Γεώργιος Τσερνωτάς.

Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ο Πύργος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο χάρη στην συμβολή των κατοίκων του στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα, κατά τον οποίο ήταν και η πρώτη ελληνική πόλη που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη την εποχή του σταφιδεμπορίου (19ος αιώνας – 1930) χάριν της γεωγραφικής του θέσης.

 

  • Ίδρυση και Ονομασία

    Στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ο Πύργος σήμερα, τοποθετείται η Αρχαία πόλη Δυσπόντιο. Στα περίχωρα του Πύργου ήταν η αρχαία πόλη Λέτρινα, απ’ όπου είχε πάρει και την ονομασία του σαν Δήμος Λετρίνων μέχρι την Δεκαετία του 1980. Η ονομασία της πόλης προέρχεται απο τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς.

    Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ο Πύργος ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός των διερχόμενων εμπόρων που πήγαιναν προς τη Ζάκυνθο. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για πόλη 5000 κατοίκων. Με την κάθοδο των Λαλαίων επικράτησε οριστικά το τοπωνύμιο “Πύργος“. Ποτέ πριν το 1778, όποτε και υπάρχουν επίσημα έγγραφα και συμφωνητικά του Γεώργιου Αυγερινού, η ιστορία δεν αναφέρει το όνομα “Πύργος”.

    Τουρκοκρατία

    Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Πύργος είχε ειδική μεταχείριση λόγω των φορολογικών προνομίων των οποίων είχε καταφέρει να κερδίσει ο προεστός Γεώργιος Αυγερινός. Η πόλη του Πύργου είχε εξαιρετική σημασία για τους Τούρκους γιατί χρησιμοποιούσαν διαφόρους Έλληνες διερμηνείς για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Στον Πύργο δεν κατοικούσαν Τούρκοι εκτός από τον Ζαπίτη και μερικές τούρκικες οικογένειες που τον πλαισίωναν. Οι πρώτοι οικιστές ήταν οι Βιλαεταίοι και οι Άχολοι. Αργότερα ήρθαν νεότεροι οικιστές, απ’ τα Κρέστενα οι Κρεστενίτες, απ΄ τη Δίβρη οι Στεφανόπουλοι, οι Βεργαίοι, οι Θεοδωρίδηδες, Ψημεναίοι, Σωτηρόπουλοι, Πιεραίοι και απ’ τα Καλάβρυτα οι Δημακόπουλοι και Θεοχαρόπουλοι.

    Κατα τη διάρκεια των Ορλοφικών υπήρξαν μεμονωμένες εξεγέρσεις με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αρχίσουν να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τους προεστούς. Την παραμονή όμως της Επανάστασης του 1821 ήταν φανερό ότι υπήρχε ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων. Παρόλα αυτά το πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες προεστοί με τους Αγάδες δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πληροφορηθούν σχετικά με τις προθέσεις των Ελλήνων.

    Αξίζει να αναφερθούν οι σπουδαιότεροι προεστοί που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση της τοπικής κοινωνίας κατά την Προεπαναστατική περίοδο όπως οι: Α. Γκίκας, Μ. Γιαννόπουλος, Στ. Μανωλόπουλος, Ι. Μιχαηλ, Α. Αυγερινός, Δ. Διάκος, Γ. Μήτζου, Λ. Κρεστενίτης, Άχολος, Χ. Βιλαέτης, Α. Σταϊκόπουλος και Α. Φωτόπουλος.

    Επανάσταση του 1821

    Οι κάτοικοι του Πύργου ήταν από τους πρώτους που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Στις 29 Μαρτίου ο οπλαρχηγός του Πύργου, Χαράλαμπος Βιλαέτης, ύψωσε την Ελληνική σημαία και ξεσήκωσε τους κατοίκους σε εξέγερση κατά των Τούρκων.

    Ο Πύργος την κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκε απροετοίμαστος αφού πολλοί γόνοι σπουδαίων οικογενειών του Πύργου είχαν μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία με σκοπό την προετοιμασία της Επανάστασης. Η πόλη γνώρισε μια μεγάλη καταστροφή τον Νοέμβριο του 1825 όταν ο Ιμπραήμ με τον στρατό του βάδισε εναντίον του ανοχύρωτου Πύργου. Ο στρατηγός Κολιόπουλος, ο οποίος είχε επιφορτιστεί για την προστασία της Πόλης δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως με τον στρατό του με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Πύργου. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1826 οι εχθροί με αρχηγό τον Ντελή Αχμέτ εισέβαλαν στον Πύργο και κατάσχεσαν όλα τα εφόδια και τα ζώα που βρήκαν.

    Σπουδαίες μορφές του Πύργου είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση του στις Εθνοσυνελεύσεις όπως οι: Παναγιώτης Άχολος, Αγαμέμνων Αυγερινός, Νικόλαος Βιλαέτης και Λυκούργος Κρεστενίτης. Επίσης η περιοχή του Πύργου είχε αναδείξει ηγετικές μορφές της Επανάστασης όπως: τον Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου, τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και τον Διονύσιο Διάκο.

    Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τον Μητροπολίτη Ώλενας Φιλάρετο, ο οποίος στις παραμονές της έκρηξης της Επαναστάσεως συνελήφθη απο τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Τρίπολη όπου και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.

    Επί Καποδίστρια

    Μετά την Επανάσταση ο Πύργος ορίστηκε πρωτεύουσα της Επαρχίας Ήλιδας.[1]. Πρώτος δήμαρχος του Πύργου διορίστηκε ο Συλλαϊδόπουλος.Ο πληθυσμός είχε αισθητά μειωθεί ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του το αποτελούσαν νησιώτες. Η γενική κατάσταση της πόλης ήταν φριχτή αφού υπήρχαν παντού γκρεμισμένα σπίτια. Γι’ αυτό το λόγο οι δημογέροντες του Πύργου στις 26 Ιουλίου του 1830 ζήτησαν την αποστολή αρχιτέκτονα για να συντάξει το σχέδιο της πόλης. Επίσης με συνοπτικές διαδικασίες κατασκευάστηκε ο Δημόσιος Οίκος με έξοδα της κυβέρνησης.Κατά την περίοδο της εξουσίας του Καποδίστρια πραγματοποιήθηκαν πολλές εξεγέρσεις με πρωταγωνιστές την οικογένεια Κρεστενίτη. Το αποκορύφωμα των επαναστατικών κινήσεων έφτασε όταν ο έκτακτος επίτροπος της Ηλείας, Αναγνωστόπουλος, συνέλαβε τον Λυκούργο Κρεστενίτη ως στασιαστή.

    Βαυαροκρατία

    Ο Βασιλιάς Όθων επισκέφθηκε τον Πύργο 2 φορές κατά την βασιλεία του. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1833 και η δεύτερη, η οποία έγινε μαζί με την Αμαλία, στις 8 Μαϊου 1840.Οι αναταραχές και οι εξεγέρσεις δεν έλειψαν ούτε σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το 1840 οι αγρότες εξεγέρθηκαν εναντίον του Βασιλιά με κύριο αίτημα την κατάργηση της φορολογίας των προϊόντων τους. Αν και το αίτημα φαίνεται ουτοπιστικό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηλείας δεν πλήρωναν φόρους γιατί είχαν ευνοϊκή μεταχείριση από τους Τούρκους Αγάδες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κατέστειλε την εξέγερση με την αποστολή στρατιωτικού τάγματος στον Πύργο και την σύσταση έκτακτου στρατοδικείου με πρόεδρο τον Κ. Πίσσα.

    Η δεύτερη χρονολογικά, και σημαντικότερη, εξέγερση συνέβη τον Μάιο του 1848 όταν ο Λύσανδρος Βιλαέτης κατέλαβε τον Πύργο με περίπου 80 οπαδούς του και κατέλυσε τις τοπικές αρχές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν περιορισμένη λόγω των αποτυχημένων εκβάσεων των προηγουμένων επαναστάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη προέλαση του κυβερνητικού στρατού ο οποίος και κατέπνιξε το κίνημα. Ο ηγέτης της εξέγερσης στον Πύργο, Λύσανδρος Βιλαέτης, κατέφυγε με 11 οπαδούς του στη Αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο όπου ζήτησε ασυλία. Το 1849 δόθηκε αμνηστία στους αποστάτες.Την περίοδο 1851-1855 η ανάπτυξη της σταφίδας ήταν τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση σύστησε Εφοριακό Γραφείο στον Πύργο έτσι ώστε οι φόροι από τα εισοδήματα των εμπόρων και των γεωργών να συλλέγονται ευκολότερα.

  • Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του ή να περάσει ευχάριστα τις διακοπές του. Αναμφισβήτητα το Κατάκολο είναι ένα μέρος, που κανείς χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξερευνήσει τις ομορφιές του και να ανακαλύψει τη μαγεία του, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι όποιος περνάει λίγο χρόνο εδώ, φεύγοντας έχει πάντα στο νου του την επιστροφή. Δίκαια λοιπόν. το Κατάκολο είναι από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

    Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από πλήθος επισκεπτών, καθώς πλην αυτών που παραδοσιακά περνούν τις διακοπές τους εδώ, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια αποβιβάζουν χιλιάδες τουριστών, που περνούν μέρος των διακοπών τους εδώ. Και το χειμώνα όμως, το Κατάκολο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία.

    Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαπιστώσετε τη γοητεία που ασκεί αυτό το μέρος, πιστέψτε μας κάθε σας βήμα εδώ θα σας δικαιώσει για την επιλογή σας!

    Το Κατάκολο απέχει 13 χιλιόμετρα από τον Πύργο, την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας και αποτελεί το επίνειό του, ταυτόχρονα είναι μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου τουριστών στην Ελλάδα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις τουριστών κάθε χρόνο, καθιστούν το Κατάκολο ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας.

        Μπορείτε να έρθετε στο Κατάκολο με λεωφορείο, τρένο ή αν διαθέτετε σκάφος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, πατήστε εδώ. Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το λιμάνι και τις παροχές του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα katakoloport.gr.

        Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται το λιμεναρχείο, καθώς κι ένα γραφείο πληροφοριών. Επίσης στο χωριό υπάρχουν ταχυδρομείο, φαρμακείο, εμπορικά καταστήματα διαφόρων ειδών, καθώς και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι

  • Πρόκειται για διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο που χτίστηκε γύρω στο 1890. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η αγορά ήταν ξύλινη. Το 1889 με πρωτοβουλία του δημάρχου Πέτρου Αυγερινού αποφασίστηκε η διάθεση 200 χιλιάδων δραχμών για την ανέγερση λιθόκτιστης αγοράς στο ίδιο σημείο. Στις 13 Ιανουαρίου 1890 ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την κατασκευή της νέας δημοτικής αγοράς. Την μελέτη του έργου επιμελήθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Τσίλλερ. Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης. Περιλαμβάνει όλο το τετράγωνο. Έχει συμμετρικά στοιχεία, αλλά οι όψεις του είναι διαφορετικές.

    Η είσοδος από την οδό Καραϊσκάκη έχει τρεις καμάρες που βασίζονται πάνω από κολώνες ιωνικού ρυθμού. Η όψη προς το επαρχείο είναι αυστηρότερη με αετώματα.Παρά την επιβλητικότητά του, ο όγκος του κτιρίου λειτουργεί  διακριτικά ,με τα αίθριά του και τις τέσσερις εισόδους του ,ανοικτό σε μια γειτονιά που ήταν όλη μια αγορά. Το κτίριο δεν έχει κύρια και δευτερεύουσα όψη ,έχει τέσσερις όψεις στη ζωή της αγοράς, το ίδιο επεξεργασμένες ,με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών στοιχείων.

    Η δομή όλου του κτιρίου, η ποικιλία των στοιχείων, η ισορροπία μεταξύ της λιτής γεωμετρικότητας των κλασικών τμημάτων και των αναγεννησιακών προστώων και τοξοστοιχιών κάνει το έργο αυτό του Τσίλλερ ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια. Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του. Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που κοσμεί την πόλη του Πύργου και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 16-7-2013 .

  • Ο λόφος του Επαρχείου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο νότιο άκρο της κεντρικής πλατείας του Πύργου. Αποτελεί μια όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης, με ένα μικρό δασάκι για πικνικ και χώρο χαλάρωσης και με παιδική χαρά έτοιμη να φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά. Έχει θέα προς την νότια πλευρά της πόλης και έως τη θάλασσα.

  • Nεοκλασικό κτίριο με επιβλητική αρχιτεκτονική που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης. Η ανέγερσή του έγινε με δωρεά του Ιωάννη Λάτση.

    Στο χώρο στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, το Γραφείο του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και η αίθουσα που φιλοξενεί τη Λαογραφική Έκθεση.

    Η πρόσοψη του κτηρίου με πλούσια μορφολογικά στοιχεία μιμείται κλασσικιστικά πρότυπα. Στο ισόγειο επάνω στο κρηπίδωμα με τρεις βαθμίδες αναπτύσσεται στοά με μαρμάρινη δωρική κιονοστοιχία μπροστά από τον επίσης μαρμάρινο τοίχο της εισόδου.

    Την πρόσοψη των δύο ορόφων, στο χρώμα της ώχρας, διασπούν μαρμάρινες ψευδοπαραστάδες που πλαισιώνουν μεγάλα ανοίγματα προς τους εξώστες, ενώ στη μέση του πρώτου ορόφου προβάλλουν στον τοίχο σε χρώμα πορφύρας, δύο ιωνικοί ημικίονες. Στο εσωτερικό κυριαρχούν ως κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία το ξύλο και τα πολύχρωμα μάρμαρα καθώς και ο ζωγραφικός διάκοσμος.

    Το μέγαρο, που περατώθηκε το 1985, άρχισε να κτίζεται το 1977 επί δημαρχίας Μιχάλη Ξυστρή, ύστερα από μεγάλη δωρεά του συμπολίτη μεγαλοεφοπλιστή Γιάννη Λάτση.  

  • Είναι δωρεά του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου και κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο μεταξύ 1850 – 1900. Λειτουργεί ως χώρος θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Με τη μνημειακή όψη του και την επιμελημένη και ενδιαφέρουσα μορφολογία του (επενδυμένες με μάρμαρο παραστάσεις με μαρμάρινα επίκρανα διακοσμημένα με ανθέμια) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

  • H Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου.Έκθαμβος θα μείνει ο επισκέπτης αντικρύζοντας από μακριά το μεσαιωνικό φρούριο που το περιστοιχίζει.. Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, από την οποία πήρε το όνομα, κτίστηκε το 10ο αιώνα μ.χ. Εκτός από την αξιόλογη αρχιτεκτονική του, έχει και πολλούς θησαυρούς, όπως ιερά σκεύη, άμφια, λειψανοθήκες, στολές, όπλα, εικόνες, νομίσματα, αναθήματα και το λάβαρο της Μονής από χειροκέντητη εικόνα με αφιέρωση στην Παναγία. Σημαντικό είναι το αρχείο της Μονής και η βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα βιβλία, που αναφέρονται  σε λειτουργικά, μουσικά, αγιογραφικά και άλλα θέματα, αλλά και στην ιστορία της Μονής και τη συμμετοχή της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.Σήμερα η Ι. Μονή αποτελείται από 4 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Μακαρία Αναστασοπούλου.

  • Η Αγία Κυριακή είναι η παλαιότερη εκκλησία του Πύργου. Είναι γοτθικού ρυθμού και διατηρεί ακόμα και στις μέρες μας τα χαρακτηριστικά της. Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη.

  • Ένα από τα πιο μαγευτικά κομμάτια του Κατακόλου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, είναι το κάστρο, γνωστό και ως Ποντικόκαστρο λόγω του σχήματός του. Το κάστρο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του τείχους της ακρόπολης της Φείας και απομεινάρια αρχαιοελληνικών κτισμάτων, χτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο από τους Βιλλεαρδουίνους και ανοικοδομήθηκε από τους Φράγκους στα μέσα του 13ου αιώνα, οι οποίοι και το ονόμασαν “Μπο Βουάρ” ή “Μπελ Βεντέρε”. Σώζεται μόνο μέρος των οχυρώσεων, αφού στο παρελθόν το κάστρο γνώρισε πολλές καταστροφές, ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

    Μια μόνο επίσκεψη στο κάστρο θα δικαιολογήσει απόλυτα τη μεσαιωνική του ονομασία, καθώς η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης είναι μοναδική. Από τη μια ο Κυπαρισσιακός κόλπος και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, με το μάτι να ταξιδεύει ως τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά! Επίσης μοναδική εμπειρία, είναι το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να μαγέψει και τον πλέον δύσπιστο!

  • Απέναντι από την κεντρική πλατεία του Κατακόλου, επί του κεντρικού δρόμου, στο κτήριο Λάτση, λειτουργεί (υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου) το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών όπου εκτίθενται 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων και πλήθος αρχαιοελληνικών παιχνιδιών συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα κατόπιν έρευνας, μελέτης και κατασκευής του Κaώστα Κοτσανά. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) ενώ πολλά από αυτά είναι διαδραστικά. Πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο του είδους του παγκοσμίως.

      Τα μουσικά όργανα (μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στον παρόντα ιστότοπο είναι πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα καθότι η κατασκευή τους βασίζεται αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Μερικά από τα εκθέματα είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου. Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής της τονικότητας των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.) Η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφώς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά. συμπληρώνουν τα έγχορδα αρχαιοελληνικά όργανα. Ο αυλός, ο δίαυλος, ο άσκαυλος, η σύριγξ του Πανός, η σάλπιγξ, το τύμπανο και το ρόπτρο, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, το σείστρο, το κρουπέζιο, η ψιθύρα και το χαλκεόφωνο είναι μερικά από τα πνευστά και κρουστά . Στο τέλος της έκθεσης κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο.

      Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό.

      Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλουςκαι για τους μαθητές που την επισκέπτονται οργανωμένα παρέχονται δωρεάν ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλυτική ξενάγηση και επίδειξη της λειτουργίας των εκθεμάτων από τον ίδιο το δημιουργό τους στο πλαίσιο του εθελοντισμού. Το κλείσιμο των επισκέψεων γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 698-3239032 και στο e-mail: kkotsanas@hotmail.com.

    Περισσότερες πληροφορίες: www.kotsanas.com

  •  Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας του Κατακόλου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό λειτουργεί (υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου) το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας όπου εκτίθενται 250 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων. μετά από 20χρονη έρευνα, μελέτη και κατασκευή του Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο του είδους του παγκοσμίως. Εγκαινιάσθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 από τον ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ.Π και πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ Θεοδόση Τάσιο.

      Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

      Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) ενώ πολλά από αυτά είναι διαδραστικά. Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα ως προς το μέγεθος της αρχαίας ελληνικής τεχνολογικής σκέψης και τεχνικής τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό.

  • Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του Κατακόλου είναι και ο φάρος. Βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, στη νοτιοδυτική πλευρά του. Κατασκευάστηκε το 1865 και το ύψος του πύργου φτιαγμένου από πέτρα φθάνει τα 9 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Η προέλευσή του είναι γαλλική και η εμβέλειά του φθάνει τα 18 με 19 ναυτικά μίλια. Το εσωτερικό του χωρίζεται από τέσσερα δωμάτια που οι φαροφύλακες χρησιμοποιούσαν για υπνοδωμάτια και στον πύργο είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός λειτουργίας του. Πλέον με την τεχνολογία να κάνει αλματώδη βήματα εμπρός οι φαροφύλακες και ο παλιός τρόπος λειτουργίας έχουν αντικατασταθεί από νέα αυτόματα συστήματα λειτουργίας.

  • Ενα πολύ όμορφο σημείο του χωριού είναι και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία. Ανακαινισμένη, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα και δένει πολύ όμορφα με το όλο περιβάλλον.

  • Αν βρεθείτε στο Κατάκολο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα στο βουνό του χωριού, οι διαδρομές και τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για περίπατο, ενώ τα προτιμούν και πολλοί ποδηλάτες. Το τοπίο σίγουρα θα σας μαγέψει, ο συνδυασμός των χρωμάτων, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας με το πράσινο της φύσης είναι κάτι μοναδικό! Περπατήστε στα μονοπάτια και απολαύστε τη μοναδική θέα. Σίγουρα θα σας συνεπάρουν τα χρώματα από τις εικόνες που δημιουργούν η ανατολή και δύση του Ηλίου!

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,Δήμος Πυργου ,http://www.katakolo.info/el/ 
Βικιπαιδεια 
φωτο   –http://www.katakolo.info/el/    http://cityofpyrgos.gr/   Georgios Pazios (Alaniaris)

Το όνομα του γραφείου μας είναι “DIAS”. Η έδρα μας βρίσκεται στο όμορφο λιμάνι του Κατάκολο. 
Το Κατάκολο είναι ένα γραφικό λιμάνι στο νομό Ηλείας, όπου κάθε χρόνο φθάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Είναι η πύλη κρουαζιέρας στην Αρχαία Ολυμπία και τη γύρω περιοχή. Το γραφείο μας λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια στον τουρισμό …περισσότερα ΕΔΩ