Ο

Θ

Ω

Ν

Ο

Ι

Οθωνοί

  • Στα δυτικά του νησιού, κοντά στην παραλία Άσπρη Άμμος (η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω ιδιωτικών σκαφών), υπάρχει η Σπηλιά της Καλυψούς, μήκους 100μ., με 10μ. πλάτος και 20μ.ύψος και οι παλιές εκκλησίες της Αγίας Τριάδος (τέλη 17ου αι.), της Παναγίας (17ος αι.), του Αγίου Γεωργίου (περ. 1864) και της Αγίας Παρασκευής και ο παλιός πέτρινος μύλος στα Δαμασκάτικα.

    Μύλος Οθωνοί

    Στο βορειοανατολικό άκρο, στο ακρωτήριο Καστρί, στην κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 100μ., κοντά στα ερείπια του ενετικού οχυρού υπάρχει ο φάρος του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1872, έχει ύψος 13μ. και είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος. Εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή κάθε 10 δευτερόλεπτα και είναι ορατός σε ακτίνα 21 ναυτικών μιλίων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μόνιμο έκθεμα λαογραφίας του νησιού. Στην Ξυλοσερμή, νοτιοδυτικά του Χωριού και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων υπάρχει η θέση Ηλιοβασίλεμα. Στον Άμμο ύπαρχει το νεοκλασικό κτήριο, από το 1912, του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο έχει παύσει να λειτουργεί λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.


  • Στο νησί υπάρχουν πολλές παραλίες. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με σκάφος. (Παραλία Άμμου, Μόλος, Καμίνι, Κάνουλα, Κοντοσκές, Ρόγγυ, όρμος Φύκι, Ξυλοσερμή, Άσπρη άμμος κ.α).Επίσης, υπάρχει μεγάλο καταδυτικό ενδιαφέρον για υποβρύχια φωτογράφηση λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του βυθού και των πολυάριθμων σπηλιών. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι ο Μοσχοπόντικας, η Ξυλοσερμή, ο όρμος Φύκι (όπου υπάρχει βυθισμένο το ναυάγιο του πλοίου Σάρα).

  • α παραδοσιακά μονοπάτια που δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, σήμερα είναι και πάλι διανοιγμένα χάρις στις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Κατακλύζουν το νησί και δίνουν την δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να τα διανύσουν και να φτάσουν περπατώντας σε σχεδόν κάθε συνοικισμό και μεριά του νησιού. Το Ημεροβίγλι (Μεροβίγγλι) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νησιού, με ύψος που ξεπερνά τα 390 μέτρα είναι εύκολα προσβάσιμο και σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρις στο παραδοσιακό μονοπάτι (1300 μέτρα μήκος) που οδηγεί στην κορυφή του όρους μπορεί ο κάθε επισκέπτης να παρατηρήσει την θέα του Ιονίου και της Αδριατικής

  • Το νησί είναι προσβάσιμο ακτοπλοϊκά με δρομολόγια από την Κέρκυρα και από τον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών. Το λιμάνι του Άμμου, που είναι και η πολυπληθέστερη συνοικία, έχει αρκετές τουριστικές υποδομές. Το νέο λιμάνι στην τοποθεσία Αυλάκια, με αλιευτικό καταφύγιο, προσφέρει δυνατότητα ελλιμενισμού αρκετών ιστιοφόρων και μικρών σκαφών. Λεπτομερείς πληροφορίες ναυσιπλοΐας για τη συστάδα των Οθωνών παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός (1ος τόμος) και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης ΧΕΕ-212, που περιλαμβάνει και τις νήσους Κέρκυρα και Παξοί και τις απέναντι ακτές της Ηπείρου. Ακόμα ειδικότερα, ο ΧΕΕ-016, που αποτελεί τον λιμενοδείκτη του όρμου Άμμου. Στο νησί υπάρχει και ελικοδρόμιο στην τοποθεσία Φανάρι, για επείγοντα περιστατικά

OTHONI
OTHONI

Tο μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά, βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, παραδοσιακά σπίτια και παλιές εκκλησίες.

Λιμάνι του είναι η  του είναι η Άμμος.

Απέχει 12 ναυτικά μίλια Δ-ΒΔ από το ακρωτήρι Δράστης της Κέρκυρας.

Αξίζει να δείτε

  • Τον Όρμο Άμμου. Από εδώ, με βάρκα, μπορείτε να πάτε στην παραλία με τα πράσινα νερά και τη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τον μύθο, η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.
  • Τις βραχονησίδες Καστρινό και Όστρακο.
  • Τους πανέμορφους οικισμούς Δάφνη και Χωριό.

Δραστηριότητες

  • Κολύμπι στην Άμμο, στην Άσπρη Άμμο και στο Φύκι.
  • Ψαροτούφεκο
  • Ιστιοπλοΐα

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Κοινότητα: 26630-72.132
  • Αγροτικό Iατρείο: 26630-71.550
  • Αστυνομία: 26630-71.592

Πώς θα πάτε

Τα Διαπόντια νησιά συνδέονται με την Kέρκυρα με δρομολόγια που εκτελούν καραβάκια από το Σιδάρι και τον Aρίλα

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού  www.visitgreece.gr, Βικιπαιδεια

φωτο PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /Thalassa.agapi.mou TaxidiaMeChroma/    Katechis303