Στα 5,5 χλμ. από τη Μαρώνεια είναι ο χώρος των αρχαίων λατομείων, στην περιοχή που ονομάζεται χαρακτηριστικά Μαρμαρίτσα. Εμφανείς είναι σε διάφορα σημεία οι εγκοπές, όπου οι λατόμοι τοποθετούσαν τις ξύλινες σφήνες, για να αποσπάσουν τους όγκους του μαρμάρου. Το τοπίο με τους απότομους γκριζόασπρους βράχους, απομεινάρια των αρχαίων λατομείων, που κατεβαίνουν με γλυπτούς σχηματισμούς ως τη θάλασσα, έχει μια επιβλητική ομορφιά γι’ αυτόν που θα επιλέξει να κάνει μια βόλτα με πλεούμενο κατά μήκος της ακτής.
Στα 7,4 χλμ. της ίδιας διαδρομής, αριστερά του δρόμου στα 500 μ., ο περιπατητής, που σε αυτήν την περιοχή ανάμεσα στους γρανιτένιους ογκόλιθους και στην πυκνή βλάστηση χρειάζεται οδηγό αλλά και ικανότητες αναρρίχησης, συναντά τμήμα του τείχους της οχύρωσης του Αγίου Γεωργίου και μια εντυπωσιακή «μεγαλιθική» πύλη με μονολιθικές παραστάδες, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στη θέση τους. Οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, που είναι διασκορπισμένοι περιμετρικά στο βουνό, αποτελούσαν για τους οικιστές του φυσικό οχυρό, που το συμπλήρωναν τα μεγαλιθικά τείχη. Στην κορυφή του Αγίου Γεωργίου (υψόμ. 461 μ.) με τις απόκρημνες πλαγιές υπάρχουν τμήματα του τείχους ισχυρής ακρόπολης, όπως και τοίχοι μεγάλου κτιρίου, ίσως ανακτόρου, μέσα στον περίβολό της. Τα δείγματα κεραμεικής με εμπίεστα και εγχάρακτα σχέδια του 9ου και 8ου αι. π.Χ. φανερώνουν την ύπαρξη μιας πόλης των Θρακών Κικόνων, πιθανόν της ομηρικής Ισμάρας. Η οδοιπορία έως εδώ μπορεί να γίνει μόνο από τη βατή βόρεια πλευρά, είναι δύσκολη και ο οδηγός, όπως αναφέρθηκε, απαραίτητος. Η διάρκειά της είναι περίπου μιάμιση ώρα, αλλά και το αποτέλεσμα αποζημιώνει τον επισκέπτη, που είναι λάτρης της οδοιπορίας και της αναρρίχησης, της φυσικής ομορφιάς και της αρχαιολογίας.
Στους νότιους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου, κοντά στη θάλασσα, είναι η θέση Σύναξη. Έχουν βρεθεί ερείπια μονής του 9ου – 12ου αι., η οποία είχε ιδρυθεί στη θέση μιας τρίκλιτης βασιλικής της εποχής του Ιουστινιανού. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να ακολουθήσει δρόμο, που οδηγεί στην παραλία των Πετρωτών και στη συνέχεια στη θέση της αρχαίας πόλης Μεσημβρίας-Ζώνης, όπου θα περπατήσει ανάμεσα στα ερείπιά της με τα πολύ ενδιαφέροντα δείγματα του τρόπου ζωής στην αναπτυγμένη πόλη του 5ου-4ου αι. π.Χ..
Από τη Μαρώνεια περνά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, το οποίο, αφού περάσει τα στενά του Νέστου, διασχίζει την περιοχή της Μαρώνειας και ακολουθώντας την ακτή ως την Αλεξανδρούπολη φθάνει στη Σαμοθράκη.