ΚΙΛΚΙΣ

Κιλκίς

Το Κιλκίς είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κιλκίς, πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, είναι μία αναπτυσσόμενη επαρχιακή πόλη με αξιοσημείωτη βιομηχανική πρόοδο, μέσω των μονάδων που εδρεύουν στη Βι.Πε. Σταυροχωρίου.

Το 2011 η πόλη είχε μόνιμο πληθυσμό 22.740 και ο Δήμος 51.710 μόνιμους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση της Βι.Πε. Σταυροχωρίου προσήλκυσε αρκετούς νέους επιστήμονες και εργάτες στις βιομηχανικές της μονάδες.

Η πρωτεύουσα του νομού  στην Tουρκοκρατία ήταν ένα μικρό χωριουδάκι, καθώς το εμπορικό κέντρο της περιοχής ήταν το Αβρέτ Χισάρ (το σημερινό Γυναικόκαστρο), όπου γινόταν και μεγάλο παζάρι

. Στα τέλη του 17ου αι. το παζάρι μεταφέρθηκε στο Κιλκίς και το μικρό χωριό άρχισε να ακμάζει. Ύστερα από τη νικηφόρα για τους Έλληνες Mάχη του Κιλκίς, τον Ιούνιο του 1913, οι απερχόμενοι κομιτατζήδες πυρπόλησαν την πόλη και ελάχιστα παλαιά κτίρια σώθηκαν

. Aπέχει 560 χλμ. B από την Aθήνα και 50 χλμ. B από τη Θεσσαλονίκη.

 

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία

  • Το Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Κιλκίς αλλά και από παραχωρήσεις ιδιωτών. Λειτουργεί από το 1972, ενώ το 1991 δημιουργήθηκε και έκθεση των ευρημάτων της ανασκαφής από το Παλιό Γυναικόκαστρο. Το κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες που χωροθετούνται με χρονολογική σειρά:
    Στον προθάλαμο εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό. Στην προθήκη του προθάλαμου εκτίθεται μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, και περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων. Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται ακόμη μία επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου, καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου (Άνω Απόστολοι).
    Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα, ενώ στις γωνίες της αίθουσας έγινε αναπαράσταση του τρόπου ταφής των αγγείων.
    Στην τρίτη αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα ιστορικών χρόνων από την καθημερινή ζωή των πόλεων Ευρωπού και Παλατιανού. Στο τμήμα της Ευρωπού εκτίθενται κυρίως ευρήματα προερχόμενα από την ανασκαφική έρευνα των νεκροταφείων της πόλης και με εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η εξέλιξη της ταφικής τελετουργίας και η επιβίωση των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, κατανεμημένα σε ενότητες όπως κατοικία, γυναικωνίτης, αγροτική ζωή και θρησκεία.
     

    Το Μουσείο διαθέτει υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Ώρες Λειτουργίας
    Τρίτη-Κυριακή 08:00-15:00 (Δευτέρα κλειστό)

    Διεύθυνση
    Ουτσκούνη & Ρεγκούκου, Κιλκίς, 61100

    Επικοινωνία
    Τηλέφωνο: +30 23410 22477 
    Email: istepka@culture.gr 

KILKIS-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • Το μουσείο παρουσιάζει αντικείμενα οικιακής χρήσης (αργαλειό, πινακοτές κ.α.) που έφεραν οι κάτοικοι, από τις αλησμόνητες πατρίδες (Μ. Ασία, Πόντο, Θράκη) και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δεκαετία του 70′ και του 80′. Όλα τα εκθέματα συλλέχθηκαν από τα μέλη των τριών χορευτικών συλλόγων του χωριού και με την βοήθεια των κατοίκων, σε μια προσπάθεια που διήρκησε δύο έτη.

KILKIS-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Γοργόπης
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Χρήστου Κετσετζή ο οποίος με προσωπική προσπάθεια πολλών ετών συνέλλεξε ένα μεγάλο αριθμό λαογραφικών αντικειμένων και κειμηλίων. Η έκθεση της συλλογής του γινόταν για πολλά χρόνια από τον ίδιο σε ένα παλιό κτίριο στο λόφο του Αγ.Γεωργίου απέναντι από το θέατρο. Το 1998 ο Δήμος Κιλκίς αγόρασε τη λαογραφική συλλογή με σκοπό να δημιουργήσει ένα επίσημο λαογραφικό μουσείο. Ακουλούθησε η καταγραφή και η συντήρηση του υλικού (2001-2005) και στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Σήμερα στεγάζει εκτός από τη λαογραφική συλλογή του Χρήστου Κετσετζή και δωρεές άλλων ιδιωτών όπως π.χ. τη βιβλιοθήκη του καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Μουλλά. Στις αίθουσες του μουσείου ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με διάφορες πτυχές του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Οι μεγαλύτεροι θα αναπολήσουν στιγμές του παρελθόντος ενώ οι νεότεροι θα πληροφορηθούν για τις συνήθειες και τις δραστηριότητες των προγόνων τους.

    Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής ύστερου νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο πριν από το 1913 στέγαζε βουλγαρικό δημοτικό σχολείο. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιλκίς το 1913 καταστράφηκε, αλλά το 1923, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, άρχισε να επισκευάζεται και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο ενώ λειτούργησε και ως γυμνάσιο θηλέων μέχρι το 1980. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια που διασώζονται στην πόλη του Κιλκίς.

    Εκτός από τους χώρους των εκθέσεων το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης-καθαρισμού αντικειμένων καθώς και αίθουσα προβολών-εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Οι συλλογές του μουσείου χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες οι οποίες φιλοξενούνται σε χωριστές αίθουσες:
    Μουσικά όργανα, ήχος, τεχνολογία
    Εκκλησιαστικά αντικείμενα, εκπαίδευση, φωτογραφικό υλικό
    Επαγγέλματα, στρατιωτικά αντικείμενα
    Οικοσκευή, καθημερινή ζωή, υφαντική
    Συλλογή νομισμάτων, συλλογή έντυπου υλικού
    Ώρες λειτουργίας

    Τετάρτη: 7:00-15:00

    Για ξεναγήσεις, επισκέψεις σχολείων, και άλλες πληροφορίες καλέστε την κα. Κομπινόγλου (2341352159) ή το τηλέφωνο του μουσείου (2341022343)

    Διεύθυνση
    Αθανασίου Τσούντα 2, Κιλκίς, 61100
    (εντός του προαύλιου χώρου του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς)

KILKIS-AtHellas.gr- Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς.
  • Το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου & Μάχης Σκρα λειτουργεί από το Μάϊο του 2002 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκρα την οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση αγκάλιασε και υλοποίησε ο Δήμος Αξιούπολης.

    Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες μάχη του Σκρα, την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης Μαϊου του 1918, μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου. 

    Στόχος της δημιουργίας της έκθεσης είναι να αποδώσει φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κρατήσουν την πατρίδα μας ελεύθερη αλλά και για να θυμίζει και να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.

φφφφφφφφφφφ
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης περιλαμβάνει συλλογές με θέμα το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής και ευρύτερα. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται στις ενότητες:
    Βοτανική
    Πανίδα
    Γεωλογία
    Παλαιοντολογία
    Πετρώματα & Ορυκτολογία
    Βοτανική
    Στο ισόγειο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης παρουσιάζεται τμήμα της συλλογής βοτανικής, που αποτελείται περίπου από 2500 δείγματα φυτών. Η συλλογή αντιπροσωπεύει τη χλωρίδα της περιοχής του Πάικου, Κερκίνη – Μπέλλες, καθώς και τη χλωρίδα του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, με έμφαση σε σπάνια ενδημικά, σαρκοφάγα, «λείψανα» φυτών κ.ά. Στο τμήμα της βοτανικής αναλύονται: ο ορισμός των φυτών, η διάκρισή τους στα μεγάλα αθροίσματά τους, η διάκριση των ζωνών βλάστησης, οι επιδράσεις του δάσους και η συστηματική βοτανική των σπερματοφύτων. Εκτός από τα φυτά, στην ενότητα της βοτανικής υπάρχει και συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό, όπως φωτογραφίες, φωτεινές διαφάνειες και κείμενα. Στο εξειδικευμένο τμήμα της βοτανικής (Herbarium), ο επισκέπτης – ερευνητής μπορεί να βρει υλικό για μελέτη, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τη γραμματεία του ΜΦΙΑ.
    Πανίδα
    Η συλλογή της πανίδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης καταγράφει και προβάλλει τα οικοσυστήματα του όρους Πάικο, του όρους Κερκίνη – Μπέλλες και της λίμνης Κερκίνης. Μέσα σε προθήκες που αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον, εκτίθενται σπάνια θηλαστικά, τρωκτικά και πτηνά από τον ευρύτερο χώρο της Αξιούπολης. Στην ίδια αίθουσα, παρουσιάζονται 57 διαφορετικά είδη πεταλούδων από το Πάικο, αναδεικνύοντας τον πλούτο της εντομοπανίδας της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η συλλογή με τις πεταλούδες, στην οποία περιλαμβάνονται 124 από τις σπανιότερες του πλανήτη μας. Οι πεταλούδες εκτίθενται πάνω σε παγκόσμιο χάρτη, προκειμένου ο επισκέπτης να αντιληφθεί τη γεωγραφική τους κατανομή στον πλανήτη.
    Γεωλογία
    Στην ενότητα της γεωλογίας, ο επισκέπτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις διαφορετικές διαδικασίες, που οδήγησαν από τη διαμόρφωση του σύμπαντος μέχρι και τις γεωτεκτονικές εξελίξεις του ελλαδικού χώρου. Στο τμήμα της γεωλογίας, παρουσιάζονται διαδοχικά η κοσμογονία και η διαμόρφωση του πλανητικού μας συστήματος, η δημιουργία της Γης, καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα, που έδωσαν στη χώρα μας τη σημερινή της μορφή. Τέλος, παρουσιάζονται και στοιχεία για τα διαφορετικά φυσικά φαινόμενα.

    Παλαιοντολογία
    Η συλλογή παλαιοντολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποτελείται από ποικιλία απολιθωμάτων, εκμαγείων και αναπαραστάσεων διαφορετικών ειδών φυτών και ζώων. Στο τμήμα αυτό παρουσιάζεται σειριακά η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη, ξεκινώντας από πρωτόγονες μορφές που εμφανίστηκαν 3500 εκατομμύρια χρόνια πριν και φτάνοντας μέχρι και στο σύγχρονο άνθρωπο. Στην αίθουσα παλαιοντολογίας, ο επισκέπτης θα γνωρίσει διαδοχικά τους ασπόνδυλους οργανισμούς, τα πρώτα φυτά, τα σπονδυλωτά της θάλασσας, τα γιγαντιαία ερπετά και θηλαστικά και βέβαια τον άνθρωπο, όπως εξελίχτηκε στο σύγχρονο είδος και φυλές.
    Πετρώματα & Ορυκτολογία
    Η συλλογή πετρωμάτων και ορυκτολογίας είναι μία από τις πλουσιότερες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης. Στο δεύτερο όροφο του μουσείου και σε ειδικές προθήκες εκτίθενται τα διαφορετικά πετρώματα, που διαμορφώνουν το φλοιό της Γης. Τα πετρώματα παρουσιάζονται σε κατηγορίες, σύμφωνα με τις συνθήκες γένεσής τους. Στην ίδια αίθουσα, βρίσκεται και πλήθος ορυκτών τα οποία είτε αποτελούν τμήμα πετρωμάτων, είτε σχηματίζονται αυτόνομα. Τα ορυκτά είναι στερεά ή υγρά ανόργανα σώματα, που προέκυψαν μέσα από περίπλοκες διαδικασίες, χωρίς την επίδραση φυτικών ή ζωικών παραγόντων. Τα ορυκτά παρατίθενται ταξινομημένα στις διαφορετικές κατηγορίες τους, σύμφωνα με την κατάταξη και την αναγνώρισή τους. Η προέλευση τους ποικίλει, καθώς προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο και διεθνώς.


    Διεύθυνση: Αξιούπολη, T.K. 61400, Ελλάδα
    Τηλέφωνο  : +30 23430 31656
    Fax: +30 23430 31484
    Ε-mail: museumax@otenet.gr

KILKIS-AtHellas.gr-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης
  • Το Πολεμικό Μουσείο του Κιλκίς βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου που απέχει 2.5 χλμ. νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης. Κύριο θέμα του μουσείου είναι η τριήμερη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά κατά των Βουλγάρων (19-21 Ιουνίου 1913). Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές, όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.), και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης. Το μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Aμυνας και λειτουργεί από το 1966 (το 1971 επεκτάθηκε).

    Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00, και τα Σαββατοκύριακα από 08:00 έως 20:00. Διαθέτει μικρό χώρο στάθμευσης για ΙΧ οχήματα (χώρος στάθμευσης για λεωφορεία 300 μ. από το Μουσείο ) και έχει δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

KILKIS-AtHellas.gr-Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς
  • Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι το ζεύγος Χρίστου και Αικατερίνης Αλευρά, και η ιδέα για την ίδρυσή του γεννήθηκε στις αρχές του 1989. Η πλούσια οικογενειακή συλλογή πολύτιμων και σπάνιων αντικειμένων του ζεύγους Αλευρά αποτέλεσε τον πυρήνα και τη μαγιά του μουσείου.

    Στον πρώτο ισόγειο χώρο βρίσκουμε στολές όλων των εποχών και των περιοχών. Ασημοκεντημένες και χρυσοκεντημένες με χάρη με σχέδια και χρώματα ανεξίτηλα, ντόπιες, θρακιώτικες και σαρακατσάνικες. Τζουμπέδες και καντιφέδες, μεταξωτά μαντίλια και νυφικά, κεντήματα και εργόχειρα με πλουμίδια από κουκούλια, σωστά ποιήματα τέχνης. Στον ίδιο χώρο συναντάμε ασημένια και επίχρυσα διακοσμητικά σκεύη και γυναικεία εξαρτήματα ομορφιάς. Εικονοστάσια με σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία, κρεβάτια, σοφράδες και “Καλημέρες”. Εγγραφα του πρώτου δημαρχείου Γουμένισσας (1913), πωλητήρια συμβόλαια του περασμένου αιώνα, και κειμήλια Μακεδονομάχων.

    Στους υπόλοιπους χώρους του μουσείου υπάρχουν πλουσιότατες συλλογές αντικειμένων οικοσκευής, μπαούλα για προίκες, γραμμόφωνα και ραπτομηχανές, αργαλειοί, τσικρίκια, λανάρες και χτένια. Σύνεργα του γεωργού, του μαραγκού και της νοικοκυράς. Γάστρες, πινακωτές και σκάφες. Γκιούμια, μπακράτσια και σινιά, βαρέλια κι αποστακτήρες, κιούπια και καζάνια σε μεγάλη ποικιλία.

    Το μουσείο είναι ανοιχτό τις Κυριακές το μεσημέρι ή κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 2343041362

    Είσοδος ελεύθερη


    Διεύθυνση: Δημητρίου Κακάβου 18, Γουμένισσα, 61300

KILKIS-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας
  • Η Έκθεση Παλαιοντολογίας του Κιλκίς είναι μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει ευρήματα από το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου το οποίο είναι φημισμένο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα, και τα απολιθωμένα οστά και δόντια τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Τα οστά αυτά ανήκαν σε ζώα, που έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως τη στικτή ύαινα των σπηλαίων, τη γιγαντιαία νυφίτσα, το γιγαντιαίο ελάφι, το πρωτόγονο βόδι, το άγριο άλογο και τον άγριο ημίονο. Τα απολιθωμένα οστά μας διηγούνται μια εκπληκτική ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς όταν ο λόφος του Αγίου Γεωργίου ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών. Τα πρώτα ευρήματα ανακαλύφθηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’60, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς, αλλά η έκθεση δημιουργήθηκε μόλις το 2012. Η επιστημονική μελέτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα, όπως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
    Η Έκθεση Παλαιοντολογίας στεγάζεται στο 2ο όροφο του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, σε απόσταση 300μ. από το αντίστοιχο σπήλαιο. Πρόκειται για μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό και γραφικά, που αναπαριστά το παρελθόν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Ο επισκέπτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μοντέλο της ύαινας σε φυσικό μέγεθος, με ένα σπηλαιολόγο σε δράση, με τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, καθώς και με εκατοντάδες απολιθώματα. Η Εκθεση διαθέτει επίσης ένα διαδραστικό τραπέζι πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αναπαραστάσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και να αγγίζει τα μπρούτζινα κρανία τους τα οποία παράγουν ήχους.

    Ώρες λειτουργίας


    Σάββατο και Κυριακή: 10:00-14:00

    Καθημερινές: με ραντεβού (κα. Ελένη Ιακωβίδου, τηλ. 2341352103, 6972078442)

KILKIS-AtHellas.gr-Έκθεση Παλαιοντολογίας Κιλκίς
  • Η σμαραγδένια λίμνη με τους καταρράκτες του Σκρα βρίσκεται στο Δήμο Παιονίας του Κιλκίς, σε απόσταση μόλις 4χλμ από το ιστορικό χωριό του Σκρα και το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδανικός χώρος για ημερήσια εκδρομή, περιήγηση στο δάσος, πικνικ στο διαμορφωμένο χώρο, και για τους πιο θαρραλέους βουτιές με το σχοινί στα καταγάλανα νερά της λίμνης.

KILKIS-AtHellas.gr- Καταρράκτες & Λίμνη Σκρα.
  • Η Πικρολίμνη βρίσκεται 22 χλμ από το Κιλκίς και 31 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για αβαθή λίμνη με μέσο βάθος το 1 μέτρο, με ιδιαίτερη γεωλογία που την κάνει διάσημη για τις ιαματικές και καλλυντικές της ιδιότητες. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα. Υπάρχουν επίσης και πηγές μεταλλικού νερού, ωστόσο, το νερό της λίμνης έχει υψηλή αλατότητα (τρεις φορές μεγαλύτερη από της Νεκράς Θάλασσας). Στη λίμνη λειτουργεί Πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι η πηλοθεραπεία γίνεται εντός της λίμνης στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη.

KILKIS-AtHellas.gr-Πικρολίμνη
  • Η λϊμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη FYROM, σε απόσταση 26χλμ από την πόλη του Κιλκίς και 70χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Τη δεκαετία του ’80 ήταν δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η παραλία της γέμιζε από λουόμενους τα σαββατοκύριακα. Δυστυχώς όμως η κακή διαχείριση των υδάτων της είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης και το τράβηγμα των νερών αρκετά μέτρα από την ακτή. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και η κατάσταση της λίμνης έχει βελτιωθεί. Το 2014 διαμορφώθηκε εκ νέου η παραλία της λίμνης και διανοίχθηκε δρόμος 300μ. για εύκολη πρόσβαση σε αυτήν

KILKIS-AtHellas.gr-ΔΟΙΡΑΝΗ
  • Η Ευρωπός είναι από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη, τοποθεσίες της περιοχής, με ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Είναι κυρίως γνωστή γιατί εδώ βρέθηκε το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Κούρου (650 π.Χ.) σε φυσικό μέγεθος (ύψος 1,80μ.), κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας και είναι το μοναδικό που ανακαλύφθηκε στο βορειοελλαδικό χώρο, φυλασσόμενο στο αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς. Σημαντικά επίσης ευρήματα της περιοχής είναι , το χρυσό βραχιόλι του κιβωτιόσχημου τάφου και το χρυσό στεφάνι που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού βρίσκεται περίπου 1000μ. νοτιοδυτικά από το σημερινό χωριό, στη λοφοσειρά που δεσπόζει στην περιοχή. Εκεί έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά ταφικά μνημεία των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων τα οποία διαμορφώθηκαν και ο χώρος έχει καταστεί επισκέψιμος. Η πόλη παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τον 6ο π.Χ. αιώνα μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού ανήκε στις πόλεις της Κάτω Μακεδονίας. Η ταύτιση του χώρου με την αρχαία πόλη έγινε το 1938. Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 1989 και αποκαλύφθηκε τμήμα της νεκρόπολης. Στη διάρκεια του 4ου-5ου αι. πΧ, η Ευρωπός ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες και οχυρές πόλεις της Βοττιαίας. Η πλειονότητα των τάφων είναι ακτέριστοι. Υπάρχουν και κτερισμένοι με αγγεία, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα και νομίσματα, ταφικά έθιμα ίδια με της υπόλοιπης Μακεδονίας. Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν για τη Ρωμαϊκή εποχή και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Οι ανασκαφές στην ακρόπολη αποκάλυψαν μικρό τμήμα του πολεοδομικού ιστού και μάλιστα στη φάση της ερήμωσης και εγκατάλειψης του, γύρω στον 6ο αι πΧ.

NAXOS-AtHellas.gr-Προϊστορική Ακρόπολη Πάνερμος

Βίντεο απο το Κιλκίς

  • Επειδή είναι συνήθως δύσκολο να επισκεφθείς μια απομακρυσμένη περιοχή με το ποδήλατο, πολλές φορές αναζητούμε διαδρομές οι οποίες ξεκινούν και καταλήγουν στην ίδια την πόλη μας. Η διαδρομή του Γαλλικού ποταμού είναι μία από αυτές και καταφέρνει και συνδυάσει την εγγύτητα στο Κιλκίς με τις φυσικές ομορφιές και το έντονο ανάγλυφο που ένας ποδηλάτης περιμένει να βρει σε μια εξόρμηση. Η διαδρομή έχει μήκος 40 χλμ, διέρχεται από 7 χωριά του Κιλκίς, και διασχίζει τον Γαλλικό ποταμό και τους παραποτάμους του σε 4 διαφορετικά σημεία. Σε ένα εξ αυτών, η γέφυρα έχει πρόσφατα καταστραφεί από τις πλημμύρες το οποίο σημαίνει έξτρα περιπέτεια, ειδικά για τoυς λάτρεις του mountain biking. Κατά τα άλλα το οδόστρωμα κατά μήκος της διαδρομής είναι σε καλή κατάσταση ενώ η κίνηση των αυτοκινήτων είναι γενικά περιορισμένη. Προετοιμαστείτε για συχνές υψομετρικές διακυμάνσεις με παρατεταμένες ανηφοροκατηφόρες που θα κάνουν τους παλμούς σας να χτυπήσουν κόκκινο!

  • Η λίμνη της Δοϊράνης βρίσκεται στα βόρεια του νομού Κιλκίς και σε απόσταση μόλις 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί φυσικό σύνορο με την ΠΓΔΜ, καθώς το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στην ΠΓΔΜ. Οι δύο λαοί, που ζουν και αγαπούν τη λίμνη, βιοπορούν από αυτή και
    ξέρουν ότι μόνο μέσα από τη συνδιαχείριση μπορούν να τη φροντίσουν και να τη διατηρήσουν. Η λίμνη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης και συνεργασίας.

    Η διαδρομή μας ξεκινά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών, έναν παλιό αλλά ανακαινισμένο σταθμό που γύρω από αυτόν αναπτύχθηκε και ο ομώνυμος οικισμός. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ασφάλτινος με εναλλαγές χωματόδρομου και είναι ήπιας κυκλοφορίας. Αρχικά κατευθυνόμαστε προς το χωριό Ροδώνα. Συνεχίζουμε για την Καλλιρόη και από εκεί για το Μυριόφυτο. Η βλάστηση είναι χαμηλή, κυρίως με φραξούς. Αμέσως μετά τραβερσάροντας την πλαγιά συναντάμε δρόμο, που έχει χαραχθεί από το Δασαρχείο με σκοπό περιηγητικό – φυσιολατρικό. Καθώς ανηφορίζουμε την πλαγιά αντικρίζουμε απέναντί μας τα εδάφη της ΠΓΔΜ, το όρος Μπέλλες και στα πόδια μας τη λίμνη της Δοϊράνης.
    Κατηφορίζουμε προς το χωριό Αμάραντα. Πριν από το χωριό συναντάμε πηγή με ποτίστρα κατάλληλη για την υδροδότησή μας. Περνάμε μέσα από το χωριό και κατευθυνόμαστε στον κεντρικό οδικό άξονα Κιλκίς – Σερρών. Τον διασχίζουμε με πορεία προς τη λίμνη. Τώρα αρχίζουν πια οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
    Μετά από λίγο φτάνουμε στον παραλίμνιο δρόμο. Αριστερά οδηγεί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Δοϊράνης και δεξιά προς το χωριό Μουριές. Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι προς τις Μουριές. Η πρόκληση όμως για επίσκεψη στη Δοϊράνη είναι μεγάλη. Η ιστορία συναντάει τη φύση. Η ελληνική Δοϊράνη είναι ο τελευταίος σιδηροδρομικός σταθμός πριν από τα σύνορα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δοϊράνης είναι ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των νεώτερων γενεών της περιοχής για τη λίμνη. Ένα Μουσείο με πολλά τοπικά χαρακτηριστικά και μοναδικά εκθέματα που αναπλάθουν όλη την ιστορική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της περιοχής. Το ελληνικό τμήμα της λίμνης έχει περιληφθεί στον κατάλογο Ζωνών Ειδικής Προστασίας καθώς από τα πουλιά που χρησιμοποιούν την περιοχή για να φωλιάσουν, να σταθμεύσουν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, να ξεχειμωνιάσουν ή να αναζητήσουν τροφή, ένας μεγάλος αριθμός περίπου 36 είδη είναι σπάνια και απειλούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Δοϊράνη είναι γνωστή και για τις μοναδικές πρακτικές αλιείας της. Οι τοπικοί ψαράδες χρησιμοποιούν τα καλάμια που φύονται στη λίμνη με πολλούς τρόπους διατηρώντας ως σήμερα παραδοσιακές τεχνικές από τους αρχαίους χρόνους. Η ακριτική όμως αυτή περιοχή έζησε και πολλές μάχες. Πάνω από τον οικισμό σε ένα λόφο βρίσκεται το συμμαχικό μνημείο καθώς και το Ελληνικό και βρετανικό κοιμητήριο των πεσόντων του Α’ Παγκόσμιο πόλεμου.
    Εμείς επιστρέφουμε στην πορεία που θα ακολουθήσουμε. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς την τοποθεσία Χίλια Δέντρα και αντικρίζουμε την παραλίμνια βλάστηση. Αμμοθίνες που συνδυάζονται με καλαμώνες, ιτιές, λεύκες και σκλήθρα. Η ξύλινη περίφραξη αποτελεί ένδειξη ότι είμαστε πια μέσα στο δάσος των Χιλίων Δέντρων. Ακολουθούμε το χωματόδρομο δεξιά και μας αποκαλύπτεται η μαγεία του δάσους. Υπεραιωνόβιες βελανιδιές, διάσπαρτα τεράστια πλατάνια, σκλήθρα και φράξοι δημιουργούν πυκνές συστάδες και αποτελούν σπουδαία ενδιαιτήματα για πολλά είδη πανίδας, τα οποία έρχονται για να φωλιάσουν, να τραφούν και να αναπαραχθούν. Δάση τόσο κοντά σε λίμνη είναι πια σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και έχει προταθεί μαζί με ένα τμήμα της λίμνης να ενταχθούν στο Δίκτυο «Φύση 2000».
    Ακολουθούμε την άσφαλτο και ύστερα από λίγο μπαίνουμε σε χωματόδρομο που οδηγεί στους πρόποδες του Μπέλλες. Στα αριστερά μας είναι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Τα χωράφια δεξιά μας είναι σπαρμένα και φτάνουμε στο χωριό Πλατανιές. Διασχίζουμε το χωριό και κατευθυνόμαστε προς τον οικισμό Καβαλλάρης. Ο δρόμος είναι άσφαλτος. Το χωριό Καβαλλάρης έχει μεγάλους πλατάνους που προσφέρουν σκιά και δροσιά. Ο ανεφοδιασμός σε νερό είναι απαραίτητος αφού η διαδρομή μας θα κινηθεί σε πετρώδες έδαφος. Έτσι λοιπόν αμέσως μετά τον Καβαλλάρη ξεκινά χωματόδρομος που μας ανηφορίζει. Η θέα τώρα είναι η απέναντι κορυφή και τα χωριά που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής της λίμνης. Τραβερσάρουμε την οροσειρά ανάμεσα άλλοτε σε πυκνή και άλλοτε σε αραιή βλάστηση με θέα κατά διαστήματα τη λίμνη. Κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι τα περάσματα από χείμαρρους που κατεβαίνουν από το Μπέλλες και οι πέτρες που ξεφυτρώνουν μέσα στο χωματόδρομο. Πλησιάζουμε στο χωριό Παλιό Λιθωτό, που εγκαταστάθηκαν Πόντιοι με τη συνθήκη της Λοζάννης. Οι ποτίστρες και οι αυτοσχέδιες στάνες μας ενημερώνουν για μια άλλη δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής Δοϊράνης την κτηνοτροφία. Συνεχίζουμε το χωματόδρομο και νιώθουμε να μπαίνουμε για τα καλά στον ορεινό όγκο του βουνού. Το Μπέλλες ονομάζεται και Κερκίνη και αποτελεί το γεωφυσικό σύνορο της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Το μεγαλύτερο μέρος του βουνού βρίσκεται στο νομό Σερρών. Η δυτική προέκτασή του φτάνει στην περιοχή της Δοϊράνης και την προστατεύει από τους βόρειους ανέμους. Το δυτικό αυτό μέρος που ανηφορίζουμε παρουσιάζει και τις περισσότερες εξάρσεις ιδιαίτερα πάνω από τα 1700μ. Η χλωρίδα του λόγω και του ιδιαίτερου τοπο-κλίματος μοιάζει περισσότερο με τη χλωρίδα των βουνών της Κεντρικής Βαλκανικής. Είναι χαρακτηρισμένο ως βοτανικός παράδεισος (GR126001) και περιλαμβάνεται στις περιοχές Natura 2000.
    Παραμένοντας στην πορεία μας κατηφορίζουμε το χωματόδρομο και σε λίγο βγαίνουμε σε ένα κεντρικό χωματόδρομο. Στρίβουμε αριστερά και συναντάμε μια τεχνητή λίμνη. Ακολουθεί μια παρατεταμένη ανηφόρα, τραβερσάροντας την πλαγιά με διαδοχικά περάσματα ρεματιών. Στη συνέχεια αρχίζει δύσκολη κατηφόρα με πολλές πέτρες και νεροφαγώματα. Στο τέλος της φτάνουμε σε ένα διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο με νερό, καταρράκτη, πέτρινο γεφυράκι και παγκάκια. Είναι η τοποθεσία της Παλιάς Αγίας Παρασκευής. Ο χωματόδρομος από εδώ και πέρα αλλάζει βατότητα, δηλαδή είναι πιο καθαρός και φαρδύς. Συνεχίζει κατηφορικά μέχρι τον οικισμό Αγία Παρασκευή. Αμέσως μετά παίρνουμε την άσφαλτο που μας οδηγεί στο Σ.Σ. Μουριές. Η ιδιαιτερότητα της διαδρομής βρίσκεται στη δυνατότητα που υπάρχει να επιστρέψει κάποιος στην αφετηρία από διάφορα σημεία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ικανότητές του.

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Κιλκίς ,http://www.kilkis.org/lofos-kilkis-trail
Βικιπαιδεια 
φωτο  – PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /TTaxidiaMeChroma/   Difno.gr ,http://www.kilkis.org/lofos-kilkis-trail

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης του Κιλκίς, με όλες τις συνεπακόλουθες δυνατότητες μετακίνησης και ψυχαγωγίας χωρίς τη χρήση μεταφορικού μέσου, ενώ παρέχει μεγάλο Parking σε ελεγχόμενο ιδιόκτητο χώρο. Μετά την ολοκλήρωση το 2017 των 2 κατακαίνουργιων Design Executive ορόφων, έγινε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Β. Ελλάδα, όπως επίσης το καλύτερο και νεότερο στο Κιλκίς.…….περισσότερα εδώ

 Στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς βρίσκεται το ξενοδοχείο Victoria κατασκευής 2010. Σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της πόλης το ξενοδοχείο Victoria θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη με μοναδικές ανέσεις και ευχάριστο περιβάλλον. Μεγάλα, άνετα και μοντέρνου σχεδιασμού δωμάτια και καφετέρια… …περισσότερα εδώ

.Το Νέο Πατάρι  Εστιατόριο στην τοποθεσία Κιλκίς   Ανοιχτά μέχρι τις 12:05 π.μ. αύριο.. Αγίου Γεωργίου    Κιλκίς 611 00    Ελλάδα ..περισσότερα εδώ

.Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Κιλκίς   .Πάρκινγκ: Χώρος στάθμευσης    Σερβίρει: γεύμα, δείπνο και ποτά  ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ……..περισσότερα εδώ