ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Κάρπαθος
Η Κάρπαθος, στο νοτιότερο άκρο των Δωδεκανήσων, είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί αυτού του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος. Κατά βάση ορεινό νησί, ξεχωρίζει για το φυσικό της πλούτο, καθώς είναι καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια (monachus monachus) και για σπάνια αρπακτικά (σπιζαετός, μαυροπετρίτης, αετογερακίνα). Η Κάρπαθος, γνωστή ως «Ανεμόεσσα» στον Όμηρο, έχει καθιερωθεί ως ιδανικός τόπος για wind surfing• η περιοχή του Αφιάρτη στα νότια του νησιού θεωρείται ως μια από τις ευνοϊκότερες παγκοσμίως περιοχές για το άθλημα αυτό χάρη στα ισχυρά μελτέμια που πνέουν σταθερά από το Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Στο νησί τα φώτα συγκεντρώνει η Όλυμπος, στα βόρεια, ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα χωριά της Ελλάδας. Μετά από μια διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, φτάνει κανείς σε ένα ζωντανό εθνολογικό μουσείο, πραγματικό αξιοθέατο. Εξίσου εντυπωσιακό και το Μεσοχώρι, κτισμένο κυριολεκτικά στη μέση της Καρπάθου, με πλακόστρωτους δρόμους και παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια με αυλές στρωμένες με βοτσαλωτά. Το εσωτερικό τους, διακοσμημένο με σπάνια ντόπια χειροποίητα υφαντά και κεντήματα, τα μεταμορφώνει σε μικρά μουσεία.
Η Κάρπαθος διακρίνεται για τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό της και την προσήλωση στις τοπικές παραδόσεις. Ξεχωρίζουν τα έθιμα κατά τις Απόκριες και την Καθαρή Δευτέρα, το Πάσχα στην Όλυμπο με παραδόσεις που μεταφέρονται με ευλάβεια από γενιά σε γενιά, καθώς και ο καρπαθιώτικος γάμος με προετοιμασίες που διαρκούν μία ολόκληρη εβδομάδα!
Στα βόρεια της Καρπάθου βρίσκεται η Σαρία, μικρό ακατοίκητο νησάκι, επίσης καταφύγιο σπάνιων φυτών και προστατευόμενων ζώων.