ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Καλαμάτα

 Η Καλαμάτα είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της Νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Απέχει 239 χλμ από την Αθήνα και 215 χλμ από τη Πάτρα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011) έχει 54.567 κατοίκους. Έχει εύκρατο Μεσογειακό κλίμα με ζεστό χειμώνα και ήπια καλοκαίρια. Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη  της Πελοποννήσου (μετά την Πάτρα) και η ιστορία της ξεκινά από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει τις Φαρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Αποτελεί σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας.  

Η Καλαμάτα έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι καθώς συνδυάζει υπέροχα το βουνό με την θάλασσα. Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις που έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης (κεντρική πλατεία, οδός Φαρών, Ιστορικό Κέντρο, παραλιακή, πεζόδρομοι κλπ), ενώ έχει κατασκευασθεί ποδηλατόδρομος, ο οποίος αρχίζει από την αγορά, στο ύψος του ΚΤΕΛ και διασχίζοντας όλη την πόλη σε μια μαγική διαδρομή περνώντας από την κεντρική πλατεία και το πάρκο του ΟΣΕ καταλήγει στη παραλία. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος, διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο. Στην Καλαμάτα διοργανώνονται κάθε χρόνο σπουδαίες και υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

 

  • Στο τρίτο μέρος του Βίου του Oσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» (εκδόθηκε το 1142) η πόλη εμφανίζεται με το νέο της όνομα, Καλαμάτα. Εκεί παρέχονται τοπογραφικές πληροφορίες που ενισχύουν την προέλευση του ονόματος από τα καλάμια του Νέδοντα και της περιοχής, και πιο συγκεκριμένα από το λαϊκό τύπο «καλάματα». H άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα τοπωνύμια που έχουν παραχθεί από το καλάμι (Καλάμι, Κάλαμος, Καλαμάκι). Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα προέρχεται από μια μονή αφιερωμένη στην Παναγία την Καλομάτα (η οποία, ωστόσο, δεν έχει ταυτοποιηθεί). Μια τρίτη εκδοχή θέλει το όνομα της πόλης να προέρχεται από κάποια γυναίκα με καλά μάτια ή με επίθετο Καλομάτα. Υπάρχουν, τέλος, απόψεις που θεωρούν ότι το όνομά της προέρχεται από το επίθετο Καλαμάτας, που σχηματίστηκε από το Καλομάτας.

    Η Ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων

    Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου αναφέρει τις Φαρρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. 

    Αποκτά αίγλη μετά την τέταρτη σταυροφορία (1204 μ.Χ.), οπότε περνάει στα χέρια των φράγκων. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το κάστρο και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Το 1459 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι και εναλλάσσονται στην ηγεμονία της πόλης με τους Ενετούς μέχρι το 1715 οπότε την καταλαμβάνουν οριστικά, μέχρι το 1821 που απελευθερώθηκε. 

    Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ιστορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821. Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγιών Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης). Στους Αγίους Αποστόλους ευλογείται η επαναστατική σημαία και από εδώ ξεκινάει η Επανάσταση του 1821. Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συντάσσει δύο σπουδαία κείμενα την “Προειδοποίηση προς τας ευρωπαικάς αυλάς” και την “προκήρυξη” με αποδέκτες τους Αμερικανούς. 

    Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα, και η πόλη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Μασαλλία του Μωριά τη χαρακτήριζαν. Η πόλη έρχεται σε επαφή με τη δύση και την κουλτούρα της, δημιουργείται μια αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά. Από το 1920 και μετά όμως αρχίζει μια μακρά περίοδος οικονομικής ύφεσης. Το Σεπτέμβριο του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από δύο ισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και δυστυχώς και θύματα. Παρ’ όλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή.

    Σήμερα η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 54.567 κατοίκους (απογραφή 2011) και  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 69.849 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Καλαμάτα αποτελεί σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας.

    Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, στο ιστορικό κέντρο, την παραλία και το προάστιο της πόλης την Βέργα χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι όπου υπάρχουν υπέροχα μαγαζιά με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας. 

    Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ καθώς και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο, καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

    Σπουδαίες εκδηλώσεις με πανελλήνια ακόμη και διεθνή εμβέλεια διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη. Από τις αθλητικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν τα Παπαφλέσσεια (στίβος) και το Κύπελλο Καλαμάτας (ρυθμική γυμναστική), ενώ από τις πολιτιστικές το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Από το 2012 διοργανώνεται τις Απόκριες το «Καλαματιανό Καρναβάλι».  Η πόλη εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Σωτήρος), ενώ στις 23 Μαρτίου εορτάζεται η απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους.

    Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας που μείωσε χρονικά το ταξίδι για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία της Costa Navarino που συνέβαλε ώστε η Μεσσηνία να αποκτήσει θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, η αναβάθμιση του αεροδρομίου με τη διεξαγωγή πτήσεων από και προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου έχουν ως αποτέλεσμα η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

     

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία

  • Βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης που κατακλυζόταν καθημερινά από το πολύβουο πλήθος των εμπόρων και των πελατών της. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 το οικοδόμημα της Αγοράς κατεδαφίστηκε λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί. Το νέο οικοδόμημα που κατέλαβε τη θέση της παλαιάς Αγοράς, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Στόχος της έκθεσης είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση των αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας διαχρονικά, δηλαδή από τους Προϊστορικούς χρόνους έως και τη Βυζαντινή εποχή, προκειμένου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στις επιμέρους εκθεσιακές ενότητες, να αποκτά σφαιρική αντίληψη της πολιτισμικής εξέλιξης κάθε περιοχής δια μέσου των αιώνων. Ακολουθώντας την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού στις τέσσερις επαρχίες, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας, η έκθεση αναπτύσσεται σε αντίστοιχες μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, μέσα στις οποίες εντάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις με αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται είτε από ανασκαφές, είτε από επιφανειακές έρευνες ή ακόμη και από τυχαίες παραδόσεις αρχαίων, από τους απλούς πολίτες. Προκειμένου ο επισκέπτης να «διεισδύσει» στις γεωγραφικές ενότητες, ακολουθεί μια κεντρική «οδική αρτηρία», ανάμεσα στις προθήκες και τα εκθέματα, θυμίζοντας τη ροή του ποταμού Παμίσου, που διατρέχει μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας και εκβάλλει στο Μεσσηνιακό κόλπο. Από την κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία διακλαδώνονται οι δευτερεύοντες δρόμοι, που οδηγούν στις τέσσερις ενότητες των επαρχιών. Κάθε ενότητα παρουσιάζει αυτοτέλεια και ο επισκέπτης μπορεί επιλεκτικά να δει μέρος της έκθεσης, χωρίς να ακολουθήσει ολόκληρη την πορεία της κεντρικής αρτηρίας. Παράλληλα προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ιστορική αντίληψη τόσο για την πολιτική όσο και για την πολιτισμική οντότητα ορισμένων περιοχών της Μεσσηνίας στην αρχαιότητα, σηματοδοτούνται με εποπτικό υλικό δέκα θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες γίνεται ερμηνεία της ιστορίας με βάση το χώρο στον οποίο διαδραματίστηκαν διάφορα γεγονότα.

    Μπενάκη & Αγίου Ιωάννη, Καλαμάτα
    Τηλ: 27210 83485, 27210 26209
    www.archmusmes.gr

     

    ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

    Τηλ: 27210 63100, 27210 26410
    Fax: 27210 26209
    Email: lhepka@culture.gr

    26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

    Τηλ: 27210 22534
    Email: 26eba@culture.gr

KALAMATA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  • Tο μουσείο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2006 σε κτήριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Στόχος του είναι η παρουσίαση της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 ως τις μέρες μας, μέσα από κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

    Η ξενάγηση στο μουσείο αρχίζει με εκθέματα στολών, πολεμικού και  φωτογραφικού υλικού από τον Αγώνα του 1821. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, με ανάλογα εκθέματα και με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται εκθέματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους (ανάμεσά τους και λάφυρα των εχθρών).

    Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθούν αφιερώματα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις μάχες των Οχυρών και της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή και στην Εθνική Αντίσταση. Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του ελληνικού στρατού (Κορέα, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, πόλεμος Κόλπου, Αφγανιστάν).

    Στην ειδικά διασκευασμένη αίθουσα «Ήχος και Φως» γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορική διαδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Ξεχωριστό κομμάτι του μουσείου αποτελεί το βιβλίο των Μεσσηνίων νεκρών, που έπεσαν κατά τους αγώνες από το 1897 ως το 1974.

    Στον προαύλιο χώρο του μουσείου, τέλος, έχουν εγκατασταθεί ένα άρμα M48-A5, ένα τεθωρακισμένο όχημα Μ8, πυροβόλα όπλα κι ένα αεροσκάφος F-5.

    Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 9:00-14:00, Τετάρτη 18:00-20:00, Κυριακή 11:00-14:00. Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη

    Μητροπολίτου Μελετίου 10, Καλαμάτα
    Τηλ: 27210 21219

KALAMATA-AtHellas.gr-Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας
  • δρύθηκε από τον τοπικό Σύλλογο προς Διάδοσιν των Γραμμάτων, με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και αντικειμένων που αφορούν την Επανάσταση του 1821, καθώς και τη διάσωση και προβολή αντικειμένων του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. Το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1973 στο αρχοντικό Κυριακού (παραδοσιακό κτήριο των αρχών του 19ου αι.). Επαναλειτούργησε το 2002, όταν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί το κτήριο από το σεισμό του 1985.

    Στο ισόγειο, μετά τις πληροφορίες για τον τόπο, το σύλλογο που ίδρυσε το μουσείο και την οικογένεια Κυριακού, μπορείτε να δείτε μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν την αγροτική και ποιμενική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική και τα αστικά επαγγέλματα. Μια άλλη σειρά εκθεμάτων προέρχεται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Τα εκθέματα του ισογείου επιτρέπουν στον επισκέπτη να αποκτήσει μια επαρκή εικόνα για τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής στη Μεσσηνία.

    Στον επόμενο όροφο, η έκθεση ξεκινά με μια εντυπωσιακή ενότητα αφιερωμένη στην τυπογραφία και τη βιβλιοδεσία, που υπενθυμίζει στον επισκέπτη ότι στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της απελευθερωμένης Ελλάδας. Σε αυτό τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.

    Το πρώτο δωμάτιο δεξιά αποτυπώνει την εικόνα του αστικού σπιτιού της πόλης κατά τις αρχές του 20ού αι., ενώ στο διάδρομο του ορόφου αυτού υπάρχει αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου. Στη μεγάλη αίθουσα δεξιά παρουσιάζεται ιστορικό υλικό που αφορά την Επανάσταση του 1821 και προέρχεται από την Καλαμάτα.

    ​Η αίθουσα του Γ. Καρέλια φιλοξενεί ενδυματολογικά στοιχεία, ανάμεσά τους και την παραδοσιακή καλαματιανή ενδυμασία. Στο βάθος του πρώτου ορόφου υπάρχει μικρή αίθουσα αφιερωμένη στη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη της περιοχής.

    Αγίου Ιωάννου 12 & Κυριακού, Καλαμάτα
    Τηλ: 27210 28449

KALAMATA-AtHellas.gr-Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
  • Tο μουσείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου. Στεγάζεται σε μια οικία, η οποία χρονολογικά τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα και δωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον Αντώνιο Μπενάκη, ιδρυτή του ομώνυμου αθηναϊκού μουσείου. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, όμως υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1986. Η συντήρηση του κτηρίου και η μελέτη επανέκθεσης των ευρημάτων διήρκεσαν έως το 1995, οπότε εγκαινιάστηκε η έκθεση του ισογείου. Τρία χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος όροφος. Ήδη, βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μεταφοράς του μουσείου στο κτήριο της Παλιάς Αγοράς (στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων), το οποίο θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας.

    Δεύτερος όροφος

    Στο δεύτερο όροφο του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα που καλύπτουν τα Προϊστορικά και τα πρώτα Ιστορικά χρόνια της Μεσσηνίας.

    Η περιήγηση στον όροφο ξεκινά από την αίθουσα 1, η οποία περιέχει ευρήματα από τα Νιχώρια, δυτικά της Καλαμάτας, όπου ανασκάφηκε οικισμός που κατοικούνταν από τη Μεσοελλαδική εποχή (2η χιλιετία π.Χ.) ως και τους Βυζαντινούς χρόνους (13ος αι. μ.Χ.). Στις προθήκες της μπορείτε να δείτε κεραμικά και χάλκινα ευρήματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου που βρέθηκε εκεί, ένα μελαμβαφές κύπελλο και μια λήκυθο του 5ου αι. π.Χ., σφραγιδόλιθους και κοσμήματα από τον τάφο και τον οικισμό, καθώς και δύο χάλκινους κρατήρες Μυκηναϊκής εποχής που βρέθηκαν στο Χαρακοπιό και στο Χανδρινό.

    Η αίθουσα 2 φιλοξενεί ευρήματα της Μυκηναϊκής και Πρωτογεωμετρικής περιόδου από τον οικισμό των Νιχωρίων (θραύσματα αγγείων, ακέραια αγγεία, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, πήλινα και στεάτινα σύνεργα υφαντουργίας, λίθινα εργαλεία και αιχμές βελών, μυκηναϊκά ειδώλια), κοσμήματα από μπλε υαλόμαζα, πιθανόν ανατολικής προέλευσης, από το θολωτό τάφο στον Δάρα, και ευρήματα από τους τάφους που ανασκάφηκαν στα χωριά Καρποφόρα και Ριζόμυλο (τέλη 17ου-τέλη 13ου αι. π.Χ.) και στην τοποθεσία Βαθύρεμα.

    Η αίθουσα 3 είναι αφιερωμένη στην προϊστορική ακρόπολη της Μάλθης, που ανασκάφηκε κοντά στο χωριό Βασιλικό, στα βόρεια της Μεσσηνίας, και αποτελούσε ακρόπολη ενός οικισμού που άκμασε από το 2000 έως το 1600 π.Χ. (Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή εποχή). Στην ίδια αίθουσα εκτίθεται ένα σφράγισμα από το μέγαρο που ανασκάφηκε στα Ακοβίτικα και χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο.

    Στην αίθουσα 4 παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα ευρήματα από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας: από το Ψάρι και τον Χαλκιά της επαρχίας Τριφυλίας, από τα Διόδια και τον Αριστομένη της επαρχίας Μεσσήνης, από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στη θέση Ελληνικά (περιοχή Άνθειας), από τη θέση Ράχες, από την αρχαϊκή οικία στο Κοπανάκι, από τα Ακοβίτικα και από το ιερό του ποτάμιου θεού Πάμισου, που λατρευόταν ως ιαματική θεότητα (Άγιος Φλώρος). Παρουσιάζονται επίσης αρχαιότητες που βρέθηκαν τυχαία από πολίτες και παραδόθηκαν στο μουσείο.

    Τέλος, στον προθάλαμο του ορόφου και στο κλιμακοστάσιο εκτίθενται κεραμικά και αμφορείς. 

    Ισόγειο

    Στην αίθουσα 1 θα δείτε κεφαλές από αγάλματα των Ρωμαϊκών χρόνων, θραύσματα από τραπεζοφόρα, ένα μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του λεγόμενου τύπου της Ήρας Borghese (από την Κυπαρισσία ), έναν μαρμάρινο γυναικείο κορμό με το κέρας της Αμάλθειας από το Πεταλίδι (αρχαία Κορώνη) και μια μαρμάρινη ενεπίγραφη ερμαϊκή στήλη (αρχαία Μεσσήνη, 2ος αι. μ.Χ.).

    Η αίθουσα 2 είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα, ενώ στην αίθουσα 3 θα δείτε δύο μαρμάρινες βάσεις από περιρραντήρια, μια μαρμάρινη πλάκα με τρεις κοιλότητες, που χρησίμευαν ως μονάδες μέτρησης, μια στήλη από ασβεστόλιθο που έχει χαραγμένα δύο ψηφίσματα της αρχαίας Θουρίας, μια βάση αγάλματος με ανάγλυφη διακόσμηση (ακρόπολη Κορώνης) και τέσσερα κιονόκρανα, τρία ιωνικά κι ένα δωρικό.

    Στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων από ρωμαϊκές οικίες.

    Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:00 – 14:30

    Παπάζογλου 6, Καλαμάτα
    Τηλ. 27210 63100

KALAMATA-AtHellas.gr-Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α.ΤΑΣΣΟΣ» ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας “ΦΑΡΙΣ” και στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το 2007 πήρε το όνομα του χαράκτη Α.Τάσσου. Εκτός από έργα του μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη, του οποίου φέρει το όνομα, στην πινακοθήκη, χώρο τέχνης που αντανακλά τα εικαστικά δρώμενα της δεκαετίας του ’80 στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την κεραμική και τη χαρακτική, υπάρχουν έργα των Χρ. Μπότσογλου, Π. Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, Β. Κατράκη, Κ. Βαρώτσου, Μ. Κατζουράκη, Γ. Βαλαβανίδη, Ό. Ζούνη κ.ά.

    Ο πυρήνας των 350 έργων της χαρακτηρίζεται από πολυμορφία εικαστικών τάσεων και ρευμάτων και αποτελείται από προσφορές Ελλήνων δημιουργών στην πόλη μετά το σεισμό του 1986. Τα εν λόγω έργα έχουν εμπλουτιστεί και από μεταγενέστερες δωρεές αρκετών καλλιτεχνών.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από την ίδια την πινακοθήκη ή σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εικαστικούς φορείς και οι οποίες καλύπτουν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κλασικές αλλά και πρωτοποριακές. 

    Παπάζογλου 5, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
    Τηλ: 27210 88991
    Fax: 27210 88991
    Είσοδος ελεύθερη

    Ώρες κοινού:
    Δευτέρα: 15.00 – 21.00
    Τρίτη: 9.00 – 15.00
    Τετάρτη: 15.00 – 21.00

KALAMATA-AtHellas.gr-Δημοτική Πινακοθήκη «Α. ΤΑΣΣΟΣ».
  • Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης  ιδρύθηκε το 1962, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και του ζωγράφου Κώστα Γιαννουκόπουλου (C. Yannako). Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, όπου εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα.
     
    Η συλλογή, η οποία αριθμεί περισσότερα από 430 έργα, αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, κατασκευές και γλυπτά σημαντικότατων Ελλήνων ζωγράφων του 20ού αι., καθώς και από έργα ντόπιων καλλιτεχνών.
     
    Ο κύριος κορμός της συλλογής αποτελείται από έργα των δεκαετιών 1950 και 1960, τα οποία αποτυπώνουν τις εικαστικές αναζητήσεις των Ελλήνων δημιουργών κατά την περίοδο εκείνη. Περιλαμβάνονται επίσης αξιόλογα έργα προγενέστερων και μεταγενέστερων καλλιτεχνών. Στόχος της πινακοθήκης, μάλιστα, είναι ο διαρκής εμπλουτισμός της, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση των τάσεων που αναπτύχθηκαν στη διαδρομή της ελληνικής τέχνης κατά τον 20ό αιώνα.
     
    Έργα των Σπ. Βικάτου, Γ. Ροϊλού, Ουμβ. Αργυρού, Β. Γερμενή, Επ. Θωμόπουλου, Γ. Κοσμαδόπουλου, Θ. Λαζαρή, Θ. Φλωρά-Καραβία κ.ά. αντανακλούν την επιρροή του βαυαρικού ακαδημαϊσμού στη νεοελληνική τέχνη και την προσπάθεια αφομοίωσης και μετάπλασης δυτικών ρευμάτων -κυρίως του ιμπρεσιονισμού- που επιχείρησαν οι Έλληνες καλλιτέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα.
    Οι προσεγγίσεις της αφαίρεσης, που εκκινούν στη χώρα μας ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αντιπροσωπεύονται με έργα των Χρ. Λεφάκη, Γ. Μαλτέζου, Τ. Μάρθα, Ε. Ζογγολοπούλου και άλλων καλλιτεχνών.
     
    Το αίτημα της «ελληνικότητας», όπως εκφράστηκε μέσα από το γόνιμο συγκερασμό διαχρονικών στοιχείων του πολιτισμού μας και από τη σύνδεσή τους με τα ευρωπαϊκά εικαστικά κινήματα, αποτυπώνεται σε έργα των Γ. Γουναρόπουλου, Σπ. Βασιλείου, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Τσαρούχη και άλλων σημαντικών δημιουργών του Μεσοπολέμου.
     
    Η γενιά του 1960, που συνδέθηκε άμεσα με το διεθνή εικαστικό χώρο και προέβαλλε την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύεται με έργα των Θ. Τσίγκου, Δανιήλ, Χρ. Καρά, Ν. Κεσσανλή, Δ. Κοντού, Χρ. Ρωμανού, Κ. Τσόκλη κ.ά. Αντίστοιχα, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την ίδια περίοδο στην παραστατική ζωγραφική αποτυπώνονται σε έργα των Γ. Γαΐτη, Β. Σπεράντζα, Δ. Μυταρά, Α. Φασιανού κ.ά.
     
    Η πορεία της νεοελληνικής χαρακτικής διαφαίνεται μέσα από έργα των Δ. Γαλάνη, Αγγ. Θεοδωρόπουλου, Ευθ. Παπαδημητρίου, Δ. Γιαννουκάκη, Γ. Βελισσαρίδη, Α. Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Τ. Κατσουλίδη, Ά. Κομιανού κ.ά. Τέλος, η συλλογή περιλαμβάνει και μικρό αριθμό γλυπτών των Χρ. Καπράλου, Κ. Κλουβάτου, Λ. Λαμέρα, Α. Μυλωνά, Γ. Ζογγολόπουλου, Ν. Πάτρα, Γ. Λάππα, Α. Λίτη κ.ά., καθώς κι ένα σχέδιο του Γ. Χαλεπά.
     
    Πρόσφατα, η πινακοθήκη εμπλουτίστηκε με έργα των Ό. Ζούνη, Μ. Κατζουράκη, Ά. Κωστοπούλου, Α. Λίτη. Γ. Μπουτέα, Ι. Νικολαΐδη, Μπ. Ντάβου, Π. Ξαγοράρη, Ν. Πάστρα, Σ. Πορτολάκη, Α. Τάσσου και Α. Φασιανού. Στα νέα αποκτήματά της περιλαμβάνονται επίσης το κληροδότημα της Δάφνης Κωστοπούλου, αποτελούμενο από 56 έργα της, καθώς και η δωρεά της Άννης Κωστοπούλου, που περιλαμβάνει 10 έργα των Ν. Αλεξίου, Γ Βαλαβανίδη, Γ. Γαΐτη, Γ. Λάππα, Ι. Μολφέση, Κ. Μορταράκου, Τ. Παυλόπουλου, Σπ. Πολίτη, Θ. Τότσικα και Γ. Ψυχοπαίδη, που καλύπτουν ευρύ φάσμα των εικαστικών πειραματισμών που αναπτύχθηκαν από το 1970 ως σήμερα.
     
    Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας- Αριστομένους 33 (4ος), ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
    Τηλ. 27210 22607 
    Ώρες λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-20:00 
    Είσοδος ελεύθερη
KALAMATA-AtHellas.gr-Πινακοθήκη ΣύγχρονηςΤέχνης.
  • Η νεοσύστατη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάταςλειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2004, έχοντας μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και πληροφοριακούς σκοπούς.

    Ήδη διαθέτει περίπου 7.400 τίτλους βιβλίων, που καλύπτουν θέματα ιατρικής, ψυχολογίας, παιδικής λογοτεχνίας, κοινωνικών επιστημών, πληροφορικής κ.λπ. Διαθέτει επίσης εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία τέχνης, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά. Η βιβλιοθήκη έχει προμηθευτεί μια κινητή μονάδα που πραγματοποιεί επισκέψεις στα σχολεία κυρίως των απομακρυσμένων από την Καλαμάτα περιοχών, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει τη σχολική κοινότητα με δανεισμό βιβλίων, οπτικοακουστικού υλικού κ.ά

    Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας- Αριστομένους 33 (4ος), ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
    Τηλ: 27210 96818, 
    www.infolibraries.gr/kalamata 
    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8:30-14:30 
    Είσοδος ελεύθερη

KALAMATA-AtHellas.gr-Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
  • Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1933 από 46 διανοούμενους της πόλης και είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας. Έχει αναπτύξει – και συνεχίζει να αναπτύσσει – πλούσια και πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα κι έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Διαθέτει αναγνωστήριο 50 ατόμων, με γυάλινο θόλο (για φυσικό φωτισμό) και κλιματισμό, καθώς και υπαίθριο αναγνωστήριο.

    Δραστηριοποιείται κυρίως στην οργάνωση, το διαρκή εμπλουτισμό και τη μόνιμη λειτουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης και μιας σημαντικής συλλογής έργων τέχνης, της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Στo πλαίσιo των δραστηριοτήτων της, έχει εκδώσει τρεις τόμους των Μεσσηνιακών Γραμμάτων.

    Η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 85.000 τόμους βιβλίων, 2.500 τίτλους περιοδικών (60.000 τεύχη), 200 τίτλους μεσσηνιακών εφημερίδων (περισσότερα από 100.000 φύλλα), εκ των οποίων οι 42 χρονολογούνται στο 19ο αι. Επίσης, διαθέτει 450 δεμένους τόμους που καλύπτουν όλες τις εκδόσεις των κυριότερων μεσσηνιακών εφημερίδων από το 1935 μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα από 50.000 φύλλα μη μεσσηνιακών εφημερίδων (κυρίως προπολεμικών), αρχείο που αφορά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το 19ο αι., καθώς κι εκατοντάδες ιδιωτικά και δημόσια χειρόγραφα. Ιδιαίτερα φυλάσσονται σπάνια και πολύτιμα βιβλία, κειμήλια του 16ου και 17ου αι., από τα οποία ξεχωρίζουν τα Άπαντα του Πλάτωνα.

    Πρόσφατα, αποκτήθηκαν συνολικά 2.566 τίτλοι ή 2.876 τόμοι βιβλίων, που αποτελούν δωρεές απλών ιδιωτών ή επώνυμων πολιτών της Καλαμάτας. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, δόθηκε βάρος στον εκσυγχρονισμό και τη μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης, καθώς και στη δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Στη λειτουργία και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης, αμέριστη και πολύπλευρη είναι η συμβολή του ομίλου της Alpha Bank, του Iδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου, της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.

    Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας- Αριστομένους 33 (5ος), ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100 
    Τηλ: 27210 22607

    Ώρες λειτουργίας:

      • Θερινή περίοδος (16/5 έως και 14/9): Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 8:30-13:30 και 17:30-20:30  & 
      • Χειμερινή περίοδος (15/9 έως και 15/5): Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-13:00 και 17:00-20:00, Παρασκευή 08:00-14:00 

    Είσοδος ελεύθερη

     
KALAMATA-AtHellas.gr-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
  • Στο νότιο άκρο του Κάστρου της Καλαμάτας έχει κατασκευαστεί μικρό θέατρο, 700 θέσεων (περίπου), που στο χώρο του φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις του Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κ.α.

    Κάστρο Καλαμάτας, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100

KALAMATA-AtHellas.gr-Αμφιθέατρο Κάστρου
  • Από την ίδρυση του (1984) το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, διατηρούσε τις δυο σκηνές παρουσιάζοντας θεατρικά έργα από την ελληνική και παγκόσμια δραματουργία, καθώς και παραστάσεις για παιδιά. Η ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕΚ συντέλεσε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση τόσο του θεατρικού, όσο και του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η Κεντρική Σκηνή στεγάζεται στο διαμορφωμένο παλιό εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, ενώ η Νέα Σκηνή στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Σήμερα, οι δυο σκηνές λειτουργούν κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».

    Κεντρική Σκηνή – Δημοσθένους 2, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
    Τηλ: 27210 82616
    Νέα Σκηνή Θεάτρου – Αμφιθέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής
    Υπαπαντής 25, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100

KALAMATA-AtHellas.gr-Κεντρική & Νέα Σκηνή Θεάτρου.
  • Λειτουργεί από το 1985 και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο του 19ου αιώνα, νότια του Κάστρου. Είναι ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες ενός σύγχρονου ωδείου. Διαθέτει 18 αίθουσες για πιάνο, βιολί, πνευστά, κρουστά, κιθάρα, τραγούδι λυρικής και δραματικής τέχνης, αίθουσα συναυλιών και εξυπηρετεί πάνω από 500 μαθητές κάθε χρόνο. Το Δημοτικό Ωδείο δραστηριοποιείται στο χώρο της επιμόρφωσης με σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες και εργαστήρια, που απευθύνονται τόσο στο ευρύτερο κοινό, όσο και στους μαθητές του, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε διάφορα είδη μουσικής. Στην αίθουσα συναυλιών του λειτουργεί το «Καλλιτεχνικό Καφενείο», όπου γνωστοί καλλιτέχνες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σε έναν ¨ζεστό¨ χώρο, χωρίς την επισημότητα που απαιτούν οι μεγάλοι χώροι κλασσικών συναυλιών. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνει μαθητικές παραστάσεις και ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Σήμερα, λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».

    Βιλλεαρδουϊνου, Πλ.Υπαπαντής, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
    Τηλ: 27210 21881,
    Fax: 27210 81885
    E-mail: dimodkal@otenet.gr

KALAMATA-AtHellas.gr-Δημοτικό Ωδείο
  • Το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος καλύπτει έκταση 54 στρεμμάτων και είναι το πρώτο θεματικό πάρκο που ιδρύθηκε στη χώρα μας και το οποίο λειτουργεί από το 1986. Το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ (Βαγόνια, μηχανές κ.λ.π.) έχει διαταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζονται συρμοί που μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο πάρκο. Στο χώρο έχουν συντηρηθεί επίσης το παλαιό διώροφο κτήριο του σταθμαρχείου, οι τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης, ο υδατόπυργος και η μεταλλική γέφυρα πεζών μήκους 28 μ. Στα βαγόνια των συρμών φιλοξενούνται και δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων της πόλης. Στον ελεύθερο χώρο του πάρκου υπάρχουν γήπεδα, παιδική χαρά και ένας αμφιθεατρικός χώρος όπου διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100

KALAMATA-AtHellas.gr-Μουσείο Σιδηροδρόμων
  • Ο ποδηλατοδρόμος  της Καλαμάτας διέρχεται από το κέντρο της πόλης, έχει μήκος 4χιλμ περίπου και λειτουργεί από το Μάϊο του 2010. Έχει αφετηρία την Πλατεία Όθωνος και δια της οδού Νέδοντος, της Κεντρικής Πλατείας, της  οδού Αριστομένους, του Πάρκου του ΟΣΕ και της οδού Ναυαρίνου καταλήγει στην Πλατεία του Ι.Ν. Αναστάσεως στην παραλία. Επίσης, στο χώρο του Αλσυλίου του Αλμυρού έχουν πραγματοποιηθεί έργα αναβάθμισης και φιλοξενεί πλέον και ποδηλατική πίστα (mountain bike) για τους νεαρούς φίλους του ποδηλάτου.

  • ΔΗΜΟΣ 27210 60701 
    ΚΕΠ 27210 44400 
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 27210 44600 
    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 27210 44681 
    ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199 
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 27210 46000 
    Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ  166 
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 27210 65114-6 
    ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 27210 45100

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Καλαμάτας 
Βικιπαιδεια 
φωτο  -http://www.kalamata.gr/

Το ξενοδοχείο REX βρίσκεται στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δίπλα από το δημαρχείο της πόλης και λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο. Με αφετηρία το ξενοδοχείο μας μπορείτε να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα. ..…….περισσότερα εδώ

Στο ξενοδοχείο μας θα μπορέσετε να περάσετε όμορφα τις διακοπές σας σε φιλικό οικογενειακό περιβάλλον και πάνω απ΄ όλα θα φροντίσουμε όλοι να απαντήσουμε στα ερωτήματα σας ακόμη και να λύσουμε τυχόν μικροπροβλήματά σας έτσι ώστε όταν αποχωρήσετε από το ΧΑΪΚΟΣ και την πανέμορφη ΚΑΛΑΜΑΤΑ οι καλύτερες εντυπώσεις να σας συνοδεύουν μέχρι την επόμενη σας επίσκεψη στην πόλη μας.!..…….περισσότερα εδώ

.Το Mantinia Bay  είναι ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο 4 αστέρων το οποίο προσφέρει ευρύχωρα στούντιο με οικογενειακή εξυπηρέτηση και βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, απέναντι από την οργανωμένη παραλία της Μικρής Μαντίνειας, ενώ απέχει 10 λεπτά από το επιχειρηματικό κέντρο και το λιμάνι της Καλαμάτας.  Αυτό το πολυτελές boutique ξενοδοχείο διαθέτει δέκα δωμάτι………περισσότερα εδώ

.Το κατάστημά μας άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2010, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ το 2013 μεταφερθήκαμε στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας.  Όλα αυτά τα χρόνια πρώτο μας μέλημα είναι να προσφέρουμε στους  πελάτες μας αυθεντικές γεύσεις, με βάση τα ελληνικά προϊόντα, ..…….περισσότερα εδώ

  Αυτό που μας ξεχωρίζει στο ταξίδι μας στη γεύση που ξεκίνησε ο chef Francesco τον Αύγουστο του 2004, είναι η δυνατότητα μας να ανακαλύπτουμε υπέροχα τοπικά προϊόντα και να το προσφέρουμε με έναν εντελώς ιδιαίτερο και πειραματικό τρόπο. Ο chef μας, συνδυάζει παραδοσιακές ιταλικές συνταγές με μοντέρνες πινελιές, δημιουργώντας καινούργιες γευστικές εμπειρίες. Παρακαλούμε εξερευνήστε το μενού μας και δείτε την συλλογή φωτογραφιών παρακάτω……….περισσότερα εδώ

.Η εταιρεία Car Hellen παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης στην Καλαμάτα από το 1997. Λόγω της μεγάλης εμπειρίας μας, μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια και άνεση στους πελάτες μας, είμαστε εξοπλισμένοι με καινούργια αυτοκίνητα που προσφέρονται σε εξαιρετικές τιμές. Το γραφείο μας βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας 15 ‘λεπτά από το αεροδρόμιο. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Καλαμάτα Αεροδρόμιο (KLX)Ανοιχτό όλο το χρόνο……….περισσότερα εδώ