ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα είναι πόλη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός. Κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Αιγίνιο.

Η Καλαμπάκα είναι ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, σε απόσταση 352 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 237 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.
Η όμορφη πόλη της Καλαμπάκας σήμερα έχει πάνω από 12.000 κατοίκους, χτισμένη στους πρόποδες των ιερών βράχων των Μετεώρων αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

 

  • Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, είναι η πρωτεύουσα της δεύτερης επαρχίας του νομού αλλά και εμπορικό και τουριστικό κέντρο, όχι μόνον για να ανεβεί κανείς στο Μετεωρίτικο συγκρότημα αλλά και για να επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα, ή την Τριγγία αλλά και τον Ασπροπόταμο, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την ΄Ηπειρο.

    Το αρχαίο Αιγίνιον, στα βυζαντινά χρόνια, θα μετονομασθεί σε Σταγούς όνομα που διατηρεί και σήμερα η τοπική Μητρόπολη. Η ονομασία Καλαμπάκα, αρχίζει να χρησιμοποιείται από την εποχή του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄, μετά την τουρκική κατάκτηση της Θεσσαλίας (1393-1394) και προέρχεται κατ’ άλλους από τη λέξη Καλεμπάκ (ωραίο φρούριο) και κατ’ άλλους από το όνομα πιθανότατα κάποιου επώνυμου άρχοντα.

    Το φρούριο των Σταγών κτίζεται πάνω στην ακρόπολη του αρχαίου Αιγινίου. Στα ΒΑ της Καλαμπάκας, πάνω από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σώζονται τα ερείπια του τείχους της αρχαίας πόλης Αιγίνιον. Το κάστρο αυτό, πιθανότατα να συνδεόταν με αυτό του Καστρακίου, που βρίσκεται ανάμεσα στους βράχους “Αϊά” και “Άλτσος”.

    Σ΄ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας η περιοχή της Καλαμπάκας ακολουθεί την ιστορική πορεία του νομού. Στα 527μ.Χ. δέχεται τις επιδρομές των Σλάβων, ενώ στα 904 μ.Χ., έτος που τη Θεσ/νίκη καταλαμβάνουν οι Σαρακηνοί, η περιοχή δοκιμάζεται από την αγριότητά τους. Λίγο αργότερα στα 976 μ.Χ. και 1025 μ.Χ., δέχεται την επίθεση των Βουλγάρων και στα 1081 μ.Χ. τις επιθέσεις των Νορμανδών. Το 1204 περιήλθε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, ενώ στα τέλη του 13ου αι. πέρασε στην κυριαρχία των δουκών των Νέων Πατρών (Υπάτης) και λίγο αργότερα περιήλθε στην αυτοκρατορία του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου.

    Το 1348 περνά στην κυριαρχία των Σέρβων του Στεφάνου Δουσάν και εν συνεχεία του αδελφού του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου φτάνοντας σε μεγάλη ακμή. Με την Τουρκική κατάληψη της Θεσσαλίας, η Καλαμπάκα υπάγεται διοικητικώς στον πασά της Λάρισας και γίνεται έδρα Μουδίρη και Καδή. Αργότερα υπάγεται στο σαντζάκι των Τρικάλων και γίνεται έδρα Καϊμακάμη και σημαντικό εμπορικό κέντρο, στο οποίο τον 18ο αι. λειτουργεί ελληνικό σχολείο. Η Μητρόπολη Σταγών, όπως φαίνεται από τα διάφορα έγγραφα, υφίσταται από τον 10ο αι. και τυγχάνει προνομίων και δωρεών από πολλούς αυτοκράτορες διατηρείται δε ως το 1899, οπότε συγχωνεύτηκε με την μητρόπολη Τρίκκης.

  • Το μεγαλύτερο μέρος της προπολεμικής Καλαμπάκας κάλυπτε το χώρο από το σημερινό Δημαρχείο μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, στη συνοικία του Σωποτού. Η κωμόπολη σ’ αυτόν το χώρο ήταν δομημένη πυκνά, τα τετράγωνα μικρά, οι κατοικίες κολλητές η μία με την άλλη και οι λιθόστρωτοι δρόμοι στενοί.

    Τα σπίτια, αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ήταν δεμένα ταιριαστά με τον περιβάλλοντα χώρο και το ευρύτερο τοπίο. Το έκτισαν Καλαμπακιώτες μάστορες, με μεράκι και αγάπη για την τέχνη τους. Ανάλογα με το χρόνο κατασκευής και τον προορισμό τους μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες. Τα αστικά σπίτια, που χτίστηκαν επί τουρκοκρατίας, με την παραδοσιακή Βαλκανική αρχιτεκτονική και με κύριο χαρακτηριστικό τους κλειστούς εξώστες που στηρίζονταν πάνω σε προβόλους. Τις γεωργικές κατοικίες, που ήταν χτισμένες με αστρέχες και μεγάλο χαγιάτι. Ο πρώτος όροφος ήταν κατοικία και την άνοιξη μετατρεπόταν σε χώρο εκτροφής κουκουλιών. Το ισόγειο χρησιμοποιούνταν για στάβλο, αποθήκη ή για τοποθέτηση βαρελιών. Τέλος, τις νεότερες πέτρινες κυβοειδείς κατοικίες, με πελεκητούς γωνιόλιθους που έδεναν αρμονικά με τα καλντερίμια.

    Στη συνοικία του Πλατάνου με την ομώνυμη βρύση ήταν κάθε λογής καταστήματα. Ταβέρνες, χάνια, οινοπωλεία, πανδοχεία, παντοπωλεία, καφενεία, τράπεζα. Από το 1928 και έπειτα, η αγορά άρχισε βαθμιαία να μετατοπίζεται στη σημερινή οδό Βλαχάβας προς τη μεριά του σημερινού Δημαρχείου. Η κεντρική πλατεία ήταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα και ήταν το σημείο όπου γίνονταν όλες οι υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης. Το Ηρώο των πεσόντων τοποθετήθηκε το 1928, στη θέση που είναι και σήμερα, για να θυμίζει στις ερχόμενες γενιές την υποχρέωσή τους να υπερασπίζουν τα ιδεώδη, για τα οποία χύθηκε ποτάμι το αίμα των παιδιών της Ελλάδας.

    Στη συνοικία του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου ήταν τα καφενεία, που λειτουργούσαν από τις τέσσερις η ώρα το πρωί και όπου δίνονταν οι παραστάσεις του Καραγκιόζη. Πότε-πότε, σε τούτα τα σοκάκια, στη δεκαετία του 1930, ακούγονταν τις μεσονύκτιες ώρες θαυμάσιες καντάδες από καλλίφωνους Καλαμπακιώτες της εποχής. Δίπλα, στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, υπήρχε το κτήριο της Επισκοπής, που αργότερα στέγασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Κατά την παράδοση το σπίτι που έμενε ο Άγιος Βησσαρίωνας ήταν στην περιοχή της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Η συνοικία του Σωποτού ήταν ταυτισμένη με την ομώνυμη βρύση της, η οποία αποτελούσε πηγή ζωής, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Η αφθονία του νερού κάλυπτε όλες τις ανάγκες ύδρευσης. Έδινε πόσιμο νερό, ξεκούραζε διψασμένους και πότιζε κήπους και περιβόλια, με πλούσια βλάστηση, που άρχιζαν από το πλάτωμα τις βρύσης και έφταναν μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό. Στη συνοικία αυτή κατοικούσαν στη πλειονότητα γεωργοί, γεωργοκτηνοτρόφοι και τα περισσότερα μέλη της συντεχνίας των μαστόρων. Από το πίσω μέρος της βρύσης περνούσε ο δρόμος, που οδηγούσε στα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. Εκεί, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ήταν επί τουρκοκρατίας το αρχοντικό του Γιαννάκη Καλαμπάκα, που διέθετε αποθήκες τροφίμων και υδραγωγείο. Σ’ αυτό ήταν εγκατεστημένη η φρουρά του άρχοντα, μέλος της οποίας ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία

  • To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας (Museum of Hellenic Culture) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

    Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την Ελληνική εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα.

    Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

     Καθημερινά: 09.00 – 15.00 Κυριακές & Αργίες: 11.00 – 17.00 [+30] 24320-75219

KALMPAKA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • Το Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων βρίσκεται στην πόλη της Καλαμπάκας και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το Μάιο του 2017.

    Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο που περιλαμβάνει μια αίθουσα τρισδιάστατων (3D) προβολών με δυναμικότητα 105 θέσεων, εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα (3D projector, ηχητικά 5.1 και ειδικά subwoofer χαμηλών συχνοτήτων). O επισκέπτης, φορώντας ειδικά γυαλιά που του παρέχονται, μπορεί να παρακολουθήσει τις παρακάτω 3D (τρισδιάστατες) προβολές:

    Προβολή Μυθολογικού περιεχομένου Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά): Ταξιδέψτε εκατομμύρια χρόνια πίσω και «ζήστε» τη δημιουργία του υπέροχου τοπίου των Μετεώρων που όλοι μας θαυμάζουμε σήμερα.
    Προβολή – Ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων (διάρκεια 15 περίπου λεπτά): Περιπλανηθείτε στους ιερούς βράχους και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων με μία σύντομη ξενάγηση σε όλα τα μοναστήρια που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα στα Μετέωρα.

    Στο «Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων» πραγματοποιούνται καθημερινά τακτικές αλλά και έκτακτες προβολές σύμφωνα με τις ανάγκες των επισκεπτών (γκρουπ, σχολεία κτλ.) και κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του κέντρου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προβολής της ταινίας στα Αγγλικά.

    Ώρες λειτουργίας:

    Κάθε μέρα Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 17:00

    Ώρες τακτικών προβολών:

    Ανά μία ώρα από 09:00 μέχρι 16:00

    Συνολική διάρκεια προβολής: 35’

    Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού: 2432077997

    Ε-mail: meteora3d@dimosmeteoron.com

    Διεύθυνση: Π. Δημητρίου & Ν. Πλαστήρα

    Ιστοσελίδα: https://www.dimosmeteoron.com/meteora3d

     
     
     Κάθε μέρα: 09:00 – 17:00
     24320-77997

     
     

KALMPAKA-AtHellas.gr-Κέντρο Ψηφιακής προβολή
  • Το Μουσείο «ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ» άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το Μάιο του 2018.

    Στεγάζεται στο παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου, το οποίο έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

    Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με επιφάνεια ανά όροφο 230τ.μ. και συνολική επιφάνεια 460τ.μ., κτισμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 854τ.μ. στην κεντρική πλατεία Καστρακίου κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων.

    Ο επισκέπτης με την είσοδό του στο μουσείο, «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και παρατηρεί το γεωγραφικό χώρο των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική παρουσίαση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων.

    Το μουσείο διαθέτει συνολικά τρείς αίθουσες:

    Η αίθουσα Α (ισόγειο) χώρος αναμονής, παρουσιάζει γενικές εικόνες των Μετεώρων και οπτικοακουστικό υλικό. Έδω οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα βίντεο διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και των κοντινών βουνών Κόζιακα.
    Η αίθουσα Β (ισόγειο) χώρος εισαγωγής στη Γενική Γεωλογία προσπαθεί να μεταδώσει στον επισκέπτη τον τρόπο δημιουργίας της γης, των πετρωμάτων και των ορυκτών. Εδώ εκτείθονται απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα από όλη την Ελλάδα.
    Η  αίθουσα Γ (όροφος) αποτελεί τον μεγαλύτερο ενιαίο χώρο του μουσείου. Εδώ αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας των Μετεώρων.

    Δευτερά-Κυριακή: 09.00-17.00 
     2432022523 

KALMPAKA-AtHellas.gr-Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην Καλαμπάκα, πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων, στην Θεσσαλία.
    Ο ρόλος ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι πολλαπλός. Στηρίζεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι συνθέτουν τη φιλοσοφία του και τους λόγους υπαρξής του.
    Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών.
    Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.
    Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.

     
      Δευτερά-Παρασκευή: 9.00-17.00 

     Σάββατο-Κυριακή & Aργίες: 10.00-18.00

     2432024959

KALMPAKA-AtHellas.gr-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων
  • Ο κ. Κων. Σγουραλής βάζοντας το μεράκι του και τα αντικείμενα που επί χρόνια συγκέντρωνε, βοηθούμενος από κατοίκους του χωριού Αχλαδέα, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα Μουσείο κόσμημα για την περιοχή Χασίων αλλά και για το Νομό Τρικάλων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συντήρηση και τη λειτουργία του Μουσείου έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Κώστας Σγουραλής που είναι και ο ιδρυτής του Μουσείου και συνεχίζει τον εμπλουτισμό του με διάφορα αντικείμενα των ενοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο.

    Οι ενότητες που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο του Λαογραφικού μουσείου είναι οι εξής:

    -Ενότητα αντικειμένων και εγγράφων ιστορικής σημασίας.

    -Ενότητα γεωργικών και κτηνοτροφικών αντικειμένων.

    -Ενότητα Δημοτικού Σχολείου.

    -Ενότητα αντικειμένων οικοτεχνίας.

    -Ενότητα διαφόρων αντικειμένων χρήσης εκτός κατοικιών.

    -Ενότητα φωτογραφιών οικογενειών, κατοικιών και εκδηλώσεων.

    -Ενότητα φωτογραφιών χλωρίδας του νομού.

    -Ενότητα αντικειμένων τελευταίας Πεντηκονταετίας.

    -Ενότητα καταγραφής Λαογραφικού και ιστορικού υλικού, σε Μαγνητοταινίες, βιντεοκασέτες – dvd και χειρόγραφες.

    Το Μουσείο διαθέτει χώρο για εκθέσεις διαφόρων αντικειμένων με τη συνδρομή του κ. Κώστα Σγουραλή.

    Ολα τα παραπάνω αντικείμενα είναι τοποθετημένα με την ανάλογη σειρά για να αντιληφθεί ο επισκέπτης καλύτερα τη χρήση του κάθε αντικειμένου.

    Το Μουσείο λειτουργεί
    από το Πάσχα μέχρι του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτ)

    από Δευτέρα – Σάββατο και ώρες 11.00 π.μ. – 13.30μ.μ και 17.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.
    και την Κυριακή από ώρα 10.00 π.μ. – 13.30μ.μ και 17.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

    Τις καθημερινές με ραντεβού.

    Είσοδος ελεύθερη

    Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 24320 95103 και κιν. 6978257593

KALMPAKA-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Αχλαδέας
  • Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν στις 21/08/2017 στην Πεύκη Καλαμπάκας τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Πεύκης που στεγάζεται στο σπίτι της τοπικής εκκλησίας.

    Το Λαογραφικό  Μουσείο είναι δημιούργημα του Θεόδωρου Θεοδώρου του Στεργίου.

    Το Μουσείο διαθέτει πλήθος εκθεμάτων  όπως παραδοσιακά υφαντά, αργαλειό, κρεβάτι, σκεύη μαγειρικής, εργαλεία  παραδοσιακών επαγγελμάτων και πολλά άλλα.

    Είναι ένα μουσείο φτιαγμένο με σεβασμό, έμπνευση,  αγάπη και  μεράκι που ζωντανεύει την παράδοση, τον τρόπο ζωής, τις δουλειές και την διασκέδαση των προγόνων και γενικότερα της ζωής των κατοίκων της Πεύκης.

    Όπως τόνισε ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου η συλλογή των εκθεμάτων ξεκίνησε από το 1964 και από το 2000 έβαλε μπροστά για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Πεύκης. Το 80%  των  αντικειμένων αγόρασε  ίδιος ενώ τα υπόλοιπα τα δώρισαν  κάτοικοι του χωριού.

    Το Μουσείο αποτελεί κόσμημα για το χωριό της ορεινής Καλαμπάκας και είναι επισκέψιμο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο ιδρυτής του Μουσείου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκης Γιάννης Πιστάλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πεύκης  Χρήστος Παρώνης και πολλοί άλλοι.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Πεύκης
  • Το Λαογραφικό Μουσείο της Βασιλικής, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του καλαίσθητου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, στο ισόγειο του οποίου λειτουργούν από αρκετά χρόνια το παρεκκλήσι του Γενεσίου της Θεοτόκου καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

    Ο εφημέριος π.Σωτήριος Χαρίσης  αναφέρει ότι η ολοκλήρωση του Μουσείου είναι αποτέλεσμα δεκαπενταετούς συλλογικής προσπάθειας των ενοριτών.

    Τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν προσφορά των κατοίκων της Βασιλικής. Τοποθετημένα με καλόγουστο τρόπο στον χώρο φέρνουν στο μυαλό θύμησες από τη ζωή και τη δράση του χωριού. Στον ίδιο όροφο, εκτός από το Μουσείο, έχουν δημιουργηθεί και μια ευρύχωρη αίθουσα διαλέξεων, αίθουσες συναντήσεων μικρών και μεγάλων και αρχονταρίκι.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Βασιλικής
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς, στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο (1870). Το μουσείο διαθέτει πλήθος εκθεμάτων όπως παραδοσιακά υφαντά, αργαλειό, νυφικό κρεβάτι, σκεύη μαγειρικής , καθώς και φωτογραφικό αρχείο.
    Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς.
    Με δωρεές Κρανιωτών και επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ως κτίσμα που διασώθηκε από την βέβαιη κατάρρευση, όσο και από για τα αντικείμενα που φιλοξενεί, αποτελεί κόσμημα για το χωριό της Κρανιάς Ασπροποτάμου, πέρα από την ιστορία του. Είναι ένα μουσείο φτιαγμένο με σεβασμό, έμπνευση και αγάπη που ζωντανεύει την παράδοση, τον τρόπο ζωής, τις δουλειές και τη διασκέδαση των προγόνων και γενικότερα της ζωής των Βλάχων του Ασπροποτάμου.
    Οι απλές ενδυμασίες του 19ου και της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, η ποικιλία των υφασμάτων με τα πλούσια σχέδια και χρώματα, το φωτογραφικό υλικό, τα οικιακά σκεύη και τα μέσα επεξεργασίας του μαλλιού καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου.

    Το Μουσείο είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως, στο τηλέφωνο 6984311241.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς
  • Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφθεί το σημαντικό για τα ευρήματά του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής άποψεως σπήλαια της Ελλάδας, είναι και το σπήλαιο Θεόπετρας που βρίσκεται στην κοινότητα της Θεόπετρας, σε μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα.

    Στα δυτικά της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, 3χλμ πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Πρόκειται για τη δυτικότερη προϊστορική θέση της θεσσαλικής πεδιάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Χάσια, η οποία αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Θεσσαλίας και Hπείρου.

    Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Σπήλαιο Θεόπετρας
  • Η Φαλώρεια ήταν αρχαία πόλη της περιοχής της Εστιαιώτιδας χώρας στη Θεσσαλία. Βρισκόταν κοντά στο Κερκέτειο Όρος, πάνω στο λόφο «Σκούμπο», όπου σώζονται ερείπια τειχών και εκτεινόταν έως τις όχθες του ποταμού Πηνειού. Η αρχαία Φαλώρεια βρισκόταν κοντά στην περιοχή που είναι χτισμένη σήμερα η Καλαμπάκα. Ήταν ισχυρή πόλη και ήκμασε κυρίως κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο και το 198 π.Χ. την κατέλαβε ο ρωμαίος στρατηγός Τίτος Κόϊντος Φλαμινίνος, ύστερα από απεγνωσμένη αντίσταση των κατοίκων της. Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, η πόλη πήρε το όνομά της από το λόφο όπου είναι κτισμένη και από το κωνικό του σχήμα. Ο λόφος θυμίζει μπροστινό μέρος περικεφαλαίας, το οποίο στα Ομηρικά έπη ονομαζόταν ΄΄φάλος΄΄.

    Η ισχυρή πόλη καταστράφηκε απο τους ρωμαίους το 198 π.Χ. με τα ερείπια της ακρόπολης να σώζονται μέχρι σήμερα στην κορυφή του λόφου. Απο την αρχαία Φαλώρεια σώζονται δυο χάλκινα νομίσματα, το ένα εκ’ των οποίων απεικονίζει τη θεά Άρτεμη και το όνομα «ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ» περιμετρικά. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Αρχαία Φαλώρεια
  • Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β΄.

    Στην αρχική της μορφή η γέφυρα είχε έξι τόξα, με μεγαλύτερο το τρίτο από την αριστερή (ανατολική) όχθη, κάτω από το οποίο διέρχεται η βαθύτερη κοίτη του Πηνειού ποταμού. Το τόξο αυτό έχει άνοιγμα 19,70 μ. ύψος 9,70 μ. και πάχος διαζώματος 0,80 μ. Το δεύτερο σε μέγεθος τόξο έχει άνοιγμα 16,70 μ, ύψος 9,70 μ και πάχος διαζώματος 0,60 μ. Το δεξιό μικρό τόξο έχει άνοιγμα 7,50 μ, ύψος 3,70 μ και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το αριστερό τόξο έχει άνοιγμα 8,50 μ, ύψος 3,50 μ. και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 120 μ. Σήμερα σώζονται τα τέσσερα ημικυκλικά τόξα, ενώ στη θέση εκείνων που καρτέρευσαν το 1970 κατασκευάστηκαν άλλα από σκυρόδεμα. Με σκυρόδεμα επίσης επικαλύφτηκε και το κατάστρωμα της γέφυρας, το οποίο διαπλατύνθηκε κατά 2 μ.

    Ο άγιος Βησσαρίων, πέρα από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, πραγματοποίησε πολλά μεγάλα κοινωφελή έργα και επειδή τα σημαντικότερα από αυτά ήταν γέφυρες, αποκαλείται Βησσαρίων ο γεφυροποιός.

    Οι γέφυρες που έχτισε είναι, εκτός από αυτή της Σαρακίνας που προαναφέραμε, στην Πύλη Τρικάλων (επίσης επί του Πηνειού ποταμού), η γέφυρα στην Πλάκα του Άραχθου ποταμού και η Γέφυρα του Κοράκου στον Αχελώο ποταμό.

    Και οι τέσσερες αυτές γέφυρες ήταν έργα πολύ μεγάλα και πρωτοποριακά για την εποχή τους. Αποτελούσαν τα περάσματα από την ανατολική στη δυτική ηπειρωτική χώρα.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Η γέφυρα της Σαρακίνας
  • Δίτοξο γεφύρι του 1790, το οποίο γεφυρώνει τον ποαμό Ίωνα.

    Δίτοξο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει τον ποαμό Ίωνα, παραπόταμο του Πηνειού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ψήλωμα και είναι κατασκευασμένο το 1790. Είναι κατασκευασμένο με ψαμμιτικό πέτρωμα της περιοχής. Παλιότερα αποτελούσε ένα απο τα σημεία σύνδεσης της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με την Μακεδονία. Απο το γεφύρι αυτό περνούσαν τα καραβάνια απο τα Βαλκάνια προς την κεντρική και νότια Ελλάδα.

     Οδηγίες Πρόσβασης: 

    Θα το συναντήσουμε στον δρόμο Καλαμπάκας – Δεσκάτης, 300 μέτρα μετά την διασταύρωση για Ψήλωμα.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Γεφύρι του Ψύρρα
  • Μονότοξο γεφύρι με ημικυκλικό τόξο το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού σε μία μαγευτική περιοχή. Γεφυρώνει τον ποταμό Μπουτζά που χύνεται στον ποταμό Ιωνά και ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού.

    Χτίστηκε το 1860 και για τον χορηγό του υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία είναι οτι χορήγος ήταν ο Τούρκος πασάς Ντελής. Η άλλη θεωρία είναι όμως οτι ο Ντελής ήταν ένας αρματολός της περιοχής των Χασίων. Το υλικό κατασκευής του γεφυριού είναι η πέτρα της περιοχής.

     Οδηγίες Πρόσβασης: 
    Θα το συναντήσουμε μέσα στο χωριό στην βορειοανατολική του πλευρα.
     

KALMPAKA-AtHellas.gr-Το γεφύρι του Ντελή
  • Βρίσκεται στο Κακοπλεύρι, κατασκευάστηκε το 1403 και γεφυρώνει το ρέμα Κακοπλευρίτης.

    Εξυπηρετούσε παλιότερα την επικοινωνία του Κακοπλευρίου με την Καλαμπάκα μέσω Ξηροκάμπου. Γεφυρώνει το ρέμα Κακοπλευρίτης που χύνεται στον ποταμό Μουργκάνη ή Μήκανη, που με την σειρά του καταλήγει στον Πηνειό.

    Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων,  από το Κακοπλεύρι στρίβουμε αριστερά σε χωματόδρομο, παρακάμπτωντας από την άσφαλτο σε βατό μονοπάτι, βρίσκεται χωμένο στο πράσινο το γεφύρι της Μπάλτας, που έχει πάρει το όνομά του από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

    Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πυκνή βλάστηση που σχηματίζεται από πελώρια πλατάνια, χαρίζωντας ίσκιο και δροσιά, και το ρέμα Κακοπλευρίτης που κυλά μέχρι να ενωθεί με τον ποταμό Μουργκάνη, σχηματίζοντας στο κατάντι του γεφυριού ένα μικρό καταρράχτη και μια μικρή λίμνη.

    Το γεφύρι μετρά 6 αιώνες ύπαρξης, αφού είναι χτισμένο εν έτει 1405. Σε παλαιότερους καιρούς εξυπηρετούσε στην επικοινωνία με Καλαμπάκα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που το ποτάμι “ξεχείλιζε”.
    Κατασκευασμένο από ψαμμίτι, το άνοιγμα του τόξου του είναι 5.5 μέτρα ενώ το ύψος του 5.7 μέτρα. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 14 μέτρα.
    Τέλος, μέχρι τα μισά του 20ού αιώνα στην περιοχή της Μπάλτας λειτουργούσε παραδοσιακός νερόμυλος, τον οποίο ένα χειμώνα είχε γκρεμίσει το ποτάμι με τη μεγάλη ορμή του.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Το γεφύρι της Μπάλτας
  • Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου ανατολικά του χωριού Κρανιά και γεφυρώνει το Κρανιώτικο ρέμα. Παλιά αποτελούσε πέρασμα των κατοίκων προς το Θεσσαλικό κάμπο μέσω Παλιοχωρίου. Σήμερα χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
    Περιγραφή-Τεχνικά χαρακτηριστικά
    Το γεφύρι είναι μονότοξο με ημικυκλικό τόξο, με το αριστερό βάθρο θεμελιωμένο πάνω σε συμπαγή βράχο και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
    Άνοιγμα τόξου: 7,80 μέτρα
    Ύψος τόξου: 4,80 μέτρα
    Πάχος διαζώματος τόξου: 0,40 μέτρα
    Πλάτος φορέα-καταστρώματος: 2,70μ.-1,80μ. Πλάτος στηθαίων: 0,45 μέτρα
    Ύψος στηθαίων: 0,50 μέτρα
    Συνολικό μήκος γεφυριού (ανάπτυγμα): 20,50 μέτρα
    Στο τόξο υπάρχουν 4 μεταλλικοί ελκυστήρες.
    Υλικά κατασκευής
    Τα βάθρα του γεφυριού και το τόξο έχουν κατασκευασθεί από λαξευτό ψαμμίτη. Τα υπόλοιπα τμήματα από αργολιθοδομή.
    Ιστορικό
    Το γεφύρι πήρε το όνομά του από τον μυλωνά Γκίκα, που είχε εκεί κοντά χτισμένο το Νερόμυλό του.
    Η ύπαρξη των 4 εγκαρσίων μεταλλικών ελκυστήρων στο τόξο, μαρτυρεί ότι το γεφύρι χτίστηκε το δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Γεφύρι Γκίκα
  • Εντυπωσιακό δίτοξο γεφύρι με άνοιγμα 12,5 μ. στην κοινότητα Ανθούσας. Το γεφύρι του Μίχου σηματοδοτούσε την αρχή της μουλαρόστρατας που ακολουθούσαν οι αγωγιάτες στη διαδρομή από τα χωριά του Ασπροπόταμου προς αυτά των Τζουμέρκων.Βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Τρία Ποτάμια­ – Χαλίκι και λίγο πριν τη διακλάδωση προς Ματσούκι, Καλαρρύτες και Ανθούσα. Γεφυρώνει τον ποταμό Αχελώο και η λειτουργία του είναι σημαντική ακόμη και σήμερα, αφού αποτελεί πέρασμα για το παρακείμενο μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου (έτος ανέγερσης το 1799). 
    Η παράδοση αναφέρει ότι το γεφύρι κτίστηκε μετά την ανέγερση της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου (1799) της Ανθούσας. Επειδή σ’ αυτή την τοποθεσία ο Ασπροπόταμος ήταν αδιάβατος, κτίστηκε το γεφύρι για να εξυπηρετήσει την επικοινωνία του μοναστηριού με το χωριό Ανθούσα. Το γεφύρι ήταν επίσης πέρασμα και για τα χωριά Ματσούκι και Καλαρρύτες του Ν. Ιωαννίνων. Το όνομά του, το γεφύρι, το οφείλει μάλλον σε τυχαίο συμβάν. Λέγεται ότι, κάποιος Μίχος έχασε τη ζωή του στο γεφύρι (από ατύχημα ή συμπλοκή).
     Οδηγίες Πρόσβασης: 
    Ερχόμενοι από Καλαρρύτες θα το συναντήσουμε περίπου ένα χιλιόμετρο πριν τη διασταύρωση για Ανθούσα και Χαλίκι στο δεξί μας χέρι.
     
     Μορφή: 
    Ήταν τρίτοξο (τώρα το ένα τόξο είναι επιχωμένο)
    Άνοιγμα Τόξου: 
    12,10 μ. (μεγάλο) – 3,40 μ. (μικρό)
    Ύψος Τόξου:
    6,00 μ. (5,20 + 0,80) μ. (μεγάλο) – 3,30 μ. (2,50 + 0,80) μ. (μικρό)
    Μήκος Καταστρώματος:
    26,80 μ.
    Πλάτος Καταστρώματος:
    2,30 μ.

     

KALMPAKA-AtHellas.gr-Γεφύρι Μίχου
  • Μονότοξο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει το ρέμα του Μπουντζά που λίγο πιο κάτω ενώνεται με το Κακοπλευρίτικο ρέμα για να καταλήξει στον ποταμό Ίωνα και στη συνέχεια στον Πηνειό.

    Γύρω από το γεφύρι υπάρχουν ερείπια τριών νερόμυλων που εξυπηρετούσε το γεφύρι.

    Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, χτίστηκε το 1860 από τον μοναχό Άνθιμο της μονής Σταγιάδων για να εξυπηρετήσει τη σύνδεση με το Κακοπλεύρι. Είναι κατασκευασμένο απο πέτρα της περιοχής.

    Οδηγίες Πρόσβασης:
    Θα το συναντήσουμε στο τελείωμα του χωριού Ξηρόκαμπος.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Το γεφύρι στα Βακαρέτσια
  • Ο αρχαιολογικός χώρος του «Κάστρου» Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ περίπου βόρεια του συνοικισμού Αγία Παρασκευή Καλαμπάκας, απέναντι ακριβώς από αυτήν και στο σημείο όπου το μεγάλο αντέρεισμα «Στέρνα» του Κόζιακα γίνεται απότομο.  Σε υψόμετρο 450 μ. περίπου βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση ένα μικρό αρχαίο φρούριο, κατασκευασμένο από ογκολίθους, πολλοί από τους οποίους ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μέτρα . Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για φυλάκιο το οποίο ήλεγχε τις διαβάσεις του Πηνειού ποταμού από Β-ΒΔ. Ίσως να ανήκε στο Αιγίνιον (σημ. Καλαμπάκα) , αλλά πιο πιθανό είναι να αποτελούσε προκεχωρημένο φυλάκιο της αρχαίας πόλης Φαλώρεια που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στη δεξιά όχθη του Πηνειού. Η οχύρωση χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.

KALMPAKA-AtHellas.gr-«Κάστρο» Αγίας Παρασκευής
  • Έχει ανακηρυχθεί μνημείο της νεότερης ιστορίας του παραδοσιακού οικισμού της Ανθούσας. Είναι λιθόκτιστο οικοδόμημα του 1877. Τα παράθυρα προστατεύονται με περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Χαρακτηριστική είναι η «ζεματίστρα», λούκι που καταλήγει πάνω από την κεντρική είσοδο και μέσα από το οποίο οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έριχναν ζεματιστό νερό σε επιδρομείς. Σήμερα το Αρχοντικό είναι εγκαταλειμμένο και έτοιμο να καταρρεύσει.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Τα Αρχοντικά των Παπαστεργίου & Σίμου
  • Ένα σημαντικό Κονάκι, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας και το οποίο χρήζει συντήρησης και μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε μουσείο λαϊκής τέχνης, σώζεται στο χωριό Περιστέρα, Καλαμπάκας.

    Το κονάκι ήταν του μπέη του τσιφλικιού και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας η ιδιοκτησία του πέρασε στον  Βασίλειο Μέκιου. Το οίκημα, εικάζεται ότι  χτίστηκε μεταξύ των ετών 1881-1895, δηλαδή μετά την απελευθέρωση και πριν  από το κάψιμο του χωριού (1897), αλλά πάλι δεν είναι βέβαιο, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Από τους επιζώντες, γεννηθέντες την περίοδο 1880-90, κανείς δεν θυμόταν την ανέγερση του κτιρίου, παρά μόνο από ακούσματα των γονιών τους.

    Το κτίσμα, πάντως,  είναι ένδειξη ότι οι τεχνίτες έμειναν αρκετό καιρό στο χωριό (μήνες ή και χρόνια), προκειμένου να ολοκληρώσουν το κτίσιμό του. Το «κονάκι» (Κούλια, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), είναι ένα νεοκλασικό πέτρινο κτίριο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τη φύση, που αφού τα επεξεργάστηκαν κατάλληλα οι μάστορες, τα έχτισαν με τέτοιο μεράκι, ώστε (ενώ το κτίσμα είναι ογκώδες) να φαίνεται λιτό, ελαφρύ και καλοδουλεμένο.

    Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, ο πρώτος όροφος έχει πολυγωνικό χτίσιμο και επικοινωνεί με την αυλή με εξωτερική πέτρινη σκάλα, ενώ για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν μικρότεροι λίθοι, λαξευμένοι σύμφωνα με το κυψελοειδές. Ο β΄ όροφος, κατασκευασμένος από αργολιθοδομή, είναι επιχρισμένος εξωτερικά και φέρει διακοσμητικές ταινίες, λείες και οδοντωτές. Όλοι οι όροφοι επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα.

    Οι τέσσερις γωνίες του κτιρίου καθώς και τα ανοίγματα των παραθύρων κατασκευάστηκαν από ορθογωνισμένους γωνιόλιθους που προεξέχουν-ελαφρώς- από την υπόλοιπη επιφάνεια του τοίχου (πλην του άνω μέρους των κουφωμάτων που είναι χτισμένα, ελαφρώς τοξωτά, με τούβλα). Η κυρία είσοδος του κτιρίου καθώς και τα παράθυρα του ημιυπόγειου και πρώτου ορόφου ήταν ασφαλισμένα με βαριά σιδερένια κάγκελα  (μερικά σώζονται μέχρι σήμερα) από ατόφιο  σίδερο.

    Γενικά, όλο το οικοδόμημα,  μαζί με την κεραμιδένια στέγη, παρουσιάζει μια επιβλητικότητα, μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά. Το «κονάκι» -ίσως το μοναδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα τσιφλικόσπιτου σε όλη τη  Θεσσαλία- πέρα από την τεχνική του κατασκευή, έχει ιστορική, λαογραφική και αισθητική αξία.

    Σήμερα, το κτίριο είναι ακατοίκητο και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

    Το Κονάκι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Συνδέθηκε με την τσιφλικοκρατία, τη ληστοκρατία, τους κολίγους, γι’ αυτό και δεν εξετάζεται μόνο ως ένα νεοκλασικό έργο τέχνης.

    Το «Κονάκι Μέκιου», χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ως ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης.

KALMPAKA-AtHellas.gr-Το Κονάκι του Μπέη
  • Ο ορεινός όγκος του Δήμου μας, η Πίνδος, τα Χάσια, ο Κόζιακας είναι ένα από τα ομορφότερα φυσικά στολίδια της πατρίδας μας. Όλη η περιοχή προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και για εκείνους που ενδιαφέρονται για εμπειρίες, περιπέτεια, υπαίθρια αθλήματα και δραστηριότητες μέσα στη φύση.
    Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά, να βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων.
    Όπου και να βρεθεί κανείς στον ορεινό όγκο της περιοχής μας περιβάλλεται από την ισχυρή ελληνική παράδοση, που κρατήθηκε ζωντανή και ατόφια από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις του λαού μας. Ζωντανά μένουν στο πέρασμα του χρόνου τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στίς μνήμες των Αγίων, στα εξωκκλήσια των χωριών, τα ανταμώματα των ντόπιων πληθυσμών και οι τοπικές παραδοσιακές γιορτές τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Η περιοχή του Ασπροποτάμου

    Η περιοχή του άνω Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). Κοινοτική οδηγία 92/43.

     Τοποθεσία: Τα χωριά της περιοχής του άνω Aσπροποτάμου, ανήκουν στο Νομό Τρικάλων και εντάσσονται στο Δήμο Καλαμπάκας. Η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, το Γαρδίκι και η Αθαμανία, συγκροτούν τον κύριο κορμό του Ασπροποτάμου.

     Φύση: Χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

    Η περιοχή των Χασίων
    Γεωγραφικά
    Τα Χάσια είναι βουνό της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο 1.564 μέτρα. Βρίσκονται στα σύνορα του Νομού Τρικάλων με τον Νομό Γρεβενών, βορειοδυτικά της Καλαμπάκας. Αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Περικλείονται, στα δυτικά και βόρεια από την βόρεια Πίνδο και στα νότια και ανατολικά από τα Αντιχάσια και τα Καμβούνια όρη. Τα χαρακτηρίζουν ποτάμια, χαράδρες, ρεματιές, δάση (κυρίως μαύρης πεύκης), καθώς και αλπικά λιβάδια.

    Στις πλαγιές των Χασίων σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι ο Κακοπλευρίτης ο οποίος είναι παραπόταμος στον Μουργκάνη, ο οποίος με την σειρά του καταλήγει στον Πηνειό.

    Αμέτρητα είναι τα μονοπάτια των Χασίων. Άλλα περνάνε μέσα από δάση, άλλα από χαράδρες, άλλα από ποτάμια, άλλα από λαγκάδια. Ένα αξιόλογο μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Κακοπλεύρι, και διασχίζοντας όλο το Μεσοβούνι καταλήγει στον Ξηρόκαμπο.

     Πολιτισμικά
    Την Μετεωρίτικη εικόνα σε μικρογραφία τη συναντάμε στην περιοχή των Χασίων από τον Γάβρο έως και τον Άγιο Δημήτριο, όπου συστάδες βράχων που θεωρούνται, είναι συνέχεια ή και η απόληξη των Μετεωρίτικων δεσπόζουν στην περιοχή και προκαλούν το ίδιο δέος, την ίδια έκπληξη, την ίδια περιέργεια για το σχηματισμό και την φυσική και γεωλογική ύπαρξή τους.

    Είναι τα άλλα Μετέωρα, καθώς και εδώ συναντάμε ασκηταρειά, καθολικά αντάξια των Μετεωρίτικων, εικονογραφικά σύνολα ενδιαφέροντα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και μελετητών, εικόνες και κειμήλια που αντίστοιχα εντοπίζουμε στις Μονές των Μετεώρων. Όλα αυτά δικαιώνουν την ονομασία που χρησιμοποιήθηκε παραπάνω για την περιοχή ως τα άλλα Μετέωρα. Στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε ένας από τους πιο ιστορικούς Δήμους, ο Δήμος Χασίων που αποτελεί φυσικό όριο ανάμεσα στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία και απλώνεται σε μια χαμηλή οροσειρά, η οποία ενώνει την Πίνδο με τα Καμβούνια όρη και τον Όλυμπο. Την περιοχή των Χασίων διασχίζει η επαρχιακή οδός, που από την Καλαμπάκα οδηγεί στη Δεσκάτη και την Ελασσόνα.

    Ακολουθώντας την διαδρομή προς τα Γρεβενά συναντά κανείς στα αριστερά αυτής, την Οξύνεια, τον Ξηρόκαμπο, το Κακοπλεύρι, τους Σταγιάδες, την Αγναντιά, τον Άγιο Δημήτριο, τον Γάβρο, το Σκεπάρι, την Αχλαδέα, την Ασπροκκλησιά, τους οικισμούς Ψήλωμα, Κερασούλα και Θεοτόκο, και τέλος το Αγιόφυλλο. Σύμφωνα με την συγγραφέα Άννα Αβραμέα, ο δρόμος αυτός από την αρχαιότητα ένωνε, όπως και σήμερα την Περραιβία με την περιοχή των Σταγών, ενώ στο ύψος της Ασπροκκλησιάς διασταυρωνόταν με μια από τις ορεινές διαβάσεις που διέσχιζαν τα Χάσια, οι οποίες διευκόλυναν την επικοινωνία της περιοχής της κοιλάδας του Αλιάκμονα με τη Δυτική Θεσσαλία. Άλλη διάβαση ήταν αυτή που αναφέρεται σε έγγραφο του 1163, η οποία οδηγούσε από τα Σέρβια στους Σταγούς.

    Σε αυτήν την περιοχή μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί κάστρα και οικισμοί, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα της τοπογραφίας της περιοχής.

    Ωστόσο τα μνημεία της περιοχής των Χασίων αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα και σημεία αναφοράς για την περιοχή, καθώς καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα από τη βυζαντινή εποχή ως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Μερικά από αυτά άντεξαν και αντέχουν στο πέρασμα των αιώνων, άλλα βρίσκονται στο στάδιο ανάδειξής τους, ενώ δυστυχώς κάποια από αυτά έχουν υποστεί τις συνέπειες του χρόνου. Οι ναοί της Ασπροκκλησιάς, τα ασκηταρειά του Γάβρου, οι ναοί που υπογράφουν οι Χιοναδίτες ζωγράφοι αλλά και η μονή Σταγιάδων, θα μπορούσαν με την ανάδειξή τους να συμβάλουν στην γνωριμία και με νέους, άγνωστους μέχρι σήμερα αρχιτεκτονικούς και εικονογραφικούς τύπους, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την εικόνα της μνημειακής τοπογραφίας και ιστορίας του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου.

    Από τα παραπάνω πιστεύουμε, ότι πείσαμε όποιον αμφισβητεί, ότι για την περιοχή πίσω και πάνω από τα  Άγια Μετέωρα υπάρχουν τα άλλα Μετέωρα. Βραχώδεις σχηματισμοί, ασκηταρειά, μονύδρια, ναοί και μονές συνθέτουν έναν μνημειακό πίνακα αντίστοιχο, ανάλογο και αντάξιο του Μετεωρίτικου συμπλέγματος, που με τη σωστή διαφύλαξη και διαχείριση θα αποτελέσει επισκέψιμο και προσκυνηματικό πόλο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δράσεις και δραστηριότητες που αυτή τη στιγμή έχουν υπερκεράσει την περιοχή των Μετεώρων και τα άλλα μετέωρα είναι εδώ και αναμένουν και περιμένουν».

    Η περιοχή των Αντιχασίων
    Ο ήπιος χαρακτήρας των ανθρώπινων παρεμβάσεων, έχει βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή των ορεινών Τρικάλων να διατηρήσει το χαρακτήρα της και την εντυπωσιακή παλέτα των ειδών που φιλοξενεί. Εδώ, τα υψηλά υψόμετρα των Χασιών και της Πίνδου, καθώς και τα άφθονα νερά του Αχελώου και των γύρω ποταμών, ευνοούν τη δημιουργία αλπικών τοπίων, όπου παρατηρείται ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Στις πλαγιές  των Αντιχασίων  φιλοξενούνται  πανέμορφοι οικισμοί  με  το ψηλότερο  να είναι  το χωριό Μαυρέλι (1.130μ.)   και καθώς κατεβαίνουμε  προς  τα κάτω  βρίσκουμε  την Αχελινάδα , το Γερακάρι  , τον Λογγά  , το  Φωτεινό  , τον  Κονισκό  , την Αγία  Τριάδα , Το Φλαμπουρέσι  , το Καλοχώρι  και η Νέα  Ζωή .
    Υπέροχα πλατανοδάση δημιουργούνται στις παραποτάμιες περιοχές, καθώς οι υδρόφιλοι πλάτανοι βρίσκουν ιδανικό τόπο για να απλώσουν τις ρίζες και τα κλαδιά τους, ενώ η περιοχή είναι γεμάτη από ορεινά δάση όπου κυριαρχούν το πεύκο, η βελανιδιά, η οξιά, το σφένδαμο, το φράξο αναδεικνύοντας  την σε  ένα  σπάνιο  οικότοπο
    Μικρές εύφορες κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, ανθούν καλά κρυμμένες και προστατευμένες και προσφέρονται για καλλιέργεια και εξερευνήσεις. Στα Αντιχάσια όρη έχουν εντοπιστεί δυο ενδημικά είδη: Centaurea kalabakensis & Centaurea lactiflora. 

    Ο Ασπροπάρης, ο Κραυγαετός, ο Φιδαετός, ο Μεσαίος Δρυοκολάπτης, ο Λευκονώτης, ο Αετομάχος και το Φρυγανοτσίχλονο είναι τα είδη της ορνιθοπανίδαςγια τα οποία η Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά GR053 Αντιχάσια όρη – Μετέωρα» αξιολογήθηκε από το BirdLife International (Heath & Evans 2000) ότι πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Ο ασπροπάρης είναι μία  από τις τέσσερεις τελευταίες αποικίες  του τσίφτη  που έχουν απομείνει στην  χώρα  μας .

    Στο νομό Τρικάλων υπάρχουν 3 γεωγραφικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000:

    η περιοχή Ασπροποτάμου,
    η περιοχή Κόζιακα και
    GR1440003 (SCI) : Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα
          
    Για να φτάσουμε στην περιοχή των Αντιχασίων – Μετεώρων θα πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο Τρικάλων – Ιωαννίνων. Φτάνοντας στην Θεόπετρα, που βρίσκεται πριν την Καλαμπάκα όπως ερχόμαστε από τα Τρίκαλα, συνεχίζουμε προς τα χωριά των Αντιχασίων, Αύρα, Καλιθέα, Καλοχώρι, Φλαμπουρέσι, Κονισκό, Φωτεινό, Μαυρέλι, Αχελινάδα,Γερακάρι, Λογγά.

Βίντεο απο την Καλαμπάκα

  • ΚΤΕΛ Τρικάλων 24310-73130
    ΚΤΕΛ Καλαμπάκας 24320-22432
     Αστυνομικός σταθμός Καταφύτου 24320-87392
     Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας 24320-22222
     Δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου 24320-87275 (Κουκοφλί)
    ΤΑΧΙ Καστανιάς 24320-61202 (Καστανιά)
    ΤΑΧΙ Καλαμπάκας 24310-22310

    Κέντρο Υγείας

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 24323 50000
    FAX : 24320 24222
    EMAIL : kykal@otenet.gr
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 82

  • Με τρένο

    Η Καλαμπάκα συνδέεται καθημερινά σιδηροδρομικώς, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Δρομολόγια τρένων από ή προς την Καλαμπάκα υπάρχουν και από άλλες πόλεις, οι οποίες βρίσκονται πάνω στον σιδηροδρομικό άξονα του Ο.Σ.Ε..

    Αναλυτικά τα ωράρια των δρομολογίων εδώ ή στο τηλέφωνο 24320-22451.

    Αθήνα με 3 δρομολόγια σε4 ώρες και 30′  – 5 ώρες.
    Θεσσαλονίκη με 2 δρομολόγια σε2 ώρες και 54′.
    Λάρισαμε 5 δρομολόγια σε1 ώρα και 30′.
    Τρίκαλα με 6 δρομολόγια σε14′
    Καρδίτσα με 6 δρομολόγια σε32′
     Με λεωφορείο

    Το Κ.Τ.Ε.Λ. Νομού Τρικάλων συνδέει καθημερινά την Καλαμπάκα, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Άρτα – Πρέβεζα, τα Γρεβενά, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

    Αναλυτικά τα ωράρια των δρομολογίων εδώ ή στο τηλέφωνο  24320-22432.

    Αθήνα (7 δρομολόγια, 5 ώρες και ’30),
    Θεσσαλονίκη (6 δρομολόγια,4 ώρες),
    Βόλος (4 δρομολόγια, 3 ώρες),
    Ιωάννινα (2 δρομολόγια, 2 ώρες),
    Τρίκαλα (22 δρομολόγια, 40′).
     Με αυτοκίνητο

    Με αυτοκίνητο μπορεί να έρθει κανείς στην Καλαμπάκα:

    από την Αθήνα (μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας).
    από τα Ιωάννινα (μέσω της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων ή μέσω της Εγνατίας Οδού)
    από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Λάρισας ή μέσω της Εγνατίας Οδού)
    Περίπου 21 χλμ. χωρίζουν την Καλαμπάκα από τα Τρίκαλα, στην οποία θα φτάσετε οδικώς σε 15 λεπτά από την πρωτεύουσα του νομού.

  • Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην ορεινή περιοχή του Δήμου μας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, κατάβαση ποταμού (Rafting & Κανόε-Καγιάκ), ορεινή ποδηλασία και ποικίλα άλλα αθλήματα.
    Προμηθειτείτε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από παραγωγούς και καταστήματα της περιοχής και δοκιμάστε ανεπανάληπτες γεύσεις που θα σας γοητεύσουν.

    Ποικιλίες με μεζέδες από ντόπια κρέατα, κοκορέτσι, κεμπάπ, λουκάνικο, πρασοτηγανιά. Ποταμίσια πέστροφα ψητή ή τηγανισμένη σε φρέσκο βούτυρο. Παραδοσιακές χυλοπίτες και τραχανά. Παραδοσιακές πίτες, αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί φέτα, γιαούρτι, ξινόγαλο, βούτυρο και μυζήθρα.
    Συνοδεύστε αυτές τις υπέροχες γεύσεις με ντόπιο εκλεκτό τσίπουρο και κρασί και με μοναδικά παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.
    Προμηθευτείτε, επίσης, τσάι του βουνού και ρίγανη, σπάνια είδη βοτάνων, μέλι από αγριολούλουδα του βουνού, όσπρια, φρούτα, ξύλινα σκαλιστά χειροτεχνήματα και παραδοσιακά υφαντά.

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,
Με την ευγενική παραχώρηση του  Δήμου Μετεώρων
Βικιπαιδεια 
φωτο  -https://www.infotouristmeteora.gr/

Το Ξενοδοχείο GALAXY βρίσκεται και πάλι σε λειτουργία υπό νέα διεύθυνση. H πολυετή εμπειρία της νέας διεύθυνσης και του προσωπικού στον τομέα του τουρισμού έχειμοναδικό όραμα την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών εξασφαλίζοντας παράλληλα το δίπτυχο χαμηλών τιμών και υψηλής ποιότητας παροχής …….περισσότερα εδώ

Βρισκόμενο στους πρόποδες των Μετεώρων, το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 1995 υπό την διεύθυνση της οικογενείας Καΐκη, και χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή εξυπηρέτηση του κάθε επισκέπτη καθώς και για το οικογενειακό του περιβάλλον.Το Ξενοδοχείο μας ανήκει στη Β’ κατηγορία, είναι . . …περισσότερα εδώ

Καλώς ήρθατε στην ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα – εστιατόριο  Βρισκόμαστε στην είσοδο της πανέμορφης πόλης της Καλαμπάκας και στην αρχή του δρόμου προς μοναδικά και μαγευτικά  Μετέωρα ..περισσότερα εδώ

Αυθεντικό φαγητό με θέα…..Πάνω στους βράχους των Μετεώρων  Με την πολύχρονη εμπειρία μας, το μεράκι για καλό φαγητό και την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εστίαση στην περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων……..περισσότερα εδώ

Εάν θέλετε να ανακαλύψετε τα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και τις γύρω περιοχές του νομού Τρικάλων με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο ή σκούτερ κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, το ενοικιαζόμενο ποδήλατο Meteora / Hobbyshop Papatzimopoulos είναι η απόλυτη επιλογή που συνδυάζει ποιοτικά οχήματα με φτηνές τιμές…....περισσότερα εδώ