ΙΟΣ

Ιος

 • Στο τέλος της 2ης χιλιετίας Π.Χ. οι Ίωνες εξαπλώθηκαν στη δυτική ακτή της Μικράς Ασίας και κατέλαβαν τα νησιά του Αιγαίου έτσι και η Ίος, που οφείλει το όνομά της ενώ η προηγούμενη γνωστή ονομασία της ήταν Φοινίκη, από τους Φοίνικες που επίσης την κατοίκησαν. Άλλοι συνδέουν την ονομασία Ίος με την Φοινικική ή Εβραϊκή λέξη “Ιόν” η οποία σημαίνει πέτρες.

  Η επικρατέστερη ως ορθότερη άποψη σήμερα, αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα φύτρωναν στο νησί πολλά Ία, κι έτσι πήρε από αυτά και το όνομα της η Ίος ή Νιος όπως είναι η παραφθορά του ονόματος. Αυτό επικράτησε και γενικεύτηκε μέχρι τις μέρες μας. Η μοναδική περίοδος που το νησί φέρει άλλο όνομα ήταν επί Τουρκοκρατίας, όπου ονομαζόταν ” Αίνε” ή ” Άνζα “.

  Στους αρχαίους χρόνους στο νησί λατρεύονταν ο Ζευς Πολιεύς, η Αθηνά Πολιάς και ο Πύθιος Απόλλωνας του οποίου ο ναός βρισκόταν άλλοτε στη θέση που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Η Ίος θεωρείται ακόμη πατρίδα της μητέρας του Ομήρου Κλυμαίνης ενώ ο τάφος του μεγάλου ποιητή βρίσκεται στη θέση Πλακωτός.

  Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη πρωτοκυκλαδικού οικισμού στην Ίο.

   Στη Ίο βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου, του διασημότερου ποιητή της αρχαιότητας και δημιουργού των επικών έργων Ιλιάδα και Οδύσσεια. Σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Ομήρου καταγόταν από την Ίο. Γι’ αυτό και ο ποιητής πέθανε στο νησί. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο Όμηρος δεν έλυσε το αίνιγμα που του έθεσαν οι ντόπιοι κι έτσι των θανάτωσαν. Στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στο λόφο λέγεται ότι βρίσκεται ο τάφος του ποιητή.

  Η ιστορική πορεία της Ίου, σε γενικές γραμμές ήταν παρόμοια με των υπολοίπων νησιών, που ανήκουν στις Κυκλάδες. Το νησί της Νιός, αρχικά δέχτηκε στα εδάφη του, την επίδραση των μεταναστών από την Μ. Ασία (3200-2700 Π.Χ.) και κατόπιν είδε τις αχτίδες του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 Π.Χ.) να θάβονται κάτω από την λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Γύρω στα 1100 Π.Χ. Δωριείς και Ίωνες φτάνουν στο νησί και μάλιστα από τους Ίωνες το νησί έλαβε το όνομά του. Στη συνέχεια η Ίος έγινε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και στις αρχές του 13 Μ.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς, αφού είχαν περάσει οι Μακεδόνες, Πτολεμαίοι και Ρωμαίοι, με σημαντική περίοδο γύρω στα 1397 μ. Χ. όταν ο Διοικητής του νησιού με τείχη κάστρου, ερείπια των οποίων και σήμερα υπάρχουν, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τις άγριες επιδρομές των πειρατών. Σπουδαία παρουσία και ισχυρή πόλη διέθετε η Ίος την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η παρακμή της ξεκινάει με την Ρωμαϊκή κατοχή που ορίζεται και ως τόπος εξορίας κάτι που συνεχίζεται και στα βυζαντινά χρόνια. Μια μικρή ανάκαμψη έρχεται για την Ίο την εποχή του Δουκάτου της Νάξου, αλλά η τουρκοκρατία την διακόπτει.

  Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών οι οποίοι μάλιστα το 1668 στην θαλάσσια περιοχή Μπουρλότο νίκησαν τον τουρκικό στόλο.

  Το 1537 τελικά, η Νιος πέφτει στα χέρια των Τούρκων και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας για το νησί, όπως και τα υπόλοιπα, υπό κυριαρχία, Κυκλαδονήσια. Το νησί, εξακολούθησε να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών. Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί Μικρή Μάλτα λόγω της Απόλυτης ασφάλειας που προσέφερε το φυσικό του λιμάνι.

    Παρά την Τουρκική κυριαρχία, τα Κυκλαδονήσια απολάμβαναν μια σχετική, αυτονομία, και μάλιστα το 1774 δώθηκαν ειδικά προνόμια, σχετικά με την ναυτιλία και το εμπόριο, με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί, έως το 1821, οπότε και ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση του Έθνους. Ο Τουρνεφόρ αναφέρει το 1700 πως στο νησί κατοικούσαν εκτός των Ελλήνων αρκετοί Αλβανοί ή Αρβανίτες (απόγονοι εποίκων του 1579) και ξένοι πειρατές. Η Ίος παρόλο που δεν διέθετε ισχυρή ναυτική δύναμη ήταν από τα πρώτα νησιά που ύψωσαν την επαναστατική σημαία το 1821. Η Ίος συμμετείχε στη ναυμαχία στο Κουσαντάσι στις 9 Ιουλίου του 1821, όπως και στη Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 και στη Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα το 1827. Στην τελευταία αυτή περίοδο, ο Σπυρίδων Βαλέτας (1718-1843) τέκνο της Ίου και Φιλικός, διακρίθηκε στον Αγώνα και μάλιστα υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας του Έθνους, και μεγάλος Ευεργέτης του νησιού.

   Στο νεοελληνικό κράτος η Ίος παρέμεινε ένα άγονο νησί που οι λιγοστοί κάτοικοι του πάλευαν να επιβιώσουν με την μικρής έκτασης καλλιεργούμενη γη, την κτηνοτροφία και μερικά ορυκτά που διέθετε το υπέδαφος του νησιού. Σε νέα εποχή αρχίζει να περνάει το νησί από την δεκαετία του 70 καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους της Ευρώπης. Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα και πολύ καλό οδικό δίκτυο. Πράγμα που την βάζει με τους καλύτερους οιωνούς στην νέα εποχή.

    Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον μεγαλύτερο επικό ποιητή όλων των εποχών, τον Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα Π.Χ. συνέθεσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Στην περιοχή Πλακωτός υπάρχει ο τάφος του, μια που ο ποιητής άφησε στην Ίο την τελευταία του πνοή, πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή Πλακωτού. Η μητέρα του Κλιμένη γεννήθηκε και πέθανε στην Ίο. Αναφέρουμε δε αρχαίο νόμισμα, του οποίου μόνο έξι αντίγραφα υπάρχουν, και απεικονίζεται ο Όμηρος στη μια πλευρά, ενώ στην άλλη αναγράφεται η λέξη ΙΗΤΩΝ περιβεβλημένη με δάφνες. Σχετική είναι και η αναφορά στον μήνα ΟΜΗΡΕΩΝ του Αρχαίου Νιώτικου Ημερολογίου, όπως αναγράφεται σε μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.

         

Η Ίος ή Νιος, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, σαν ένα λουλούδι όπως φανερώνει και το όνομά της («ίον»).

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή

.Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς μόλις φτάνει στο νησί είναι μαγευτική: η κουκλίστικη Χώρα (πολύ κοντά στο λιμάνι του Όρμου) υποδέχεται τους ταξιδιώτες, αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό που έχει κηρυχθεί διατηρητέος και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Τα κατάλευκα σπιτάκια, τα γραφικά στεγασμένα δρομάκια («στιγάδια»), οι δώδεκα ανεμόμυλοι, οι εκκλησίες με τα τοξωτά καμπαναριά και τους γαλάζιους τρούλους δημιουργούν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Μάλιστα, στα στεγασμένα σοκάκια της Χώρας αναβιώνει κάθε Μάιο ένα παμπάλαιο έθιμο της Ίου, το έθιμο της «Κούνιας».

Σύμφωνα με αυτό, τα αγόρια φτιάχνουν κούνιες στα στεγασμένα σοκάκια του νησιού και, καθώς κουνιούνται τα κορίτσια, τους τραγουδούν υπό μορφή διαλόγου ερωτικά παραδοσιακά τραγούδια.

Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας γνέφει η σημαντικότερη από τις 365 εκκλησίες της Ίου, η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, κτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, με καταπληκτική θέα προς το πέλαγος.

Το πανηγύρι της το Δεκαπενταύγουστο είναι από τα ωραιότερα του νησιού με λιτάνευση της εικόνας στη Χώρα και παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικα τραγούδια και χορούς μέχρι πρωίας!

Τη σημαντική παρουσία του ανθρώπου ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα καταγράφει ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου (2.800 π.Χ.), αρχαιολογικός χώρος που έχει βραβευτεί για την υποδειγματική αναστήλωση και ανάδειξή του.

Πλούσια ευρήματα από τον οικισμό καθώς και αρχαιότητες απ’ όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού μπορεί ο επισκέπτης να δει στο εξαίρετο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα της Ίου.

Στα βορειοανατολικά του νησιού υψώνεται το Παλαιόκαστρο, οχυρό της βυζαντινής περιόδου που χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κωνσταντινούπολη προς Κρήτη. Το κάστρο επικοινωνούσε με οπτικά σήματα, φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργόκαι τη Σαντορίνη.

ια βουτιές στα σμαραγδένια νερά του νησιού προσφέρονται κατεξοχήν οι διεθνούς φήμης παραλίες Μυλοπότας και Μαγγανάρι, Ψάθη, Γιαλός, Κάλαμος, Αγία Θεοδότη κ.ά.

Για να εξερευνήσετε το εσωτερικό του νησιού ακολουθήστε τα μονοπάτια που ακόμη χρησιμοποιούν οι βοσκοί (Αγία Θεοδότη-Χώρα, Αγία Ειρήνη-Παραλία Βαλμά, Χώρα-Πύργος-Ψάθη, Χώρα- Άγιος Σπυρίδωνας-Περιβόλια-Άγιος Πρόκοπας-Πελεκανιά) και ανακαλύψτε την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της Ίου μέσα από μυρωδιές και χρώματα μαγικά.

Δοκιμάστε!
Μια πανδαισία τοπικών γεύσεων περιμένει τους τυχερούς που θα βρεθούν στο νησί: ρεβυθοκεφτέδες και λιαστές μαρίδες με γεύση Αιγαίου, τσιμέτια (κολοκυθανθοί γεμιστοί), κολοκυθομελέτα και ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα από τα απειράριθμα αμπέλια που προσφέρουν το ονομαστό νιώτικο κρασί.

Και ακόμη σούγλι με τσιαρίδες (παραδοσιακό πρωινό), πανάδα (ζυμωτό ψωμί βουτηγμένο σε κόκκινη σάλτσα ιδανικό για κολατσιό!), γίδα σούπα, και για επιδόρπιο κολοκυθόπιτα από γλυκιά κολοκύθα, «Μοσέντα» (καρπουζόπιτα) καθώς και παστωτά σύκα!

Μη φύγετε χωρίς να πάρετε μαζί σας τα ντόπια τυριά «σκωτύρι» (μαλακό κατσικίσιο τυρί με μυρωδικά), νιώτικο σκληρό κεφαλοτύρι και μυζήθρα, καθώς και το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, παστέλια, καρπούζι γλυκό, μυζηθρόπιτες και ποτό από ρόδι.

Πώς να έρθετε στην Ίο
Η Ίος συνδέεται με φεριμπότ και ταχύπλοα με τον Πειραιά και τη Ραφήνα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αλλά και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα προσγείωσης ελικοπτέρου στο σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ελικοδρόμιο της Ίου.

 

Αξιοθέατα

 •    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου στεγάζεται στο Αμoιραδάκειo Μέγαρο (νεοκλασικό κτήριο πού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Χώρας Ίου). Το μουσείο περιλαμβάνει αρχαιότητες από τις έρευνες, ανασκαφικές και επιφανειακές, πού διεξήγαγε η Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) από το 1980 και μετά, από την Παλαιά Αρχαιολογική Συλλογή πού είχε ιδρυθεί το 1904 με ενέργειες του φιλάρχαιου δημάρχου Φραγκούλη Κoρτέση, από παραδόσεις και δωρεές.

   Το Μουσείο της Ίου με τις μόνιμες εκθέσεις αλλά και τις εκδηλώσεις πού διoργαvώvovται στις αίθουσες δραστηριοτήτων του φιλοδοξεί να λειτουργήσει παρά τη μικρή του κλίμακα ως ζων οργανισμός, παρέχοντας τη δυνατότητα μελέτης στους ειδικούς επιστήμονες και αγγίζοντας ταυτόχρονα το ευρύτερο κοινό.

IOS-AtHellas.gr-αρχαιολογικο μουσειο
 • Εγκαινιάστηκε το 1997 και πήρε το όνομα του Ελληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Βρίσκεται πάνω από τους ανεμόμυλους της Χώρας και είναι κτισμένο στα αρχαιοελληνικά πρότυπα από πέτρα και μάρμαρο. Χωράει 1100 ανθρώπους. Τα καμαρίνια βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις μαρμάρινες κερκίδες. Προσανατολισμένο στο νοτιά, προσφέρει διπλό θέαμα: Εκείνο της σκηνής και το μόνιμο «σκηνικό» του γαλάζιου της θάλασσας. Με κλασική ακουστική αρχαίου θεάτρου και δωρική λιτότητα, το θέατρο Οδυσσέας Ελύτης είναι ένα κόσμημα για το νησί. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις και τα Ομήρεια.    

IOS-AtHellas.gr-θεατρο -ελυτη

Παραλίες

 • Κοντά στη Χώρα, με νότιο προσανατολισμό, προστατευμένη από δύο στενές γλώσσες γης, η παραλία αυτή κερδίζει Γαλάζια Σημαία από το 2003. Αξίζει να χαρείτε το ηλιοβασίλεμα στην περιοχη

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-κουμπαρα
 • Είναι η πιο διάσημη παραλία της Ίου και η πιο πολυσύχναστη. Με διάφανα πρασινογάλανα νερά και άμμο, έχει έκταση περίπου ένα χιλιόμετρο. Γύρω από την παραλία λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καφέ, bar, beach bars, καταστήματα, εστιατόρια. Θα κάνετε όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ -από σκι μέχρι καταδύσεις. Βατός χωματόδρομος που ξεκινάει στο τέλος της παραλίας, συνδέει τον Μυλοπότα με την περιοχή του Παλαιόκαστρου προσφέροντας υπέροχες πανοραμικές εικόνες των παραλίων του νησιού.   

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-μυλοποτας
 • Πανέμορφος όρμος στα νότια της Ίου, με αλληλουχία μικρότερων ορμίσκων που έχουν ξανθή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bar που βγάζει στην παραλία ομπρέλες-ξαπλώστρες, ταβέρνες. Εχετε τη δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ και αξίζει να βουτήξετε για να δείτε τον θαυμάσιο βυθό της. Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού.   

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-μαγγαναρι
 • Πολύ κοντά στον όρμο της Χώρας, μικρή, αμμώδης, με θέα σε όλο το λιμάνι της Ίου.

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-τζαμαρια
 • Βορειοανατολικά από το Μαγγανάρι, προσβάσιμη από δύσβατο μονοπάτι.  

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-σαπουνοχωμα
 • Μεγάλη και αμμώδης παραλία με υπέροχα νερά, που έχει μικρότερους κολπίσκους. Η κεντρική παραλία, όταν φυσάει και σηκώνει κύμα είναι ιδανική για surf. Λειτουργεί ταβέρνα.   

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-ψαθη
 • Βορειοανατολικά από το Μαγγανάρι, προσβάσιμη από δύσβατο μονοπάτι

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-τρεις-κλησιες
 • Στην είσοδο του όρμου της Χώρας, προσβάσιμη οδικώς ή με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στο λιμάνι.

IOS-AtHellas.gr-παραλιες-βαλμας
 •    Ενας μικρός κόλπος με χρυσαφένια αμμουδιά και βαθυγάλαζα νερά, 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Κατεβαίνοντας θα δείτε αριστερά σας την εκκλησία της Αγίας Θεοδότης.  

   

   
IOS-AtHellas.gr-παραλιες-αγιος-θεοδοτης
 • Η Ίος είναι από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς κυρίως για τα ξέφρενα πάρτι της και την νυχτερινή ζωή της, γι’ αυτό επιλέγεται από πολλά άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

  Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει να διασκεδάζει από νωρίς το μεσημέρι, στην παραλία του Μυλοπότα. Ποτό, χορός, φαγητό, μπάνιο αλλά και θαλάσσια σπορ (σκι, solo x) είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε! Τα πάρτι σταματάνε λίγες ώρες αφότου δύσει ο Ήλιος!

  Ύστερα από ολιγόωρη ξεκούραση, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει την βόλτα του στην πλακόστρωτη Χώρα, και να επιλέξει την συνέχεια της διασκέδασης του.

  Μπορείτε να επιλέξετε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας ένα cocktail στα cocktail bar της Ίου, ή διαφορετικά να πιείτε ένα ποτό στην κεντρική πλατεία της Ίου βλέποντας κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη!

  Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα πάρτι μεταφέρονται στην Χώρα, σε ένα από τα πολλά club που την απαρτίζουν, και όχι μόνο.

  Στα club της Ίου, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα διάφορα σφηνάκια και ποτά, που προσφέρουν τα club, να χορέψει και να γνωρίσει αρκετό κόσμο!   

 •                 Δήμος Ιητών

   

  Διεύθυνση: Χώρα – Ίος Κυκλάδες, 84001

  e-mail: info@dimosios.gr

  Τηλεφωνικό κέντρο 2286360400

  Fax 2286360424

  Γραφείο Δημάρχου 2286360412

  Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 2286360400

  Δημοτική Βιβλιοθήκη 2286091940

  Λιμενικό Ταμείο 2286092610

         Δημοτικές Επιχειρήσεις

  Τουριστική Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση 2286091936

  Τυροκομείο 2286092506

  Πρατήριο Δημοτικού Τυροκομείου 2286092441

     Υπηρεσίες και φορείς

  Αρχαιολογικό Μουσείο 2286091246

  Αστυνομικό Τμήμα 2286091222, 92222

  Λιμεναρχείο 2286091264

  Κέντρο Υγείας 2286360000

  Δ.Ε.Η. 2286091370, 91208

  Εθνική Τράπεζα 2286027711

  Άλφα Τράπεζα 2286027703

  ΕΛ.ΤΑ. 2286091235

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Ιητών- aegeanislands.gr
Βικιπαιδεια 
φωτο  – PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /TTaxidiaMeChroma/   Difno.gr  Γιώργος Δέτσης  Γιάννης Ντρενογιάννης

Επίτιμο μέλος των Small Luxury Hotels of the World, το εξαιρετικό ξενοδοχείο Liostasi αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολυτελή ξενοδοχεία στην Ίο. Το εξαιρετικό αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια αξιοζήλευτη τοποθεσία στη Χώρα του νησιού και καλεί τους επισκέπτες να απολαύσουν μια χαλαρωτική και πολυτελή διαμονή στην Ίο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και απαράμιλλη θέα στη θάλασσα,…….περισσότερα εδώ

Μαζί με τις προσφορές μπαρ, το εστιατόριο Free Beach στην Ίο προσφέρει μια ευρεία γκάμα γευστικών απολαύσεων για τους λουόμενους, όπως νωπές φρουτοσαλάτες, νόστιμα σνακ και φανταστικές λιχουδιές που θα εξαντλήσουν τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να υποκύψουν στις απολαύσεις του Luxury Island που ζουν, ενώ χαλαρώνουν σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου……..περισσότερα εδώ

Η Ios rent a car παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Υπάρχουν αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών (μικρά, μεσαία αλλά και τζιπ) Η αξιοπιστία μας και οι πολύ ανταγωνιστικές τιμές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας μας. Η πολύχρονη εμπειρία μας μας επέτρεψε να προσφέρουμε αξιόπιστες υπηρεσίες – είτε για επαγγελματικές συναντήσεις …….περισσότερα εδώ