ΔΕΛΦΟΙ

Δελφοί-(Άμφισσα-Γαλαξείδι-Ιτέα-Δεσφίνα-Γραβιά -Πολύδροσος- Καλλιείς.)

Ο Δήμος Δελφών αποτελεί την Καλλικρατική συνέχεια της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Είναι ο δέκατος (10ος) μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει οκτώ (8) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Σαν Δημοτικές Ενότητες πλέον, τον Δήμο Δελφών συνθέτουν οι: Δελφοί, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξείδι, Δεσφίνα, Γραβιά, Παρνασσός και οι Καλλιείς.  

Γεωγραφικά ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μπορούμε να πούμε ότι ιστορικά και γεωγραφικά αποτελεί την καρδιά της Ελλάδας. Τόπος ευλογημένος στο πέρασμα των αιώνων με βαριά κληρονομιά που μέχρι σήμερα αποτελεί παγκόσμιο επίκεντρο. Πρωτεύουσα είναι η Άμφισσα (γνωστή και ως «Σάλωνα») με τις ιστορικές της καταβολές να δαμάζουν το χρόνοι ενώ οι Δελφοί έδωσαν το όνομά τους στο νέο Δήμο και αποτελούν την Ιστορική του έδρα.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας φρουρούν τον υπέροχο αυτό τόπο. Παρνασσός, Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη αγκαλιάζουν με το υπέροχο γεωφυσικό τους κάθε σημείο του Δήμου Δελφών. Ο Κρισσαίος Κόλπος και τα νερά του Κορινθιακού λούζουν τα 100χλμ ακτογραμμής της δημοτικής επικράτειας. Ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας βρίσκεται εδώ. Ο φημισμένος ελαιώνας της Άμφισσας εντυπωσιάζει τις αισθήσεις και χαρίζει στον τόπο το θείο δώρο της ελιάς και των παραγώγων της.

Η ιστορία του τόπου μας είναι χαραγμένη σε όλη την επικράτεια. Η λάμψη των Δελφών συνεχίζει να γοητεύει βαθιά έναν τόπο που επίσης αποτέλεσε την καρδιά της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη και σφράγισε με γεγονότα και θρύλους το πέρασμα στη σημερινή εποχή. Με την ίδια ένταση σφραγίζει και η φύση την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου. Πλούσιες πηγές και χλωρίδα ζηλευτή σμίγουν με τις χιονισμένες κορφές και την ιδιαίτερη πανίδα τους και παρέα με τα γραφικά και παραδοσιακά χωριά κάνουν τη γνωριμία με αυτή τη γη μία εξαιρετική εμπειρία.

Η εντυπωσιακή ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού και η κυρίαρχη παρουσία του θαλάσσιου μετώπου της Ιτέας κερδίζουν επάξια τον ηγετικό ρόλο στη θάλασσα. Η Δεσφίνα, η Πολύδροσος, η Γραβιά και το Μαυρολιθάρι κρατούν τα σκήπτρα των βουνών και της φυσικής γοητείας τους γεμάτες παράδοση, ιστορικές στιγμές και εναλλακτικές ευκαιρίες εξερεύνησης. 

 

 • Σύµφωνα µε την Ελληνική µυθολογία, ο Δίας, βασιλιάς των θεών της αρχαίας Ελλάδας, άφησε δύο αετούς στον ουρανό. Εκεί που θα συναντιόντουσαν θα ήταν το κέντρο του κόσµου. Οι αετοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Έκτοτε, ο τόπος των Δελφών σηµατοδοτήθηκε ως ο «Οµφαλός» όχι µόνο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και του κόσµου ολόκληρου.

  Γεωγραφικά, ο Δήµος Δελφών βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται πραγματικά στην καρδιά της Ελλάδας.

  Η δελφική γη βρίσκεται στο σηµείο συνάντησης δύο βασικών συστατικών που συνθέτουν την Ελλάδα. Ανάμεσα στις ψηλές βουνοκορφές (του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων, της Οίτης) και την 100χλμ δαντελωτή ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου.

  Ένα μαγικό μωσαϊκό της φύσης εναλλάσσεται συνεχώς για να σας δίνει σε κάθε στροφή του τόπου αυτού, έναν ακόμη λόγο για να τον ανακαλύψετε.

  Είμαστε ο τόπος µε τον περίφηµο Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, χαρακτηρισµένο από την UNESCO ως «Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς». Με το εντυπωσιακό Δελφικό Τοπίο όπου δεσπόζει ο ασηµοπράσινος υπεραιωνόβιος Ελαιώνας της πρωτεύουσας Άµφισσας. Με τον σύγχρονο θαλάσσιο κόµβο της Ιτέας και την αρχοντική ναυτική πολιτεία τουΓαλαξειδίου σαν ένα «νησί στη στεριά». Με τα οροπέδια της Δεσφίνας, τον βασιλιά της φύσηςΠαρνασσό την ιστορική Γραβιά και τους Καλλιείς της αρχέγονης ορεινής ενδοχώρας.

  Όποια κι αν είναι η σκέψη σας, αξίζει να ανακαλύψετε την πραγματική Καρδιά της Ελλάδας. Εδώ, στη γη των Δελφών, στο Κέντρο του Κόσμου.

 • Η Άμφισσα, αρχαιότατη πόλη των Εσπερίων ή Οζολών Λοκρών, ήταν χτισμένη στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στους πρόποδες του όρους Έλατος, κάτω από τον όγκο του ιστορικού και θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων.

  Το όνομά της προέρχεται πιθανόν από το όνομα της κόρης του Μάκαρος (που ήταν γιός του Αίολου), αλλά σύμφωνα και με κάποιες πηγές από το ρήμα “αμφιέννυμι” που συμαίνει περιτριγυρισμένος (επειδή η πόλη είναι περιτριγυρισμένη από βουνά).

  Σήμερα η Άμφισσα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών και του Νομού Φωκίδας και είναι το μεγαλύτερο κέντρο υπηρεσιών στην περιοχή. Υπάρχει ένα σύγχρονο Δημόσιο Νοσοκομείο, Πνευματικό Κέντρο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Τράπεζες, Δημοτικό Conservatory, Αθλητικό Κέντρο ενώ Εδρεύουν Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι. Στην πόλη υπάρχουν επίσης, ΤΕΙ (Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων), Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία, Σχολή Νοσοκόμων. Η πόλη διαθέτει Πρωτοδικείο, Αστυνομική Διεύθυνση, Πυροσβεστική, Εφορία, Γηροκομείο αλλά και Φυλακές. Είναι επίσης η έδρα της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Φωκίδας.

  Τοπικές Κοινότητες: Αγ. Ευθυμία, Σερνικάκι, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Γεώργιος, Προσήλιο, Ελαιώνας, Δροσοχώρι

 • Πρωτοκατοικημένο από τους Εσπερίους Λοκρούς (8ος αι. π.Χ.), αποτελεί την ιστορική συνέχεια του αρχαίου Χάλειου. Ναυτικός και εμπορικός κόμβος από τότε. Η πρώτη ακμή της ναυτιλίας εντοπίζεται τον 12ο αι. μ.Χ. ενώ η δεύτερη και πιο σημαντική ξεκινά στα 1720 (το 1803 ο γαλαξειδιώτικος στόλος αριθμούσε 50 πλοία) και κορυφώνεται την περίοδο 1829-1912 (το 1860 τα γαλαξειδιώτικα πλοία έφτασαν τα 300). Η ναυτική δύναμη του Γαλαξειδίου υπήρξε αισθητή παντού στον κόσμο. Ιδιαίτερα κρίσιμος ήταν ο ρόλος της πόλης στην Επανάσταση του 1821 στη Ρούμελη. Καταστράφηκε τρεις φορές με τελευταία αυτή του 1825.

  Η σημερινή πολιτεία του Γαλαξειδίου σαγηνεύει με την καλοδιατηρημένη παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και αποτελεί διεθνή τουριστικό πόλο έλξης. Εδώ εδρεύει το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, ένα από τα καλύτερα ναυτικά μουσεία στο είδος του περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πλούσιες και κορυφαίες φιλοτελικές και εικαστικές συλλογές. 
  Η πόλη διαθέτει πολιτιστικό κέντρο (Παρθεναγωγείο), Τουριστικό λιμάνι, Υπολιμεναρχείο, τράπεζες…

  Τοπικές Κοινότητες: Άγιοι Πάντες, Βουνιχώρα, Πεντεόρια

 • Η ξακουστή Ιτιά (στην οποία οφείλει και το όνομά της) με τα ευρήματα της υστεροελλαδικής περιόδου να μαρτυρούν ζωή σε οργανωμένη μάλλον μορφή. Επίνειο των Σαλώνων κατά την Τουρκοκρατία και μετέπειτα σημαντικό εμπορικό λιμάνι που διαδραματίζει ιστορικό επαναστατικό ρόλο αλλά και αναπτυξιακό για την περιοχή, ιδιαίτερα με τη γέννηση της Ιτέας το 1830 (ψήφισμα Καποδίστρια).

  Σύγχρονη πόλη σήμερα, η Ιτέα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών και σημαντικός εμπορικός και τουριστικός κόμβος. Το λιμάνι και η μαρίνα της Ιτέας δέχονται κάθε χρόνο τόσο εμπορικές πλεύσεις όσο και κρουαζιερόπλοια αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Λουσμένη με τα νερά του Κρισσαίου Κόλπου αποτελεί την αρχόντισσα του Κορινθιακού, με λειτουργικό ιπποδάμειο σύστημα πολεοδομίας και μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

  Διαθέτει Πολιτιστικά Κέντρα, Κέντρο Υγείας, Υπολιμεναρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Ταμείο, Τελωνείο, Τράπεζες, κατάστημα ΕΛΤΑ και Ωδείο.  

  Τοπικές Κοινότητες: Κίρρα, Τριταία

 • Δεσφίνα

  Εκεί στους πρόποδες του όρους Κίρφυς, αποτελεί την οικιστική συνέχεια της αρχαίας πόλης Εχεδάμειας όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και οι περιγραφές του περιηγητή Παυσανία. Τόπος ιστορικός που μέσα στο διάβα του χρόνου έδωσε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές για τη χώρα. Εδώ γεννήθηκε ο ήρωα της Επανάστασης του ’21 Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας ενώ στη Μονή Τιμίου Προδρόμου βρήκε καταφύγιο για 18 χρόνια ο Στρατηγός Μακρυγιάννης αλλά και οι πληγωμένοι πολιορκημένοι Μεσσολογγίτες μετά την Έξοδό τους. Από τη Δεσφίνα έλκουν επίσης την καταγωγή τους, ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς, ο αθλητής-τραγουδιστής Αθανάσιος Καμπαφλής και ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

  Σήμερα η Δεσφίνα είναι μια ζωντανή πόλη που στηρίζεται στην παράδοσή της και που φημίζεται για τη φυσική άγρια ομορφιά του τοπίου της (ιδιαίτερα του θαλάσσιου μετώπου) και τη γαστριμαργία της και το ιδιαίτερο κοντοσούβλι της.

 • Η πόλη που έγινε ξακουστή από το ιστορικό «Χάνι της Γραβιάς». Το σημερινό πια μουσείο-μνημείο που αποτέλεσε στις 8 Μαΐου 1821 τον τόπο στον οποίο διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Τότε, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με άλλους καπεταναίους και 120 παλικάρια, κατέλαβαν το Χάνι, οχυρώθηκαν και μετά από σκληρή μάχη συγκράτησαν τις ορδές του Ομέρ Βρυώνη, κόβοντάς τους το δρόμο για τα Σάλωνα και την Πελοπόννησο για την κατάπνιξη της Επανάστασης. Η προϊστορία σκιαγραφείται από τα κατάλοιπα μνημείων, μύθων και παραδόσεων στην ευρύτερη περιοχή της Γραβιάς όπου βρισκόταν η έδρα της Δωρικής Τετράπολης, Μητρόπολης των Δωριέων, με τις πόλεις Βοίο, Κυτίνιο, Ερινεό και Πίνδο (ή Ακύφας) και της Δρυόπης, πρωτεύουσας των πρωτοελλήνων Δρυόπων.

  Σήμερα η Γραβιά αποτελεί κομβικό σταυροδρόμι ανάμεσα στο πέρασμα Παρνασσού-Γκιώνας και της γης της Φθιώτιδας. 

  Τοπικές Κοινότητες: Μαριολάτα, Καστέλλια, Αποστολιάς, Σκλήθρο, Καλοσκοπή, Οινοχώρι

 • Αν και δημιουργημένη από την αρχή (1870) λόγω συνθηκών, η γραφική Πολύδρος (ή αλλιώς Σουβάλα) αποτελεί την αρχόντισσα στους πρόποδες του Παρνασσού και στην αρχή του λεκανοπεδίου του Ποταμού Κηφισού όπου βρίσκονται και οι πηγές του. Κρατά κοντά της την ιστορία της αρχαίας Λιλαίας, μιας από τις ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Φωκίδας και με συμμετοχή στον Τρωικό Πόλεμο.

  Σήμερα η Πολύδροσος απολαμβάνει την εύφορη κοιλάδα της και τα τρεχούμενα νερά των πηγών, αποτελεί μία από τις δύο βασικές εισόδους πρόσβασης για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού το οποίο ανήκει στη γεωγραφική επικράτειά της ενώ φημίζεται για την τυροκομία (φέτα Παρνασσού) και τους τεχνίτες της.

  Διαθέτει Συμμαχικό Νεκροταφείo.

  Τοπικές Κοινότητες: Επτάλοφος, Λιλαία.

 • Πατρίδα του Αθανασίου Διάκου στις πλαγιές των Βαρδουσίων και της Οίτης. Πρωτοκατοικείται περί το 5.000 πΧ. με τους πρώτους λαούς και φύλλα του Ελλαδικού χώρου. Πρώτοι κάτοικοι στη περιοχή, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν οι Δρύοπες. Πιστεύεται ότι προέρχονταν από τους Πελασγούς και η περιοχή ήταν γνωστή ως Δρυοπίς λόγω των πολλών δρυών που είχε. Οι Οφιονείς Αιτωλοί κάτοικοί της ζούσαν γύρω από το βουνό με την αρχαία ονομασία Κόρακας και  στις πλαγιές της Οίτης και  χωρίζονταν στους Βωμιείς (γύρω από τον βωμό) και στους  Καλλιείς  που κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού Δήμου Καλλιέων.

  Ένας τόπος που απολαμβάνει τη φυσική ομορφιά των δασών, των πηγών και την κληρονομιά των ιστορικών προσώπων και γεγονότων τόσο κατά την Επανάσταση του ’21 όσο και περί τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωτεύουσα είναι το Μαυρολιθάρι ενώ η περιοχή διαθέτει τουριστική υποδομή για τους επισκέπτες.   

  Τοπικές Κοινότητες: Στρώμη, Πυρά, Πανουργιάς, Αθανάσιος Διάκος, Καστριώτισσα, Μουσουνίτσα.

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι

 • Αποτελεί την υπέροχη φυσική επέκταση του βλέμματος που χάνεται στο βάθος του ορίζοντα και που τόσο γλαφυρά περιέγραψε με λόγια η ΟΥΝΕΣΚΟ στην κήρυξη των Δελφών ως Μνημείου παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας

  «…Η μοναδική ποιότητα του μνημείου γεννάται από την οικεία αρμονία ανάμεσα στα ερείπια του ιερού και το ανέπαφο περιβάλλον. Πρέπει να έχει αφήσει κανείς το βλέμμα του να περιπλανηθεί από την γκρίζα θάλασσα των ελαιοδένδρων, στην κοιλάδα του Πλείστου και κάτω, στη σπινθηρίζουσα θάλασσα του Κόλπου της Ιτέας, για να συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημα των Δελφών ήταν να ενώσουν στεριανούς και νησιώτες σε κοινές ιερουργίες/γιορτές…»

DELFI-AtHellas.gr-Δελφικό Τοπίο
 • Ξεχωρίζουν: Ο Ναός του Απόλλωνα, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Στοά των Αθηναίων, το αρχαίο Θέατρο, το αρχαίο Στάδιο, το αρχαίο Γυµνάσιο, η «Θόλος» της Αθηνάς Προναίας.

  Σύµφωνα µε έρευνα του ΕΟΤ, η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Δελφοί και η Ολυµπία είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που άφησαν την πιο έντονη και µεγαλύτερης διάρκειας εντύπωση σε αυτούς που τα επισκέφτηκαν.

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
 • Συνοικία της Άμφισσας στην οποία για αιώνες ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (Ταμπάκικα). Βρίσκεται νότια και σε απόσταση 500μ. από το ιστορικό Κάστρο της Άμφισσας. Η τέχνη της κατεργασίας δερμάτων (βυρσοδεψία) στην Άμφισσα υπήρχε πολύ πριν το 1600. Η μεγάλη ακμή των ταμπάκικων της Χάρμαινας διατηρήθηκε μέχρι και το μεσοπόλεμο ενώ σταδιακά μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο η συνοικία παρήκμασε λόγω της δυναμικής εισόδου του πλαστικού που αντικατέστησε το δέρμα σε πολλές εφαρμογές του. Η κατεργασία των δερμάτων γινόταν με άφθονο νερό της πηγής της συνοικίας, υπήρχε δε διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το νερό αυτό είχε την εξαιρετική ιδιότητα να προσδίδει στα δέρματα της Χάρμαινας το χαρακτηριστικό ανεξίτηλο και στιλπνό κίτρινο χρωματισμό τους.

  Οι ταμπάκηδες της Χάρμαινας χρησιμοποιούσαν κυρίως το κατσικίσιο δέρμα. Η εργασία ήταν πλήρως χειρονακτική, χρονοβόρα και η κατεργασία του δέρματος φυτική. Η δέψη γινόταν με κύρια υλικά το βελανίδι και το ρούδι. Σήμερα έχουν μείνει στη Χάρμαινα λίγα εργαστήρια ταμπάκηδων που διατηρούν την προαιώνια τέχνη μέσα στις σύγχρονες εξελίξεις. Η συνοικία εξακολουθεί να ασκεί ιδιαίτερη γοητεία σε ντόπιους και στους επισκέπτες. Τα μοναχικά και ατμοσφαιρικά σοκάκια της, τα ερειπωμένα και ανακαινισμένα παλιά εργαστήρια, η πηγή και τα παλιά πλατάνια, το γραφικό Τουλασίδι (κεντρικό κτήριο του οικισμού, παλιά κοινόχρηστος χώρος των ταμπάκηδων, σήμερα πολιτιστικός χώρος της Άμφισσας) συνθέτουν μια μοναδική ελληνική γειτονιά μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς αναβιώνει ο συναρπαστικός Θρύλος του “Στοιχειού της Χάρμαινας”. Η Χάρμαινα έχει βραβευτεί από την ΕΕ με το βραβείο EDEN2011. www.harmaina.gr

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Χάρμαινα
 • Η ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού φιλοξενεί το διεθνές μνημείο αφιερωμένο στη γυναίκα του απανταχού ναυτικού (τοποθεσία «Κεντρί»). Με την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η μεγάλη ιστορική ναυτική παράδοση της πόλης βρήκε την ουσιαστικότερη και ομορφότερη προσωποποίηση μέσα από ένα τόσο δυνατό μνημείο και παγκόσμιο ορόσημο τιμής.

  Συνήθως, πίσω από κάθε ναυτικό υπάρχει μία οικογένεια που τον αγαπά, τον αποζητάει, τον ονειρεύεται και τον προσμένει. Στυλοβάτης αυτής της οικογένειας στη στεριά είναι η γυναίκα του. Οι γυναίκες των ναυτικών είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Είναι μάνα και πατέρας μαζί μέσα από μία αδιάλειπτη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την εικόνα του απόντος ναυτικού. Την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, τιμήθηκε η Νορβηγίδα κα Inger Tomelthy Teirsud, κόρη, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ναυτικού. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Κώστας Ανανίδας

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Διεθνές μνημείο της «Γυναίκας του Ναυτικού»
 • Η Κίρρα, γνωστή από τους αρχαίους συγγραφείς ως το επίνειο των Δελφών, αποτελούσε τον προορισμό προσκυνητών και εμπόρων, οι οποίοι ανακτώντας δυνάμεις θα συνέχιζαν τον δρόμο τους για το πανελλήνιο ιερό. Η παλαιότερη κατοίκηση στην Κίρρα ανάγεται στην 3η χιλιετία π.Χ. Ο πυκνοδομημένος οικισμός γνώρισε ακμή κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο και κατά τους πρώιμους Μυκηναϊκούς χρόνους. Κατά τον 5ο αι. π.Χ., οικοδομήθηκαν οι νεώσοικοι που βρίσκονται στο χώρο ανάμεσα στο δημοτικό σχολείο και την πλατεία παιδικής χαράς. Αποτελούνταν από τουλάχιστον πέντε επιμήκη διαμερίσματα ανοικτά προς τη θάλασσα, εντός των οποίων υπήρχε η δυνατότητα να συρθούν μικρά πλοία κυρίως για εργασίες επισκευής. Το 2014, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κίρρας υιοθέτησαν τον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Νεώσοικοι Κίρρας
 • Δεσπόζει της πρωτεύουσας Άμφισσας (Σάλωνα) σα να την προστατεύει ακόμα και σήμερα από τους άλλοτε Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Καταλανούς και Οθωμανούς κατακτητές του. Κατά την παράδοση το Κάστρο των Σαλώνων είναι ένα από τα κάστρα της Ωριάς, δηλ. της ωραίας, κρύβοντας τον θρύλο της όμορφης βασιλοπούλας που σκοτώθηκε πέφτοντας από το κάστρο για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

  Σημαντικότατο ρόλο θα παίξει το Κάστρο στην Επανάσταση του 1821. Στις 27 Μαρτίου πολιορκείται και καταλαμβάνεται η πόλη των Σαλώνων από το Πανουργιά και τα παλικάρια του. 600 Τούρκοι κλείνονται στο Κάστρο.

  Στις 10 Απριλίου, ανήμερα Πάσχα, το Κάστρο πέφτει και γίνεται το πρώτο που έπεφτε σε χέρια ελληνικά, σύμβολο της ελευθερίας που είχε αρχίσει να σημαίνει στην καρδιά της Ρούμελης.

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Το Κάστρο των Σαλώνων
 • Η επιβλητική οχύρωση της αρχαίας Λίλαιας χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Τα τείχη είναι τραπεζιόσχημης τοιχοδομής και διατηρούνται σε ικανό ύψος. Κατά διαστήματα ενισχύονται με ορθογώνιους πύργους, από τους οποίους είναι χαρακτηριστικός ο κεντρικός στην κορυφή της ακρόπολης που έλεγχε οπτικά όλη την κοιλάδα του άνω ρου του Κηφισού ποταμού. Σε μερικά σημεία της αρχαίας οχύρωσης έχουν γίνει μετασκευές και προσθήκες στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (13ος-14ος αιώνας).

  Τα ίχνη κατοίκησης στην περιοχή χρονολογούνται από τα πρωτοελλαδικά χρόνια (3η χιλιετία π.Χ.). Μετά την καταστροφή των φωκικών πόλεων το 346 π.Χ. από το Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, η Λίλαια συνοικίσθηκε με τη γειτονική πόλη Έρωχο (όρια σημερινής Πολυδρόσου). Τα τείχη της κατασκευάσθηκαν πιθανότατα στα μετά το Φίλιππο χρόνια της ανοικοδόμησης των φωκικών ακροπόλεων, ενώ δείγματα μιας παλαιότερης οχύρωσης σώζονται στην κορυφή της ακρόπολης

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Ακρόπολη αρχαίας Λίλαιας
 • Στην περιοχή της Λίλαιας-Πολυδρόσου, στις βόρεις κοιλάδες της Φωκίδας, βρίσκονται και σήμερα οι πιο πλούσιες πηγές του ποταμού Κηφισού. Κοντά στην πηγή της Αγίας Ελεούσας στον Πολύδροσο, οι Λιλαιείς διαμόρφωσαν λατρευτικό χώρο όπου λάτρευαν τον ποτάμιο θεό και πρόσφεραν πλούσια αφιερώματα.

  Στο χώρο αυτό σώζονται θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαίο οικοδόμημα κρήνης και ένας επιβλητικός αναλημματικός τοίχος που στήριζε τον αφιερωμένο στον ποταμό ναό. Τα λατρευτικά αυτά οικοδομήματα αντικαταστάθηκαν κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους από τις εκκλησίες του Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Ελεούσας, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό.

  Ο χώρος των πηγών αποτελεί σήμερα ένα από τα ομορφότερα σημεία ηρεμίας και χαλάρωσης της γης των Δελφών.

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Αγία Ελεούσα
 • Σπήλαιο με ευρήματα νεολιθικής εποχής, γεμάτο μύθους και θρύλους στις πλαγιές του δυτικού Παρνασσού κοντά στους Δελφούς. Χώρος με ιδιαίτερη φυσική αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει με την αμφιθεατρική του διάσταση. Αγγεία της Μυκηναϊκής περιόδου μαρτυρούν τη σποραδική χρήση του σπηλαίου κατά την περίοδο αυτή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άφθονο υλικό από την αρχαϊκή, την κλασσική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελούν οι αστράγαλοι ζώων που σώζονται σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Οι αστράγαλοι ερμηνεύονται από ορισμένους μελετητές ως παιδικό παιχνίδι και από άλλους ως αντικείμενα λατρείας ή μαντείας. Η δεύτερη εκδοχή συνάδει με τη χρήση του σπηλαίου ως μαντείου. Υπήρξε και τόπος επαναστατικής δράσης το ‘21. Ένα υπέροχο μονοπάτι οδηγεί από την περιοχή «Παλιοπαναγιά» στο ιδιαίτερο αυτό φυσικό και ιστορικό σπήλαιο.

DELFI-AtHellas.gr-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Κορύκειο Άντρο

Μουσεία

 • Στον παραδοσιακό τόπο του χωριού Χρισσό, 5χλμ από τους Δελφούς, βρίσκουμε το Εθνολογικό Λαογραφικό Χρισσού. Ένα νέο μουσείο που έχει την τύχη να στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα κτίσματα του Δήμου μας.

  Το παλιό σχολείο Χρισσού, έργο του Τσίλερ, ανακαινισμένο πρόσφατα, φιλοξενεί τη μεγάλη διαχρονική συλλογή του Χρισσαΐτη Ηλία Δαραδήμου που περιλαμβάνει συνολικά περίπου 230 αντικείμενα και αποτελείται από αυθεντικές και πλήρεις παραδοσιακές και λαϊκές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, σπάνιες γκραβούρες της Φωκίδας, σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα του 19ου αιώνα, παραδοσιακά έπιπλα και σκεύη καθώς και μουσικά όργανα.

  Το μουσείο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται σε λίγο καιρό να υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες.

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Εθνολογικό Λαογραφικό Χρισσού, συλλογή Ηλία Δαραδήμου
 • Ένα από τα κορυφαία ναυτικά μουσεία της Ελλάδας. Το κτίριό του κτίσθηκε το 1868-1870 ενώ με την τελευταία του ανακαίνιση το 2000 αποτελεί ένα σύγχρονο μουσείο για τον επισκέπτη. Φιλοξενεί τρεις θεματικές εκθέσεις.

  Την ιστορική, που είναι επικεντρωμένη στην τοπική ιστορία, την αρχαιολογική με τα ιδιαίτερα σχετικά ευρήματα της περιοχής και τέλος την εντυπωσιακή ναυτική του συλλογή που αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σε διεθνές επίπεδο.

  Ναυτικοί πίνακες, όργανα ναυσιπλοΐας, ναυτικά έγγραφα, τμήματα πλοίων καθώς και την ξεχωριστή φιλοτελική συλλογή «Αργοναύτες» με ναυτικά θέματα και παγκόσμια αναγνώριση. Επίσης, σε ειδική προθήκη, φυλάσσεται το χειρόγραφο “Χρονικό του Γαλαξειδίου”, το οποίο εκδόθηκε από τον Κ.Ν. Σάθα, το 1865 και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές τεκμηρίωσης της ιστορίας του τόπου.

  www.galaxidimuseum.gr

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου
 • Αποτελεί τη μουσειακή πια συνέχεια του σπιτιού του έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας σε έναν τόπο που κουβαλά τη θετική ενέργεια του Δελφικού Τοπίου.

  Κτισμένο στα δυτικά υψώματα της πόλης των Δελφών κατά την περίοδο των πρώτων Δελφικών Εορτών (1920) βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και φιλοξενεί υλικά από την αναβίωση των Δελφικών Εορτών που οργάνωσε το ζεύγος την περίοδο 1927-1920 στους Δελφούς, κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος (βρίσκονται στη φάση της συντήρησης) καθώς και προσωπικά αντικείμενα των Σικελιανών.

  Τηλ. Επικοινωνίας επισκεπτών: 6944 122219

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Δημοτικό Μουσείο Άγγελου & Εύας Σικελιανού
 • Κάποτε στη Γραβιά ήταν ένα Χάνι περαστικών οδοιπόρων, από τις 8 Μαΐου του 1821 όμως, μετατράπηκε σε ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα τόλμης, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης της ελληνικής φυλής. Ήταν η μέρα που ο πολεμιστής Οδυσσέας Ανδρούτσος και τα 118 παλικάρια του, χρησιμοποιούν το Χάνι της Γραβιάς για να σταματήσουν την επέλαση των Οθωμανών προς την υπόλοιπη Ρούμελη και τη Νότια Ελλάδα.

  Ήταν λίγοι αλλά κατάφεραν να σταματήσουν ένα ολόκληρο στράτευμα.

  Το Χάνι αναστηλώθηκε ξανά στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και στέκει σήμερα ως ένα ισχυρό παραδοσιακό μνημείο που μεταφέρει στο κλίμα της εποχής εκείνης και επιτρέπει στους επισκέπτες να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να βιώσουν -έστω και για λίγο- τη δυνατή ενέργεια της γης που πάτησαν άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας.

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Χάνι της Γραβιάς
 • Στον τόπο όπου γεννήθηκε, εδώ στις πλαγιές των Βαρδουσίων, στην άλλοτε Άνω Μουσουνίτσα (και πλέον Αθανάσιο Διάκο), δημιουργήθηκε το 2009 το Μουσείο που είναι αφιερωμένο σε μία από τις ηρωικότερες μορφές της Ελλάδας, τον Αθανάσιο Διάκο.

  Τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 που έδωσε τη ζωή του για χάρη της ελευθερίας όλων των γενεών. Τα εκθεσιακά στοιχεία σκιαγραφούν τις συνθήκες και τις εποχές που έζησε και αγωνίστηκε ο Διάκος.

  Αυθεντικά και αντίγραφα αντικείμενα, πολεμικός εξοπλισμός, φορεσιές, έντυπα, γραμματόσημα, οδηγούν τον επισκέπτη στα χνάρια τη μνήμης ενός μεγάλου Έλληνα.

  Το Μουσείο μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε έναν τόπο όπου το επιβλητικό φυσικό περιβάλλον μας ταξειδεύει στην καρδιά της ιστορικής Ρούμελης.

  www.athanasios-diakos-museum.gr

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Μουσείο Αθανασίου Διάκου
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρωτεύουσα Άμφισσα προσφέρει στον επισκέπτη την πλήρη εικόνα και την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Φωκίδας. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από την Άμφισσα και τις άλλες θέσεις του Νομού Φωκίδας και που καλύπτουν χρονολογικά τους αιώνες από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

  Το κτήριο είναι μια τυπική διώροφη αστική οικία, ένα από τα λίγα οικοδομήματα που απέμειναν στην πόλη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως χαρακτηριστικό του είδους και της εποχής του και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ιστορία των Σαλώνων και της νεότερης Ελλάδας.

  Πέραν των θεματικών εκθέσεων για την ιστορία της Άμφισσας και άλλων περιοχών της Φωκίδας, ξεχωριστή θέση κατέχει μία εκπαιδευτική έκθεση για την ιστορία του νομίσματος.

  http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3417

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας
 • Από τα σηµαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει δεκατέσσερις αίθουσες ενώ διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και εργαστήριο αποκατάστασης ψηφιδωτού.

  Εκθέματα που δεσπόζουν είναι: ο «Ηνίοχος» των Δελφών, η «Σφίγγα» των Ναξίων, οι «Κούροι του Άργους», ο «Οµφαλός», ο «θησαυρός των Σιφνίων» κ.α.

  http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3404

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
 • Θα το βρείτε στον Χηρόλακα, το δεύτερο μικρό λιμανάκι του Γαλαξειδιού, έδρα του από το 1994 που εγκαινιάστηκε. Η πλούσια συλλογή του, πέραν των 1.000 ειδών, είναι μεικτή.

  Περιλαμβάνει ξύλινα και ξυλόγλυπτα αντικείμενα τοπικής κατασκευής, ζωγραφικά έργα, κουστούμια, κεντήματα και υφάσματα, κοσμήματα αλλά και αντικείμενα αγροτικά, σύνεργα παλαιάς ψαρικής, αργαλειός, τα δυσεύρετα σήμερα μετζάλια, σύνεργα κατασκευής δαντελών, είδη νοικοκυριού, πλήρες υποδηματοποιείο και άλλα όπως, λιθογραφίες, παλαιά συμβόλαια, προικοσύμφωνα, επιστολές, φωτογραφίες.

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
 • Όταν το 1987 έκλεισε το εκεί δημοτικό σχολείο, προσφέρθηκε πια η δυνατότητα να στεγαστεί το Πολιτιστικό Κέντρο Καλοσκοπής φιλοξενώντας τη μόνιμη έκθεση «Ιστορία&Λαογραφίατης Καλοσκοπής».

  Η ανακαίνιση του 1998 επέτρεψε στην έκθεση να έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον αγώνα της ζωής και αποτελούν μαρτυρίες τοπικής παράδοσης και πολιτισμού. Εξαρτήματα φορεσιάς, εργαλεία τεχνιτών, αγροτικά, αλλά και του σπιτιού, είναι τα κυριότερα είδη που εκτίθενται.

  Aνάμεσά τους πλήρη τα εργαστήρια του σαμαρά–πεταλωτή και του τσαγκάρη. Τα καλοκαίρια λειτουργεί καθημερινά ενώ τους υπόλοιπους μήνες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλ. 22650 61251.

  Εδώ θα βρείτε βιβλία Καλοσκοπιτών συγγραφέων, κάρτες, ημερολόγια και ανάλογα την εποχή, παραδοσιακά προϊόντα και σπιτικά γλυκά που φτιάχνουν οι Καλοσκοπίτισες για την ενίσχυση του Κέντρου.

  http://kaloskopi.gr/?page_id=77

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Λαογραφική Συλλογή Πολιτιστικού Κέντρου Καλοσκοπής
 • Ο όμιλος των Γυναικών με μόχθο και γνώμονα την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και την ελληνική παράδοση, ίδρυσε το 1988 το Λαογραφικό Μουσείο στην Καστριώτισσα, όπου συγκέντρωσε παλιά αντικείμενα λαϊκής τέχνης, αντιπροσωπευτικά του Λαϊκού Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα της Ελλάδας, ευγενή προσφορά των Καστριωτών και φίλων του Ομίλου.

  Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα από την ποιμενική και αγροτική ζωή, είδη οικιακής χρήσεως, ξυλόγλυπτα, κεντήματα, υφαντά, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα και αναμνηστικά τιμητικά μετάλλια αποτυπώνουν την ιστορία του ηρωικού τόπου των Καλλιεών και της Φωκίδας και μαρτυρούν τον τρόπο ζωής αλλοτινών χρόνων και τις θυσίες των κατοίκων της στους απελευθερωτικούς αγώνες.

  Εκτίθενται πάνω από 1000 λαογραφικά αντικείμενα. Τηλ. επικοινωνίας Ομίλου: 2109826565, 2109831673

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Λαογραφικό Μουσείο Καστριώτισσας
 • Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας «Vagonetto», από το 2003, είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο και βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας, μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

  Ένα ειδικό θεματικό Πάρκο που παρουσιάζει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά παράλληλα ενημερώνει και ψυχαγωγεί πάνω στην ιστορία εξόρυξης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, τιμώντας και προβάλλοντας τη μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.

  Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας, τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

  http://www.vagonetto.gr/

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Μεταλλευτικό πάρκο «Βαγονέτο»
 • Στην Άμφισσα, η οικία του Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη Πανουργιά, θα αποτελέσει, με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και ανάπλασής της, το κέντρο τεκμηρίωσης της μεγάλης και ιδιαίτερης πολιτιστικής-τουριστικής διαδρομής «Οι Δρόμοι του ‘21».

  Μίας ιστορικής διαδρομής για την Ελλάδα που μέσω της τεκμηρίωσης και των νέων τεχνολογιών, θα ζωντανέψει ξανά τους ήρωες και τα συμβάντα στους ίδιους αυθεντικούς τόπους μίας εκ των συγκλονιστικότερων επαναστατικών δράσεων που έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο του 1821.

  Έτσι, θα αποτυπώνεται κάθε ιστορική τοποθεσία με τις δράσεις της και ο επισκέπτης θα μπορεί σήμερα, από κοντά, να αισθανθεί -δύο αιώνες μετά- τις πραγματικές διαστάσεις των στιγμών που η ιστορία επιφύλαξε για τη μοίρα ανθρώπων και καταστάσεων.

DELFI-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ-Οικία Πανουργιά
 • Ο τόπος μας θεωρείται ένας από τους ιερότερους ανά την ιστορία τόπους του πλανήτη μας. Για αιώνες, οι Δελφοί και το ιερό τους αποτελούσαν ένα προσκυνημαματικό ταξείδι όπου κανείς δεν έφευγε όπως ερχόταν.

  Η Πυθία, η ιέρεια του μαντείου, έδινε τον μοναδικό χρησμό σε αυτούς που έρχονταν έτοιμοι για να δεχτούν να ακούσουν για το μέλλον τους. Έπρεπε πρώτα να προσφέρουν για να λάβουν.

  Και ό,τι λάμβαναν ήταν πολλές φορές ικανό να αλλάξει για πάντα τις ζωές του ή τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού.

  Ήταν τόσο σημαντικό το ταξείδι προς τους Δελφούς που είχε κατασκευαστεί διπλός λαξευτός αμαξόδρομος στη διαδρομή Αθήνα-Δελφοί.

  Φυσικά, υπήρχε και ο θαλάσσιος δρόμος απ’ το λιμάνι της Κίρρας. Πολλές από τις προσφορές των προσκυνητών κοσμούν ακόμα τον σύγχρονο αρχαιολογικό τόπο των Δελφών.

 • Γεωγραφικό Μήκος: 23o 31 27 / Γεωγραφικό Πλάτος: 38o33 39

  Ιδρύθηκε το 1938. Ήταν ο δεύτερος ελληνικός Εθνικός Δρυμός, μετά του Ολύμπου. Καλύπτει έκταση 3.695 εκταρίων. Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής οφείλονται στην οικολογική και αισθητική αξία των φυσικών της στοιχείων, κυρίως στη βιοποικιλότητά της. Από οικολογική σκοπιά, διατηρείται μία μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης με εξαιρετική δομή. Υπάρχουν αλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα, γυμνοί βράχοι και ένα εντυπωσιακό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία της, καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Ο πυρήνας του συμπίπτει με Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) σύμφωνα με την Οδηγία 79/409 για τα πουλιά. Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για αρπακτικά πτηνά, δρυοκολάπτες και άλλα πουλιά. http://www.parnassosnp.gr/

 • Η Παιώνια η παρνασσική (Paeonia parnassica) είναι ένα πανέμορφο ενδημικό είδος που ανήκει στην οικογένεια και στο γένος Παιώνια. Ανακαλύφθηκε το 1985 και το συναντάμε μόνο στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Παρνασσό. Έχει μελανοπόρφυρα σκουρόχρωμα άνθη στο χρώμα του κόκκινου κρασιού, και ανθίζει τον Μάιο με τα άνθη να διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Ο βιότοπος του είναι λάκες και επικλινή εδάφη μέσα σε δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Ίσως η ομορφιά της και τα λεπιδόπτερα να ευθύνονται που σήμερα θεωρείται απειλούμενο είδος. Εάν την συναντήσετε ποτέ σε κάποιο δάσος, απολαύστε την μαζί με το μεγαλείο της ομορφιάς της φύσης χωρίς να την πληγώσετε. Ο σεβασμός ή η ασέβεια προς τη φύση επιστρέφουν πάντα στους εκφραστές τους.

 • Το μεγαλύτερο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα βρίσκεται στη γη των Δελφών. Με 19 πίστες (50μ – 4χλμ για όλα τα επίπεδα), 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων, οι φίλοι των σπορ του χιονιού θα ενθουσιαστούν.

  Για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν 12 εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή αδρεναλίνη. Το ΧΚΠ διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει λειτουργία του.

  Λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet & εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες και στη θέση «Κελάρια 1750» κατάστημα συντήρησης για σκι & snowboard. Το ΧΚΠ εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη.

  http://www.parnassos-ski.gr/

 • Μικρές ή μεγαλύτερες, φανερές η κρυφές, εντός ή εκτός οικισμών, οργανωμένες ή μη, με ή χωρίς Γαλάζια Σημαία, οι παραλίες μας σας περιμένουν να τις χαρείτε και να απολαύσετε τα υπέροχα νερά τους. Από τους «Ποταμούς», τους «Βάλτους» και τις παραλίες του Αγίου Μηνά στη Δεσφίνα, το κάμπινγκ του «Αγιάννη», τα «Βραχάκια» και τον «Άη Γιάννη» στην Κίρρα, το «Ξενία», το «Μαϊάμι», την «Ευαγγελίστρια» και το «Τροκαντερό» στην Ιτέα, τη «Μικρή Ταϋλάνδη», τον «Καλαφάτη», το «Κεντρί», τον «Άγιο Βασίλη» και την παραλία των Αγίων Πάντων στο Γαλαξείδι, κάθε μία ακτή καλύπτει και διαφορετικές ανάγκες για μία οικογένεια, μία μεγάλη ή μικρή νεανική παρέα, μεμονομένους, παρέες μεγαλύτερων ή και όλων αυτών μαζί.

  Οι παραλίες μας είναι βασικά βοτσαλωτές. Τόσο όσο να απολαμβάνετε μία καθαρή από ενοχλητική ίσως άμμο ξεκούραση αλλά και να χαρείτε τα πλεονεκτήματα –γιατί όχι- μίας φυσικής κατάστασης ρεφλεξολογίας περπατώντας ξυπόλητοι στα βότσαλα της ακτής. Τα νερά των ακτών μας είναι δροσερά γιατί κυρίως ενώνονται μ΄ αυτά οι ροές των υπέροχων πηγών των ορεινών μας όγκων. Θα βρείτε όμως φυσικά και παραλίες με κανονικά ή πιο ζεστά νερά αν σας αρέσει έτσι περισσότερο. Η φυσική πάντως αναζωογόνηση του οργανισμού σας θα δώσει γρήγορα τα σημάδια της μετά από ένα υπέροχο θαλάσσιο μπάνιο στα 100χλμ ακτών της δελφικής γης.

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,Δήμος Δελφών -http://www.dimosdelfon.gr/index.php
Βικιπαιδεια 
φωτο  -http://www.visitdelphi.gr/index.php/gr/

Σ΄ έναν από τους δημοφιλέστερους αρχοντικούς τόπους, την Άμφισσα, τα Ιστορικά Σάλωνα και το ξενοδοχείο της πόλης Amfissaeum, στο πιο όμορφο σημείο της.
Με μοναδική θέα στο ξακουστό κάστρο της Ωριάς,…..
…..περισσότερα εδώ

 Το Delphi Palace είναι ένα ιστορικό ξενοδοχείο, με περίφημη αρχιτεκτονική, χτισμένο στις αρχές του 1950 από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Παρόλο που το ξενοδοχείο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, έχουν υπάρξει πρόσφατες ανακαινίσεις για να καλύψουν τις ανάγκες σας με όλες τις σύγχρονες ……..περισσότερα εδώ