ΧΑΛΚΗ

Χάλκη

«Νησί Ειρήνης και Φιλίας» των νέων όλου του κόσμου, η Χάλκη προσφέρει ποιοτική παραμονή και θαυμαστή γαλήνη σε όσους την επιλέξουν για τις διακοπές τους. Επισκεφτείτε την πρωτεύουσα του νησιού, το Νημποριό: κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από την πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα, διατηρεί αρχοντική ομορφιά, γραφικά σοκάκια και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών. Ανεβείτε μέχρι το Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού και ερειπωμένη καστροπολιτεία προστατευόμενη από την UNESCO. Ξεχωριστή εμπειρία το Πάσχα στη Χάλκη για όσους τυχερούς βρεθούν στο νησί: ιδιαίτερα δρώμενα και λαϊκές παραδόσεις συνθέτουν ένα έντονο σκηνικό ευλάβειας και κατάνυξης.

Οφείλει το όνομά της στα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν εδώ. Από το 1983 έχει χαρακτηριστεί και «Νησί Ειρήνης και Φιλίας» των νέων όλου του κόσμου και προσφέρει ποιοτική παραμονή και θαυμαστή γαλήνη. Άκμασε μετά τα τέλη του 19ου αι., όταν οι Χαλκίτες ανέπτυξαν ναυτιλία και εμπόριο κυρίως σφουγγαριών. 

H Xάλκη ακολούθησε την ιστορική πορεία της Ρόδου κι ενώθηκε οριστικά με την Eλλάδα το 1948. Έχει έκταση 28 τ. χλμ., μήκος ακτών 34 χλμ. και 430 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (220 ν.μ.) και την Κάμειρο της Ρόδου (10 ν.μ.).

 

 • Η Τήλος είναι ένα στολίδι των Δωδεκανήσων, πλούσια τόσο σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά. Η εκπληκτική θέα της αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της. Από την σπάνια πανίδα και τα εντυπωσιακά λουλούδια μέχρι τα υπέροχα ιστορικά χωριά και τις καθαρές απομονωμένες παραλίες, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που δεν μπορείτε να βρείτε σε αυτό το εκθαμβωτικό μικρό νησί.

  Αν αναζητάτε την περιπέτεια σε ένα χαμένο νησί, τι θα λέγατε για μια ματιά στα απολιθωμένα οστά νάνων ελεφάντων; Όσοι ενδιαφέρονται για το παρελθόν του νησιού, θα εντυπωσιαστούν πραγματικά.

  Στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Μεγάλο Χωριό είναι ο Χαρκαδιό Σπήλαιο, όπου το 1971 ανακαλύφθηκαν τα λείψανα των νάνων ελεφάντων. Το σπήλαιο δεν είναι ανοικτό για το κοινό, καθώς οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε αυτό το σπήλαιο, έχουν βρεθεί επίσης νεολιθικά κεραμικά και εργαλεία από πέτρα, αλλά και οστά από ελάφια που είναι πολύ παλαιότερα από τα οστά των ελεφάντων (περίπου 140.000 π.Χ.).

  Ωστόσο, η θέα από το εξωτερικό του σπηλαίου είναι υπέροχη και κάτω ακριβώς βρίσκεται ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί συναυλίες κατά τους θερινούς μήνες. Σε κοντινή απόσταση από την είσοδο, θα δείτε την κατασκευή ενός νέου μουσείου που θα περιέχει τα ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό.

  Το δημαρχείο στο Μεγάλο Χωριό στεγάζει ένα μικρό μουσείο με τα απολιθωμένα οστά του νάνου ελέφαντα που ζούσε στο νησί πριν από περίπου 50,000 χρόνια. Αυτοί οι νάνοι ελέφαντες έζησαν στο νησί μέχρι περίπου το 4000 π.Χ..

  Τα οστά από χιλιάδες μικρόσωμους ελέφαντες έχουν βρεθεί στο σπήλαιο και αυτή η ανακάλυψη ήταν μία από τις πρώτες που απέδειξε την ύπαρξη των ελεφάντων στην Ευρώπη.

  ΠΗΓΗ :www.aegeanislands.gr/

Αξιοθέατα

 • Η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα της Τήλου και αργότερα το ισχυρό κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Μέχρι τις αρχές του 19ου αι. όλος ο πληθυσμός έμενε εντός των τειχών λόγω του φόβου των πειρατών.

  Τώρα ο οικισμός επεκτείνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες του απόκρημνου λόφου του Αγίου Στεφάνου διατηρώντας ακέραια στοιχεία από την παραδοσιακή Δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική. Τον χαρακτηρίζουν τα πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια μετα μπλε παράθυρα, τα στενά σοκάκια,  τα πλατύσκαλα, οι ανθοστόλιστες αυλές και η θερμή φιλοξενία των καλοσυνάτων ντόπιων.

  Επισκεφθείτε την  εκκλησία του Ταξιάρχη με τα εντυπωσιακά σταυροθόλια η οποία ακουμπά στο αρχαίο τείχος. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του 19ου αι.

  Ο περίβολός του ναού με τη βοτσαλωτή αυλή ορίζεται και από άλλα κτίσματα που σήμερα φιλοξενούν το Δημαρχείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το γραφείο της ενορίας.Επισκεφθείτε,ακόμη, την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκισσας σε σημείο του οικισμού με πανοραμική θέα, καθώς και το μουσείο με την προσωρινή έκθεση οστών νάνων ελεφάντων από το σπήλαιο Χαρκαδιό και την αρχαιολογική συλλογή αγγείων πήλινων ειδωλίων και γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών της κλασικής, ελληνιστικής και παλαιοχριστιανικής εποχής, από διάφορα σημεία του νησιού.

CHALKI-ATHELLAS.GR-6
 • Ενδείξεις αρχαίου οικισμού (Χωριό) – Αρχαία μέλη βρίσκονταν χτισμένα στον τοίχο του νεκροταφείου, όπου μεγάλες πελεκητές πέτρες, τοίχοι και κεραμικά μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού.

CHALKI-ATHELLAS.GR-7
 • Καμμένος Σπήλιος (8 χλμ. από το Νημποριό) – Το 1658 ο Βενετός Μοροζίνι, για να εκδικηθεί τους Χαλκίτες, επειδή ειδοποίησαν τους Ροδίους για την παρουσία του, ανατρέποντας τα σχέδιά του για αιφνιδιασμό και κατάκτηση, εξόντωσε τους κρυμμένους εκεί κατοίκους ανάβοντας φωτιά στο στόμιο

CHALKI-ATHELLAS.GR-8
 • Αγιος Αντώνιος

  Και τι δεν έχει η όμορφη αυτή δαντελωτή παραλία: Φοίνικες, απάγκιο για μικρά σκάφη, δυο ταβέρνες πάνω στο κύμα, ξωκλήσι, μέχρι και λείψανα ψηφιδωτών από νεκρόπολη τωνελληνιστικών χρόνων.
   
   
  Εριστος
  Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού με μεγάλη χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα δροσεράνερά, εξαιτίας των πηγών που εκβάλουν εκεί.
   
   
  Λεθρά
  Στη μικρή αυτή και απόμερη παραλία με τα βότσαλα καταλήγουν δυο μονοπάτια, ένα από τα Λιβάδια το οποίο περνάει στην άκρη των παραθαλάσσιων βράχων, κι ένα από την ενδοχώρα που ξεκινά από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων και είναι παράλληλο με την κοίτη ενός ξερού ρέματος.
   
   
  Λιβάδια
  Στα ΝΑ του κεντρικού λιμένα της Τήλου εκτείνεται μια τεράστια παραλία με αρμυρίκια και βότσαλο μέσα και έξω από τη θάλασσα. Ξεκινά από τον οικισμό και φτάνει μέχρι τον Αγιο Στέφανο που ήταν το μεσαιωνικό λιμάνι του νησιού.
   
   
  Πλάκα

  Βρίσκεται στο βόρειο κέρας του όρμου του Αγίου Αντωνίου. Ξεχωρίζει για τους ευκαλύπτους της, ενώ την παράσταση κλέβουν τα παγόνια που κάνουν βόλτα ελεύθερα επιδεικνύοντας τις ουρές τους.

  Σκάφη
  Στο βόρειο τμήμα του νησιούμια μεγάλη παραλία με ψιλό βότσαλο. Εκεί οδηγεί χωματόδρομος μέχρι ενός σημείου και συνεχίζει μονοπάτι για άλλα 10΄. Προσοχή στα αγριοκούνελα που πετάγονται από τους θάμνους.
   
  πηγη:http://www.aegeanislands.gr/
   
   
Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Τήλου
Βικιπαιδεια   http://www.aegeanislands.gr/
φωτο  – PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /TTaxidiaMeChroma/   Difno.gr – Χρονάς Γ-  Κλαίρη Μουσταφέλλου  Ειρήνη Παναγιώτου 
 • Δήμος Τήλου:      +30 22460 44212

  Λιμενικός Σταθμός:   +30 22460 44250

  Αστυνομικό Τμήμα:    +30 22460 44222 & 71111

  Ιατρείο Μεγάλου Χωριού:    +30 22460 44210

  Ιατρείο Λιβαδιών:      +30 22460 44219

  Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών:    +30 22460 44012

Η βασίλισσα ΑΡΕΤΑΝΑΣΣΑ επιστρέφει στο νησί της!
Η βασίλισσα της Χάλκης Δωδεκανήσου επιστρέφει για να μείνει στο πιο επιβλητικό κτίριο του Εμπορειού που βλέπει ο επισκέπτης αντικρίζοντας για πρώτη φορά τη Χάλκη!
Το ξενοδοχείο «Αρετάνασσα» δεσπόζει στην αριστερή πλευρά μπαίνοντας στο λιμάνι του Εμπορειού. Ο επισκέπτης έχει άμεση πρόσβαση στο ξενοδοχείο από το λιμάνι, αφού είναι χτισμένο…. ……περισσότερα εδώ

.Καθημερινά Ανοιχτά!
Παραδοσιακά Χαλκίτικα μακαρόνια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινα-Ντόπιο Αρνάκι Χάλκης-Παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά      …περισσότερα εδώ