ΑΘΗΝΑ

Αθήνα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1834 και η μεγαλύτερη πόλη της. Βρίσκεται στην Αττική, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, και είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Η Αρχαία Αθήνα, αρχικά οικισμός πάνω στην Ακρόπολη, εξελίχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Υπήρξε, κατά την κλασική εποχή, κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη. Αναφέρεται ευρέως ως γενέτειρα της δημοκρατίας. Συχνά, η Αθήνα, όπως και γενικότερα η Ελλάδα, χαρακτηρίζεται «λίκνο του δυτικού πολιτισμού», ενώ άλλες φορές, ο τίτλος αυτός αποδίδεται στην Μεσοποταμία. Η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο της οικονομικής, βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών – Πειραιώς, δηλαδή η περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων τους, έχει πληθυσμό 3.181.872 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η περιοχή του ανήκει διοικητικά σε πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής: Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς. Το κέντρο των Αθηνών βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων και του Πειραιά στον Δήμο Πειραιώς. Ο Πειραιάς, ιστορικά γνωστός ως το «επίνειο των Αθηνών», είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Τα κέντρα των δύο πόλεων απέχουν εννέα χιλιόμετρα και παλαιότερα ο Πειραιάς χωριζόταν από την Αθήνα από άκτιστες εκτάσεις, αλλά σήμερα, μετά από την μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής τον 19ο και 20ό αιώνα, ο Πειραιάς έχει ενωθεί πολεοδομικά με την Αθήνα.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής. Υπάρχουν όμως διάσπαρτες μικρότερες πόλεις στην Αττικήμε σημαντικούς πληθυσμούς, όπως η Ελευσίνα στο Θριάσιο Πεδίο, τα Μέγαρα και η Λούτσα στην Ανατολική Αττική, οι οποίες έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τις δύο μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ευρύτερη Αστική Περιοχή της Αθήνας, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την Περιφέρεια Αττικής, είναι η 7η πολυπληθέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό της να εκτιμάται το 2004 στους 4.013.368 κατοίκους.

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη φανερή στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με γνωτότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται εμβληματικό μνημείο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού. Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων.

Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου. Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και την Τριλογία, ένα σύνολο τριών κτηρίων: η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία. Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό αριθμό: «Ἀθῆναι» καθώς αποτελούσε συνοικισμό των διάσπαρτων δήμων της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με το μύθο, συνένωσε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας. Το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Εν τούτοις, συχνή παραμένει η χρήση του πληθυντικού στην γενική πτώση: Αθηνών, ιδίως στον γραπτό λόγο ή σε ονομασίες ιδρυμάτων, όπως η Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πολιούχος της Αθήνας είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.

 

  • Το Χρονολόγιο θα σας μεταφέρει από τη Νεολιθική περίοδο, όπου υπολογίζεται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ότι έγιναν οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της πόλης, στους Πελασγούς, τους πρώτους της κατοίκους που το 1400 π.Χ. άρχισαν να οχυρώνουν το βράχο της Ακρόπολης με τείχη, έως την εποχή του Χαλκού και στο 800 π.Χ., όπου έγινε η ολοκληρωτική ένωση της Αττικής σε ενιαίο κράτος. Εκεί συναντούμε για πρώτη φορά τα Παναθήναια, την κορυφαία γιορτή της Αθήνας προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.


    Η “διαδρομή” συνεχίζεται με αναφορά στον τελευταίο βασιλιά της Αθήνας τον Κόδρο (1068 π.Χ.). Προχωρά στις τέσσερις φυλές που ήταν διαιρεμένος ο λαός της Αθήνας τον 8ο-7ο αιώνα και στο 636 π.Χ., όπου ο Κύλων, εκμεταλλευόμενος τη δυσφορία των γεωργών, προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει με πραξικόπημα την τυραννία, το γνωστό “Κυλώνειο Άγος”.

    Στο 624 π.Χ. θα γνωρίσετε τι ακριβώς περιελάμβανε η νομοθεσία του Δράκοντα. Στο 594 π.Χ. θα δείτε ότι οι αντιμαχόμενες μερίδες του λαού και των πλουσίων της εποχής εξέλεξαν από κοινού το Σόλωνα για να κυβερνήσει. Την τυραννίδα του Πεισίστρατου στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., τη δολοφονία του Ιππάρχου το 514 π.Χ., τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη το 508 π.Χ., όπου έθεσε τα θεμέλια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

    Το Χρονολογιο περιγράφει τη μήνη του βασιλιά της Περσίας, στο 500 π.Χ., όταν η Αθήνα έστειλε βοήθεια στις επαναστατημένες πόλεις της Ιωνίας. Τη γενναιότητα των Αθηναίων στις μάχες του Μαραθώνα στο 490 π.Χ. και του Αρτεμισίου 480 π.Χ., την ανάδειξη του ηγεμονικού ρόλου της Αθήνας το 478 π.Χ., την περίφημη νίκη του Ευρυμέδοντα που συντέλεσε στην απελευθέρωση του συνόλου των ελληνικών πόλεων από την περσική κυριαρχία.

    Ο “χρυσός αιώνας” της Αθηναϊκής Δημοκρατίας εκτυλίσσεται μπροστά σας τον 5ο αιώνα π.Χ., λίγο μετά με την ανάληψη της αρχηγίας των δημοκρατικών από τον Περικλή (490-429 π.Χ) και τη λήξη του Πρώτου Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης. Μία εποχή που αν ζούσατε θα γνωρίζατε από κοντά το Σωκράτη, τους Σοφιστές, αλλά και τους τρεις μεγάλους άντρες που κάθε καλοκαίρι συνωστίζεστε στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και σε αυτά του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου για να παρακολουθήσετε ένα έργο τους.

    Το Χρονολόγιο συνεχίζει με την ανακοπή της μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθισης της Αθήνας, εξαιτίας του Β’ Πελοποννησιακού Πολέμου (431-421 π.Χ. και 416-404 π.Χ.), την ταπεινωτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελία από τους Λακεδαιμόνιους, την περίοδο της ακμής της Μακεδονικής δυναστείας, τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, κατά την οποία επί Αδριανού (117-138 μ.Χ.) αποπερατώθηκε ο ναός του Ολυμπίου Διός, κατασκευάστηκε το σωζόμενο μέχρι σήμερα υδραγωγείο και κτίσθηκε η Βιβλιοθήκη.

    Σημαντικός σταθμός μας το 53 μ.Χ., όπου ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το Χριστιανισμό στον Άρειο Πάγο, μπροστά σε Στωικούς και Επικούρειους φιλοσόφους. Άσχημη περίοδος το 396 μ.Χ., όταν η Αθήνα έπεσε στους Γότθους επιδρομείς.

    Η άνοδος στον αυτοκρατορικό θρόνο του Ιουστινιανού (482-565) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποσόβηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και από την εποχή του Αυτοκράτορα Ηράκλειου (574-640) άρχισε για την Αθήνα μία μακρά περίοδος αφάνειας και ληστρικών επιδρομών. Το 1204 οι Σταυροφόροι εισήλθαν στο φρούριο της Ακρόπολης. Η Φραγκοκρατία διατηρήθηκε στην πόλη μέχρι το 1308, ενώ η Καταλανική Εταιρεία έως το 1387.

    Ακολουθώντας την τύχη της Κωνσταντινούπολης, η Αθήνα κατελήφθη το 1456. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας περιγράφεται σε 14 διαδρομές.

    Στις αρχές του 19ου αιώνα το Χρονολόγιο μας θυμίζει ότι το 1800 που εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως πρέσβης της Αγγλίας ο Λόρδος Έλγιν, επικαλούμενος τις καταστροφές των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, αφαίρεσε βίαια τμήματα του διακόσμου των ναών του βράχου της Ακρόπολης.

    Στο 1834, βλέπουμε πως η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας, με διάταγμα της Αντιβασιλείας, και ένα χρόνο μετά έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν δήμαρχο τον Ανάργυρο Πετράκη. Στο 1843, ανακαλύπτουμε τις μυστικές διαβουλεύσεις στο σπίτι ενός μεγάλου Έλληνα, του Μακρυγιάννη, τη μεγάλη εξέγερση του λαού και της φρουράς της Αθήνας, με αποτέλεσμα την παραχώρηση Συντάγματος. Στο 1862, βλέπουμε την κατάργηση της βασιλείας του Όθωνα. Ένα χρόνο μετά, τη διαδοχή του από τον Γεώργιο τον Α’.

    Στο 1882 και για 15 χρόνια μετά, την επικράτηση της κυρίαρχης προσωπικότητας του Χαρίλαου Τρικούπη. Στο 1896, την αναβίωση στην Αθήνα των Ολυμπιακών αγώνων. Στην περίοδο 1899-1908, τα έργα που έκανε στην Αθήνα ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης.

    Στα γεγονότα της νεότερης περιόδου, συγκαταλέγονται και στοιχεία για τη δράση της μεγαλύτερης πολιτικής προσωπικότητας του 20ου αιώνα, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του οποίου το έργο και τα θαυμαστά επιτεύγματα στην εθνική ολοκλήρωση και την εσωτερική προκοπή της χώρας, είναι ορατά, όπως το φως που μας περιβάλλει.

    Προχωρούμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, όπου Αγγλική εταιρεία ανέλαβε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της πρωτεύουσας. Τα τηλέφωνα που λειτουργούσαν μέσω τηλεφωνικού κέντρου αντικαταστάθηκαν από αυτόματα. Το 1928, δημιουργήθηκε το πρώτο πολιτικό αεροδρόμιο στο Δέλτα του Φαλήρου και το αεροδρόμιο του Ελληνικού ιδρύθηκε το 1934.

    Μπορείτε ακόμα να δείτε την επιβολή δικτατορίας το 1936 από τον Ιωάννη Μεταξά, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχική περίοδο και το πολιτικό οδοιπορικό που οδήγησε στα “Δεκεμβριανά” και τη συμφωνία της Βάρκιζας, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου του ’67, τη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του ’73, τη μεταπολιτευτική εποχή μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, όπου η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ανέθεσε την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

  • Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. 

    Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μαγαλύτερης ακμής της, το ”χρυσό αιώνα” του Περικλή.

    Ο λόφος επιλέχθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (4000/3500-3000 π.Χ.) ως τόπος εγκατάστασης των κατοίκων της περιοχής. Κατάλοιπα εγκατάστασης της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού εντοπίσθηκαν στην περιοχή του Ερεχθείου. Κατά το 13ο αι. π.Χ., ο βράχος τειχίσθηκε και αποτέλεσε την έδρα του τοπικού ηγεμόνα. Τμήματα αυτού του τείχους, που αναφέρεται συνήθως ως ”κυκλώπειο”, σώζονται αποσπασματικά ανάμεσα στα μεταγενέστερα μνημεία και η πορεία του μπορεί να αποκατασταθεί με σχετική ακρίβεια. 

    Τον 8ο αι. π.Χ. η Ακρόπολη απέκτησε για πρώτη φορά τον αποκλειστικά ιερό της χαρακτήρα με την καθιέρωση της λατρείας της Αθηνάς Πολιάδος. Η θεά είχε το δικό της ναό, στη βορειοανατολική πλευρά του λόφου. Στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., την εποχή που τύραννος της Αθήνας ήταν ο Πεισίστρατος, το ιερό απέκτησε μεγάλη αίγλη. Καθιερώθηκαν τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή των Αθηναίων προς τιμή της θεάς και ιδρύθηκαν τα πρώτα μνημειακά κτήρια και οι ναοί για τη λατρεία της, μεταξύ των οποίων, ο λεγόμενος ”Αρχαίος ναός” και ο Εκατόμπεδος, πρόδρομος του Παρθενώνα. Τότε κατασκευάσθηκε το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και έγινε η πρώτη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μνημειακού προπύλου του χώρου. Οι πιστοί αφιέρωναν στο ιερό πολυάριθμα και πλούσια αναθήματα, όπως ήταν οι μαρμάρινες κόρες και οι ιππείς, τα χάλκινα και πήλινα αγαλμάτια και τα αγγεία, πολλά από τα οποία συνοδεύονταν από επιγραφές, που βεβαιώνουν τη σημασία που είχε η λατρεία της Αθηνάς κατά την αρχαϊκή περίοδο.

    Μετά τη νίκη εναντίον των Περσών στο Μαραθώνα, το 490 π.Χ., οι Αθηναίοι επιχείρησαν να κτίσουν ένα πολύ μεγαλύτερο ναό στη θέση του Παρθενώνα, γνωστό ως Προπαρθενώνα. Αυτός ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί το 480 π.Χ., οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αττική, λεηλάτησαν την Ακρόπολη και πυρπόλησαν τα μνημεία. Μετά την αποχώρηση των εχθρών, οι Αθηναίοι ενταφίασαν το γλυπτό διάκοσμο των κατεστραμμένων ναών καθώς και όσα αναθήματα είχαν διασωθεί, γεμίζοντας τις φυσικές κοιλότητες του εδάφους και διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τεχνητά άνδηρα στο χώρο του ιερού. Η Ακρόπολη οχυρώθηκε με νέο τείχος, αρχικά από το Θεμιστοκλή (στη βόρεια πλευρά) και στη συνέχεια από τον Κίμωνα (στη νότια πλευρά). Μάλιστα, στο βόρειο τμήμα του τείχους ενσωματώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη των κατεστραμμένων ναών, που φαίνονται μέχρι σήμερα από την αρχαία Αγορά και από τη βόρεια πλευρά της πόλης.

    Στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., την εποχή που μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη η έδρα της Αθηναϊκής Συμμαχίας και η Αθήνα ήταν το σημαντικότερο κέντρο του πνευματικού κόσμου, τέθηκε σε εφαρμογή, με πρωτοβουλία του Περικλή, ένα μεγαλεπίβολο οικοδομικό πρόγραμμα που διήρκεσε όλο το β΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. Για την εκτέλεσή του εργάσθηκαν πολλοί άνθρωποι, Αθηναίοι και ξένοι, ελεύθεροι και δούλοι, με ημερομίσθιο μία δραχμή. Τότε οικοδομήθηκαν, με την επίβλεψη των ικανότερων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και γλυπτών, τα σημαντικότερα μνημεία που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης: ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς Νίκης. 

    Οι ναοί στη βόρεια πλευρά και στο κέντρο του βράχου στέγαζαν κυρίως τις αρχαιότερες λατρείες των Αθηναίων και τις λατρείες των Ολυμπίων θεών, ενώ η Αθηνά λατρευόταν πια με όλες τις ιδιότητές της που σχετίζονταν με την πόλη, ως Πολιάς, προστάτιδα της πόλης, ως Παρθένος, Παλλάς, Πρόμαχος, θεά του πολέμου, Εργάνη, θεά της χειρωνακτικής εργασίας, και ως Νίκη. 

    Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 404 π.Χ., και έως τον 1ο αι. π.Χ., πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης δεν οικοδομήθηκαν άλλα σημαντικά μνημεία. Το 27 π.Χ., στα ανατολικά του Παρθενώνα κτίσθηκε μικρός ναός αφιερωμένος στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο και στη Ρώμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο σε άλλα ελληνικά ιερά έγιναν σοβαρές λεηλασίες και καταστροφές, η Ακρόπολη διατήρησε την παλαιά της αίγλη και εξακολούθησε να συγκεντρώνει τα πλούσια αφιερώματα των πιστών. 

    Η τελευταία επέμβαση στο χώρο έγινε μετά την επιδρομή των Ερούλων τον 3ο αι. μ.Χ., οπότε κατασκευάσθηκε οχυρωματικό τείχος με δύο πύλες στη δυτική πλευρά, από τις οποίες η μία, η δυτική, σώζεται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή με το όνομα Beule, από το όνομα του Γάλλου αρχαιολόγου που έκανε έρευνες στο χώρο το 19ο αιώνα.

    Στους επόμενους αιώνες τα μνημεία της Ακρόπολης υπέστησαν σοβαρές βλάβες από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινες επεμβάσεις. Με την επικράτηση του χριστιανισμού και ιδιαίτερα από τον 6ο αι. μ.Χ., τα μνημεία μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες. Ο Παρθενώνας αφιερώθηκε στην Παρθένο Μαρία, που στη συνέχεια ονομάσθηκε Παναγιά η Αθηνιώτισσα, ενώ στα τέλη του 11ου αιώνα αποτέλεσε τη μητρόπολη της Αθήνας. Το Ερέχθειο είχε μετατραπεί σε ναό του Σωτήρος ή της Θεοτόκου, ο ναός της Αθηνάς Νίκης σε εκκλησάκι και τα Προπύλαια σε επισκοπική κατοικία. Ο βράχος της Ακρόπολης αποτελούσε το φρούριο της πόλης. 

    Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1456), τα Προπύλαια μετατράπηκαν σε ανάκτορο των Φράγκων ηγεμόνων, ενώ στην Τουρκοκρατία (1456-1833) η Ακρόπολη και πάλι έγινε το φρούριο της πόλης, όπου κατοικούσε ο Τούρκος φρούραρχος. Το 1687, κατά τη διάρκεια του Β΄ Ενετοτουρκικού πολέμου, ο λόφος πολιορκήθηκε από τον Φ. Μοροζίνι και στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, μία βόμβα των Ενετών ανατίναξε τον Παρθενώνα που είχε μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Η επόμενη σοβαρή καταστροφή στα μνημεία σημειώθηκε μεταξύ των ετών 1801-1802, με τη διαρπαγή του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από το λόρδο Έλγιν και την αφαίρεση γλυπτών από το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο. Η Ακρόπολη πέρασε οριστικά στην κυριαρχία των Ελλήνων το 1822 και πρώτος φρούραρχός της ορίσθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

    Μετά την απελευθέρωση, τα μνημεία της Ακρόπολης τέθηκαν υπό τη μέριμνα του νέου ελληνικού κράτους. Οι πρώτες ανασκαφές στο βράχο έγιναν ανάμεσα στα έτη 1835 και 1837. Η μεγάλη συστηματική ανασκαφή της Ακρόπολης διεξήχθη το διάστημα 1885-1890 από τον Παναγιώτη Καββαδία, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα έγιναν οι πρώτες εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες από τον Ν. Μπαλάνο. Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως που έχει ως στόχο τη μελέτη και τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στερεωτικών και αναστηλωτικών έργων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακροπόλεως και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Περιγραφή

    Ο λόφος της Ακρόπολης είναι φυσικά οχυρός και απρόσιτος από όλες του τις πλευρές, εκτός από τη δυτική. Εδώ ήταν αρχικά η κύρια πρόσβαση στη μυκηναϊκή ακρόπολη, έπειτα η είσοδος στο ιερό και εδώ βρίσκεται σήμερα η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο. Ο βράχος προστατεύθηκε με τείχη ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή και ίχνη αυτής της οχύρωσης είναι ορατά κυρίως στα νοτιοανατολικά των Προπυλαίων. Τα τείχη που φαίνονται σήμερα στην περιφέρεια του λόφου κτίσθηκαν μετά τα Περσικά, το βόρειο από το Θεμιστοκλή και το νότιο από τον Κίμωνα, στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ., αλλά είναι ορατές και επεμβάσεις που δέχθηκαν στην εποχή του Περικλή, καθώς και στους μεταγενέστερους αιώνες, όταν η Ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε ως ο κύριος χώρος άμυνας της πόλης.

    Η είσοδος στον Ιερό Βράχο γίνεται είτε από την πύλη Beule, τη μία από τις δύο πύλες που κατασκευάσθηκαν μετά την επιδρομή των Ερούλων, τον 3ο αι. μ.Χ., είτε από μικρή είσοδο κάτω από τον πύργο του ναού της Αθηνάς Νίκης. Από εκεί ο επισκέπτης αντικρύζει τη δυτική πλευρά των Προπυλαίων, της μνημειώδους εισόδου στο ιερό κατά την κλασική εποχή, έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή. 

    Ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που δεσπόζει επάνω στον πύργο στη νότια πλευρά των Προπυλαίων, κτίσθηκε γύρω στο 420 π.Χ. σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Κοντά στον πύργο του ναού πρέπει να βρισκόταν το ιερό της Πανδήμου Αφροδίτης, από το οποίο σώζεται τμήμα του επιστυλίου. Μπροστά από τη βόρεια πτέρυγα των Προπυλαίων στέκεται ψηλό ορθογώνιο βάθρο, γνωστό ως βάθρο του Αγρίππα, επειδή επάνω του ήταν στημένο το αφιέρωμα του δήμου των Αθηναίων προς το Μάρκο Αγρίππα, γαμπρό του Αυγούστου.

    Διά μέσου των Προπυλαίων φθάνει κανείς στον κυρίως ιερό χώρο της Ακρόπολης, στην κορυφή του λόφου. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που οικοδομήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ., με πρωτοβουλία του Περικλή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Παρθενώνας, το κορυφαίο μνημείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά Παρθένο και οικοδομήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Περικλή, αντικαθιστώντας δύο παλαιότερους ναούς αφιερωμένους στη θεά. 

    Ανάμεσα στα Προπύλαια και στον Παρθενώνα, κατά μήκος του νότιου τείχους, διακρίνονται λαξευμένα στο βράχο τα ίχνη από δύο κτήρια του 5ου αι. π.Χ., του Βραυρωνίου, ιερού αφιερωμένου στη Βραυρώνια Αρτέμιδα και της Χαλκοθήκης, κτηρίου όπου φυλάσσονταν τα χάλκινα αφιερώματα. Στα ανατολικά του Παρθενώνα σώζεται ένας μικρός κυκλικός ναός που χρονολογείται γύρω στο 27 π.Χ., αφιερωμένος στον Αύγουστο και στη Ρώμη. 

    Στο ψηλότερο σημείο του βράχου, στην ανατολική πλευρά του λόφου, διακρίνονται λαξεύματα που ανήκαν στο ιερό του Διός Πολιέως, ενώ στη θέση του παλαιού μουσείου υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Πανδίονα. 

    Στη βόρεια πλευρά του λόφου βρίσκεται το Ερέχθειο με τη γνωστή πρόσταση των Καρυάτιδων, ναός ιωνικού ρυθμού, όπου λατρευόταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας-Ερεχθέας. Κατά μήκος του νότιου τοίχου του Ερεχθείου σώζονται τα θεμέλια του ”Αρχαίου ναού”, δωρικού ναού αφιερωμένου στην Αθηνά Πολιάδα, που οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ., καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ., επισκευάσθηκε και στη συνέχεια κάηκε γύρω στο 406 π.Χ. 

    Βορειοδυτικά του Ερεχθείου, κατά μήκος του βόρειου τείχους της Ακρόπολης, βρισκόταν το Αρρηφόριο, μικρό τετράγωνο κτίσμα, όπου έμεναν οι Αρρηφόροι, νεαρές κοπέλες που ύφαιναν τον πέπλο της θεάς για τη γιορτή των Παναθηναίων και λάμβαναν μέρος σε μυστηριακές τελετές.

    Ο Ιερός Βράχος ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, ωστόσο, στις πλαγιές του υπήρχαν χώροι λατρείας και για άλλους θεούς. Στη βόρεια, απόκρημνη πλευρά του, υπήρχαν σπηλαιώδη ανοίγματα, που χρησιμοποιήθηκαν ως ιερά. Ήταν προσβάσιμα από τον ”περίπατο”, στενό δρόμο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που ακολουθούσε την περιφέρεια του βράχου και οδηγούσε στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπου επίσης υπήρχαν σημαντικοί ιεροί χώροι και άλλα αξιόλογα μνημεία.

    Συντάκτης 

    Ιωάννα Βενιέρη Αρχαιολόγος 

  • Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (ή Ηρώδειο, όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει) είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών.

    Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ.. Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο. Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα, περί το 15 π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..

    Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου.

    Από διάφορες ενδείξεις προκύπτει ότι το εν λόγω Ωδείο λειτούργησε μόνο 105 χρόνια, δεδομένου ότι τον 3ο αιώνα, δηλαδή το 267 μ.Χ., πολλά οικοδομήματα της Αθήνας, όπως και αυτό, καταστράφηκαν από τους Έρουλους επιδρομείς. Επίσης αυτό το διάστημα από τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών, όπως κρανία ανθρώπων και ταύρων, πιθανολογείται ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες και ταυρομαχίες. Φαίνεται όμως πως και οι τοίχοι του οικοδομήματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως οχυρωματικό έργο, εντασσόμενο στο τείχος που περιέβαλλε τη βάση του λόφου της Ακρόπολης. Εκτός από τα ερείπια οικίσκων που βρέθηκαν μέσα στο Ωδείο βρέθηκαν και ερείπια μικρής εκκλησίας. Στο μέσον της σκηνής και ακριβώς αντίκρυ της λεγόμενης «Βασιλείου Πύλης» ανακαλύφθηκε υπόγειο που εκτείνεται σε όλο το μήκος της έκτασης της σκηνής.

     Οι επιχώσεις που επήλθαν στους επόμενους αιώνες σχεδόν το εξαφάνισαν, με μόνο ορατό σημείο τον ψηλό τοίχο της σκηνής, με την όλη κατασκευή να μοιάζει περισσότερο με γέφυρα.

    Κατά τον Μεσαίωνα
    Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους όσοι επισκέπτονταν τα ερείπια του Ωδείου δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποιο κτήριο ήταν αυτό. Άλλοι το περιέγραψαν ως ανάκτορα του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη, άλλοι ως το «Διδασκαλείο του Αριστοτέλη», ενώ το 1575 ο Ναυπλιώτης λόγιος Θεοδόσιος Ζυγομαλάς το θεωρούσε ως την «Ακαδημία του Αριστοτέλη». Ο πρώτος που υποστήριξε πως επρόκειτο για το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού ήταν ο Άγγλος αρχαιολόγος Ριχάρδος Τσάντλερ το 1764, περίοδο κατά την οποία ο εσωτερικός χώρος του εν λόγω κτίσματος ήταν σπαρμένος με κριθάρι.

    Επί οθωμανικής κυριαρχίας το εναπομείναν κτήριο ενσωματώθηκε μαζί με τη Στοά Ευμένους στο Τείχος του Χασεκή (1778) αποτελώντας οχυρωματικό έργο, τον λεγόμενο «Σερπετζέ». Σημειώνεται πως από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες.

    Ανασκαφή και αναστήλωση
     Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στη μορφή που ήταν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα.
    Η πρώτη δοκιμαστική ανασκαφή έγινε το 1848 παρουσία του Βασιλέα Όθωνα από τους Κυριακό Πιττάκη και Αλέξανδρο Ραγκαβή. Η εκκένωση του Ωδείου από τις επιχώσεις που είχαν συσσωρευτεί στα ερείπια της στέγης και έφθαναν τα 15 μ. ύψος, ξεκίνησε από τον Πιττάκη το 1857. Τελικά η σοβαρή αναστήλωση άρχισε τμηματικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. στη δεκαετία του 1950 επί Βασιλέως Παύλου με σχέδια της Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κατά κύριο μέρος είχε συντάξει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος αμέσως μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία, με βοηθό του τον τότε επιθεωρητή αναστηλώσεων Ευστάθιο Στίκκα.

     Λεπτομέρεια της πρόσοψης του Ωδείου
    Με τη σταδιακή και τμηματική αναστήλωση κατέστη δυνατόν να αποκαλυφθεί όλο το αρχαίο αυτό οικοδόμημα και να βρει τον άλλοτε προορισμό του. Οι θέσεις των θεατών επενδύθηκαν με πεντελικό μάρμαρο και η ορχήστρα με πλάκες από μάρμαρο Υμηττού. Από τα τέλη της ίδιας δεκαετίας το Ωδείο χρησιμοποιείται, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, για πολιτιστικές εκδηλώσεις και από τότε πλειάδα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχει εμφανιστεί στον χώρο αυτό, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα ντίβα της Όπερας Μαρία Κάλλας το 1957, για ένα ρεσιτάλ.

    Πηγές[
    Κώστας Καρράς, Άρτεμις Σκουμπουρδή Περίπατοι Κληρονομιάς στην Αθήνα, έκδοση του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, 2004 ISBN 960-86492-9-3

  • Είναι η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας (αναφέρεται και ως «συνοικία των θεών»), με ξεχωριστή γραφικότητα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να περιδιαβαίνετε στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της θα έχετε την αίσθηση ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο. 

    Η προέλευση του ονόματος της περιοχής δεν είναι στην ουσία γνωστή, ως εκ τούτου, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, η Πλάκα οφείλει το όνομά της σε μία μεγάλη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας, δίπλα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. 

    Θα μαγευτείτε από την ομορφιά των νεοκλασσικών χρωμάτων των σπιτιών, την αρχιτεκτονική, τους φροντισμένους κήπους, την καλαισθησία και την ατμόσφαιρα της περιοχής. Στην Πλάκα ακόμα και ο αέρας είναι διαφορετικός: πιο ελαφρύς, πιο καθαρός και αρωματισμένος σαν ένα δώρο από τους θεούς.

    Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα περίπατο στην περιοχή, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα χάρτη, γιατί η Πλάκα είναι ένας λαβύρινθος και είναι πιθανό να αισθανθείτε ότι έχετε χαθεί σε ένα δαίδαλο από στενούς δρόμους και σοκάκια. 

    Στην οδό Αδριανού, κεντρικό δρόμο της συνοικίας, όπως και σε άλλους δρόμους της περιοχής θα βρείτε καταστήματα με παραδοσιακά είδη, σουβενίρ, είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης κ.λπ.

    ΔΕΙΤΕ:

    Πλατεία Φιλόμουσου Εταιρείας. Η κεντρική πλατεία της περιοχής πήρε το όνομά της από τη Φιλόμουσο Εταιρεία (Εταιρεία των Φίλων των Μουσσών, των εννέα, δηλαδή, θεών των Τεχνών), η οποία ιδρύθηκε το 1813. Σκοπός της Εταιρείας αυτής ήταν η προώθηση των ελληνικών σπουδών και η διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών της Αθήνας. Η πλατεία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κυδαθηναίων, Φαρμάκη, Ολυμπίου Διός και Αγγέλου Γέροντα και είναι γεμάτη από καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ με ζωντανή μουσική. Υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα που πωλούν σουβενίρ.

    Παιδικό Μουσείο. Βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων και αποτελεί τον παράδεισο για κάθε παιδί. Στη σοφίτα του μπορείτε να δείτε ένα ανακατασκευασμένο δωμάτιο γεμάτο με παλιά έπιπλα, με ραφιόφωνο και θερμάστρα ενός παλαιού αθηναϊκού σπιτιού. Εύστοχα ονομάζεται το «δωμάτιο του παππού και της γιαγιάς» στο οποίο τα παιδιά μπορούν να ντυθούν με κοστούμια εποχής. Ακόμα, υπάρχει έκθεση ζωγραφικών έργων από παιδιά, παλαιών παιχνιδιών, παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, κ.α. Εάν έχετε παιδιά, αυτή είναι μία επίσκεψη που δεν πρέπει να χάσετε. 

    Aξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε το γειτονικό Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9), όπου εκτός από τα σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών από όλη την Ελλάδα, τα οποία ανανεώνονται τακτικά.

    Μνημείο Λυσικράτη. Στην αρχαία Αθήνα, οι θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο του Διονύσου επιχορηγούταν από εύπορους πολίτες που ονομάζονταν χορηγοί. Ο χορηγός της καλύτερης παράστασης λάμβανε βραβείο από την πόλη. Όταν ο εύπορος Λυσικράτης κέρδισε το βραβείο (334 π.Χ.) αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μνημείο που θα το στέγαζε, το οποίο και σώζεται μέχρι σήμερα (αρχαία οδός Τριπόδων, το οδόστρωμα της οποίας διασώζεται σε ειδικό χώρο ανακαινισμένου κτηρίου στον αριθμό 28). Η κατασκευή του μνημείου από το Λυσικράτη ήταν μόνο η αρχή της μακρόχρονης και επεισοδιακής ιστορίας τού κτίσματος αυτού. Το 1658, ένα μοναστήρι Καπουτσίνων ιδρύθηκε στο σημείο αυτό και το 1669 το μνημείο αγοράστηκε από τους Καπουτσίνους. Σε αυτό το μοναστήρι ο Λόρδος Μπάιρον παρέμεινε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ενώ σ’ αυτούς τους κήπους πραγματοποιήθηκε η πρώτη καλλιέργεια ντομάτας το 1818.

    Αναφιώτικα. Πρόκειται για ένα όμορφο νησιώτικο χωριό στους πρόποδες της Ακρόπολης! Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αι. όταν οικοδόμοι από το αγαιοπελαγίτικο νησί της Ανάφης, που ήταν φημισμένοι για την τέχνη τους, ήρθαν στην Αθήνα για την κατασκευή του ανακτόρου για τον πρώτο βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα.  Γνωρίζοντας ότι θα περνούσαν χρόνια μέχρι να επιστρέψουν στον τόπο τους και νιώθοντας νοσταλγία για την γενέτειρά τους, αποφάσισαν να την αναπαραστήσουν στην υψηλότερη περιοχή της Πλάκας. Έτσι, έχτισαν μικρά λευκά σπίτια, στο ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος με αυτό του χωριού τους. Τα Αναφιώτικα, η γειτονιά, δηλαδή, των Αναφιωτών, είναι μια μοναδική, χαριτωμένη περιοχή, που πρέπει να επισκεφθείτε.

    Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών: Στο κτήριο αυτό, επί της οδού Θόλου, ήταν αρχικά η οικία του αρχιτέκτονα Κλεάνθη (1832-1833) και κατόπιν στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1837-1842). Σημέρα στεγάζει το Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μουσείο Κανελλοπούλου: Ιδρύθηκε το 1976 μετά από δωρεά της ιδιωτικής συλλογής του Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στο ελληνικό κράτος. Στεγάζεται στο νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Μιχαλέα. Η συλλογή Κανελλόπουλου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα και έργα τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

  • Στην περιοχή του Κολωνακίου βρίσκεται ο περίφημος λόφος του Λυκαβηττού, ο οποίος με ύψος 227 μέτρα αποτελεί τον πιο ψηλό λόφο εντός της Αθήνας. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες ο λόφος ήταν «το καταφύγιο των λύκων» κατά την αρχαιότητα. Η ανάβαση στην κορυφή μπορεί να γίνει με τελεφερίκ (από την οδό Πλουτάρχου) ή για τους πιο τολμηρούς με τα πόδια! Η υπέροχη θέα προς την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο θα σας ανταμείψει σε κάθε περίπτωση! Στην κορυφή θα βρείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθώς και το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού. Επίσης στο καφέ-εστιατόριο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ένα ρομαντικό δείπνο με θέα τη φωτισμένη Αθήνα το βράδυ!

  • Ο Λόφος του Φιλοπάππου, με ύψος 147 μέτρα, είναι γνωστός από την αρχαιότητα ως ο «Λόφος των Μουσών». Βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη και μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην κορυφή του με τα πόδια. Η θέα της Ακρόπολης να δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και του Αιγαίου να αγκαλιάζει αρμονικά το λεκανοπέδιο είναι απλά σαγηνευτική! Ακολουθήστε το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στην ιστορική Πνύκα όπου κατά την αρχαιότητα συγκεντρωνόταν οι μεγάλοι ρήτορες της εποχής για να συζητήσουν τα πολιτικά ζητήματα του τόπου. Στην άλλη πλευρά του λόφου βρίσκεται και το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Μουσεία

  • Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του λόφου βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.

    Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολ

    ογική ανασκαφή.

    Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
    Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης, αλλά και τα αφιερώματα των πιστών, όπως ήταν οι Κόρες, οι ιππείς, οι γραφείς, τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, οι ανδρικές μορφές, τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα μικρά χάλκινα και πήλινα αφιερώματα.

    Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο τρίτο επίπεδο, στην «Αίθουσα του Παρθενώνα». Περιμετρικά των εξωτερικών τοίχων της είναι τοποθετημένοι, για πρώτη φορά σε συνεχή σειρά, οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωφόρου, που απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων. Ανάμεσα στους χαλύβδινους κίονες, που έχουν τον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα, αναρτήθηκαν οι μετόπες, οι πλάκες με τις ανάγλυφες, μυθολογικές παραστάσεις. Oι υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων τοποθετήθηκαν σε βάθρα στα ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό αέτωμα εικονίζει τη γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία και το δυτικό την έριδα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.

    Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Ακολουθούν περίοπτα γλυπτά της κλασικής εποχής, αντίγραφα των αυτοκρατορικών χρόνων, αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., ανάγλυφα βάθρα αγαλμάτων και πορτραίτα και, ως επίλογος, επιλεγμένα έργα του τέλους της αρχαιότητας και των αρχών της βυζαντινής περιόδου.

    Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου θα εμπλουτιστεί με τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης των Αθηνών, που αποκαλύφθηκαν στο χώρο κατασκευής του. Η αρχαιολογική ανασκαφή σήμερα είναι ορατή από μεγάλα ανοίγματα και κάτω από γυάλινα δάπεδα του Μουσείου, σύντομα όμως οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν ανάμεσα στα κατάλοιπα της αρχαίας αυτής αθηναϊκής συνοικίας.

    www.visitgreece.gr,

NAM, AKTOR, 05JUL2009
  •  Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829 και αποτελεί το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό.

    ΠΗΓΗ https://www.namuseum.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -ΕΘΝΙΚΟΑΕΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
  • Tο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη βρίσκεται στον αρ. 138 της οδού Πειραιώς, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς νέους άξονες ανάπτυξης της Αθήνας. Η ανάπλαση του ήδη υπάρχοντος κτίσματος, που είναι οργανωμένο γύρω από εσωτερικό αίθριο, έχει υλοποιηθεί χάρη στη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύνολο του νέου κτηρίου καταλαμβάνει έκταση 8.200 τ.μ. με υπόγειους χώρους 2.800 τ.μ. και εσωτερικό αίθριο 850 τ.μ. Οι εκθεσιακοί χώροι καλύπτουν επιφάνεια 3.000 τ.μ., το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 300 ατόμων, ενώ υπάρχουν και αίθουσες που φιλοξενούν τις υπηρεσίες του Μουσείου.

    ΠΗΓΗ  https://www.benaki.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

    ΠΗΗ http://www.byzantinemuseum.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-1
  • Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Από το 2016, μόνιμη στέγη του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφ.Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

    Από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 το ΕΜΣΤ φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών, ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις στην ΑΣΚΤ και στο δημόσιο χώρο.

    Η συλλογή του Μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως οι Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά., και συνεχώς εμπλουτίζεται.

    ΠΗΓΗ  http://www.emst.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962. Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1884 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, η οποία από τη σύστασή της το 1882 άρχισε το έργο της συλλογής ιστορικού υλικού.

    ΠΗΗ http://www.nhmuseum.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
  • Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος.
    Θεσμοθετήθηκε το 1834, την ίδια χρονιά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
    Η αρχαιολατρία της εποχής διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και η πρόσφατη ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δημιούργησαν τις συνθήκες της προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, από την αρχή, η ιστορία του Μουσείου συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τις κοινωνικές συνθήκες και τις πολιτιστικές κατευθύνσεις της κάθε εποχής. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του όμως, έπαιξε και η προσωπικότητα των ανθρώπων που το διεύθυναν.

    Διεύθυνση: Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα
    Τηλέφωνο: 210-3632057, 210-3612834 και 210-3612872
    Fax: 210-3635953
    Email: nm@culture.gr
    Url: http://www.nummus.gr

    Εισιτήρια: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3 (για το χρονικό διάστημα 1 Απριλίου 2018 – 31 Οκτωβρίου 2018)
    Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €15, Μειωμένο: €8
    (Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο)

    Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστό
    Τρίτη ως Κυριακή 08.30 – 15.30
    Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου

    Κλειστό κατά τις επίσημες αργίες: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή Πάσχα Ορθοδόξων, 1 Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου

    Κάρτες Ελευθέρας Εισόδου: Η έκδοση και παραλαβή των καρτών ελευθέρας εισόδου σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους γίνεται Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή από 12:00 έως 14:00.

    Πρόσβαση στο Μουσείο:
    Μετρό: στάσεις Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο
    Τρόλεϊ: 2, 3, 4, 11, 13

    Α.Μ.Ε.Α: Ανελκυστήρας για πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα

    ΠΗΓΗ  www.nummus.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ
  • Το Μουσείο των Ηρακλειδών ιδρύθηκε το 2004 από το ζεύγος Πωλ και Μπελίντας Φυρού και εκτείνεται σε δυο κτίρια στην ιστορική συνοικία του Θησείου, δίπλα στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και το Ναό του Ηφαίστου. Το πρώτο κτίριο βρίσκεται στο νούμερο 16 της οδού Ηρακλειδών και το δεύτερο σε απόσταση 150 μέτρων, στο νούμερο 37 της Αποστόλου Παύλου, ενός από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους των Αθηνών.

    Στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, το μουσείο εστίασε στις καλλιτεχνικές δράσεις και διοργάνωσε εκθέσεις με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι M.C. Escher, Victor Vasarely, Carol Wax, Constantine Xenakis, Adolf Luther, Francesco Scavullo, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Edvard Munch, Sol LeWitt και άλλοι. Ταυτόχρονα μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων (σεμινάρια, εργαστήρια, μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές) επέτρεπαν στους επισκέπτες να έρθουν σε ευθεία επαφή με την ουσία της οπτικής του κάθε καλλιτέχνη.

    Σήμερα το Μουσείο των Ηρακλειδών έχει μετεξελιχθεί σε ένα διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης και σε ένα τεχνολογικό  Μουσείο που εστιάζει στην αρχαιότητα, με έμφαση στα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων. Βασιζόμενο στη φιλοσοφία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το ίδιο καθιέρωσε, αυτή δηλαδή που πατάει στο τρίπτυχο Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά, συνεχίζει να προσφέρει σε μαθητές, δασκάλους και ενήλικες  πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή και έμπνευση την έκθεσή του «ΕΥΡΗΚΑ, Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων».

    Φιλοδοξία των ιδρυτών του Μουσείου, των επιστημονικών και εκπαιδευτικών συμβούλων αλλά και όλου του προσωπικού, είναι η αφύπνιση του ερευνητικού πνεύματος των νέων και η προετοιμασία τους ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο των μηνυμάτων που μπορεί να δώσει ένα ένδοξο παρελθόν για να δομηθεί ένα αντίστοιχο μέλλον. 

    ΠΗΓΗ http://herakleidon-art.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
  • Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με έρευνες η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα αντικείμενα.

    Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκθέματα είναι μελετημένα από ειδικούς επιστήμονες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού, ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την αυτονομία.

    ΠΗΓΗ https://www.hcm.gr/philosophy/

ATHINA-AtHellas.gr-ΜΟΥΣΕΙΑ -ΠΑΙΔΙΚΟ

Αξιοθέατα-Αρχαιολογικοί χώροι

  • Το Στάδιο κτίζεται το 329 π.Χ. από τον ρήτορα – κυβερνήτη Λυκούργο για να φιλοξενεί τους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής των Αθηναίων που τιμούσαν την πολιούχο θεά Αθηνά. Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αι. ο Ηρώδης ο Αττικός επενδύει το Στάδιο με μάρμαρο. Στα 1894-96, το Στάδιο αναμαρμαρώνεται με χορηγία του Γεωργίου Αβέρωφ και σχέδια του Αναστασίου Μεταξά. Εγκαινιάζεται το 1896 με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. (Οδός Αρχιμήδους 16)

ATHINA-AtHellas.gr-ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
  • Κατοικήθηκε από τους πρώιμους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. Αρχικά η περιοχή ονομαζόταν Ακαδημία, από τον τοπικό ήρωα Ακάδημο.

    Τελικά όμως επικράτησε και έμεινε στην ιστορία η ονομασία Ακαδημία Πλάτωνος από την περιώνυμη σχολή που ίδρυσε ο Πλάτωνας το 387 π.Χ.. Η σχολή έφτασε στην ακμή της την περίοδο των Νεοπλατωνικών Φιλοσόφων, λίγο πριν την κλείσει οριστικά ο Ιουστινιανός το 529 μ.Χ. μαζί με όλες τις ανάλογες σχολές της Αθήνας.

    Αρκετά αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν η συνοικία των Αθηνών που γνώρισε έντονη βιομηχανική και οικιστική ανάπτυξη. Το 1929, οι ανασκαφές που άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως: μία Αψιδωτή Κατοικία Πρωτοελλαδικής Εποχής (θεωρείται πως είναι η κατοικία του μυθικού ήρωα Ακάδημου), μία Ιερή Κατοικία Γεωμετρικής Εποχής, ένα περίστυλο κτίριο του 4ου αιώνα π.Χ., το Γυμνάσιο της Ρωμαϊκής Εποχής που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και άλλα μικρότερης σημασίας. 

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Ακαδημία Πλάτωνος στο κέντρο της Αθήνας
    Διεύθυνση: Ακαδημία Πλάτωνος
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 3: Σταθμός Ελαιώνας 
    Γραμμή 2: Σταθμός Μεταξουργείο

    πηγη  http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA AtHellas.gr ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑΠΛΑΤΩΝΟΣ
  • Κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και τον 6ο αιώνα π.Χ. λειτουργούσε ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο της πόλης. Μάλιστα από την τελευταία ιδιότητα του χώρου προέκυψε και ο χαρακτηρισμός Αγορά. Όρος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να περιγράψει μέρη, στον υλικό κόσμο ή στο διαδίκτυο, στα οποία γίνονται συναλλαγές.

    Στην Αρχαία Αγορά εκτυλισσόταν κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Εκεί υπήρχαν τα περισσότερα δημόσια κτίρια, όπως οι ναοί, το ωδείο και η βιβλιοθήκη. Τα ερείπια που διασώζονται μέχρι και σήμερα δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της Αρχαίας Αγοράς. Είναι ό,τι απέμεινε από πολλές καταστροφές και λεηλασίες: το 480 π.Χ. από τους Πέρσες, το 267 μ.Χ. από τους Ερούλους και το 86 π.Χ. από τους Ρωμαίους.

    Από τον 6ο αιώνα και μετά ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Τα αρχαία κτίρια θάφτηκαν κάτω από χώμα και κτίστηκαν από πάνω τους σπίτια και εκκλησίες. Οι εκτεταμένες ανασκαφές του 19ου και 20ου αιώνα έφεραν πάλι στο φως τα σημερινά εκθέματα.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Αρχαία Αγορά στο κέντρο της Αθήνας
    Διεύθυνση: Ανδριανού 24
    Προάστιο: Κέντρο
    Ώρες Λειτουργίας: 09:00-15:00 & 17:00-20:00
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/el/

ΑΓΟΡΑ
  • Χυτήρια χαλκού για αγάλματα από την Κλασική Εποχή, ένα μεγάλο νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από την Υπομυκηναϊκή Εποχή έως τους Βυζαντινούς Χρόνους και ένα λουτρικό συγκρότημα από την εποχή των Ρωμαϊκών Χρόνων. Και δεν είναι μόνο αυτά.

    Ανακαλύφθηκαν επίσης: τμήμα του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου, η κοίτη του Ηριδανού Ποταμού στο σημείο εκείνο και τμήμα του αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από την παρακείμενη πύλη του τείχους στους δήμους της Μεσογαίας. Επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται σε καλαίσθητες προθήκες στο εσωτερικό του σταθμού προς την έξοδο. Πολλά από τα υπόλοιπα σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής μεταφέρθηκαν στου Ζωγράφου, στην Πανεπιστημιούπολη, όπου εκτίθενται σε υπαίθρια έκθεση 2 στρεμμάτων.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Αρχαιολογική Συλλογή Σταθμού Συντάγματος
    Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος
    Προάστιο: Κέντρο
    Ώρες Λειτουργίας: Τετ-Πεμπ: 05:30-00:00 
    Παρ-Σαβ: 05:30-14:00 
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα
     
    πηγη   http://www.athensattica.gr/el/
ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΜΕΤΡΟ
  • Ένας ιερός χώρος για τους Αρχαίους Αθηναίους στην ανατολική ακτή της Αττικής στον Ευβοϊκό κόλπο, με το περίφημο ιερό της Θεάς Αρτέμιδας. Η ανέγερσή του χάνεται στα σκοτεινά χρόνια της προϊστορίας και της μυθολογίας. Γενικά τώρα, η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή. Ήταν ένας από τους αρχικούς οικισμούς που συνένωσε ο Θησέας και που αργότερα αποτέλεσαν την κραταιά Αθήνα.

    Σήμερα, έπειτα από τις ανασκαφές του 20ου αιώνα, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον που διασχίζει ο μικρός χείμαρρος Εράσινος.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας στην Αρτέμιδα
    Περιοχή: Βραυρώνα
    Προάστιο: Ανατολική Αττική

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΒΡΑΥΡΩΝΑ
  • Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα είναι στο τέλος της Ερμού. Δυστυχώς, η έκταση στην οποία έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του αρχαίου Δήμου των Κεραμέων. Εκεί, είναι και το Δίπυλο, οι επιβλητικές διπλές πύλες του Θεμιστόκλειου Τείχους που χρονολογείται από το 478 π.Χ.. Τμήμα τους υπάρχει και σήμερα.

    Στο χώρο σώζονται πολλοί αρχαίοι τάφοι με επιτύμβια ανάγλυφα, τα αντίγραφα, τα πρωτότυπα είναι μέρος της έκθεσης του Μουσείου Κεραμεικού το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε και το περίφημο Δημόσιον Σήμα, το νεκροταφείο που έθαβαν ήρωες πολέμων. Γενικά, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων, τον 6ο αιώνα.

    Τέλος, κάποιοι ιστορικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η αρχαία συνοικία Κεραμεικός πήρε το όνομά της από τον ήρωα Κέραμο. Κάποιοι άλλοι πάλι πιστεύουν πως η ονομασία προήλθε από τα εργαστήρια των κεραμέων, αγγειοπλαστών, που λειτουργούσαν εκεί για πολλούς αιώνες.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού
    Διεύθυνση: Ερμού
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
  • Το σημαντικότερο είναι ότι στην Αιόλου συνεχίζεται η ισχυρή αρχαία οχύρωση, η οποία αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 και διατηρείται ακόμα με όλα τα στοιχεία της στο Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

    Αναλυτικότερα είναι απόλυτα διακριτά: το ισχυρό τείχος από ογκόλιθους που εδράζεται απευθείας στο σχιστόλιθο του εδάφους. Η εσωτερική, ασφαλής περιφερική οδός επικοινωνίας των αμυνόμενων, γνωστό ως προτείχισμα.Η βαθιά τάφρος με ακέραιο το ανάλημμά της. Και, τέλος, η εξωτερική περιφερική οδός.

    Η διαμόρφωση του χώρου και η προβολή του μέσα από 3 γυάλινες πυραμίδες επιτρέπει στους περαστικούς να παρατηρούν όλες τις λεπτομέρειες. Μια κατασκευή που έγινε την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, στα πλαίσια του προγράμματος ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

     

    Πληροφορίες
    Όνομα: Αρχαιολογικός Χώρος Οδού Αιόλου
    Διεύθυνση: Οδός Αιόλου
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΑΙΟΛΟΥ
  • Τα λιγοστά ερείπια που έχουν απομείνει ανέπαφα. Εκεί είναι και πολλά άλλα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που ακόμα είναι σε εξέλιξη. Η Βιβλιοθήκη Ανδριανού σύμφωνα με την περιγραφή του Περιηγητή Παυσανία (2ος αιώνας μ.Χ.) είχε 100 κολόνες που στήριζαν τη στέγη.Η στέγη στο εσωτερικό της ήταν επίχρυση και τον χώρο διακοσμούσαν πολύτιμα αλαβάστρινα αντικείμενα.

    Σήμερα διακρίνονται: οι βάσεις από τις κολόνες της εσωτερικής αυλής, οι οποίες σχηματίζουν τέσσερις στοές με μήκος επτά μέτρα η καθεμία. Στο νότιο κομμάτι της τα θεμέλια και κάποιοι τοίχοι από ένα διώροφο κτίριο. Στο κέντρο της αυλής ένα ερειπωμένο κτίσμα αρχιτεκτονικού τύπου περίπτερο. Και βορειοδυτικά η είσοδος της βιβλιοθήκης με τους 7 κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από την Οδό Άρεως.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Βιβλιοθήκη Αδριανού στο Μοναστηράκι
    Διεύθυνση: Αρεως 3
    Προάστιο: Κέντρο
    Τηλέφωνο: (+30) 210 3249350
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1 ή Γραμμή 3: Σταθμός Μοναστηράκι

    http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΑΔΡΙΑΝΟΥ
  • Είναι δωρικού ρυθμού και εικάζεται πως τον σχεδίασε είτε ο Ικτίνος είτε κάποιος άλλος του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε. Με βάση πάντως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, είναι σίγουρο πως αυτός που τον σχεδίασε έχει σχεδιάσει και τους Ναούς του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Νέμεσης στη Ραμνούντα και του Άρη στο Μενίδι.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παλιά ο Ναός του Ηφαίστου είχε αποδοθεί στον ήρωα Θησέα, από τον οποίο πήρε το όνομά της και η γνωστή συνοικία της Αθήνας. Κατά τη χριστιανική περίοδο έγινε εκκλησία προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Κατά την Τουρκοκρατία, οι Αθηναίοι τον κρατούσαν κλειστό και τον λειτουργούσαν μόνο την ημέρα της γιορτής του αγίου, ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή του σε τζαμί. Από αυτή τη λειψή λειτουργία του ναού πήρε την ονομασία Αϊ Γιώργης ο Ακαμάτης. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος και συντηρημένος αρχαίος ναός στην Αθήνα.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Ναός Ηφαίστου στο Θησείο
    Διεύθυνση: Αρχαία Αγορά
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο

    http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΗΦΑΙΣΤΟΣ
  • Και οι δύο αποτελούν σημαντικά μνημεία που εντυπωσιάζουν και προκαλούν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη, είτε έρχεται από τη θάλασσα είτε από τη στεριά. Μάλιστα, ο Ναός του Ποσειδώνα φαίνεται από πολλά μίλια μακριά καθώς τα καράβια προσεγγίζουν. Σύμφωνα με τη μυθολογία από το σημείο αυτό έπεσε στη θάλασσα ο Βασιλιάς Αιγέας, όταν αντίκρισε τα μαύρα πανιά των πλοίων που γυρνούσαν από την Κρήτη.

    Γενικά, ο χώρος αξιοποιήθηκε από τους Αθηναίους τόσο ως τόπος λατρείας όσο και ως οχυρό για την προστασία των εμπορικών δρόμων του Αιγαίου.

    Σήμερα, το ακρωτήρι του Σουνίου είναι ιδανική τοποθεσία για κάθε ηλιοβασίλεμα και για κάθε ανατολή του ήλιου. Αλλά μετατρέπεται σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο όταν έχει πανσέληνο και οι σκιές παίζουν με το φως του φεγγαριού.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Ναός του Ποσειδώνα και Ναός της Αθηνάς στο Σούνιο
    Διεύθυνση: Σούνιο
    Προάστιο: Ανατολική Αττική

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΣΟΥΝΙΟ
  • Οι Αθηναίοι με τη σειρά τους για να τον τιμήσουν ονόμασαν την περιοχή Αδριανούπολη και έκτισαν (131-132 μ.Χ.) μία αψίδα από πεντελικό μάρμαρο που οδηγούσε από την παλιά πόλη στη νέα. Είναι ακριβώς έξω από τον περίβολο του Ναού του Ολυμπίου Διός.Στα τέλη του 18ου αιώνα η αψίδα έπαιξε αμυντικό ρόλο ως κομμάτι του τείχους της πόλης, Τείχος Χασεκή τότε, με το όνομα «Πύλη της Βασιλοπούλας» ή «Καμαρόπορτα».

    Αυτό το μαρμάρινο μνημείο σώζεται μέχρι και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης. Βρίσκεται πλέον στο κέντρο της σύγχρονης πόλης και υπενθυμίζει σε όλους τη δόξα της Αρχαίας Αθήνας.

     

    Πληροφορίες
    Όνομα: Πύλη Αδριανού στο κέντρο της Αθήνας
    Διεύθυνση: Λεωφ. Αμαλίας
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Ακρόπολη
     
    http://www.athensattica.gr
     
ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΑΔΡΙΑΝΟΥΥ
  • Κτίστηκε στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αύγουστου, πιθανότατα μεταξύ των χρόνων 19 και 11 π.Χ., με σκοπό να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Αργότερα, επί Αυτοκράτορα Αδριανού, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε. Χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα σημεία του χώρου είναι Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή αλλιώς Ο Πύργος των Αέρηδων και η Δυτική Πύλη, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση. Εκείνο όμως που την ξεχωρίζει από την αγορά των Κλασικών Χρόνων είναι πως σχεδιάστηκε και κτίστηκε εξ αρχής για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους.

    Μετά την εισβολή των Ερούλων και την καταστροφή της πόλης, τέλη 3ου αιώνα μ.Χ., οι οικονομικές δραστηριότητες στη Ρωμαϊκή Αγορά περιορίστηκαν εντός του γνωστού Υστερορωμαϊκού Τείχους. Τους επόμενους αιώνες, Βυζαντινοί Χρόνοι, Φραγκοκρατία και Τουρκοκρατία, στο χώρο κτίστηκαν σπίτια, εργαστήρια, χριστιανικές εκκλησίες και το Φετιχιέ Τζαμί. Η οικονομική δραστηριότητα στους χώρους της συνεχίστηκε μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ήταν γνωστή ως Σταροπάζαρο γιατί εκεί αποθήκευαν σιτάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Αθήνας
    Διεύθυνση: Αιόλου & Πελοπίδα
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1 ή Γραμμή 3: Μοναστηράκι

    http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΡΩΜΑΙΚΗ
  • Η στοά πήρε το όνομά της από τον Βασιλιά της Περγάμου τον Άτταλο τον Β΄, επειδή αποτελεί χορηγία του ίδιου στην τότε Πόλη-Κράτος Αθήνα. Η οικοδόμηση της στοάς ξεκίνησε το 159 και ολοκληρώθηκε το 138 π.Χ.. Εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές, στεγασμένο κτίριο. Είχε συνολικό μήκος 120 μέτρα, δύο ορόφους και κάθε αίθουσά του ήταν τετραγωνική με μήκος πλευράς 4,80 μέτρα.

    Το κτίσμα ήταν φτιαγμένο από πωρόλιθο, ενώ οι παραστάδες των θυρών, τα κατώφλια, οι κίονες και οι ορθοστάτες των τοίχων ήταν από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικός χώρος. Στους χώρους του συστεγάζονταν 21 καταστήματα και πολλά εργαστήρια διάφορων ειδικοτήτων.

    Το 267 μ.Χ. η στοά καταστράφηκε από την επιδρομή των Ερούλων και αργότερα, έρημη πλέον, αποτέλεσε τμήμα του Υστερορωμαϊκού Τείχους.

    Η Στοά Αττάλου επανέκτησε την αίγλη της με την αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή. Για να λειτουργήσει πλέον ως Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

    Πληροφορίες
    Όνομα: Στοά Αττάλου στο κέντρο της Αθήνας.
    Διεύθυνση: Ανδριανού 24
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο
     
    http://www.athensattica.gr/el/
ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΑΤΤΑΛΟΥ
  • Είναι νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν. Η ανέγερση του ναού διακόπηκε την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, επειδή θεωρήθηκε σύμβολο της τυραννίας. Κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί η ανέγερση του ναού από τον Βασιλιά της Συρίας Αντίοχο Δ΄, τον Επιφανή, αλλά πάλι σταμάτησε με τον θάνατό του.

    Στη συνέχεια, κατά την επιδρομή του Σύλλα το 86 π.Χ., ο μισοτελειωμένος ναός υπέστη καταστροφές. Τελικά, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και μάλιστα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο από τον φιλέλληνα Αυτοκράτορα Αδριανό το 131 μ.Χ.. Μετά την επιδρομή των Ερούλων τον 3ο αιώνα, ο ναός εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Οι περισσότεροι κίονες του καταστράφηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικό υλικό.

    Σήμερα σώζονται μόλις 16 κίονες. Ο ένας από αυτούς έχει πέσει, λόγω μιας θύελλας το 1852. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο του ναού, εκτός από τον κυρίως ναό, σώζονται ίχνη και ερείπια από ρωμαϊκά λουτρά, κατοικίες των Κλασικών Χρόνων, θεμέλια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και τμήμα της οχύρωσης της πόλης κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Στύλοι Ολυμπίου Διός στο στο κέντρο της Αθήνας
    Διεύθυνση: Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Ακρόπολη
     
    ΠΗΓΗ http://www.athensattica.gr/el/
ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΔΙΟΣ
  • Έτσι, σήμερα, επιβάτες και επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πάνω στην πλατεία τα ευρήματα από δύο ταφικούς περιβόλους του 4ου αιώνα π.Χ.. Αυτοί οι τάφοι και τα υπόλοιπα εκθέματα, όπως οι δύο ταφικοί περίβολοι από μεγάλους ογκόλιθους και οι δύο σαρκοφάγοι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του σταθμού και επανατοποθετήθηκαν λίγο πιο πέρα από τον αρχική τους θέση.

    Στους χώρους του σταθμού διατηρείται τμήμα του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για ένα όρυγμα σκαμμένο στο μαλακό βράχο, μέσα στον οποίο στη συνέχεια τοποθέτησαν πήλινους διακοσμημένους αγωγούς νερού, συνδεδεμένους μεταξύ τους με μολύβι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως βρέθηκε μία σύνδεση δύο διαφορετικών κλάδων του υδραγωγείου με σχήμα «Τ» και με σωλήνες διαφορετικών μεγεθών.

     

    Πληροφορίες

    Όνομα: Υπαίθριος Αρχαιολογικός Χώρος Πλατείας Συντάγματος
    Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος
    Προάστιο: Κέντρο
    Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα

    ΠΗΓΗ  http://www.athensattica.gr/el/

ATHINA-AtHellas.gr-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ-ΑΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • Τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στα προάστια της πρωτεύουσας τον γοητευτικό καμβά της πόλης στολίζουν όμορφα άλση, περιαστικά δασύλλια, άνετοι πεζόδρομοι και ανοιχτοί χώροι για αλησμόνητες στιγμές ελευθερίας και ξεγνοιασιάς.

    Εθνικός Κήπος

    Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος σάς περιμένει ο Εθνικός κήπος, ο οποίος καταλαμβάνει έκταση 158 στρεμμάτων και φιλοξενεί πάνω από 50.000 δέντρα και θάμνους, που κατηγοριοποιούνται σε 520 ποικιλίες. Περιδιαβαίνοντας το καταπράσινο πάρκο θα συναντήσετε λιμνούλες, ένα ηλιακό ρολόι, καθώς και το πρώτο θερμοκήπιο του ελλαδικού χώρου κατασκευασμένο υπό την επίβλεψη της βασίλισσας Αμαλίας. Στους αρχαίους χρόνους «ο κήπος» ήταν κομμάτι της παραποτάμιας περιοχής του Ιλισού και κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί στην έκτασή του τμήματα του Πεισιστράτιου υδραγωγείου, καθώς και οικοδομικά κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης.

    Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τον κήπο με την οικογένεια σας, μην παραλείψετε μια βόλτα στην παιδική βιβλιοθήκη, η οποία εκτός από τις ενδιαφέρουσες βοτανικές εκδόσεις που διαθέτει, οργανώνει δημιουργικά εργαστήρια, αλλά και «εξερευνήσεις» του πάρκου. Στην είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού θα συναντήσετε το καφενεδάκι του Εθνικού κήπου, με τραπεζάκια κάτω από καταπράσινη πέργκολα. Αν έχετε διάθεση και κουράγιο για περισσότερες ανακαλύψεις μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια, προς το Ζάππειο μέγαρο και το μνημειακό ναό του Ολυμπίου Διός.

    Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

    Ο μεγαλύτερος σε μήκος, αλλά και ο πιο εμβληματικός πεζόδρομος της Αθήνας, ξεκινά από την Πύλη του Αδριανού, περνά μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης και συνεχίζει προς το Θησείο και το Μοναστηράκι – ως οδός Αποστόλου Παύλου – μέχρι τη διασταύρωση με την Ερμού, στην Πλατεία Ασωμάτων. Από τον πεζόδρομο της Ερμού μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, ή την Πλάκα. Αγοράστε όμορφα αναμνηστικά από τα υπαίθρια μαγαζάκια και σιγοτραγουδήστε παρέα με τους μουσικούς του δρόμου.

    Νιώστε την ενέργεια του χώρου που είναι στολισμένος με τα ανυπέρβλητα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακολουθήστε τους δρόμους των αρχαίων προγόνων μας που θα σας οδηγήσουν στην Αρχαία Αγορά, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, την Ακρόπολη, τη Ρωμαϊκή Αγορά…

    Κάντε μια στάση για ξεκούραση στα θρυλικά «Βραχάκια», στις παρυφές του ιερού βράχου της Ακρόπολης, σημείο ιδανικό για να απολαύσετε το μαγευτικό αττικό ηλιοβασίλεμα.

    Λόφος Φιλοπάππου

    Ο λόφος του Φιλοπάππου με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη και τα πέτρινα δρομάκια του Πικιώνη αποτελεί καταφύγιο στην καρδιά της πόλης.

    Γνωστός από την αρχαιότητα ως «Λόφος των Μουσών», πολύ κοντά στην Ακρόπολη, είναι εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια. Ακολουθήστε το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στην ιστορική Πνύκα, όπου κατά την αρχαιότητα συγκεντρωνόταν οι μεγάλοι ρήτορες της εποχής και αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης , ως και τον Σαρωνικό, αν ο καιρός το επιτρέπει.

    Πλάκα

    Η πιο ιστορική συνοικία της Αθήνας, που κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αποτελεί την «καρδιά» του ιστορικού της κέντρου. Κάντε μια βόλτα μέσα στα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια, ανάμεσα στα σπίτια και τις ανακαινισμένες επαύλεις από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Νεοκλασσικής περιόδου (19ος αι.) και αφεθείτε νοερά σ’ ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Εδώ θα συναντήσετε μια σειρά από αρχαία μνημεία, όπως το μνημείο του Λυσικράτη, τον φημισμένο Πύργο των Ανέμων ή των Αέρηδων, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, αλλά και δείγματα από την αρχιτεκτονική της Οθωμανικής περιόδου όπως το Φετιχιέ τζαμί, το τζαμί Τζισταράκη, το Μουσουλμανικό Διδασκαλείο κ.α. Η περιοχή της Πλάκας διαθέτει αρκετά σημαντικά και ενδιαφέροντα μουσεία (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής τέχνης, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων, Μουσείο Φρυσίρα κ. α), καθώς και μαγαζάκια με σουβενίρ και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Αμέτρητα ταβερνάκια και κουκλίστικα καφέ προσφέρονται για ξεκούραση αλλά και διασκέδαση νύχτα και μέρα.

    Αναφιώτικα

    Η πιο όμορφη και νοσταλγική γειτονιά της Πλάκας είναι αναμφισβήτητα τα Αναφιώτικα, ακριβώς κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Τα μικρά ασβεστωμένα σπιτάκια με τις ανθοστόλιστες αυλές, τα πέτρινα δαιδαλώδη δρομάκια, τα αμέτρητα σκαλοπάτια και οι πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό που παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί ή ακόμη και σε μικρό, παραδοσιακό χωριό! Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεν είναι τυχαία, αφού οι πρώτοι κάτοικοι ήταν εργάτες από την Ανάφη που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και θέλησαν να κατασκευάσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με την λιτή, παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Κάντε λοιπόν ένα περίπατο στα Αναφιώτικα για να νοιώσετε τη μεθυστική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας αλλά και για να απολαύσετε, από συγκεκριμένα σημεία του οικισμού, μαγευτική θέα του Λυκαβηττού αλλά και όλης της Πλάκας!

    Αθηναϊκή Ριβιέρα

    Αν θέλετε να νιώσετε την αύρα της θάλασσας, η περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα σάς περιμένει τριάντα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης. Εδώ μπορείτε να σεργιανίσετε στις μαρίνες, να κάνετε τις αγορές σας στα σύγχρονα εμπορικά, να δειπνήσετε δίπλα στη θάλασσα αλλά και να διασκεδάσετε στα φημισμένα club της παραλιακής.

    Hot spot της περιοχής η Μαρίνα Φλοίσβου, αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων, καθώς προσφέρεται για ένα σωρό δραστηριότητες : ατέλειωτο περπάτημα και χάζι στα πολυτελή γιότ, ρομαντική ποδηλατάδα με εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό κόλπο ή αθλοπαιδιές στο πάρκο του Φλοίσβου. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ, ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο που αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Άλσος Συγγρού

    Μια πραγματική όαση 950 περίπου στρεμμάτων σάς περιμένει στα βόρεια προάστια της Αθήνας για βαθιές ανάσες οξυγόνου και ξέγνοιαστες στιγμές. Ένας πευκόφυτος ιστός από μονοπάτια, κυκλικές διαδρομές, όμορφα ξέφωτα και πολλά σημεία ανάπαυσης είναι στη διάθεσή σας για εσάς, αλλά και τους τετράποδους φίλους σας.

    Το δασόκτημα διαθέτει και ενδιαφέροντα αξιοθέατα: τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ, το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα, τη βοτανική συλλογή κάκτων και παχύφυτων με πάνω από 300 δυσεύρετα είδη από την Αμερική (Βόρεια και Νότια) και την Αφρική καθώς και το Μουσείο Μελισσοκομίας.

  • Τριάντα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης, η περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα σας περιμένει.

    Κατά μήκος του Σαρωνικού κόλπου, δεκάδες οργανωμένες πλαζ αλλά και πολλές ελεύθερες παραλίες, που ξεκινούν από τα νότια προάστια της Αθήνας και φτάνουν ως το ακρωτήριο του Σουνίου, συνθέτουν ένα σκηνικό πραγματικά εντυπωσιακό. Η εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της πόλης, αλλά και το πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρουν, τις καθιστά ιδανικές περιοχές για περίπατο, κολύμπι και θαλάσσια σπορ, καθώς αρκετές από αυτές διαθέτουν κατάλληλη υποδομή.
    Μπορείτε να περπατήσετε στις μαρίνες, να κάνετε τις αγορές σας στα σύγχρονα εμπορικά, να δειπνήσετε δίπλα στη θάλασσα αλλά και να διασκεδάσετε στα φημισμένα, για τις ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, club της παραλιακής.

    Ακολουθήστε τη διαδρομή που χαράξαμε για σας:

    Φάληρο, μαρίνα Φλοίσβου: Ένα ξεχωριστό προάστιο από κάθε άποψη. Πολύ κοντά στην Αθήνα, πολύ μακριά από τη φασαρία της πόλης, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων συνδυάζοντας την εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό με ποικιλία δραστηριοτήτων. Διαθέτει μια εντυπωσιακή μαρίνα που αποτελεί σήμα κατατεθέν του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της περιοχής, ενώ το πάρκο του Φλοίσβου ενδείκνυται για ήσυχους περιπάτους και βόλτα με ποδήλατο. Από το πρωί ως το βράδυ, υπάρχει μια ξεχωριστή δραστηριότητα για εσάς: όμορφες ακτές, πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια θα παρατείνουν την αίσθηση των καλοκαιρινών διακοπών μέσα στο Σεπτέμβρη.

    Γλυφάδα: Από τα ομορφότερα προάστια της Αθήνας, η Γλυφάδα, ξεχωρίζει για τη λάμψη που ακτινοβολούν οι πανέμορφες παραλίες της, στολισμένες με φοίνικες αλλά και τη λάμψη της νυχτερινής της ζωής που χτυπά σε νεανικό παλμό. Μπορείτε να απολαύσετε αμμώδεις παραλίες με υπέροχα νερά και να διασκεδάσετε μέχρι αργά το βράδυ στα διάσημα club της περιοχής. Καλαίσθητες βίλες, στιλάτα καταστήματα, φημισμένα εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία συνθέτουν την εικόνα, χαρίζοντας στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες.

    Θυμηθείτε: Στη λέσχη Golf Γλυφάδας, μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό παιχνίδι golf σε γήπεδο διεθνών προδιαγραφών.

    Βούλα: Δύο χιλιόμετρα νοτιότερα από τη Γλυφάδα, η περιοχή της Βούλας αποτελεί ένα ακόμη στολίδι της αθηναϊκής ριβιέρας. Με δύο θαυμάσιες, οργανωμένες πλαζ, τις παραλίες Α και Β Βούλας, είναι ιδανικό μέρος για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, καθώς διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις και κατάλληλες υποδομές. Θαλάσσιο σκι, beach volley και νεροτσουλήθρες πρωταγωνιστούν, μεταμορφώνοντας τις παραλίες σε πάρκα διασκέδασης. Απολαύστε τον καφέ σας δίπλα στο κύμα και συνεχίστε μέχρι αργά το βράδυ με ένα δροσερό κοκτέιλ σε ένα από τα φημισμένα club της περιοχής.

    Γνωρίζετε ότι: Η πλαζ «Α Βούλας» έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία 2011, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις;

    Βουλιαγμένη: Ένα εντυπωσιακό προάστιο, με πλούσια βλάστηση και όμορφες παραλίες. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Αττικής, υπέροχα εστιατόρια που προσφέρουν μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες αλλά και τα πασίγνωστα νυχτερινά κέντρα που αποζημιώνουν επάξια ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του «Αστέρα», που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία 2011 και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

    Σημαντικό: Η λίμνη της Βουλιαγμένης αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο μοναδικού φυσικού κάλλους που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε.

    Βάρκιζα: Ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της παραλιακής διαδρομής, με πανέμορφους κολπίσκους και υπέροχο γεωφυσικό τοπίο. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε σε παραλίες με πεντακάθαρα νερά και να διασκεδάσετε κάνοντας θαλάσσια σπορ, καθώς η περιοχή διαθέτει πανέμορφες οργανωμένες πλαζ αλλά και αρκετές ελεύθερες παραλίες. Μην παραλείψετε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα ουζερί.

    Για τους λάτρεις του windsurfing: θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία στις εκπληκτικές εγκαταστάσεις οργανωμένου windsurf που διαθέτει η περιοχή.

    Η εντυπωσιακή παραλιακή διαδρομή κατά μήκος του Σαρωνικού κόλπου περιλαμβάνει επίσης μοναδικά τουριστικά θέρετρα, όπως το Λαγονήσι και η Σαρωνίδα, και ολοκληρώνεται στο Σούνιο, όπου δεσπόζει το ιερό του Ποσειδώνα.

    Πώς θα φτάσετε εδώ;

    Για να μετακινηθείτε προς τα προάστια αυτά, χρησιμοποιήσετε το τραμ που ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και ακολουθεί δύο δρομολόγια: τη γραμμή Τ1 προς το Νέο Φάληρο (στάση «Σ.Ε.Φ.») και τη γραμμή Τ2 προς τη Βούλα (στάση «Ασκληπιείο Βούλας»). Η γραμμή Τ3 πραγματοποιεί το δρομολόγιο Βούλα–Νέο Φάληρο, δίνοντάς σας την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική βόλτα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

    Επίσης, τα νότια προάστια της πόλης εξυπηρετούνται από τις λεωφορειακές γραμμές A3 (Ακαδημία–Γλυφάδα, μέσω λεωφόρου Βουλιαγμένης), Ε22 (Σταθμός Μετρό Ελληνικό – Σαρωνίδα, γραμμή express) και 171 (Σταθμός Μετρό Ελληνικό – Βάρκιζα).

  • Η Πάρνηθα καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, στην οποία περιλαμβάνονται δεκάδες κορυφές, χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια.  Το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός (ιδρυτικό διάταγμα ΒΔ 644/1961) και αποτελούνταν από τον πυρήνα, που περιελάμβανε τον κεντρικό όγκο του βουνού και είχε έκταση 38.000 στρ., και μια περιφερειακή ζώνη η οποία συνέπιπτε με τα διοικητικά όρια του Δασαρχείου Πάρνηθας (250.000 στρ.). Από τον πυρήνα είχαν εξαιρεθεί οι υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα ορειβατικά καταφύγια, το Σανατόριο (Ξενία), το καζίνο και η πηγή Κανταλίδι.
    Μία μεγάλη πυρκαγιά στις 28/06/2007 άλλαξε για πάντα το φυσικό τοπίο της Πάρνηθας. Αφάνισε περίπου 10.500 στρ. πευκοδάσους, 21.800 στρ. ελατοδάσους και 4.300 στρ. μακκίας. Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή επίσπευσε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας (ΦΕΚ 336/24-07-2007) [Διάταγμα Προστασίας Πάρνηθας], σύμφωνα με το οποίο καθορίστηκαν 16 ζώνες προστασίας [ Χάρτης ζωνών προστασίας] μεταξύ των οποίων: η ζώνη Α1 (απόλυτης προστασίας), εντός της οποίας επιτρέπεται μόνο η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και η επίσκεψη ειδικών επιστημόνων και του προσωπικού φύλαξης του Δρυμού, και η ζώνη Α2, επίσης απολύτου προστασίας, στην οποία όμως επιτρέπονται επιπλέον η υπαίθρια αναψυχή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η διημέρευση του κοινού.             

    Μορφολογία
    Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Πάρνηθας είναι η μεγάλη ποικιλομορφία της. Από ανατολή σε δύση απλώνονται μακριές κορυφογραμμές που σχηματίζουν 16 κορυφές με υψόμετρο άνω των 1.000 μ, ενώ η υψηλότερη κορυφή είναι η Καραβόλα (1.413 μ).

    Γεωλογία
    Η Πάρνηθα αποτελείται από ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν περίπου 570-1 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι σχιστόλιθοι και ασβεστόλιθοι. Οι σχιστόλιθοι γενικά παρατηρούνται στις χαράδρες και στις κοιλάδες του βουνού και οι ασβεστόλιθοι στις κορυφές του, ενώ εμφανίζεται και λίγος φλύσχης.

    Υδρολογία
    Η διάταξη των πετρωμάτων στην Πάρνηθα ευνοεί τη δημιουργία πολλών πηγών. Στα σημεία όπου συναντώνται ο ασβεστόλιθος (αφήνει το νερό να περνά από μέσα του) με τον σχιστόλιθο (δεν επιτρέπει στο νερό να περάσει), το νερό βγαίνει στην επιφάνεια με τη μορφή πηγής. Στην Πάρνηθα έχουν καταγραφεί 45 πηγές συνεχούς ροής, ενώ πολύ γνωστή είναι η πηγή της Κιθάρας, που τροφοδοτούσε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το Αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο περνώντας κάτω από τον Κηφισό, μεταφέρει το νερό της Πάρνηθας στη δεξαμενή του Κολωνακίου. Άλλες γνωστές πηγές είναι της Αγ. Τριάδας, της Μόλας, της Σκίπιζας και της Κορομηλιάς.
    Ποταμοί με συνεχή ροή δεν υπάρχουν στο βουνό, αλλά υπάρχουν πολλά εποχιακά ρέματα, το νερό των οποίων είναι διαυγές, γιατί η Πάρνηθα σκεπάζεται με βλάστηση που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Τα κυριότερα ρέματα είναι της Αγ. Τριάδας, της Χούνης, της Μόλας, του Κελάδωνα, του Αγ. Γεωργίου και το Μαυρόρεμα.

    Σπήλαια και βάραθρα
    Στην Πάρνηθα υπάρχουν επίσης αρκετά σπήλαια και βάραθρα, ιδιαίτερα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της, όπου επικρατεί ο ασβεστόλιθος. Το πιο γνωστό σπήλαιο είναι του Πανός, το οποίο πήρε το όνομά του από τη λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μ, στο βόρειο άκρο του φαραγγιού του Κελάδωνα.
    Τα ωραιότερα βάραθρα είναι του Κεραμιδίου (βάθος 27 μ), τα δύο βάραθρα στο Ταμίλθι (το καθένα βάθους 35 μ), το βάραθρο της Γκούρας (βάθος 20 μ) και τα σπηλαιοβάραθρα της Δεκέλειας (κατακόρυφο βάθος 20 μ, δύο θάλαμοι) και του Νταβέλη (κατακόρυφο βάθος 8 μ, σπήλαιο 200 τ.μ.).

    Κλίμα
    Μετά την καταστροφική πυρκαγιά θα συγκεντρωθούν νέα στοιχεία για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις αυτής στο κλίμα της Πάρνηθας.

    Πρόσβαση
    Η Πάρνηθα απέχει μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Μετά τη φωτιά προσεγγίζεται μόνο από τα νότια. Ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει από τους πρόποδες της Πάρνηθας (θέση τελεφερίκ) ως την Αγ. Τριάδα (υψόμετρο 1.020 μ), όπου συναντά τον μήκους 16 χλμ. – κλειστό για τα αυτοκίνητα – περιφερειακό δρόμο στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

    πηγη   http://www.parnitha-np.gr/

  • Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1971. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, στην περιοχή που συνηθίζεται να λέγεται Λαυρεωτική, και καταλήγει στο ακρωτήριο του Σουνίου. Περιλαμβάνει περίπου 4.000 ha, από τα οποία τα 500 είναι ο πυρήνας του δρυμού, όπου το καθεστώς προστασίας είναι απόλυτο. 

    Η απόφαση για την ίδρυση του συγκεκριμένου δρυμού πάρθηκε, αφού συνεκτιμήθηκε η οικολογική, ιστορική, γεωλογική και η παλαιοντολογική αξία της περιοχής. Δηλαδή το πευκοδάσος χαλεπίου πεύκης, που κυριαρχεί στη βλάστηση του δρυμού, ήταν (και ως ένα βαθμό συνεχίζει να είναι) το πιο εκτεταμένο και καλοδιατηρημένο πευκοδάσος της ανατολικής Αττικής.

    Το χερσαίο τμήμα της περιοχής αποτελεί παράδειγμα μεσογειακού τοπίου. Διακρίνονται και οι τρεις κύριοι τύποι μεσογειακών οικοσυστημάτων της χώρας, δηλαδή τα Μεσογειακά πευκοδάση, η μακκία (ηπειρωτική και παράλια) και οι φρυγανότοποι. Στη δενδρώδη μακκία επικρατεί το πουρνάρι (Querqus coccifera) που υπόκειται σε έντονη βόσκηση. Στην περιοχή υπάρχουν μεταλλεία και μέρη αρχαιολογικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος.

    “Η σημασία ενός τέτοιου δάσους για το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας είναι φανερή. Επίσης, η χλωρίδα του δρυμού, αν και όχι επαρκώς μελετημένη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δύο είδη είναι στενότοπα ενδημικά της Λαυρεωτικής, δηλαδή απαντούν μόνο στην περιοχή αυτή, και είναι τα Centaurea laureotica και Centaurea attica ssp. asperula.

    Η χλωρίδα του δρυμού περιλαμβάνει πολλά άλλα ελληνικά ενδημικά. Ακόμη, περισσότερα από 260 ορυκτά έχουν συλλεχθεί στην περιοχή, μερικά από τα οποία ήταν τελείως άγνωστα για την επιστήμη. Ακριβώς αυτή η ποικιλία ορυκτών ευνόησε την ανάπτυξη μιας μοναδικής “βιομηχανίας” εξόρυξης μετάλλων κατά την αρχαιότητα. 

    Η έκταση του δρυμού είναι διάσπαρτη από σπηλιές και άλλους καρστικούς σχηματισμούς. Αυτοί οι σχηματισμοί λειτούργησαν ως παγίδες για ποικιλία οργανισμών σε διάφορους γεωλογικούς αιώνες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απολιθωμάτων σε μεγάλη συχνότητα που ανακαλύφθηκαν κυρίως στα βόρεια του δρυμού. Από τα φυτικά απολιθώματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα δείγματα Pinus maritima και Quercus suber, ειδών της Δυτικής Μεσογείου που δεν έχουν αρτίγονους αντιπροσώπους στη χώρα μας, και απολιθώματα Pinus nigra και Buxus sempervirens ειδών που σήμερα περιορίζονται σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου. 

    Από τα ζωικά απολιθώματα βρέθηκε ένα είδος Spalax που σήμερα δεν απαντά στην Ελλάδα, Ursus arctos που έχει εξαφανιστεί από τη νότια Ελλάδα και Cervus elaphus που δεν υπάρχει πλέον στη Λαυρεωτική. Εκτός από τον δρυμό, μια μεγαλύτερη έκταση, η οποία περιλαμβάνει τον δρυμό, έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Το αισθητικό δάσος, από πεύκα και κυπαρίσσια, περιβάλλει το βυζαντινό μοναστήρι της Καισαριανής.Ο Υμηττός είναι ένα μακρύ και στενό βουνό (συνολικό μήκος 20 km), που η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.026 m. Ενα βαθύ φαράγγι χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα του βουνού. 

    Το πιο κοινό πέτρωμα του Β Υμηττού είναι ο σχιστόλιθος, ενώ ζώνες ασβεστόλιθου υπάρχουν στα νότια και στα δυτικά του βουνού. Η ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 400 μέχρι 600 mm.

    Παρά το γεγονός της σταδιακής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων του βουνού, μία καλά οργανωμένη και μελετημένη εκστρατεία διατήρησης και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού μπορεί να ανατρέψει την πορεία υποβάθμισης. 

    Η φύση του βουνού δεν παύει να εκπλήσσει με τη βιοποικιλότητα που παρουσιάζει, ποικιλότητα μοναδική για μια περιοχή τόσο κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο

  • Μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα – στην περιοχή των Σπάτων – και μέσα σε μια αχανή κατάφυτη έκταση φιλοξενείται ένα «ετερόκλητο» πλήθος 2.000 ζώων και πτηνών από 350 διαφορετικά είδη που απαντώνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, επί 365 ημέρες το χρόνο, ανοίγει τις πύλες του σε μικρούς και μεγάλους εξερευνητές για να γνωρίσουν από κοντά το θαυμαστό κόσμο του ζωικού βασιλείου. Λειτουργώντας με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για τη σωστή φιλοξενία των ζώων, ο πρότυπος αυτός χώρος προσφέρει απλόχερα διασκέδαση, εκπαίδευση αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των «ενοίκων» του πάρκου είναι ζώα απειλούμενα ή ακόμη και είδη προς εξαφάνιση.

    Παιδιά, μια απλή ιδέα: Υιοθετήστε ένα ζωάκι και βοηθήστε το έργο του ζωολογικού πάρκου!

    Ένα ταξίδι στις 5 ηπείρους και μάλιστα σε μία μόνο μέρα (!) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα για να ζήσετε μια εμπειρία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας!

    Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, καρότσι για τους μικρούς μπόμπιρες, φωτογραφική μηχανήκαι ο χάρτης του πάρκου που θα προμηθευτείτε από την είσοδο είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη μεγάλη περιπέτεια που μόλις αρχίζει…

    Το πρώτο καλωσόρισμα θα σας χαρίσουν οι θαλάσσιες χελώνες που περιφέρονται νωχελικά σε μια σειρά από λιμνούλες γεμάτες χρυσόψαρα. Αμέτρητες ποικιλίες πουλιών – φτάνουν τα 1.500 από 300 διαφορετικά είδη – σας υποδέχονται με τη σειρά τους τραγουδιστά. Αγαπημένοι όλων οι πανέμορφοι, πολύχρωμοι, ομιλούντες εξωτικοί παπαγάλοι. Μαζί τους ένα πλήθος παραδείσιων ωδικών πτηνών συναγωνίζονται στη χάρη και το τραγούδι τούς ελεύθερους φτερωτούς τους φίλους – σουσουράδες, σπίνους, φλώρους, κοκκινολαίμηδες – που πετούν ανάμεσά σας με μεγάλη εξοικείωση. Αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλία σε αρπακτικά πουλιά,υδρόβια πτηνά και πουλιά εδάφους. Ξεχωρίζουν οι περήφανοι αετοί, οι πλουμιστοί φασιανοί, οι σπάνιοι μαυροκέφαλοι κύκνοι, τα ροζ φλαμίνγκο, οι «καλοντυμένοι» πιγκουΐνοι, οι στρουθοκάμηλοι…Ο κατάλογος φαντάζει ατέλειωτος για το λόγο ότι αρχικά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λειτούργησε ως Ορνιθολογικό, φιλοξενώντας την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιώνστον κόσμο!

    Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι η «Αφρικανική Σαβάνα» που αποτελεί και το μεγαλύτερο ενιαίο χώρο του πάρκου. Πανύψηλες καμηλοπαρδάλεις, ριγωτές ζέβρες, ζωηρές αντιλόπες, λεοπαρδάλεις του χιονιού, σπάνια λευκά λιοντάρια θα σας καθηλώσουν.

    Άλλες θεματικές γωνιές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι:

    • Το πολύβουο «Δάσος των Μαϊμούδων» με τα δεκάδες παιχνιδιάρικα μαιμουδάκια να σκαρφίζονται ένα σωρό σκανταλιές για να τραβήξουν την προσοχή.
    • Ο «Κόσμος των Ερπετών» με κροκόδειλους και φίδια όλων των μεγεθών.
    • Η «Ελληνική Πανίδα» με τις καφέ αρκούδες, τους λύκους και τις αλεπούδες να απολαμβάνουν το γεύμα τους συνυπάρχοντας ειρηνικά. Το πάνθεον της εγχώριας πανίδας συμπληρώνουν τα οικεία σε όλους μας ζώα της «Φάρμας»

    Στα μελλοντικά σχέδια του πάρκου περιλαμβάνονται και άλλες θεματικές ενότητες όπως η «Δεινοσαυρόπολις» και η «Ωκεανόπολις».

    Περιδιαβαίνοντας τα ατελείωτα στρέμματα του πάρκου – και αν νιώσετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν – κάντε μια στάση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για πικνίκ ή στην καφετέρια με θέα την «Αφρικανική Σαβάνα». Η κοντινή παιδική χαρά και το καρουζέλ σίγουρα θα ξεσηκώσουν τους «ανεξάντλητους» μικρούς σας συνοδούς.

    Ο χώρος προσφέρεται ακόμη – κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του πάρκου – τόσο για επαγγελματικές και γαμήλιες δεξιώσεις όσο και για πάρτι γενεθλίων. Πρωτότυπες ιδέες που θα ενθουσιάσουν τους φίλους και σίγουρα τα παιδιά σας.

    Πρόσβαση

    Διεύθυνση: Θέση Γιαλού – Σπάτα.
    Με το λεωφορείο 319, αφετηρία Σταθμός Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας.
    Με αυτοκίνητο: Από Αττική Οδό, έξοδος 18 για Σπάτα (από το Αεροδρόμιο), έξοδος 16Ρ για Ραφήνα (από Ελευσίνα)

  • Άμεση Δράση Αστυνομίας 100
    Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) 166
    Κλήση Έκτακτης Ανάγκης 112
    Ελληνική Αστυνομία – Κέντρο Πληροφοριών 1033
    Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
    Δασική Υπηρεσία 191
    Δήμος Αθηναίων 1595
    Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών 109
    Τουριστική Αστυνομία 171
    Τροχαία Αθηνών 210 5230111
    Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777
    Γραμμή ζωής SOS 1065
    Βλάβες ΔΕΗ 10503
    Εφημερεύοντα Δημόσια Νοσοκομεία 1434
Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Αθηναίων ,Βικιπάιδεια 

φωτο  – PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /TTaxidiaMeChroma/   Difno.gr ,https://www.giannitsa.gr/index.php -GNTO,Skoulas

Στο κέντρο της Αθήνας, το Titania Hotel προσφέρει πολυτελή καταλύματα στους επισκέπτες που αναζητούν την εξερεύνηση της πόλης από ένα προνομιακό σημείο. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να νιώσουν την ατμόσφαιρα της Αθήνας από μέσα .Απολαύστε τη διαμονή σας στο   .…….περισσότερα εδώ

Το Athens City Hotel βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Χάρη στην τοποθεσία του πάνω σε κεντρικό δρόμο, Πατησίων, εξυπηρετείται άμεσα από τρόλεϊ και λεωφορεία. Για όσους επιθυμούν την προσέγγιση με δικό τους όχημα, υπάρχει στεγασμένος χώρος στάθμευσης δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο που συνεργάζεται μαζί μας .Το κτίριο καθώς  ……περισσότερα εδώ

 Ξεκινήσαμε πριν από 46 χρόνια στα πάλαι ποτέ Πατήσια, τα γεμάτα τότε με κήπους «Παραδεισένιους» – λόγω των άφθονων υδάτων από τα ρέματα που κατέβαιναν από τον Υμηττό-, με τιτιβίσματα πουλιών και χαρούμενες φωνές ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Το όνομα «Παραδείσια» θεωρείται ότι μετατράπηκε σε Πατήσια, με τον ερχομό των Τούρκων στην Αθήνα, πιθανόν με παραφθορά του ονόματος, διότι δεν μπορούσε να λεχθεί ………..περισσότερα εδώ

Πιστεύουμε σε μια κουζίνα που είναι funky και gourmet…Υψηλή γαστρονομία και διαδραστική, που ενεργοποιεί τις αισθήσεις, και προσεγγίζει τον κόσμο με ένα τρόπο πρωτοποριακό και αντισυμβατικό.Εμπνεόμαστε από την παράδοσή μας και δημιουργούμε..περισσότερα εδώ

Το “Ron – Rent a Car” είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων από το 1994. Βρίσκεται στην Αθήνα και λειτουργεί σε όλη την Αττική. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά μας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης Εξαιρετική κατάσταση των οχημάτων. Επαγγελματίας.  .....περισσότερα εδώ