Αίγιο

η athellas προτείνει

καταλύματα στην Αιγιάλεια

Εστιατόρια Μπαρ

Ενοικιάσεις ΙΧ

Αιγιάλεια

Το Αίγιο (αρχαίο Αἴγιον, λατινικά: \”Aegium\”, στο Mεσαίωνα: \”Βοστίτσα\”, \”Vostizza\”) έχει 20.422 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας.
Είναι έδρα του Δήμου Αιγιαλείας ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Αιγίου. Λόγω της θέσης του είναι γνωστό ως μπαλκόνι του Κορινθιακού.
Η ονομασία, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα ἀΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το ἀΐσσω (συνηρ. ᾄσσω), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ως \’οντως είναι το Αίγιον (σχόλια σελ. 194, Ὁμήρου \’Ἰλιάς, Α΄ τόμος, β\’ ἔκδοσις, 1895).
Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αἴξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα αΐσσω επειδή τινάσσεται. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός.
Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη Βόστα-Βοστάν και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.
Ο κάτοικος του Αιγίου στην κοινή νεοελληνική ονομάζεται Αιγιώτης (θηλ. Αιγιώτισσα) ενώ η αρχαία ονομασία του κατοίκου είναι Αιγιεύς (-έως).
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της Αιγιαλείας, ονομάζονται Αιγιαλείς.
Το Αίγιο αποτελεί τη χειμερινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας (ενώ η θερινή της είναι τα Καλάβρυτα).
 

  •   Ο πρώην Δήμος (1997-2010) και νυν Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Αιγίου (2011) περιλαμβάνει 14 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 32 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς, ο πολυπληθέστερος εκ των οποίων είναι το οικιστικό συγκρότημα του Αιγίου, με 20.664 κατοίκους ή 77,9% του συνολικού πληθυσμού (26.523 κάτοικοι)της ΔΕ Αιγίου.

    Το Αίγιο είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας, και εκτείνεται σε μια περιοχή, όπου το βουνό και η θάλασσα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Η σημερινή Δημοτική Ενότητα Αιγίου καλύπτει συνολική έκταση 151.100 στρ. με συνολικό πληθυσμό (απογραφή 2011) 26.523 κατοίκους. Ειδικότερα, το 37,5% των εκμεταλλεύσεων του Δήμου βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Αιγίου, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα 44.841,4 στρ. ή 33,4% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου. 
    Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στον Κορινθιακό και απλώνεται σε τρία επίπεδα: 
    (α) παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη), 
    (β) Γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη) και 
    (γ) άνω πόλη όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο και ο \”Συνοικισμός\”.
    Η πόλη συνδέεται με οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο με την Πάτρα, και την Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς την πόλη ως βάση για κοντινές εξορμήσεις στους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, το Ναύπλιο, τα Καλάβρυτα, κ.λπ., καθώς και για τα νησιά του Ιονίου. Η πόλη του Αιγίου είναι κτισμένη κύρια σε κροκαλοπαγή λόφο σε ύψος 60 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ΒΑ τού βουνού Χιονίστρα (κλάδου τού Παναχαϊκού), με ελαφρά αμφιθεατρική κλίση. Η γεωγραφική του θέση προσδιορίζεται ανάμεσα στους δύο ποταμούς Σελινούντα και Μεγανίτη.
    Η κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής είναι η γεωργία. Η μεταποίηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στα πλαίσια της αποβιομηχάνισης των προηγούμενων δεκαετιών. Το λιμάνι της πόλης παρουσιάζει χαμηλή εμπορική κυρίως κίνηση, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ειδικά με την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων του σιδηροδρόμου, της Ολυμπίας Οδού, καθώς και εκμετάλλευση του νέου λιμένα Αιγίου. Σήμερα, η επιβατική και τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον τομέα αυτό. Η τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή αφορά κυρίως σε παραθεριστικό τουρισμό, με αξιοποίηση της μεγάλης ακτογραμμής.
    Το Αίγιο διαθέτει πνευματικά ιδρύματα, σύγχρονο νοσοκομείο, ευρύχωρο στάδιο και κλειστό γυμναστήριο.
    Το Αίγιο είχε πάντοτε ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο και ανέδειξε κατά καιρούς λαμπρούς επιστήμονες, αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους και φωτισμένους εκπαιδευτικούς.
    Στο Δήμο δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με πλούσια καλλιτεχνική δράση καλύπτοντας τις ανησυχίες των δημοτών για δημιουργία και έκφραση και προβάλλοντας το Δήμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Η πόλη του Αιγίου, είναι μία ζωντανή πόλη με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, που προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στην καθημερινή Ελληνική πραγματικότητα τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Πελοποννήσου.
    Οικιστική και πληθυσμιακή ταυτότητα Δήμου Αιγιαλείας [Απογραφή 2011]

  • Ο πρώην Δήμος (1997-2010) και νυν Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Αιγείρας (2011) περιλαμβάνει 11 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 16 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς, ο πολυπληθέστερος εκ των οποίων είναι το οικιστικό συγκρότημα της Αιγείρας, με 1.462 κατοίκους ή 55,1% του συνολικού πληθυσμού (2.626 κάτοικοι) της ΔΕ Αιγείρας.
    Η Δημοτική Ενότητα Αιγείρας βρίσκεται ανατολικά του Ν. Αχαίας, με έκταση 103.646 στρ., γειτνιάζει ανατολικά με το Ν. Κορινθίας και δυτικά με τη Δ.Ε. Ακράτας.  
    Το 7% των εκμεταλλεύσεων του Δήμου προέρχονται από τη ΔΕ Αιγείρας, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα 13.281,9 στρ. ή 9,9% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου. 
    Είναι μία περιοχή με πεδινή, ημιορεινή και ορεινή ζώνη Μεγάλο τμήμα της περιοχής καλύπτεται από δάσος πεύκης και θάμνους ενώ μικρή είναι η έκταση βοσκότοπων λόγω και της αστάθειας των πρανών. Το υπόλοιπο τμήμα καλύπτεται από φυτείες εσπεριδοειδών, ελιών και σταφίδας.
    Εκτός από την παραλιακή ζώνη και της τουριστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή, η Δ.Ε. Αιγείρας συγκεντρώνει ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως το χωριό Αιγές, το   οποίο   βρίσκεται   σε   υψόμετρο   400   μ.   στους  πρόποδες   του   βουνού   Ευρωστίνα,  το Μοναστήρι, η Σελιάνα, το Περιθώρι ,το χωριό Χρυσάνθιο, 13 χιλ. από την Αιγείρα  και το Συνεβρό
    \Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές της Δ.Ε. Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης, που λεγόταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Εκεί κοντά βρίσκονται επίσης τα ερείπια της κλασσικής – ελληνιστικής – ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δύο Ναοί και το Γυμνάσιο. Πρόσφατα στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ. αιώνα.
    Οικιστική και πληθυσμιακή ταυτότητα Δήμου Αιγιαλείας [Απογραφή 2001]

  • \Ο πρώην Δήμος (1997-2010) και νυν Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Ακράτας (2011) περιλαμβάνει 14 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 29 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς, ο πολυπληθέστερος εκ των οποίων είναι το οικιστικό συγκρότημα της Ακράτας, με 1.393 κατοίκους ή 29,3% του συνολικού πληθυσμού (4.747 κάτοικοι) της ΔΕ Ακράτας.
    \Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας, απλώνεται από τις παραλίες του Κορινθιακού μέχρι τους πρόποδες του Χελμού. Απέχει περίπου 150 χλμ. από την Αθήνα και 70 χλμ. από την Πάτρα.  Το 14,5% των εκμεταλλεύσεων του Δήμου προέρχονται από τη ΔΕ Ακράτας, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα 16.838,7 στρ. ή 12,5% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου. 
    Διαθέτει ιδιαίτερες φυσικές καλλονές και συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα και το βουνό, γι\’ αυτό τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι κάτοικοι α σχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο τον τουρισμό κ.α. Στην Ακράτα λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο, Παιδικός Σταθμός, Κέντρο Υγείας, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ι.Κ.Α., Ειρηνοδικείο, Τράπεζες, Γρ. Γεωργικής Ανάπτυξης και άλλες υπηρεσίες.
    \Στην ευρύτερη περιοχή της Ακράτας βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού, τα Ύδατα της Στυγός, το δάσος της Ζαρούχλας, πολύτιμα ιστορικά μνημεία, βυζαντινά ξωκλήσια, παραδοσιακοί οικισμοί και άλλα αξιοθέατα.

  • \Ο πρώην Δήμος (1997-2010) και νυν Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Διακοπτού (2011) περιλαμβάνει 12 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 23 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς, ο πολυπληθέστερος εκ των οποίων είναι το οικιστικό συγκρότημα του Διακοπτού, με 2.183 κατοίκους ή 33,9% του συνολικού πληθυσμού (6.429 κάτοικοι) της ΔΕ Διακοπτού.
    \Το 16,2% των εκμεταλλεύσεων του Δήμου προέρχονται από τη ΔΕ Διακοπτού, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα 19.851,7 στρ. ή 14,8% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου.  Το Διακοπτό αποτελεί σπουδαίο παραθεριστικό κέντρο και έχει περίπου 2.000 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για μια όμορφη, περιποιημένη κωμόπολη με πολλά λουλούδια και ωραίους κήπους. 
    Η πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού και του φημισμένου «Οδοντωτού» αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης και το μέρος σφύζει από ζωή καθώς εδώ υπάρχουν καφενεία, εστιατόρια, ψησταριές, πιάτσα ταξί και αρκετά καταστήματα.. Στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου σύντομα θα ανακατασκευαστεί σε μουσείο Οδοντωτού ο επισκέπτης μπορεί να δει την παλιά ατμομηχανή  που ονομαζόταν \”Μουτζούρης\” και κυκλοφορούσε ακατάπαυστα από το 1890 ως το 1965 οπότε καταργήθηκε για ν\’ αντικατασταθεί με νέα αυτοκινητάμαξα. Από το Διακοπτό ξεκινά ο φημισμένος οδοντωτός σιδηρόδρομος με προορισμό τα Καλάβρυτα. 
    \Εντός της Δ.Ε. Διακοπτού βρίσκονται γνωστά τουριστικά θέρετρα που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών και διαθέτουν υποδομές για ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση. Ειδικότερα αναφέρουμε τα παραθαλάσσια θέρετρα του Ελαιώνα (Τρυπιά), της Ροδιάς, του Ριζόμυλου, των Νικολαιΐκων και της Πούντας. Ενώ και στην ενδοχώρα της Δ.Ε. συναντάμε τόπους σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος όπως το γραφικό χωριό Μαμουσιά, δίπλα στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Βούρας, τα Ζαχλωρίτικα στους πρόποδες του όρους Μαραθιά, η Ελίκη και Κερύνεια, τα χωριά Τράπεζα, Καθολικό και Άνω Διακοπτό.
    Πολύ σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών και σημείο αναφοράς για την περιοχή είναι το Φαράγγι του Βουραϊκού, όπου η βλάστηση είναι πυκνή και φυτρώνουν σπάνια αγριολούλουδα. Στην πανέμορφη διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Βουραϊκού κινείται το τραινάκι του Οδοντωτού σε μία από τις θεαματικότερες σιδηροδρομικές γραμμές, καλύπτοντας μια διαδρομή 22 χλμ που εκτείνεται από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα.

  • \Ο πρώην Δήμος (1997-2010) και νυν Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Συμπολιτείας (2011) περιλαμβάνει 16 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 21 αυτοτελείς αναγνωρισμένους οικισμούς, ο πολυπληθέστερος εκ των οποίων είναι το οικιστικό συγκρότημα της Ροδοδάφνης, με 2.564 κατοίκους ή 40% του συνολικού πληθυσμού (6.311 κάτοικοι) της ΔΕ Συμπολιτείας.
    \Η Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας εκτείνεται σε 85.505 τ.χμ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών να αποτελείται από ορεινά εδάφη. Το 14,9% των εκμεταλλεύσεων του Δήμου προέρχονται από τη ΔΕ Συμπολιτείας, η έκταση των οποίων ανέρχεται στα 24.797,6 στρέμματα ή 18,5% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του Δήμου.  
    Ειδικότερα, εννέα από τις δεκαέξι Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες χαρακτηρίζονται ορεινές, έξι πεδινές, ενώ μία Δημοτική/Τοπική Κοινότητα χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή. Έδρα της Δ.Ε. Συμπολιτείας είναι η Δημοτική Κοινότητα Ροδοδάφνης, η οποία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 4 χιλιόμετρα από το Αίγιο.
    \Στην ορεινή ενδοχώρα της Δ.Ε. Συμπολιτείας κυριαρχούν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ενώ τα παράλια αποτελούν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη παραθεριστικού τουρισμού και συναφών δραστηριοτήτων.Οι παραλίες της Ροδοδάφνης, της Άκολης, των Σελιανιτίκων και του Λόγγου σφύζουν από ζωή κάθε καλοκαίρι και προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης, διασκέδασης και διαμονής  υψηλής ποιότητας στον παραθεριστή. 
    Η Δ.Ε. Συμπολιτείας έχει να επιδείξει ένα αξιόλογο ιστορικό παρελθόν όπως αυτό φαίνεται από τα διάφορα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στις περισσότερες Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες και που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες του Δήμου ετησίως. Στα ορεινά, στο Βερίνο, υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που ιδρύθηκε το 14ο αιώνα και σήμερα ζουν εκεί είκοσι μοναχές. Από το χωριό Κρήνη (Αράχοβα) αρχίζουν όμορφες ορεινές διαδρομές στο Παναχαϊκό, με προορισμό τους κατάφυτους οικισμούς Ρακίτα, Μικρόνι. Ακολουθώντας ορεινούς χωματόδρομους η περιοχή συνδέεται μέσω του Παναχαϊκού, τόσο με την περιοχή Καλαβρύτων, όσο και με το Δήμο Ερυμάνθου.

ΜΟΥΣΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  • Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, που αποδίδεται στο Γερμανό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ και έχει κτιστεί το 1890.Το κτίριο είναι θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο που πλαισιωνόταν από τα καταστήματα της αγοράς. Από το 1983 έχει παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟ για την ίδρυση του Μουσείου. 

    Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1994. Μετά το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κτίριο, καθώς και μέρος των ευρημάτων υπέστησαν ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999, μετά την επισκευή των ζημιών. Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του αιθρίου.

    Υπηρεσιακή Μονάδα:

    ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

    Αγ. Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου 3, Τ.Κ. 25100, Αίγιο (Νομός Αχαΐας)

    Τηλέφωνο: +30 26910 21517Φαξ: 2691061313 Email: stepka@culture.gr 

    δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

  • Iδρύθηκε το 1994 από τη Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο περίπου διακοσίων ετών, που έχει συνδεθεί με την ιστορική οικογένεια Ανδρέα Λόντου. Άρχισε την λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1998.

    Στο ισόγειο λειτουργεί το Λαογραφικό και στον Α\’ όροφο το Ιστορικό Μουσείο, που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους.

    Τα εκθέματα του, προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές των Αιγιωτών (οικογενειακά κειμήλια).

    Το λαογραφικό υλικό είναι πλούσιο και αξιόλογο, κατανεμημένο κατά ενότητες σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και οικομηχανές υπαίθρου, αντικείμενα από την αγροτική και ποιμενική ζωή, αργαλειούς, υφαντά και διάφορα εργαλεία υφαντικής κα.

    Το ιστορικό υλικό επίσης είναι σημαντικό (με ιδιαίτερης ιστορικής αξίας εκθέματα) κατανεμημένο σε έξι αίθουσες, με βάση τον ιστορικό άξονα από την Τουρκοκρατία έως το 1950. Περιλαμβάνονται όπλα, ενδυμασίες, κοσμήματα της εποχήςτου 1821, νομίσματα, πίνακες, φωτογραφίες ιστορικές, έγγραφα, παράσημα, πολεμικό υλικό του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου κα. 

    Το Μουσείο διακρίνεται για τον τοπικό του χαρακτήρα. Είναι ένα τοπικό μουσείο που αποσκοπεί στην αναδείξη της ιστορίας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Αιγίου, κατοίκων και οικογεννειών που συνετέλεσαν στην δημιουγρία του.

    Επίσης λειτουργεί και Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη με ιστορικού και Λαογραφικού χαρακτήρα έργα, αίθουσες εκθέσεων Μ. Ασίας, ενώ μια αίθουσα περιλαμβάνει έπιπλα, σερβίτσια, πορτραίτα, καπέλα της Αστικής εποχής του Αιγίου (1900 – 1950)

    Οδός Δεσποτοπούλων 2 Αίγιο. τηλ.: 26910-62106, -24377, -23848.

    Email: laohistorymuseum@otenet.gr

    http://www.laohistorymuseum.gr/

    Ωράριο Λειτουργίας:

    Καθημερινά 8:30 έως 13:30 (πλην Σαββάτου και Κυριακής)

    Διοίκηση: Διοικείται από επταμελές συνβούλιο, (Τέσσερις πολίτες και τρείς αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι), που διορίζεται από τον Δήμο. 

    Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος ή ο νόμιμος αντικαταστάτης του

  • Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυληναϊκής πόλης, που λεγόταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.

    Επίσης, εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της κλασικής- ελληνιστικής- ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δυο Ναοί και το Γυμνάσιο. Σχετικά πρόσφατα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ αιώνα.

AIGIO-ARXAIOLOGIKO-MOYSEIO
laografiko-kouseio-Aigiou
AIGIO-AIGEIRA-2
  • Η Κερύνεια ήταν αρχαία πόλη της Αχαΐας και αποτελούσε την ακρόπολη της Ελίκης.

    Το όνομα της κατά τον Παυσανία προέρχεται από κάποιον παλιό οικιστή της πόλης ή από τον Κερυνίτη ποταμό που πέρναγε δίπλα από την πόλη. Η Κερύνεια είχε αποικήσει την Κύπρο με αρχηγούς τους Αχαιούς Κηφέα και Πράξανδρο χτίζοντας την σημερινή Κερύνεια.

    Κατά την κάθοδο των Δωριέων στην πόλη ήρθαν Λακεδαιμόνιοι Αχαιοί διωγμένοι από την πατρίδα τους από τους Ηρακλείδες, Δωριείς, του Αριστόδημου, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε όλη την περιοχή και στην πόλη. Η συγκατοίκηση όμως δεν κράτησε για πολύ και οι δυο πλευρές ήρθαν σε πολεμική αντιπαράθεση. Οι Αχαιοί νίκησαν στον πόλεμο και ανάγκασαν τους παλιούς κατοίκους να φύγουν από την χώρα. Στην Κερύνεια υπήρχε ιερό των Άρπυιων και των Γιγάντων. Ήταν μέλος της Ιωνικής δωδεκάπολης και μερικά χρόνια αργότερα της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

    Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί στην περιοχή του χωριού Κερύνεια. Στις ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν αποκαλυφθεί τα τείχη της πόλης, ελληνιστικό ηρώο και πολλά λείψανα κτιρίων.

  • Η Ελίκη είχε ιδρυθεί από Ίωνες, βρισκόταν 40 στάδια (7,4 χλμ) από το Αίγιο και 12 στάδια (2,2 χλμ) από τη θάλασσα. Ήταν πρωτεύουσα της Ιωνικής Δωδεκάπολης και λατρευτικό κέντρο όλης της Αχαΐας με επίκεντρο τον ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα. Η Ελίκη έγινε ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με το δικό της νόμισμα. Τα ευρήματα από την αρχαία Ελίκη περιορίζονται σε δύο χάλκινα νομίσματα, που στεγάζονται στο μουσείο του Βερολίνου. Στη μια όψη του νομίσματος απεικονίζεται το κεφάλι του θεού Ποσειδώνα με τα ελληνικά γράμματα ΕΛΙΚ και μια τρίαινα με δελφίνια κοσμεί την άλλη όψη. Με βάση αυτά τα διακοσμητικά θέματα οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τα νομίσματα στον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης της πόλης και λατρευόταν από την ομηρική εποχή. Υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στον Ελικώνειο Ποσειδώνα. Αναφέρεται (Παυσανίας «Αχαϊκά»), ότι υπήρχε άγαλμα σε υπερφυσικές αναλογίες, αφιερωμένο στον Θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Οι Αχαιοί έδιωξαν τους Ίωνες και εγκαταστάθηκαν αυτοί στην περιοχή συνεχίζοντας τη λατρεία του Ποσειδώνα. Μετά την κάθοδο των Δωριέων, στην περιοχή καταφτάνουν ο Τισαμενός με Λακεδαιμόνιους, διωγμένους από τη Λακωνία και το Άργος από τον Αριστόδημο. Στους Λακεδαιμόνιους επιτράπηκε να εγκατασταθούν στην περιοχή και στην πόλη, αλλά η συγκατοίκηση δεν κράτησε πολύ, οι δύο πλευρές ήρθαν σε πολεμική αντιπαράθεση με νικητές τους Αχαιούς.

    Το όνομα της το οφείλει στην Ελίκη, κόρη του Σελινούντα και γυναίκα του Ίωνα.

    Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό όταν άρχων επώνυμος στην Αθήνα ήταν ο Αστείος κατά το τέταρτο έτος της εικοστής πρώτης Ολυμπιάδας, κατά την οποία ο Δάμων από τους Θούριους είχε κερδίσει την πρώτη του νίκη (χειμώνας 373 π.X.), μαζί με τη γειτονική Βούρα. Τα ερείπια της πόλης καλύφθηκαν στη συνέχεια από θάλασσα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Στράβωνα οι κάτοικοι της Ελίκης προκάλεσαν την οργή του Ποσειδώνα όταν πήραν από το Ιερό και σκότωσαν ικέτες που είχαν καταφύγει σε αυτό. Ένας τρομακτικός σεισμός κτύπησε την πόλη και την κατέστρεψε ολοσχερώς, ενώ επέζησαν μόνο όσοι έλειπαν από αυτήν. Αμέσως μετά την κτύπησε μεγάλο κύμα (τσουνάμι) και η πόλη καταποντίστηκε στη θάλασσα. Μέρες πριν τον φονικό σεισμό είχαν παρατηρηθή περίεργα φαινόμενα, όπως υπερβολική ζέστη σε χειμώνα, στέρεμα των πηγών, τα ζώα να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και άλλα τα οποία δεν είχαν υποψιάσει τους κατοίκους. Χρόνια μετά το γεγονός ψαράδες έλεγαν ότι το άγαλμα του Ποσειδώνα έσχιζε τα δίχτυα που μπλέκονταν σε αυτό. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, οι Αχαιοί έστειλαν 2.000 άντρες να βοηθήσουν αλλά δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν ούτε έναν νεκρό.

    Η καταστροφή της Ελίκης τροφοδότησε τις συζητήσεις πολλών Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, ενώ είναι πιθανό να ενέπνευσε στον Πλάτωνα το μύθο της Ατλαντίδας

  • Το μυκηναϊκό νεκροταφείο του Αιγίου βρίσκεται στη θέση Ψηλά Αλώνια. Από τους 30 θαλαμωτούς τάφους που είναι γνωστοί, οι μισοί έχουν ερευνηθεί ενώ οι υπόλοιποι έχουν συληθεί από παλιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πλούσιο αυτό νεκροταφείο οργανώνεται από την ΥΕ ΙΙ φάση (αρχές 16ου αι. π.Χ.), γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα υπόλοιπα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων, κυρίως δε της δυτικής Αχαΐας. Στα δυτικά της πόλης, στην περιοχή της Καλλιθέας, υπάρχει αναφορά και για άλλο μεγάλο νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων, από το οποίο προέρχονται δύο και πλέον δεκάδες αγγείων, αλλά είναι πιθανό να αποτελεί απλά προέκταση του νεκροταφείου των Ψηλών Αλωνίων.  
    Ευρήματα από το νεκροταφείο της γεωμετρικής περιόδου, που καταλαμβάνει τμήμα της μυκηναϊκής εγκατάστασης, αλλά και τμήματα οικισμού με κατάλοιπα αψιδωτού κτίσματος των γεωμετρικών ή πρώιμων αρχαϊκών χρόνων, αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση του χώρου και στα ιστορικά χρόνια. 

    Διαβάστε περισσότερα: http://paysanias.blogspot.com/2010/07/blog-post.html#ixzz5UYP6HhVT

AIGIO-ARXAIA-KERYNEIA
AIGIO-ARXAIA-ELIKI
AIGIO-MIKINAIKO-NEKROTAFEIO

Αγρόκτημα ΦΟΥΡΚΗΣ  Διγελιώτικα  [Ενοικιαζόμενα δωμάτια] Λειτουργεί όλο το χρόνοΑποτελεί έναν προσωπικό και εκλεπτισμένο χώρο για τους πελάτες του, αφού η κάθε μεζονέτα και διαμερισμά του προσφέρει άνεση και πολυτέλεια. Είναι πλήρως επιπλωμένα Διαθέτουν κλιματιστικό.Δορυφορική τηλεόραση.πισίνα με υδρομασάζ μπάρμπεκιου WI FI parking πεισσότερα για το Αγρόκτημα Φουρκής ….εδω

Μονές και Ναοί

  • Στην παραλία του Αιγίου και άνω του παλιού εργοστασίου της ξακουστής Χαρτοποιίας, σκαρφαλωμένη σ\’ένα βράχο, βρίσκεταιη εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή, είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακρυά σα μια ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Εκτός από  την εικόνα της Παναγίας, στο Ναό φυλάσσεται και η μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εικόνα του Αγ. Γεωργίου. Έργο αγνώστου, αναπαριστά τον Άγιο πεζό και όχι έφιππο, όπως συνηθίζεται.

    Στην είσοδο του Ναού, αναβλύζει από τα σπλάχνα του βράχου μια μικρή πηγή που στάζει λιγοστό ιαματικό νερό (Αγίασμα)και έχει στην πρόσοψη την επιγραφή \”ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ\”, η οποία ως γνωστόν διαβάζεται και αντιθέτως. Η πολιούχος του  Αιγίου γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ
  • Χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου Ναού, αφιερωμένου στη Θεά Γη, πλησίον του χωριού Τράπεζα, της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού. Το Μοναστήρι, που σήμερα είναι έρημο, θα πρέπει να ιδρύθηκε κατά τα τέλη του 14ου αιωνα.

AIGIO-MONI-BOYRON
  • Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Αίγιο. Ιδρυτής της υπήρξε ο Όσιος Λεόντιος, που ασκήτεψε σε σκήτη στον απότομο βράχο του Κλωκού και σε ύψος 500 μέτρων, όπου με την πάροδο του χρόνου και την προσέλευση πιστών χτίστηκε το Παλαιομονάστηρο του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μάλλον το 10ο αιώνα. Αργότερα και μετά την πυρκαγιά του 1621, η Μονή ξαναχτίστηκε σε πιο προσιτή θέση και καταστράφηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1772.

    Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, προσέφερε ανεκτίμητες και ανυπολόγιστες υπηρεσίες, μια εκ των οποίων ήταν η χρησιμοποίησή της ως νοσοκομείο.

    Στη Μονή φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου(Τεμάχια Τιμίου Ξύλου, Χλαμύδας, Ακάνθινου Στεφάνου, Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο). Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

AIGIO-MONI-TAXIARXON

Αξίζει να δείς

  • Ο μύθος λέει ότι το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι δημιούργημα του Ηρακλή, ο οποίος τράβηξε μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση Πόρτες κόβοντας στα δυό το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φθάσει κατ\’ άλλους στον Ευρυσθέα, κατ\’ άλλους στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν Ερασίνο.

    Άλλο όμως ο μύθος και άλλο ο νόμος της φύσης που δίνει στο μοναδικό αυτό φαινόμενο αξεπέραστη ομορφιά και στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες.

    Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή  γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της αναζήτησαν διέξοδο προς τη θάλασσα και έπλασαν το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι το οποίο αργότερα παραδόθηκε στην ορμή του ομώνυμου ποταμού που το βαθαίνει χρόνια τώρα με τρόπο που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος γλύφτης.

    Το φαράγγι  του Βουραϊκού ξεκινά 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού σε υψόμετρο 730 μέτρων και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων για να καταλήξει στο χωριό Διακοπτό.

    Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η πλούσια εναλλασόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες φτιάχνουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα.

    Αυτό το απροσπέλαστο μέρος, το δάμασε με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικοτητά του, η τεχνολογία στις 10 Μαρτίου του 1896, όταν άρχισε το ταξίδι του ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1889 οπότε και άρχισε να κατασκευάζεται το έργο. Το κόστος του έφτασε τα 3.900.000 χρυσές δραχμές. Το τρενάκι συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο χαρίζοντας υπέροχες στιγμές στους επιβάτες ξεκινώντας από το Διακοπτό και περνώντας από κροκαλοπαγή πετρώματα που προκαλούν ρίγη και δέος, μέσα από γέφυρες και σήραγγες, αλλά και από μέρη όπου η γαλήνη απλώνεται κάτω από το αργόσυρτο αγκομαχητό του Οδοντωτού.

οδοντωτος
  • Είναι ίσως μία από τις πιο υπέροχες εκπλήξεις στο ορεινό τοπίο της Αχαΐας, η αλπική λίμνη του Τσιβλού, που με την αναπάντεχη παρουσία της συναγωνίζεται και σχεδόν ξεπερνά σε ομορφιά το περίφημο ελατόδασος της Ζαρούχλας το οποίο περιβάλει με πράσινα \”τσίνορα\” το βαθύ της μπλε.

    Η Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο.

    Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που… γουργουρίζει ακόμα και σήμερα δίπλα της.

AIGIO-LIMNI-TSIBLOY
  • Το δάσος είναι ενοποιημένο με το δάσος της Ζαρούχλας και είναι το μεγαλύτερο του Νομού Αχαΐας, με μαύρη πεύκη, έλατα και καστανιές. Ξεκινά από τη Σελιάνα και απλώνεται έως Σαραντάπηχο, Περιθώρι, Ταρσό, Ζαρούχλα και Αγία Βαρβάρα.

    Βράχος Ευροστίνας

    Ο βράχος αυτός είναι του όρους Εβροστίνα που χωρίζει τους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας. Κάτω από το βράχο περνάει η υδροδότηση της Αρχαίας πόλης της Αιγείρας. Το ύψος του είναι πάνω από 500 μέτρα.

AIGIO-zaroyxla

Παραλίες

  • Η θάλασσα της Αιγείρας μοιάζει να είναι πράσινη, θυμίζοντας κάτι το εξωτικό από ψηλά. Η παραλία έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των παραλιακών χωριών που έχουν χτιστεί κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου, φτιαγμένη με βοτσαλάκι, με καθαρά βαθιά νερά και έναν βυθό που αξίζει κανείς να τον εξερευνήσει.

    Σίγουρα η Αιγείρα, το καλοκαίρι, αλλά και την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ένα από τα μέρη που αν και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την Πάτρα, αξίζει κανείς να το επισκεφθεί.

AIGIO-AIGEIRA
  •  Κοσμοπολίτικη παραλία γεμάτη με ταβέρνες και μπαράκια

     

AIGIO-PARALIES-ΛΟΓΓΟΣ
  • Παραλία πολύ κοντά στο Αίγιο με καθαρά νερά και καθαρή ακτή Βραβεύεται συνεχώς με Γαλάζια σημαία Προσφέρεται για φαγητό στα εστιατόρια που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας 

DIGELIVTIKA
  • Μια μεγάλη παραλία με έντονη τουριστική ατμόσφαιρα συναντά κανείς κάτω από τον παραλιακό δρόμο του χωριού. Στην παραλία εύκολα μπορείς να ικανοποιήσεις όλες σου τις ανάγκες καθώς θα βρεις αμέτρητα καφέ, ταβερνούλες, μίνι μάρκετ ομπρέλες με ξαπλώστρες κτλ.  Τα καθαρά βαθιά νερά και η ομορφιά του φυσικού τοπίου πεισματικά έρχονται αντιμέτωπα με την ανθρώπινη παρέμβαση.  

AIGIO-ΑΚΡΑΤΑ-2
  • Γνωστή παραλία  ανατολικά του Αιγιου προς Αθήνα, με ωραίες ταβέρνες, καταστήματα και μπαράκια στο ομώνυμο χωριό.

AIGIO-PARALIES-ΝΙΚΟLEIKA
  • Η παραλία του Αιγίου, δίπλα στην φυσική λιμνοθάλασσα με τα αγριοπούλια. Και εδώ υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια πάνω στην θάλασσα.

AIGIO-ALIKI 5
  • Χαρακτηριστικό της παραλίας Διακοπτου [Πουντα ] ειναι  τα κρυστάλλινα , πεντακάθαρα και δροσερά νερά της, το μικρό βότσαλο, το πλάτος της παραλίας και η γαλάζια σημαία που διαθέτει ανελλιπώς κάθε χρόνο από την έναρξη του θεσμού πιστοποίησης καθαρότητας και καταλληλότητας των θαλασσών.
AIGIO-PARALIES-POYNTA
  • Παραλία 7 χλμ ανατολικά του Αιγίου συνεχόμενη της Τέμενης με καφέ και ήσυχη ατμόσφαιρα.

AIGIO-PARALIES-ΒΑΛΙΜΙΤΙΚΑ
  • Κοσμοπολίτικη παραλία στον ομώνυμο κόλπο και χωριό, με ταβέρνες και μπαράκια πάνω στην θάλασσα, 

AIGIO-PARALIES-ακολη
  • Μια γραφική παραλία, πολύ μεγάλη σε μήκος και πλάτος με ταβέρνες και μπαράκια, στο ομώνυμο χωριό, 

AIGIO-PARALIES-ελαιωνας
  • Παραλία ανατολικά του Αιγίου με ψαροταβέρνες και καφέ και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

AIGIO-PARALIES-ΤΕΜΕΝΗ
  •  Δύο μεγάλες παραλίες και ένα μικρό λιμανάκι, εξαιρετικά αναπτυγμένες τουριστικές υπηρεσίες, πεζόδρομοι κτλ. Μαζί με την παραλία Λόγγου συνθέτουν μια συνολική πλαζ μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων

AIGIO-PARALIES-ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,
Δήμος Αιγιάλειας, aigiorama 
Βικιπαιδεια  http://paysanias.blogspot.com/

temeni-αιγιο-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view

Αν ψάχνετε ένα μέρος αυθεντικό, στην καρδιά ενός μικρού χωριού της Πελοποννήσου, αν ονειρεύεστε ένα γοητευτικό σπίτι μέσα σε έναν ήσυχο κήπο γεμάτο πορτοκαλιές και λεμονιές, τότε πιθανότατα βρήκατε τον ιδανικό προορισμό για τις επόμενες διακοπές σας….εδω