ΑΙΓΙΝΑ
Αίγινα
Νησί με μακραίωνη ιστορία, η Αίγινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αρκετές φάσεις της ελληνικής ιστορίας, αφού αποτέλεσε και την έδρα της πρώτης κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1828).
Το μεγαλύτερο σε έκταση από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες λόγω της μικρής της απόστασης από τον Πειραιά.
Ιδιαίτερα γραφική, με καθαρές θάλασσες, φημισμένα μοναστήρια, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, γοητευτική πρωτεύουσα και όμορφα χωριά.
Φημίζεται για τα φιστίκια (η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860 με την ντόπια ποικιλία να χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες διεθνώς), τα κεραμικά της και τις δαντέλες.
Η μυθική παράδοση θέλει το όνομα της Αίγινας να προέρχεται από την ομώνυμη νύμφη, κόρη του Ασωπού.
Το νησί κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια, ενώ την εποχή του χαλκού αποίκησαν εκεί Αχαιοί της Πελοποννήσου.
Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της μετά τον 6ο αι. π.Χ. όταν ανέπτυξε μεγάλη εμπορική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, ίδρυσε αποικίες κι έκοψε πρώτη δικά της νομίσματα.
Το 456 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Αθηναίους και στη συνέχεια από τους Σπαρτιάτες, τους Θηβαίους, τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους.
Συνεχείς πειρατικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση σε απόκρημνο λόφο της Παλαιοχώρας, η οποία, όμως, καταστράφηκε το 1537 από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα.
Τότε οι Αιγινήτες επέστρεψαν στο λιμάνι.
Το 1826 η Διοικητική Επιτροπή της Κυβέρνησης είχε καταφύγει στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, πιεζόμενη από στρατιωτικούς. Το Νοέμβριο του 1826 μετακόμισαν στην Αίγινα.
Τον Αύγουστο του 1826 έφτασε και η Αντικυβερνητική Επιτροπή, ενώ σχεδόν έξι μήνες μετά έγινε στο νησί η ορκωμοσία του κυβερνήτη της Ελλάδας, Καποδίστρια.
Τα κτίρια που συνδέονται με εκείνη την εποχή είναι πολλά και θα τα δείτε στην περιήγηση σας στην πόλη.
Απέχει 17 ν.μ. από τον Πειραιά, έχει έκταση 101 τ.χλμ., μήκος ακτών 37,5 χλμ. και πληθυσμό 14.000 κατοίκους.
Η πόλη της Αίγινας
Το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι καθώς και τα βαμμένα σε έντονο χρώμα νεοκλασικά κτίρια της παραλιακής λεωφόρου αποτελούν την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο.
Τα νεοκλασικά που δεσπόζουν στο λιμάνι πήραν τη σημερινή τους μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα όταν αναπτύχθηκε στο νησί η σπογγαλιεία.
Τότε ήταν που τα σπίτια χρωματίστηκαν, ενώ απέκτησαν μπαλκόνια με φουρούσια και εντυπωσιακά σχεδιασμένα κάγκελα.
Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος είναι η οδός Αφαίας, παράλληλη της παραλιακής λεωφόρου.
Η πόλη της Αίγινας είναι από τις πιο γραφικές της Ελλάδας, αγαπημένη αρκετών καλλιτεχνών (εδώ έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Νίκος Καζαντζάκης).
Αξιοθέατα-Μουσεία






Παραλίες
- ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
- ΑΙΓΙΝΗΤΙΣΣΑ
- ΒΑΓΙΑ
- ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
- ΜΟΝΗ
- ΠΕΡΔΙΚΑ
- ΠΟΡΤΕΣ
- ΣΟΥΒΑΛΑ
Βικιπαιδεια
Το Ξενοδοχείο Αφαία βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας, η οποία είναι ένα καταπράσινο, πανέμορφο τουριστικό Θέρετρο που διαθέτει την μεγαλύτερη παραλία με χρυσή άμμο του νησιού. Το Ξενοδοχείο Αφαία απέχει με τα πόδια μόλις 5 λεπτά.……….περισσότερα εδώ
Στην καρδιά του γραφικού αλιευτικού χωριού Βάγια, 30 λεπτά με τα πόδια από τον Αρχαίο Ναό της Αφαίας και 5 λεπτά με τα πόδια απο την αμμώδη παραλία, δημιουργήσαμε ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο να ανακαλύψουν το ομορφο νησί της Αίγινας…….περισσότερα εδώ
.Το Restaurant “Big Banana” είναι μία πολύ όμορφη οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται κοντά στο μέσο του κεντρικού δρόμου της Αγίας Μαρίνας.Στο “Big Banana” θα βείτε σπιτική–…..περισσότερα εδώ
Δεν χρειάζεται να πείτε πολλά όταν οι άλλοι μιλούν για λογαριασμό σας. Διαβάστε τι έχει γραφτεί κατά καιρούς για το συγκρότημα, το εστιατόριο, την υπέροχη παραλία μπροστά από την Οστρία στον Μαραθώνα, την Αίγινα … Πλούσιο πρωινό με πάντα φρέσκα αυγά, τοπικό θυμαρίσιο μέλι, ούζο και νόστιμα……περισσότερα εδώ